Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lychee13
Dobrá hláška
Tu výměnu už jsem viděla podruhé (vždycky ve středu žehlím, to člověk čumí na cokoli) a měla jsem z toho opět blbé spaní. Jenže co si budeme povídat, takových matek bude asi dost ![]()
Já semtam nechám doma děti (4,5 a 2), když jdu třeba dolů pro balíček a pokaždé si říkám, děti, buďte prosím tak rozumné, jako jste většinu dne. Ale člověk neví, co se zrovna v té hlavince děje.
Já jsem teda asi hodně úzkostlivá, ale novoše bych nenechala ani minutu samotnýho v bytě, nebo s malým sourozencem
snažím se děti vůbec nenechávat samotný doma, mám z toho strach. starší dva(6 a třičtvrtě a 5 let) jsem nechala poprvý, a zatím naposledy doma asi na 10 minut, když jsem zaběhla do krámu naproti baráku, protože jsem zjistila, že nemám hrášek do brsalátu, 2 leťáka jsem si jim tu teda netroufla nechat, toho jsem vzala s sebou. A to jsme fakt letěla, a byla zpátky asi dřív jak za 10 min, naštěstí nebyla fronta. proto byhc psa ani nechtěla, navlíkat děti kvůli venčení 3 krát denně, brr. a k úplně původnímu dotazu, v 6 a 8 letech samotný přes noc, z otho jdou na mě taky mrákoty, já byhc nechala nejdřív v 15.
@unuděná Taky jsem ji viděla podruhé. Já naivně doufám, že takových matek je málo, nejlíp jen ta jedna. ![]()
Jako na hodinu bych nešla ani náhodou, ještě od novorozenců. Ale když je manžel na služební cestě a jsem sama doma s dítětem a psem, tak dám dceru spát a v cca 22:00 ještě vyběhnu se psem jen před barák. Otázka 5 minut. Nemám z toho dobrý pocit, vždycky nechám psa jen vyčurat a letíme zas domů. Ale jinak to udělat nejde.
Takto malé bych nenechala ani omylem. Na druhou stranu, extrém, kdy rodič nenechá dítě dospívat, vodí ho v 10 letech do školy i ze školy, nenechá ho přes den 10 minut samotného a neustále mu stojí za zadkem, také není nic moc zdravého. Skoro bych řekla, že to by také mohlo být klasifikované jako „zanedbání výchovy“ ![]()
Taky mi to přijde jako šílená nezodpovědnost. Já dítě (2,5 roku) samotné doma nenechávám, max. seběhnu dolů pro balíček nebo vynést koš, když spí.
@Sofie2013 píše:
Taky mi to přijde jako šílená nezodpovědnost. Já dítě (2,5 roku) samotné doma nenechávám, max. seběhnu dolů pro balíček nebo vynést koš, když spí.
Jako sbíhání pro balík nebo doporučený dopis mě straší dodnes, kdy už v paneláku nebydlíme. To jsem měla vždycky žaludek jako na vodě a 3× jsem kontrolovala jestli mám klíče, jestli nejsou druhé klíče zevnitř v zámku, jestli mimi opravdu spí…
Upřímně, a to je přesně ten případ, kdy pak strážníci nacházejí v noci dítě venku v pyžamku a bačkůrkách. Já taky nechala dítě nebo děti samotné, ale šla jsem tak max. do sklepa pro kompoty, s košem nebo dolu za pošťačkou.. Na hodinu si to nedovolím ani dnes, kdy je jim téměř 8 a 4 a jsou to hodné klidné děti. Maximum bylo ted, když byli nemocní a a já potřebovala doběhnout do krámku pro rohliky, což bylo jediné, co chtěli jíst a výjimečně je nechala doma 15 minut samotné. Ale každý den, pravielně? Riskuje..je to jako s tím džbánem a uchem..
