Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ana11 Když opravujete tak je to jiná. Asi si nevezmeš zednickou lopadu a nejdeš nahazovat zdi, zatímco si manžel hraje s dítkem, že
To by jsme náš systém taky překopali.
Moje mamka vždycky říká, že kdy jsme byli s bráchou malí, tak chtěla taky všechno stíhat sama (ikdyž taťka je stejný jako můj manžel a kde může tam pomůže) - nás domácnost, zahrádku, zvířenu atd. Pak ji to jednou seplo a vykašlala se na dokonalost. Teď mi pořád říká, ať si užívám dcerku dokud je malá, protože uklízet budu až do smrti ![]()
Ale fakt, co člověk to originál a každému sedí a vyhovuje něco úplně jiného.
@aňulinek píše:
@ana11 pak vyčíst matce co kojí a stará se o miminko nonstop, že je doma bordel
V tomhle se neshodneme, ale prostě já si myslím, že spoustu věcí stíhat jde. Jasně, že nenecháš půlroční dítě dvě hodiny plakat, aby měla uvařeno a uklizeno, ale dát si ho k sobě, aby Tě vidělo, případně do šátku a udělat si věci kolem domácnosti, to jde. Mně prostě nikdo nevymluví, že se nenajde denně chvilka na to, aby to doma vypadalo přijatelně. Je jasný, že s dítětem si člověk nenaplánuje nic a nejde to takhle udělat vždy, ale aby byl běžný režim takový, že 3/4 dne prokojím (znám to - kojila jsem každé tři hodiny 45 min - čili mezi kojením necelé 2 hodiny, během kterých jsem ještě odstříkávala) a propusinkuju s miminkem, tak buď to udělám tak, abych mohla i s dítětem něco udělat, nebo holt přiznám, že v tuhle životní etapu pro mě není uklizená domácnost priorita. A nemluvím o sterilní čistotě, ale o takovém tom „provozním pořádku“, který snad zvládnout a udržovat jde, ne?
Zakladatelko, ta by ten tvůj chlap měl přijít k nám, aby viděl, jak to vypadá když se nezvládá domácnost
Jestli ti řene něco takového, tak mi příjde, že je vcelku sobecký! At si vezme dítko a nebo vysavač…a zkusí si co to je.
Já mám naštěstí zlatého chlapa, pomůže, jen je problém v tom že dělá na směny-tudíž věčně v práci ![]()
Minulý týden jsem je vyháněla ven, že něco uklidím a dopadlo to opačně, poslal mě na kafčo ke kámošce a umyl okno ![]()
Je mi líto, že nechápe že se věnuješ dětátku
to mě vždy dokáže jen pěkně nasrat.
Pro mě jsou taky v první řadě moje dvojčátka a všechno ostatní je až pak.Taky mi přes den skoro nespí
Tak honím aspon něco po večerech, ale jen to nejnutnější ![]()
S miminem a lezoucím nebo čerstvě chodícím batoletem je zajištění normálního a dokonalého chodu domácnosti dost těžký. Já měla kliku, že si moje dcery poměrně brzy vytvořily svůj rytmus, který více méně dodržovaly. Navíc jsem ranní ptáče, takže nejvíc jsem stihla po ránu. A to i když se v noci budily, ani jedna mi do roka a půl nespala celou noc.
Ráno mezi pátou a šestou se budily na první mlíko a pak ještě usínaly. Já už jsem ale vstávala (když jsem si někdy šla ještě lehnout, tak jsem pak stejně byla jak praštěná pytlem) a udělala základní úklid: vytřít, utřít prach, přemlasknout koupelnu - dělala jsem to opravdu denně od chvíle, kdy lezly po zemi, dost se u nás prášilo. Zabralo mi to všechno tak slabou půlhodinku. Pak jsem hodila sprchu, dala se do kupy a mrně se budilo. Druhá snídaně, hraní na zemi, do toho nacpat pračku… dopoledne svačina a po ní krátký spánek. Pověsit prádlo a postavit na oběd. Po probuzení dodělání oběda, krmení, hraní, umyla jsem nádobí po obědě a šlo se ven. Venku spánek /později pískoviště/, já na lavičce s knížkou, klídek, po probuzení svačina, doma společné hraní, večer v půl sedmý koupání, kašička, usínání. Po usnutí v cca půl osmý jsem poklidila co se kde válelo, udělala večeři nebo ohřála od oběda, spláchla nádobí a u televize jsem skládala a žehlila prádlo.
