Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@peta1003 No a to je takovy problém si rict o zalohu na dily? A udelat základní rozpocet, nez zacne nevo dekat?
@j.a.n.i1 píše:
@peta1003 No a to je takovy problém si rict o zalohu na dily? A udelat základní rozpocet, nez zacne nevo dekat?
taky jsem si rikala, ze to by mel byt zaklad..
jak muze podnikatel delat neco s tim, ze to nakoupi za svy, klient ani nevi kolik to bude stat a pak doufat, ze penize nekdy uvidi ![]()
@a12 Tak u overenych zakazniku chapu i zen nakup za svy, ale v kaudem pripafe musi zakaznik vedet predem, co to adi tak muze stat. Kor u starsich aut, kde se draha oprava nemusi vyplatit vubec delat.
@peta1003 píše:
@Oli.Lyon to znamepritel je automechanik a z lidi taha penize i nekolik mesicu. Prijedou si pro auto a nezaplati, ale nejhorsi je, ze pritel ze zakona nesmi zadrzet auto dokud ty penize nedotahnou
takze se to potom resi vsechno resi pres pravnika(no a jak to potom jde rychle zaplatit).
Minuly rok si k nemu dovezl nejakej parecek stary, hnusny a nepojizdny obytny auto. Pritel do toho nakoupil (ze svyho) vsechno novy, vymenil to a zprovoznil. Zenska volala, ze kolik to bude stat a kdyz ji rekl cenu, tak mu rekla, ze to teda nezaplatej a at posle fakturu, aby si to zkontrolovali a uz se neozvali. Popelnice mu furt stoji u prace a rikal, ze pokud to nezaplati, tak tam prereze vsechno co tam dal a at si to odtahnou nekam jinam
Divim se, ze ma na to nervy. Mne by se ta zenska objevila na ocich a naflusala bych ji do ksichtu spine
No, já se mu spíš divím, že nechtěl zálohu případně si po tom, co auto prohlídnul, a nenechal schválit cenu opravy. To se na mě nezlob, ale to je blb. j on. I když ti lidi řeknou, že to chtějí vše opravit, tak málokdo má představu, kolik co stojí.
Manžel to taky tak dělá. Protože se většinou ještě něco navíc najde, i když chce někdo vyměnit jenom olej. Takže volá, co ještě našel a cenu opravy, a případně se domlouvá na prohlídku. Aby to pak nedopadlo tak, že vymění to a to, a pak mu dotyčný řekně, že to nechtěl. Někdy třeba vymění jen ten olej s tím, že majitele upozorní na tu a na tu závadu.
@a12 holky, vy jste tak chytry
vy se tim ocividne asi zivite, co?
Oni vedeli predem predbeznou cenu, ale ocividne si mysleli, ze kdyz privezou pelech co vyhrabali nekde na vrakovisti, tak oprava bude asi 5 tisic.
Vzdy vola a rika, ze by bylo treba to a to a pokud nemaj zajem, tak to neopravuje.
Pritel tu praci dela 20let a obcas se hold najde nejakej ten vychcanec, ale to se najde vsude, ze jo.
@peta1003 píše:
@a12 holky, vy jste tak chytryvy se tim ocividne asi zivite, co?
Oni vedeli predem predbeznou cenu, ale ocividne si mysleli, ze kdyz privezou pelech co vyhrabali nekde na vrakovisti, tak oprava bude asi 5 tisic.
Pritel tu praci dela 20let a obcas se hold najde nejakej ten vychcanec, ale to se najde vsude, ze jo.
Vzdy vola a rika, ze by bylo treba to a to a pokud nemaj zajem, tak to neopravuje.
Tak pokud věděli cenu a ta se minimálně lišila od toho, co jim potom naúčotval, tak jak si mohli myslet, že oprava bude za 5 tisíc??? Trošku si protiřečíš.
A pokud to bylo kompletně na renovaci, tak proč tedy neměl podepsanou smlouvu o dílo s konkrétními cenami?? Ono je rozdíl na autě nechat své 2 tisíce a třeba 30.