Za mě tak ono záleží, kde chodí. Pokud před barákem a má dítě na chůvičce, tak je to jiné, než když jde někam dál do parku. A netuším, za jak dlouho je schopná se dostat domů. Takže to těžko můžu posoudit. Já běžně chodila na zahradu a dítě spalo doma a nebo naopak já doma a dítě v kočáru na zahradě. Nenechávala jsem tedy úplně novorozené, až starší (hlavně protože mladší blinkala, takže tam bylo moje blízkost nutná). Ale měla bych tedy vítr nechat doma 4leté batole a miminko, protože člověk neví, co to čtyřleté napadne. Mimonko se probudí a čtyřletá se ho pokusí utěšit třeba tím, že ho pochová jako maminka… Jak to může dopadnout je jasné.
Jinak k tomu, že se může něco stát, tak mně se nakonec stalo doma. Naštěstí jsem to teda zvládla, ale i tak jsem poučená, že stát se něco může kdekoli. A je paradoxně horší když je to doma, protože se to nikdo nemusí dlouho dozvědět.
Každopádně jsme si ven brala chůvičku, mobil, 3× kontrolovala klíče a pro jistotu jsem ještě jedny měla schované na zahradě, kdyby náhodou.
@slavuska1 to už mi přijde jako extrém na opačnou stranu a podle mě taky ne moc prospěšný. Vždyť šestiletý už půjde do školy nebo už možná chodí a tam také nejsou děti 100% pod dozorem. U nás jdou samy do šatny a nikdo je za ručičku nevede, rodiče do budovy vůbec nesmí… A třeba u nás mě vodil do školy o necelé 3 roky starší brácha a když marodil, tak jsem došla sama. Samozřejmě byl menší provoz, ale i tak. Prostě jsme tak byla naučená. A holky běžně nechávám hrát si na zahradě a já třeba doma vařím a sem tam vykouknu a mám tedy ventilačku, abych je slyšela.
No já bych nenechala, tohle mi přijde risk, to čtyřleté může mít různé nápady
My bydlíme v rodinném domě, já si nosila chůvu i při věšení prádla na zahradě a to jsem přes otevřené okno v ložnici slyšela každé kňourňutí. Jinak i dnes starší 6 mladší 3,když musím vyběhnout do schránky a nebo s košem a nebo za zvířaty ven, tak letím jak blázen, zásadně bych nidky neodešla, když se mi něco vaří na plotně a pod. Ten mladší stejně většinou letí do suterenu se mnou a tam pobýhá po garáži a chodbě.
Hodinu bych doma nenechala samotnou ani tu 6 letou.
Má chuvicku tak co řešíte? Taky jsem holky nechávala samotný, kdo jiný by vyvencil psy? Sice ne hodinu, ale za to jsem klidně celý večer drepela na terase a měla chuvu zaplou. Je to úplně to samý. Když večer sedíte u televize tak taky nechodite co 10 minut kontrolovat dítě. Vážně nechápu co se řeší a už vůbec nechápu proč řešíš kamarádku na netu.
@Natálka26 píše:
Má chuvicku tak co řešíte? Taky jsem holky nechávala samotný, kdo jiný by vyvencil psy? Sice ne hodinu, ale za to jsem klidně celý večer drepela na terase a měla chuvu zaplou. Je to úplně to samý. Když večer sedíte u televize tak taky nechodite co 10 minut kontrolovat dítě. Vážně nechápu co se řeší a už vůbec nechápu proč řešíš kamarádku na netu.
Asi tak ![]()
Ja budu take za tu nezodpovednou, pokud deti spi, mam chuvu s dosahem i do hospody, stane se, ze v lete sedime na predzahradce a deti jsou doma a predpokladm, ze spi, stejne tak, kdyz se sousedy grilujeme se sousedy. Bez chuvy nejdu, jsou tak citlive, ze kdyz vstane, tak to vim. A doma jsem do minuty, max dvou. Takze za me nedela nic spatneho, nas rodice take nechavali doma a chodili na zabavy…