Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moise píše:
Tak tohle je další blábol a zneužití anonymu, takže víš co bude následovat![]()
už jsem ho nahlásila.. tohle nesnáším, výkřiky do tmy..
@neumisa Myslím, že se diskuze zvrhla od hlučných dětí v restauraci, nebo ječících v MHD, k nějakému odstraňování dětí z chodníku. Ale abych to shrnula, tak ze zdejší diskuze mi vyplývá, že když někomu něco vadí na druhých, tak to nebude druhým dělat. Pokud někomu vadí řev dítěte v MHD, tak své dítě v MHD nenechá řvát a raději vystoupí. To je v pořádku. Ovšem mnoha diskutujícím takový řev nevadí a nevadí jim ani obejít dítě na chodníku. Takže by tady sedělo ono známe „nedělej druhému to, co je tobě nemilé“, nebo „nedělej druhému to, co nechceš, aby on činil tobě“.
Problém je tedy v tom, co my sami vnímáme jako obtěžující, a co ne. To se evidentně liší. To znamená, že ti, kterým něco vadí, by měli slušně požádat, zda by s tím něco nešlo udělat. Dotyčná, nebo dotyčný, který působí „nežádoucí jevy“ zřejmě (bohužel) netuší, že to někomu může vadit, protože jim samotným to nevadí.
@aquawoman píše:
@neumisa Myslím, že se diskuze zvrhla od hlučných dětí v restauraci, nebo ječících v MHD, k nějakému odstraňování dětí z chodníku. Ale abych to shrnula, tak ze zdejší diskuze mi vyplývá, že když někomu něco vadí na druhých, tak to nebude druhým dělat. Pokud někomu vadí řev dítěte v MHD, tak své dítě v MHD nenechá řvát a raději vystoupí. To je v pořádku. Ovšem mnoha diskutujícím takový řev nevadí a nevadí jim ani obejít dítě na chodníku. Takže by tady sedělo ono známe „nedělej druhému to, co je tobě nemilé“, nebo „nedělej druhému to, co nechceš, aby on činil tobě“.Problém je tedy v tom, co my sami vnímáme jako obtěžující, a co ne. To se evidentně liší. To znamená, že ti, kterým něco vadí, by měli slušně požádat, zda by s tím něco nešlo udělat. Dotyčná, nebo dotyčný, který působí „nežádoucí jevy“ zřejmě (bohužel) netuší, že to někomu může vadit, protože jim samotným to nevadí.
plně souhlasím
Koukam jak se diskuze „krasne“ zvrhla..
no co jineho cekat ze
matky nevychovanych deti stejne nikdy nepriznaji ze jsou nevychovane..mysli si ze se podle nich chovaji normalne. A kdyz uz se tu bavite o prekazeni na chodniku..tak deti jsou ty posledni ktere by mi vadily..pokud se jedna tedy i deti mensi ne skolniho veku..vzdyt se teprve uci jak se maji chovat na verejnosti- zadny uceny z nebe nespadl
me spise vadi dospeli ci duchodci co se na chodniku srocuji za ucelem predani drbu a rozhodne neuhnou a jeste pohorsene koukaji kdyz do nich strcite taskou s nakupem kterou tahnete v ruce..nebo treba najedete kocarem na nohu-to uz se mi taky parkrat stalo..
@katule9 píše:
Koukam jak se diskuze „krasne“ zvrhla..no co jineho cekat ze
matky nevychovanych deti stejne nikdy nepriznaji ze jsou nevychovane..mysli si ze se podle nich chovaji normalne. A kdyz uz se tu bavite o prekazeni na chodniku..tak deti jsou ty posledni ktere by mi vadily..pokud se jedna tedy i deti mensi ne skolniho veku..vzdyt se teprve uci jak se maji chovat na verejnosti- zadny uceny z nebe nespadl
me spise vadi dospeli ci duchodci co se na chodniku srocuji za ucelem predani drbu a rozhodne neuhnou a jeste pohorsene koukaji kdyz do nich strcite taskou s nakupem kterou tahnete v ruce..nebo treba najedete kocarem na nohu-to uz se mi taky parkrat stalo..
