Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ba-stet tohle jsem taky četla o nočníku a potřebě, ale říkám si, jaktože my matky jsme chodily na nočník v roce (i dřív) a bez plen byly max do roku a půl všechny i na noc
tak kde se bere teď to přesvědčení o minimálně dvou letech
jako nerozporuju to, spíš je to pro mě zajímavé
![]()
@MiliKuu píše:
@Ba-stet tohle jsem taky četla o nočníku a potřebě, ale říkám si, jaktože my matky jsme chodily na nočník v roce (i dřív) a bez plen byly max do roku a půl všechny i na noctak kde se bere teď to přesvědčení o minimálně dvou letech
jako nerozporuju to, spíš je to pro mě zajímavé
![]()
Hele, to jsem probírala s několika ženskýma (který si mateřství pamatujou trochu jinak než já nikdy a moje dítě vždycky) a s kamarádkou, která měla děti ve 20 a pak benjamínka po čtyříctce a vyzkoušela si vlastně výchovu tehdy i teď. A všechny potvrdily, že to byla příšerná otročina, že se život vlastně smrsknul jen na na dávání na nočník každých deset minut. Což teda podstupovaly samozřejmě kvůli tomu, že údržba tehdejších látkovek byla za trest. A stejně to ty hloupější děti chytly kolem toho druhýho roku a ty šikovnější byly sice bez plen, ale s velmi častými nehodami
Samozřejmě milosrdný čas to smazal a zůstalo jen to bez plen. Případně to vzpomínky ještě přikrášlily a tak moje babi může vzpomínat, že ségra chodila na nočník již ve čtyřech měsících (ségra měla nemocný ledviny a - ó hrůzo - měla pleny na den ještě ve třech a na noc do pěti let).
Tím teda neříkám, že má dítě vidět nočník až před nástupem do školky, ale že fakt není důvod stresovat ![]()
@MiliKuu Jinak gratuluju k úspěšným nocem. U nás asi zlozvyk problém nebude
Ona spí vlastně docela dobře a když se často budí, má to nějaký důvod. Dneska spala jak Šípková Růženka na dvě probuzení ![]()
Akorát začíná být problém s denním spánkem, to usínání je horší a horší, přestože ospalá je. Usne na mě, ale přeložení do postýlky to nepřežije. A to bychom ji už měli stáhnout na nejnižší příčku, jenže jak jsem mrňavá, tak to už ji tam vlbec neodložím
Každopádně ty rady na uspávání v postýlce jdou zatím mimo. Jak otevře oči, okamžitě vstává, vleže bych ji udržela jedině hrubým násilím ![]()
No a ze zubama je to pekelný. Od konce listopadu po Velké dentální smršti se zatím nestalo nic. Stále osm kousků. Ovšem časté buzení, denní pláč (ne teda každý den), průjmy, nateklé tváře, slintání, že jsem vrátila slinták kolem krku… Víceméně třetí měsíc v kuse. Ale zub nikde. Ani stoličky, ani očekávané špičáky ![]()
Přispěju do placu se zubama. Stoličky ma dvě dole nahoře žádná, když se fakt prorezavaly tak měl teploty ke 38. Takže celkový skóre 10. Taky se nikam s těmi zuby nezene, ale jak teď basti banány rychle kdyz má vzadu ty zuby😉 s tím nocnikovanim kdysi jsem to taky četla, i s těma nehodama
takže já nočník nechávám kde je a v létě to začnu pilovat ![]()
@Ba-stet Baru s tím nocnikem to vidím asi jako s tema knedlikama od 3m jak se traduje ![]()
Holky nevím jestli to jsou báchorky. Já jsem v 8 měsících chodila a v roce byla bez pleny. A v neděli tu byla kamarádka se 16 měsíčním kloučkem a byl bez plenky
jen tedy neumí na nočník kakat a řekne si o plenku a to se jim nedaří odbourat.
@Lamicka2016 píše:
Holky nevím jestli to jsou báchorky. Já jsem v 8 měsících chodila a v roce byla bez pleny. A v neděli tu byla kamarádka se 16 měsíčním kloučkem a byl bez plenkyjen tedy neumí na nočník kakat a řekne si o plenku a to se jim nedaří odbourat.
A od roka ses nikdy nepocurala? Protože vetsina deti jo… Tak denně
Jinak chuze v osmo mesicich neni neobvykla ani ted, akorat uz se to neobdivuje, protoze to neni nic moc zdraveho na zada. Tehdy za to hodne mohla choditka a ohradky.