@P4ja píše:
No, já se mu spíš divím, že nechtěl zálohu případně si po tom, co auto prohlídnul, a nenechal schválit cenu opravy. To se na mě nezlob, ale to je blb. j on. I když ti lidi řeknou, že to chtějí vše opravit, tak málokdo má představu, kolik co stojí.Manžel to taky tak dělá. Protože se většinou ještě něco navíc najde, i když chce někdo vyměnit jenom olej. Takže volá, co ještě našel a cenu opravy, a případně se domlouvá na prohlídku. Aby to pak nedopadlo tak, že vymění to a to, a pak mu dotyčný řekně, že to nechtěl. Někdy třeba vymění jen ten olej s tím, že majitele upozorní na tu a na tu závadu.
My jsme si v létě nechali, jako každý rok, zkontroloval auto. Jezdilo se s ním v pohodě a nemělo žádnou závadu. Nakonec „automechanik“ manželům kolega z práce našel závady za 30 000,–
. Auto měl dodat do týdne, pořád se vymlouval že nemá čas a všechny součástky. Auto jsme dostali po dvou měsících. Na podzim začalo auto klepat, manžel se na něj podíval, říkal že polovina šroubu nebyla dotažena a auto bylo vyloženě přelite olejem. Už jsem si pro jistotu našla jiného automechanika, který mi jako první věc řekl že za stejnou opravu by si řekl polovinu
. Hezký přístup kolegy, práce mu trvá, udělá ji špatně a ještě nás natáhl
.
@peta1003 píše:
@a12 holky, vy jste tak chytryvy se tim ocividne asi zivite, co?
Hele, problematika kupních spotřebitelských smluv a smluv o dílo byla celkem dlouho součást mé práce. Pokud není podepsaná smlouva o dílo s cenou a vybraná záloha na díly, tak vidím chybu a značnou naivitu na straně řemeslníka.
@krajta píše:
My jsme si v létě nechali, jako každý rok, zkontroloval auto. Jezdilo se s ním v pohodě a nemělo žádnou závadu. Nakonec „automechanik“ manželům kolega z práce našel závady za 30 000,–. Auto měl dodat do týdne, pořád se vymlouval že nemá čas a všechny součástky. Auto jsme dostali po dvou měsících. Na podzim začalo auto klepat, manžel se na něj podíval, říkal že polovina šroubu nebyla dotažena a auto bylo vyloženě přelite olejem. Už jsem si pro jistotu našla jiného automechanika, který mi jako první věc řekl že za stejnou opravu by si řekl polovinu
. Hezký přístup kolegy, práce mu trvá, udělá ji špatně a ještě nás natáhl
.
A předpokládám, že jste mu předem odsouhlasili a podepsali cenu a dobu opravy. A souhlasili s tím
@a12 píše:
taky jsem si rikala, ze to by mel byt zaklad..
jak muze podnikatel delat neco s tim, ze to nakoupi za svy, klient ani nevi kolik to bude stat a pak doufat, ze penize nekdy uvidi
To je blbost, nenechat si proplatit materiál. To treba bracha uz vůbec nedela, naopak, ted dela nějakej zamek a rekl si o zalohu na materiál i práci. Az to spotrebuje, bere další zálohy. Jemu se kroutí nejvic lidi u malych oprav. Ja bych na to nervy neměla.
@P4ja píše:
A předpokládám, že jste mu předem odsouhlasili a podepsali cenu a dobu opravy. A souhlasili s tím
Tak predem se oprava auta nevycisluje ani v autorizovaném servisu, podle mych zkušeností.
@Oli.Lyon píše:
Tak predem se oprava auta nevycisluje ani v autorizovaném servisu, podle mych zkušeností.
ja mam čerstvou zkušenost z autorizovanyho servisu, cena opravy byla vycislena, k opravě nakonec ani nedošlo
protože si to doma opraví za tretinu ![]()
@Oli.Lyon píše:
Naopak v tom servisu bys měla vědět dost přesně, protože mají tabulky a ti mechanici se do toho musí vejít. Prostě výměna oleje - práce, nový olej..a částka. Stejně tak vše ostatní. A pokud je tam něco navíc, pak by měli zavolat a zase ti říct, kolik to bude stát.
@a12 píše:
ja mam čerstvou zkušenost z autorizovanyho servisu, cena opravy byla vycislena, k opravě nakonec ani nedošloprotože si to doma opraví za tretinu
To chápu, ale pokud máš nové auto v záruce, pak si to jen tak doma opravit nemůžeš.