Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Upřímně, taky bych nebyla na větvi z toho, že mám pravidelně dávat dítě (které může mít období separační úzkosti) ženské, se kterou nejsem schopná normálně komunikovat (soudím z toho „snacha mi vzkázala“). Ale asi to nebude tak horké, když jsi s ní byla u dětské lékařky, že ![]()
Osobně mi mnohem víc vyhovovalo, když tchyně přišla, mohla (může) kdykoli, a byla s dětmi, já jsem buď byla s nimi (resp. s ní, povídaly jsme si), nebo jsem si šla něco zařídit, dělala jsem něco doma apod. Možná by nebylo od věci najít si ke snaše cestu takhle. Nevydupeš si, aby ti najednou začala vozit dítě jednou týdně a nechávala vás o samotě, ani by vzhledem k tomu, že tvé vnouče jinou matku mít nebude, nebylo moc taktické se o to snažit.
@Countess tak asi bude chyba ve snaše a kdoví jaké návyky si přinesla nebo když tráví dny na pc to je problém většiny mladých jinak mě zas moc nechtějí hlídat tak já mám opačný problém tchýně je nemocná má cukrovku a tchánovi se nechce co bych za to dala kdybych si zašla k lékaři nebo umyla okna dnes už je to lepší dcera je starší a ve školce tak bych se zkusila domluvit ale nejsem typ co bych se doprošovala ![]()
@inkakřivák píše:
Přispíváš do diskuze na téma ideální snacha! Ne zlá tchyně. No a ty asi taky ideál moc nejsi - ti ho bere, chce přebalovat - dalo by se to nazvat - pomáhá mi. Protože je jí vnouče vzácné a protože mi chce pomoci.
Nj, na emiminu jsou same neomylne…
Tak tedy idealni snacha je udrzovana zena, venuje se detem a domacnosti a nema na tisic prispevku v nejakych diskuzich, protoze na to nema cas
Jojo, to máš pravdu, s těmi neomylnými. Já si sem chodím masírovat ego, to nevíš?
I ba ne, já sem chodím, abych si ještě víc vážila své rodiny, když vidím, co mi mohli syn a dcera dovést, no tak smrťo poď.
Všimla jsem si, kolik uživatelek tak vzpomíná na ty chvíle u babičky a dědečka. Jak s nimi jezdili po výletech, vždycky bylo něco dobrého na stole, ten režim byl volnější, protože přece byli u babičky a tam se může dýl koukat na TV i chodit později spát a déle lítat po venku a tak. A přitom ted za totéž ty své tchyně i maminky kritizují, žře nedoceňují nutnost zdravé stravy, režimu apod. ŽE dávají dětem nezdravá sladká jídla a pití, cpou to do nich pořád, nechávají je dlouho vzhůru, děcka spávají třeba s kočkou, skáčou podle toho, co si děti vymyslí - no ale to je přece to nejlepší, co ty děti mohou prožít u babičky. A tak bych vás poprosila o jedno - až je budete příště předávat babičkám, předávejte je bez manuálu, ale s přáním, at si to co nejlépe užijí. Pochopitelně mluvím o dětech zdravých, které netrpí žádnou alergií či nějakou závažnou nemocí.
Přejte svým rodičům tu radost z vnoučat a dětem ty zážitky, na které se vzpomíná do smrti - i když je to někdy zážitek typu vymknutý kotník, jak jsem kradl ty zelený hrušky a pak jsme dostali výprask a ještě jsme po těch hruškách všichni zvraceli. Protože to bylo přece dobrodružné a nebezpečné, ne?
@inkakřivák
Je ale taky rozdil u babicky na prazdninach nebo s babickou bydlet vis..
To ano, ale navazovala jsem na příspěvek @kdochcekam, protože tohle si pamatuju taky.
Pokud bydlíte spolu, pak je to jiná, tam je potřeba stanovit pravidla hry a trvat na jejich dodržování. A stejně si myslím, že to bude drhnout. Ale při troše snahy se i to dá zvládnout, jenom je to těžké. jedině snad za pomoci kompromisů typu - nebudete děckám cpát tohle a tohle, ale můžete jim kupovat třeba sušené ovoce bio, anebo jednou za čas tuhle čokoládu. Anebo dělat domácí ovocnou zmrzlinu - jen ovoce a trochu medu nebo cukru. Prostě nahrazovat a eliminovat třecí plochy. Jiné rady nevím.
@inkakřivák píše:
Všimla jsem si, kolik uživatelek tak vzpomíná na ty chvíle u babičky a dědečka. Jak s nimi jezdili po výletech, vždycky bylo něco dobrého na stole, ten režim byl volnější, protože přece byli u babičky a tam se může dýl koukat na TV i chodit později spát a déle lítat po venku a tak. A přitom ted za totéž ty své tchyně i maminky kritizují, žře nedoceňují nutnost zdravé stravy, režimu apod. ŽE dávají dětem nezdravá sladká jídla a pití, cpou to do nich pořád, nechávají je dlouho vzhůru, děcka spávají třeba s kočkou, skáčou podle toho, co si děti vymyslí - no ale to je přece to nejlepší, co ty děti mohou prožít u babičky. A tak bych vás poprosila o jedno - až je budete příště předávat babičkám, předávejte je bez manuálu, ale s přáním, at si to co nejlépe užijí. Pochopitelně mluvím o dětech zdravých, které netrpí žádnou alergií či nějakou závažnou nemocí.
Přejte svým rodičům tu radost z vnoučat a dětem ty zážitky, na které se vzpomíná do smrti - i když je to někdy zážitek typu vymknutý kotník, jak jsem kradl ty zelený hrušky a pak jsme dostali výprask a ještě jsme po těch hruškách všichni zvraceli. Protože to bylo přece dobrodružné a nebezpečné, ne?
To jsi napsala krasne!! ![]()
@inkakřivák já doufám, že budu dobrá babička. My máme 4 babičky, použitelné jsou dvě. Půjdu v jejích stopách
@Gabi91 píše:
@inkakřivák
Je ale taky rozdil u babicky na prazdninach nebo s babickou bydlet vis..
tak je rozdíl proč s babičkou bydlí ![]()
pokud je babička stará a bezmocná a bydlíme s ní abychom jí ulehčili, pak jistě nemá ani sílu moc nám ten režim kazit a pokud bydlíme u babičky protožr nás to vyjde levněji, na vlastní bychom se nezmohli atd.. no tak je to holt něco za něco - levné bydlení za nezadluženost a menší náklady…
@jdukolem píše:
tak je rozdíl proč s babičkou bydlí
pokud je babička stará a bezmocná a bydlíme s ní abychom jí ulehčili, pak jistě nemá ani sílu moc nám ten režim kazit a pokud bydlíme u babičky protožr nás to vyjde levněji, na vlastní bychom se nezmohli atd.. no tak je to holt něco za něco - levné bydlení za nezadluženost a menší náklady…
Mám za sebou obojí zkušenost. Soužití s babičkou bylo prostě na palici. Ale jsem na to v jednom případě našich babiček připravená. Dvě jsou nevlastní, ať se stará někdo jiný, u nás doma bych asi snesla moji tchyni. Moji matku fakt ne.
@matkabagristy píše:
Mám za sebou obojí zkušenost. Soužití s babičkou bylo prostě na palici. Ale jsem na to v jednom případě našich babiček připravená. Dvě jsou nevlastní, ať se stará někdo jiný, u nás doma bych asi snesla moji tchyni. Moji matku fakt ne.
podle mě je to vždycky na hlavu pro všechny a chce to hodně tolerance a ledacos překousnout.. ![]()