Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ale zase je fakt, že sem tam uvaří, i když mi úklid kuchyně po něm zabere víc času, než jemu vaření
A klidně nakoupí, když mu řeknu a napíšu co.Jo a taky mě sem tam potěší snídaní do postele ![]()
@janinka606 trošičku musím nesouhlasit
Třeba pár maminek napsalo, že chlap jim něco občas řekne, ale zase si myslím, že ve většině případů o nic nejde.. prostě jsou to chlapi a asi si občas i potřeujou rýpnout.
Teď to nechci, aby to vyznělo blě a nějak proti zakladatelce, ale první co mě napadlo, je to, že třeba opravdu stíhá málo, protože si to neumí naplánovat, potřebuje radu a teda mě nenapadlo, že se budou všichni ohánět na chlapa
Ono je to pravda, že někteří jsou divní, ale zase se mi nelíbí, když ta ženská v domácnosti opravdu nestíhá - možná i její vinou
potřebuje poradit, že hned za to je i její chlap..
Já si myslím, že právě na tom baráku je to tak, že ženská má holt domácnost a ten chlap má na starost celý barák, opravy, zahradu, sečení trávy a jiné práce, třeba řezání dřeva, skládaní uhlí, prostě to tak je..byt je o něčem jiném..
Zase bych na chlapy tolik nenadávala, pokud nesedí pořád u PC..
Ahoj, male bude brzy taky 6 mesicu a take vubec nic nestiham
! Vzdy si rikam, ze uklidim a vyzehlim vecer, ale jsem tak unavena, ze nic jineho uz pak nezvladnu, rychle se umyju a hned usnu..Mala mi spi tak 3× denne max tech 30 min, kdyz nespinka, tak se ji venuji, nekdy ji necham v kuchyni na dece na brisku, kolem ni dam hracky, ale za chvilku breci, tak ja pak za chvilku vezmu..Nejradeji bych ji dala do klokanky, ale tam mi nechce byt, tak nekdy uklidzim s ji, ale moc to nejde…Mam vazne pocit, ze nic nestiham a to male jeste varit nemusim, manzela nemam
..Ae vzdycky si reknu, ze jednou na to budu rada vzpominat a ntake se tomu nekdy smeji, protoze mi to prijde takove komicke, jak nic nestiham a vsude je neporadek
..
@dvojmatka
super přístup, jsem se pobavila.
Já zas nedávno utřela prach pod televizí plyšákem, neměl ležet poblíž, jeho smůla… ![]()
Okna nemáme umytý asi tak 2 roky, už si to ani nepamatuju přesně
, leštím je jen zevnitř spolu s dětma, to je děsně baví. Zjistila jsem, že časem se ta špína zkonzervuje a přestane se to zhoršovat, ven vidíme docela dobře, ale letos na jaře to snad už dám ![]()
Ale jinak taky nežijem ve špíně, na první pohled je to docela uklizený byt, jen se člověk nesmí dívat moc detailně ![]()
Vůbec si nelam hlavu s toho, že nestíháš.
Já když nestíhám (což je denně),tak si přečtu tohle a je mi fain. ![]()
Zásady dobré hospodyňky:
A pamatuj! Uklizený dům je znakem, že máš příliš volného času!!!
Tvá dobrá hospodyňka.
![]()
Jinak s dělbou práce na ‚mužskou a ženskou‘ bych v zásadě také souhlasila, ovšem až ve chvíli, kdy by jeho příjem převyšoval mojí mateřskou
Navíc tento model taky může fungovat jen někde, protože např. pro mého partnera mužská prace= jdu do práce, kam se mi nechce, potom se z toho musím vzpamatovávat nekonečně dlouhým válením špeků na gauči a popíjením sudu piva nebo demižonu vína, vždyť přeci ženská práce= celý den v zaměstnání, vaří, pere, žehlí, uklízí, stará se o děti a ještě si na závěr dne stihne přátelsky po telefonu poklábosit se tchýní
Tak proč bych se o něco snažil, vždyť je EMANCIPACE!!!
Bože, kdy už muži pochopí, že Žena je také jen Člověk a ne Superman!!!
U nás to máme taky rozdělené, ženská práce - domácnost, děti, pes, manžel vydělává - když je doma zahrada a starost o dům. Taky jsem dost unavená zatím teda stíhám, manžel mi sem tam málého vezme ven kopat atd… když si potřebuji něco udělat. Nestěžuji si vyhovuje mi to, ale opravdu jsem někdy už unavená a když už teda padám na hu.bu. Dáme hlídat děti a vyrážíme načerpat energii.
Jo, jo, taky bych poradila alespoň na jeden den nechat prcka manželovi, ať se
stará se vším všudy - tedy i s domácností.
Jinak já jsem třeba vařila tak, že jsem si přenesla do kuchyně ohrádku i s raubířem a při vaření si s ním alespoň povídala (i když to bylo spíš mým pocitem
viny, malej si byl schopen hrát v místnosti přes chodbu sám).
Je fakt, že ti mužští jsou někdy sobci, a to pořádní, i když najdou se mezi nimi i světlé výjimky…).
@jana0979 píše:
Vůbec si nelam hlavu s toho, že nestíháš.
