Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@evill píše:
Vzdyt pise, ze otec budezapsan v rodnem liste a bude se s nim vidat. Pokud ji je hodne pres tricet ma nejakych skoro dvacet let praxe, takze ani o hledani mista se myslim bat nemusi.
To ano, ale jako partnera ho nechce, nicmene s nim bude mit dite a do konce zivota s nim bude spojena a pokud se s ni neco stane, tak to dite bude vychovavat prave on. Co se prace tyce-clovek muze mit x-let praxe, vydelavat v milionech, ale muze skoncit na pracaku uplne stejne jako kdokol jiny a napriklad po 40tce se prace hleda o dost hure. Me to je jedno, jen mam par kolegyn, co si na Prahu 40tky poridily deti jako samozivitelky, myslely si, ze jim to prinese stesti a stastny stejne stale nejsou. Na deti jsou samy, drive se realizovaly aslespon v praci, coz s detmi nejde, deti jsou po babickach a akorat se klepou, aby je nevyhodily z prace. ![]()
@Ter85 píše:
To ano, ale jako partnera ho nechce, nicmene s nim bude mit dite a do konce zivota s nim bude spojena a pokud se s ni neco stane, tak to dite bude vychovavat prave on. Co se prace tyce-clovek muze mit x-let praxe, vydelavat v milionech, ale muze skoncit na pracaku uplne stejne jako kdokol jiny a napriklad po 40tce se prace hleda o dost hure. Me to je jedno, jen mam par kolegyn, co si na Prahu 40tky poridily deti jako samozivitelky, myslely si, ze jim to prinese stesti a stastny stejne stale nejsou. Na deti jsou samy, drive se realizovaly aslespon v praci, coz s detmi nejde, deti jsou po babickach a akorat se klepou, aby je nevyhodily z prace.
Ano stejne jako se muze rozvezt kazda z nas a stat se samozivitelkou. Taky muzeme umrit my, nebo nas partner. Asi Ti nerozumim co tim chces rict
. Klidne muzeme mit s mym muzem nehodu a me dite bude vychoavat detsky domov. Nehlede na to, ze si ho zakladatelka jako cloveka chvali a on se chce v zivote ditete vyskytovat. Praci nema spousta rozvedenych matek s vice deckama, jejichz chlapi ani neplati alimenty, a ziji.
@Ter85 Život se nikdy nendá do detailu naplánovat, kdyby člověk přemýšlel jen v rámci různých katastrofických scénářů, tak by neměl děti nikdy nikdo.
@evill píše:
Ano stejne jako se muze rozvezt kazda z nas a stat se samozivitelkou. Taky muzeme umrit my, nebo nas partner. Asi Ti nerozumim co tim chces rict. Klidne muzeme mit s mym muzem nehodu a me dite bude vychoavat detsky domov. Nehlede na to, ze si ho zakladatelka jako cloveka chvali a on se chce v zivote ditete vyskytovat. Praci nema spousta rozvedenych matek s vice deckama, jejichz chlapi ani neplati alimenty, a ziji.
To je sice pravda, ale statisticky je vetsi pravdepodobnost, ze dite skonci nezaopatrene, pokud ma jen jednoho rodice. Do takove situace se muze dostat kazdy za ruznych okolnosti, ale v pripade zakladatelky ta situace uz nastala-je sama, dite bude vychovavat sama, je to proste vetsi riziko, je vice ohrozena. Nema se na koho spolehnout-sestra je v invalidnim duchode, maminka na tom ekonomicky taky neni dobre, jak psala a ten chlap je nekde na cestach v Asii. Neprijde mi to jako dobry podminky pro porizeni ditete. A argument, ze spousta matek samozivitelek „nejak“ ziji i bez pomoci a alimentu, mi neprijde padny-taky v jakych podminkach ziji a urcite by si pro sebe a deti praly lepsi situaci. Preci si neporidim dite s tim, ze kdyz tak holt budu bydlet v azylaku, zit ze socialnich davek, nakonec nebudu ani prvni, abi posledni ![]()
@Ter85 jí anonymní ale není 20 aby mohla čekat až se někdo objeví na vztah. Když tohle vyhovuje oběma ať do toho jdou. S dítkem má kde bydlet, finančně taky strádat nebude, ktomu jí rodina může pomoct-jak psala. Vzhledem k jejímu věku bych do toho šla.