Fakt je, že jsem neměla děti pořád na ruce, nehrála jsem si s nima nepřetžitě. Když jsem například vařila oběd, hrály si samy. A asi jsem měla kliku, že měly svůj režim pravidelného spaní.
@ana11 píše:
toto je častá rada tady!
A v rámci rovnosti přístupu bych navrhovala, že manžel prcka pohlídá a dámy půjdou na tu osmičku do práce, ne někam do wellness. Nebo Váš muž přes den jezdí do lázní?
Musím vcelku souhlasit s Kamčou Dalmatinkou - sice bych to tak přesně nenazvala jako „ženské a mužské práce“, ale je vcelku logické, že když chlap obstarává finanční přísun do domácnosti, asi těžko bude stíhat podílet se na běžných domácích pracech půl na půl. Neříkám že přijde domů, hodí nohy na stul a mámo kde je večeře… ale tak nějak mám zafixováno, že když je žena s dítětem doma, větší část domácích prací by měla převzít ona. Samozřejmě po návratu do práce by měla nastat úprava rozdělění, bohužel k tomu už málokdy dojde a ženské zůstávají dvě směny - ta v práci a pak ještě i ta doma.
Ne, můj přítel tedy rozhodně přes den nejezdí do lázní
A že by klidně mohl. Ve 32 letech má osteoporózu i artrózu, přes to všechno chodí normálně do zaměstnání. Ale je schopen klidně přijít z práce a udělat kafčo on mně. Domácnost je pro něj hračka - umí všechno. A na druhou stranu já s ním jdu zase
klidně do lesa tahat ořezané větve ze stromů a nosit klády na hromadu.
Radu, kterou jsem napsala zakladatelce, jsem myslela vážně a nevím, proč se musí řešit můj chlap. Promiň, ale naštvalo mě to.
@pampalin špatně jsem formulovala a bylo to zaměněno s vykáním.
místo „váš muž“ jsem myslela vaši muži, nikoho konkrétního tady neřeším
@ana11 píše:
toto je častá rada tady!
A v rámci rovnosti přístupu bych navrhovala, že manžel prcka pohlídá a dámy půjdou na tu osmičku do práce, ne někam do wellness. Nebo Váš muž přes den jezdí do lázní?
Klidně, já jezdím na 1 den v týdnu do práce (hlídá nám babička) a musím říct, že je to úžasný relax
člověk je mezi lidmi, řeší něco úplně jiného než dítko a domácnost…
A ad dům a zahrada, nevím jak u vás, ale třeba u nás je dost prací na zahradě třeba na mě - takové ty „lehké“ tj. zalít, likvidace plevelu apod., takže ani tohle se nedá rozdělit na nějaké ženské a mužské práce, vždy záleží jak se ti dva dohodnou.
@j.a.n.i1 píše:
Klidně, já jezdím na 1 den v týdnu do práce (hlídá nám babička) a musím říct, že je to úžasný relaxčlověk je mezi lidmi, řeší něco úplně jiného než dítko a domácnost…A ad dům a zahrada, nevím jak u vás, ale třeba u nás je dost prací na zahradě třeba na mě - takové ty „lehké“ tj. zalít, likvidace plevelu apod., takže ani tohle se nedá rozdělit na nějaké ženské a mužské práce, vždy záleží jak se ti dva dohodnou.
No s tou prací souhlasím - jak jsem psala na první stránce (a zajímavé - nikdo radši nereagoval) - já pracuju na půl úvazku nepřetržitě.
Na zahradě se podílíme také oba, ale třeba auta a silové věci u rekonstrukcí nezvládám, takže já - ač feministka každým coulem - některé věci ráda nechám jen na muži.