OMG další „vychovaná“ lady, co neumí říct ani „S dovolením“
![]()
To si potom dočtu
Skončila jsem v téhle diskuzi asi v polovině, ale vidím, že to bude hodně zábavný materiál
![]()
@Gina108 píše:
OMG další „vychovaná“ lady, co neumí říct ani „S dovolením“![]()
![]()
![]()
Jo, je super jak dává lidem na ulici za vinu, že jim přejela kočárem nohu. ![]()
@jdukolem píše:
co KONKRÉTNĚ by sis představovala že má ta rodina udělat? Nějaké zcela konkrétní praktické věci? Doopravdy mě to zajímá…
Tak konkrétně existují pro autisty a jejich rodiče jakési „výukové programy“ (určitě se to jmenuje inteligentněji, ale nevím jak), které by měly pomoct dítěti líp se sžít s okolním světem a rodiče naučit, jak k tomu dítě vést.
Jistě by tam poradili, jak záchvatům předejít nebo je zkrátit/zmírnit. Případně naučit, že večer se prostě neřve.
Nebavíme se o frekvenci záchvatů - pokud by šlo o jeden veselý večer za měsíc, tak to sousedi asi přežijou třeba s těma špuntama do uší, pokud by to bylo denně, je nutné to řešit, protože to nemůže být fajn ani pro to dítě, v krajním případě i medikací.
Od člověka, který s autisty pracuje, jsem se dozvěděla, že často jsou největším nepřítelem takových dětí jejich rodiče - prý často mají pocit, že (jak tu někdo psal) „je autista, tak prostě řve“ a nehodlají mu působit jakýkoliv stres například tím, že by ho třeba naučili na požádání se ztišit.
@Gina108 píše:
![]()
![]()
ja jsem ale nepsala ze bych jim nerekla zdovolenim
a jako promin ale kdyz jdu a oni na me koukaji stoji smerem ke me a neuhnou ani o kousek..tak to nevim kdo je tady pak nevychovany
jako ja mam ke starym lidem uctu, jsou babci kterym bych i pomohla s nakupem, ale jsou i takovy co si mysli proste ja jsem duchodce a kdo je vic ![]()
@Gina108 píše:
![]()
![]()
ja jsem ale nepsala ze bych jim nerekla zdovolenim
a jako promin ale kdyz jdu a oni na me koukaji stoji smerem ke me a neuhnou ani o kousek..tak to nevim kdo je tady pak nevychovany
jako ja mam ke starym lidem uctu, jsou babci kterym bych i pomohla s nakupem, ale jsou i takovy co si mysli proste ja jsem duchodce a kdo je vic ![]()
@jdukolem píše:
- už jsem ho nahlásila.. tohle nesnáším, výkřiky do tmy..
tak už byla odkryta, anonymní hrdinka ![]()
@Moise píše:
tak už byla odkryta, anonymní hrdinka
tak to mě překvapilo, myslela jsem, že zrovna ona se za svůj názor nestydí, neboť ho pravidelně veřejně prezentuje pod nickem.
@neumisa píše:
tak to mě překvapilo, myslela jsem, že zrovna ona se za svůj názor nestydí, neboť ho pravidelně veřejně prezentuje pod nickem.
Za svůj názor se nestydím, jenom jsem se chtěla vyhnout honu na čarodějnice, který jsem předpokládala. Sama jsi uvedla, že si běžně za svými názory stojím.
A k tomu mému výroku výše. Z 90% jsem o tom přesvědčená. A pozor, je to názor minimálně třičtvrtiny kolegů, které znám. Jistě - jsou děti, které zmíněné diagnózy skutečně mají. Ale v dnešní době se za nimi často skrývá alibismus rodičů.