@Ter85 Nepřeháněj zbytečně. Zakladatelka není osmnáctiletá holka, je jí už hodně přes třicet, má úspory, dobré rodinné vztahy, je zajištěná a k výběru otce přistupuje zodpovědně. Je žena, je naprosto přirozené a normální, že touží po dítěti. Já třeba poprvé otěhotněla už jako vdaná, za tří roky jsme měli druhé dítě, za další tři roky manžel nečekaně zemřel. Zůstala jsem sama se dvěma a taky jsem to zvládla. Nikdo nikdy nevíme, co dobrého a co špatného nás potká. Podle mě v životě škodí přehnaná lehkomyslnost, ale i přehnaná předposranost. Stát se může cokoli a většina situací jde řešit.
@Ter85 píše:
To je sice pravda, ale statisticky je vetsi pravdepodobnost, ze dite skonci nezaopatrene, pokud ma jen jednoho rodice. Do takove situace se muze dostat kazdy za ruznych okolnosti, ale v pripade zakladatelky ta situace uz nastala-je sama, dite bude vychovavat sama, je to proste vetsi riziko, je vice ohrozena. Nema se na koho spolehnout-sestra je v invalidnim duchode, maminka na tom ekonomicky taky neni dobre, jak psala a ten chlap je nekde na cestach v Asii. Neprijde mi to jako dobry podminky pro porizeni ditete. A argument, ze spousta matek samozivitelek „nejak“ ziji i bez pomoci a alimentu, mi neprijde padny-taky v jakych podminkach ziji a urcite by si pro sebe a deti praly lepsi situaci. Preci si neporidim dite s tim, ze kdyz tak holt budu bydlet v azylaku, zit ze socialnich davek, nakonec nebudu ani prvni, abi posledni
Jiste ze nee. Zakladatelka pise, ze ma nasetreno, ze v pripade nouze muze jit bydlet k matce a svuj byt pronajimat= dalsi prijem penez. Jeji dite nebude mit jednoho rodice ale dva ( na zacatku zminujes ze je vetsi pravdepodobnosz, ze zustane nezaopatrene). Krom toho ma dobroumpraci, kde ma vybudovanou dobrou pozici a praxi. Troufam si rict, ze 60 ℅ matek na emiminu je tom hur nez zakladatelka. Nemaji rodiny, nikdy nebyly v praci, jsou na ne exekucky, jejich chlap chlasta a cekaji ctvrte decko. Nic z toho tady neni vyjimka, myslim, ze malujes v pripade zakladetelky zbytecne cerne scenare. Ma svoj byt, ma financni rezervy, ma dobrou praci, ma kamjit v pripade nouze, ma ji kdo pohlidat dite. Ma toho na zdejsi pomery vice nez dost.
Otec v RL zapsaný bude. Řekl mi, že není typ, kterého by nezajímalo, co s námi bude dál. Že jako otec vystupovat bude, ale nebudeme spolu žít a já po něm ani nic nepožaduji a neočekávám. Teď byl sice v Asii (jezdí vždy na 3 týdny), ale pracuje takto v rámci své práce, jinak žije ve Švýcarsku. Plánuje, až splatí úvěr, že se vrátí do Čech. Můj otec žije již dvacet let v Německu a snad by mě také pomohl, kdyby bylo nejhůř. Sestra pohlídá z toho důvodu, že je celý den doma, do práce nechodí. Praxi mám ve mém oboru cca. 15 let. Pracovní doba v mémo oboru je 8-12, max. 13 hod. Takže není to klasická 8hodinová práce. I kdyby mě ve staré práci už nechtěli, tak mám možnost sehnat místo jinde, mám plnou kvalifikaci. Chápu, že na mateřské a po ní jako samoživitelka nebudu přehrabovat peníze vidlemi, ale dokážu si přivydělat i bokem výukou v kurzech cizích jazyků, jak jsem to dělala celý život.
To víte, že o tom přemýšlím ze všech stran…
Me to je jedno, proste mam jen nazor, ze bych do toho nesla-z vyse uvedenych duvodu. Me presvedcovat nemusite-chtela jsem mit deti v uplne rodine. Kdybych partnera nemela, deti bych si neporizovala, mam k tomu proste jiny pristup.