A samozřejmě že to je vše o dohodě, ale u zakladatelky máme naštvaného chlapa, protože doma to není podle jeho představ (a už nehodnotím, jakou měrou se on podílí) a ženskou, která si tu stěžuje, že ji partner nedocení. Jako rady typu - dej mu na den dítě, ať se postará - tak to nejsou podle mého rady, které něco změní. Chlap nechá stejně všechno zbytné, aby to udělala pak ona. Já zakladatelce navrhuji - nabídni možnost, že se vrátíš do práce a on půjde na RD a pak se uvidí, jak bude zvládat. To je podle mého rovnoprávné řešení!
Příspěvek upraven 30.09.12 v 08:28
@ana11 no však jasně právě o to jde, o provozní pořádek, věřím, že jako každá matka s malým dítětem má doma jakžtakž uklizeno, jinak to ani nejde miminko je malé a v bordelu být nemůže. fiktivní bordel řeší její chlap. vem si chlapa co je zvyklej na nablýskanej byt a najednou je doma jen provozní pořádek. pro chlapa co nemá pochopení pro to jak je těžké vše stíhat, může být bordel třeba i to, že je někde pohozená ublinkutá plínka. kdyby byl s miminkem doma celej den on, chtěla bych vidět, jak přijdu večer domů a on má naklizeno tip ťop. a když by nebylo třeba nedejbože umyté nádobí, tak bych mu řekla, že tam má bordel a co celej den dělal? o to přece jde. místo aby jí pochválil a pochopil, tak jí shazuje a ani neví o čem to celej den je. to že ruku k dílu nepřidá to není tématem diskuze. tématem diskuze je, že si chlap stěžuje, že doma není naklizeno jak byl zvyklej. jestli chlap vyžaduje toto, tak bych mu fakt to dítě dala a vyžadovala bych to samé po něm. ať si to zkusí a pak ať remcá. ale to už by asi neremcal
koho by nevytočilo, když by po celodenní honičce kolem děcka a domácnosti přijde chlap domů, uvidí neumyté nádobí a začne nadávat, co celej den ženská dělá, že je doma bordel. to je jako bych se podívala na jeho výplatnici a řekla mu proboha co v tý práci děláš, ty se tam celej den flákáš, že máš tak málo peněz ![]()
@aňulinek hele ale ty už domýšlíš. Zakladatelka řekla, že si muž stěžuje, že je doma bordel. Jasně - můžeme napsat, že tam třeba někde leží jedna plínka, ale třeba tam je jak po výbuchu. Já z příspěvku vyčetla, že zakladatelka opravdu přes den nestihne udělat doma lautr nic - když dítě půl hodiny spí, tak nepředpokládám, že jako tryskomyš zvládne vše. Já si jen prostě myslím, že i s tak malým dítětem si to lze zorganizovat a není třeba stát u dítěte 24/7. Prostě budu v dohledu, ale něco malého udělám. Takhle si myslím, že základně se domácnost zvládnout dá. Pokud má její partner přehnané nároky a předpokládá full service s čtyřchodovým menu po návratu z práce, tak to souhlasím, že je sobec. Pokud čeká, že se vrátí to jakž takž uklizeného bytu (občas) a tu a tam bude doma i něco k snědku, tak bych řekla, že to jsou reálné představy.
@ana11 píše:
No s tou prací souhlasím - jak jsem psala na první stránce (a zajímavé - nikdo radši nereagoval) - já pracuju na půl úvazku nepřetržitě.Na zahradě se podílíme také oba, ale třeba auta a silové věci u rekonstrukcí nezvládám, takže já - ač feministka každým coulem - některé věci ráda nechám jen na muži.
A samozřejmě že to je vše o dohodě, ale u zakladatelky máme naštvaného chlapa, protože doma to není podle jeho představ (a už nehodnotím, jakou měrou se on podílí) a ženskou, která si tu stěžuje, že ji partner nedocení. Jako rady typu - dej mu na den dítě, ať se postará - tak to nejsou podle mého rady, které něco změní. Chlap nechá stejně všechno zbytné, aby to udělala pak ona. Já zakladatelce navrhuji - nabídni možnost, že se vrátíš do práce a on půjde na RD a pak se uvidí, jak bude zvládat. To je podle mého rovnoprávné řešení!