Já když nestíhám (což je denně),tak si přečtu tohle a je mi fain.![]()
Zásady dobré hospodyňky:
- Okna myji málokdy, protože miluji ptáky a rozhodně nechci, aby si zbytečně rozbíjeli hubu.
- Podlahy nevoskuji, protože myslím na bezpečnost svých hostů.
- Hmyz mi nevadí. Každý brouk má jméno a souhlasí se vším, co řeknu.
- Jarní úklid nedělám. Mám ráda všechny roční sezony a nechci, aby ty zbylé žárlily.
- Nepleju zahradu, protože nechci mařit Boží úsilí.
- Nevařím moc chutná jídla, protože nechci vystresovat své hosty, cože mají uvařit oni, až přijdu já k nim.
- Nevyhazuji staré věci. Manžel nemůže nic najít i tak, nač ho plést ještě víc.
- Nežehlím. Rozhodla jsem se věřit cedulkám „nemačkavé“.
- Nestresuji se ničím. Kdo to dělá - umře mladý. A já chci vydržet co nejdéle!
A pamatuj! Uklizený dům je znakem, že máš příliš volného času!!!
Tvá dobrá hospodyňka.![]()
Tak tohle je fakt bomba!
![]()
@pampalin píše:
Jo, jo, taky bych poradila alespoň na jeden den nechat prcka manželovi, ať se
stará se vším všudy - tedy i s domácností.
toto je častá rada tady!
A v rámci rovnosti přístupu bych navrhovala, že manžel prcka pohlídá a dámy půjdou na tu osmičku do práce, ne někam do wellness. Nebo Váš muž přes den jezdí do lázní?
Musím vcelku souhlasit s Kamčou Dalmatinkou - sice bych to tak přesně nenazvala jako „ženské a mužské práce“, ale je vcelku logické, že když chlap obstarává finanční přísun do domácnosti, asi těžko bude stíhat podílet se na běžných domácích pracech půl na půl. Neříkám že přijde domů, hodí nohy na stul a mámo kde je večeře… ale tak nějak mám zafixováno, že když je žena s dítětem doma, větší část domácích prací by měla převzít ona. Samozřejmě po návratu do práce by měla nastat úprava rozdělění, bohužel k tomu už málokdy dojde a ženské zůstávají dvě směny - ta v práci a pak ještě i ta doma
.
@lussinka1984 píše:
Stále kojím, takže to zatím nejde.
Jde! Den předem začni odsávat mlíčko. Nachystej jim ho do ledničky a ty si pak vezmi sebou odsávačku, ať tě prsa nebolí. Já jsem to tak dělala a bylo to v pohodě ![]()
@ana11 U nás to tak ale je. On má práci v práci a já starost o dceru. Domácí práce, úklid, atd. máme napůl. A když manžel není některý den v práci nebo večer po práci, máme i starost o malou napůl. Neříkám, že to počítáme na minuty
ale vyplynulo to tak nějak samozřejmě a vyhovuje nám to.
Kolikrát, když byla dcerka ještě malinká a celý den plakala, tak jsem ji manželovi vrazila do ruky hned po příchodu z práce a šla se zavrtat pod peřinu ![]()
Jenže každý chlap je jiný a každý přistoupí na něco jiného. My jsme třeba toto probrali dávno před svatbou a to se malá narodila až po třech letech. Jen jsem pak nechtěla být překvapená jeho přístupem.
@Lilibeth když vám to vyhovuje, tak to je hlavní. Ale třeba dle Tvého popisu předpokládám, že bydlíte v bytě, v rodinném domku je situace zase jiná. Obecně v bytě je to (ideální) rozložení chodu domácnosti mezi jednotlivé členy docela jednoduché, protože se de facto jedná o domácí práce a je to snadno vyčíslitelné. Nicméně asi přes den člověk doma tak jako tak něco udělá a pak to dělení zbylých prací není v souhrnu půl na půl, což je logické.
Mně by třeba váš model nevyhovoval, já mám ráda pocit, že se umím o sebe postarat po všech směrech.
U nás třeba muž v domácnosti ani nehne. Když to takhle napíšu, tak to vyzní strašně, ale když dodám, že se kolem domu nezastaví, stará se o obě auta atd. atd., tak nakonec to je tak, že opravdu oba děláme rovným dílem.
@ana11
Ne ne, máme velký dům se zahradou. Naštěstí je zahrada ještě mladá, tak stačí sekat trávu a sem tam do něčeho kopnout. Ale zahradu započítávám do domácích prací… co je doma to se počítá ![]()
Já mám zase povahu, že si nepotřebuji dokazovat, že něco zvládnu sama (asi bych zvládla, kdybych musela), ale nechci se zbytečně honit. A manžel je to stejné.
@Lilibeth s tou povahou jsi mě vystihla, máme to dědičné
Pořád si musím něco dokazovat, ale s tím už nic nenadělám.
My tedy rekonstruujeme, takže asi té práce máme kolem domu víc, ale neumím si představit, že by muž přišel a obstaral domácí práce, protože to by nám to asi spadlo na hlavu a na zahradě by byla taková džungle, že si to neumím představit.