@Lamicka2016 bez urážky jo
máma ti poví co si pamatuje ona, takže já bych k tomu dala tak 5 otazniku, já podle té mé od 3 m na knedlikach.. Naprostá hovadina a myslím si že ani ona sama tomu nevěří, ale tak roky se to vykládá tak proč to měnit
Matyáš chodil od 10m a bez plen jsme to zkoušeli od roka venku ale ikdyz je to pouhých 12 let Nepamatuju si to přesně kdy byl bez pleny. Tleskám všem letitych pamětnícim co si to pamatuji tak presne na celé měsíce
![]()
@Payus možné to je. Já znalec dětí nejsem a doteď jsem se popravdě o to nezajímala
na druhou stranu to, že jsme už po 6 měsíci měla snahu hodit šipku z kočárku mi povídala i babička ![]()
jinak léto a zahrada měla úspěch i u dvojčat bráchovo a naučili se tak moc hezky.
Holky dva dotazy. Sestřenka si chválí plenkové kalhotky „pants“ od velikosti 3 je již dělají…jsou lepší?
A máme mlaďocha nějak motivovat, pomáhat k přetočení?
On ej taková opička, my telata jsme ho nechávali přitahovat do sedu a hned se toho chytl. Naštěstí jen párkrát než mi chytrý google řekl, že se to nesmí, ale i teď má snahu jak to jde chytnout za ruce a už by seděl holomek ![]()
Tak mě napadlo nějak zacvičit na to přetočení ![]()
@Lamicka2016 jak říkám jedno dítě na plenkách už není dávno a věřím že to zvládnu na pohodu i u druhého. Já se ničím extra nestresuju
Když se deníček snažil tak jsem mu pomáhala aby věděl jak na to, ale jinak ho do ničeho nehonim. Sám se začal pretacet v 5m a pak samozřejmě už taky v hluboké korbě šlo o zivot ![]()
Plenkovy kalhotky dává kámoška a je spokojená ale zacla co já vím az kolem 8m abych nekecala když malá zacla blbnout u prebalovabi, pro mě je bleskovejsi použít klasiku takže nevim ![]()
@Payus děkuji. My taky jedeme vše na pohodu a bez tabulek. Však žádný člověk ležet nezůstane ![]()
@Lamicka2016 přesně to se mi honilo hlavou že dřív nebo později se zvedne kazdej😄 samozřejmě jsem tím nechtěla ztratit tvoje pokroky jako batolete🙏 😊
@Lamicka2016 přetočení je na programu ještě za kus dalších dovedností, musí precizně zvládnout první vzpřímení (koníky), pak otočku na bok a pak až na bříško… motivovat můžete, ale nepomáhat, ať sám zapojuje a posiluje všechny svalíky, co má
a hlavně ať mu neuděláte nějaký zlozvyk a nemusíte pak běhat po rhb
ono se říká, že nejvíc mrňousům pomůžem, když jim nebudem pomáhat
každé mimčo má své tempo a zvládne všechno bez pomoci, až bude zralé (a dost zvědavé)
nespěchej na něj
a kalhotky pants nepoužíváme ![]()
@MiliKuu těmi koníky myslíš že se musí úplně vzprimit na ručičky? On na loktech pase moc hezky, ale ručičky ještě nepropne.
Na bok už se pacholek dostane jak nic a zkouší právě už i přetacet, ale nejdemu tu a jak se vzteka ![]()
Nechám ho v tom tedy úplně bez pomoci.
@Lamicka2016 my pantsky pouzivame na noc, jsou jediné co vydrzi celou noc. Ale ma je asi od 8 mesicu.
@Ba-stet teda kdyz ctu co Anka, tak zasnu jak to maji holky podobny. Protoze po uspani u prsa ji položit do postele je pro me posledni dny nepredstavitelnej problem… a vetsinou se to podari az tak na potreti a nekdy se to nepodari a bud spi na me nebo vstane a je pak nekolik hodin neskutecne protivna a umrcena
a to nemluvim o zubech a tim padem buzeni, plac, natekle a cervene tvare, prujmy…
@MiliKuu gratuluji k uspechu! Posledni dobou premyslim jestli taky nezacit odbouravat noční kojeni
treba bychom se pak vyspaly lepe
Jo a jeste u nas asi zacaly zle sny… skoro kazdy den se budi kolem pate s silenym placem… a jakoby vylekana… celkem pak trva ji uklidnit ![]()
@Payus my nocnik obcas zkusime, ale jen po probuzeni, protoze to je uspech zarucen. A jinak doporucuji jakykoliv nocnik, kteremu se da vyndat vnitrek… je lepsi na umyvani ![]()