no přesně ať jde na mateřskou a ona do práce. snad každá ženská ví, co je to chodit do práce, ale málokterej mužskej už ví, co je starat se o dítě a domácnost. myslím, že by zakladatelku po týdnu prosil ať se vymění zpátky a už by ho nenapadlo remcat, že je doma „bordel“
@aňulinek píše:
no přesně ať jde na mateřskou a ona do práce. snad každá ženská ví, co je to chodit do práce, ale málokterej mužskej už ví, co je starat se o dítě a domácnost. myslím, že by zakladatelku po týdnu prosil ať se vymění zpátky a už by ho nenapadlo remcat, že je doma „bordel“
No jo, ale kolik ženských má „koule“ na to, aby na těch pár dní do práce šly???
Myslím si, že pro některé partnery by to byla opravdu škola života k nezaplacení!
@ana11 píše:
No s tou prací souhlasím - jak jsem psala na první stránce (a zajímavé - nikdo radši nereagoval) - já pracuju na půl úvazku nepřetržitě.Na zahradě se podílíme také oba, ale třeba auta a silové věci u rekonstrukcí nezvládám, takže já - ač feministka každým coulem - některé věci ráda nechám jen na muži.
Ale to může dopadnout úplně stejně. Chlap se tak akorát postará o dítě, semtam něco poklidí a ona se vrátí z práce a bude makat dál, protože on stíhat nebude. A chlap bude nadále předpokládat, že ty „ženské práce“ po návratu bude dělat ona. Takhle to občas bývá a pro ženskou to může být horší, než být na té mateřské.
Tohe řešením být vůbec nemusí, navíc má zatím kojené dítě. Otázka taky je, kolik vydělá ona a kolik on, je možné, že ona by rodinu neuživila.
Zakladatelka píše, že jí „pořád vyčítá, že je doma bordel“. a že až tak strašný bordel zase doma nemá. Chybu tedy vidím podle popisu spíš v chlapovi a v jeho očekávání dokonalé domácnosti, tak jak to asi bylo před dítětem a v tom, že věčně kritizuje a nemá pochopení a nadhled.
Na druhou stranu on se neválí a maká, což je jeho plus.
Já bych na něj nastoupila tvrdě, buď přestane kritizovat a smíří se s tím, že doma s dětma dokonalý pořádek už nebude a někdy trvá, než se máma naučí udržovat domácnost i s malým dítětem, nebo začnu za každou pitomost kritizovat já jeho a on uvidí, jak se mu bude líbit věčně nespokojená manželka, která na něm vidí chyby. Já osobně bych si kritiku líbit nenechala, protože časem to může být ještě horší.
@ana11 píše:
No jo, ale kolik ženských má „koule“ na to, aby na těch pár dní do práce šly???
Myslím si, že pro některé partnery by to byla opravdu škola života k nezaplacení!
No, když ono není tak úplně jednoduché „na těch pár dní“ do práce jít. Minimálně protože zaměstnavatel není povinen ženu přijmout jak si vzpomene…
@ana11 proč jít do práce na osmičku proboha?? zakladatelka si stěžuje a to oprávněně na to, že manžel nadává, že není uklizeno a je doma bordel. proto jsou zde rady typu nechat mu dítě, né proto, aby jsme si vyměnili role a šly makat místo chlapa, ale aby chlap pochopil, že se neflákáme, že se nedá stíhat vše jak on si maluje a neměl blbý pindy. myslím si, že žádná z nás není tak primitivní, aby zastávala názor, že když chlap chodí do práce, tak není unaven. narozdíl od nich. oni někteří jsou schopni myslet si, že my co máme dvojitý 24hod úvazek v podobě za 1)dítěte a za 2)domácnosti, tak my se flákáme a pak vyčíst matce co kojí a stará se o miminko nonstop, že je doma bordel. ta rada nechat takovýmu chlapovi co má kecy ohledně nepořádku dítě na celej den, příjít a začít nadávat, že je doma bordel, to je rada je ze zlata. jak by to jinak pochopili, že se to nedá vše stíhat, když by si tím sami neprošli? říká se, že zkušenosti jsou nepřenositelné a v tomhle to platí dvojnásob.