@Denisa56 píše:
@Ter85 Život se nikdy nendá do detailu naplánovat, kdyby člověk přemýšlel jen v rámci různých katastrofických scénářů, tak by neměl děti nikdy nikdo.
Přesně tak! ![]()
@Ter85 píše:
Me to je jedno, proste mam jen nazor, ze bych do toho nesla-z vyse uvedenych duvodu. Me presvedcovat nemusite-chtela jsem mit deti v uplne rodine. Kdybych partnera nemela, deti bych si neporizovala, mam k tomu proste jiny pristup.
To chápu, to chce asi většina žen..Ale zakladatelka je v jiné situaci, šance na úplnou rodinu není a čekat už také nemůže..Je zabezpečená, s dobrou prací a praxí, podporou rodiny a jak tady padlo, určitě je na tom spousta žen mnohem hůř a děti mají. Věřím, že její dítě strádat nebude, ať už materiálně či láskou a není důvod se nějak přehnaně děsit nějaké statistiky, že její dítě skončí v budoucnu nezaopatřené. Neříkám, že se to nemůže stát, ale věřím, že jestli se zakladatelka rozhodne pro miminko, že to prostě zvládne. ![]()
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi. Je mi hodně přes 30. Mám za sebou dva nepovedené vztahy za posledních 5 let, které nedopadly dobře a ze kterých mám dodnes psychickou újmu. Moc toužím po miminku - byl by tu jeden kamarád, se kterým se znám už 3 roky (nikdy mezi námi nic nebylo, i když myslím, že on chtěl). Teď mě neodsuzujte - mluvili jsme spolu o tom. Říkal, že si moc váží mé upřímnosti, a váží si toho, že by mohl být otcem mého dítěte. Je to fajn člověk, zdravý, oduševnělý, o 11 let starší než já. Jediné proč váhám, je to - že je 2× rozvedený a má už 3 děti, v současné době je bez přítelkyně. Navíc splácí velký úvěr, ale pracuje v cizině, takže má mít do 3 let splaceno. Jde o to, že finančně by se nemohl podílet na ničem, což po něm ani nežádám a to jsem mu i řekla. Řekl, že nechce být jen otcem na papíře, že by se určitě o mimčo zajímal (což mu můžu věřit a nemusím). Je to moje poslední šance, jak mít s někým miminko - prosím poraďte bez toho, aniž byste mě tady odsoudili (to je asi to poslední, co potřebuju). Vím, že budu na všechno sama, ale pomůže mi má rodina a sama mám dobré finanční zázemí. V nejhorším snu jsem si nemyslela, že budu někdy takovou situaci řešit, ale bohužel. Váš názor?
Proč ne? Já tě chápu, život bez dětí by mě netěšil.
@Ter: Myslíš, že já jsem nechtěla na svět přivést miminko do úplné rodiny? Bohužel nemám to štěstí jako většina z vás, že má k tomu hodného partnera. Bohužel já narazila vždy na samé typy - vyžírky, kteří cítili, že mám peníze a nebo ty, kteří mě podváděli od začátku vztahu a lhali. Proč bych se kvůli tomu, jaké jsem měla zkušenosti s muži, měla vzdát dítěte?
Podle mně je pořád lepší přivést drobečka na svět a dát mu celou svou lásku, než aby se nenarodil(a) jen proto, že mám já v hlavě představu úplné rodiny. Sama jsem z rozvedeného manželství, vychovala mně mamka s babičkou a můžu říct, že zodpovědně, spolehlivě a nestrádala jsem. Sice mi do dneška chybí mužský vzor, ale to snad ze mně nedělá méněcenného člověka. Snad se hodnotí člověk, který je kvalitní a charakterní. Neposuzuje se člověk pouze podle toho, jestli chce nebo nechce mít mimi v úplné rodině.
A věř mi, že kdybych někoho zodpovědného a spolehlivého potkala mezi dvacítkou a třicítkou, že jsem do toho šla.
Ale můj první dlouhodobý vztah dopadl tak, že si nasekal dvě děti s jinými partnerkami a ani s jednou není, tváří se, že je to ok. A druhý přítel si dodnes vypíjí hlavu po hospodách. Měla bych snad dětem připravit takového otce??