Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mišmiš píše:
Novo - já mám s tchání fajn vztah takže mám možná zkreslené představy. mě by asi návštěva billy nerozhodila. proč taky?
pokud je dítě u prarodiče tak ano mužou si s ním dělat co chtějí a co není v rozporu s jeho bezpečností
Tady jde o rámcová pravidla. Tobě třeba nevadí návštěva Billy s malinkým kojencem. Mě by vadila - klimatizace a semeniště bacilů. Svoje děti jsem dávala prospat nejlépe do parku, na čerstvý vzduch. Pro mě by to bylo zásadní, pro Tebe asi ne..
Ale souhlasím s tím, že když už dítko s důvěrou svěřím, tak mají respektovat rámcová pravidla, ta konkrétní si určují oni sami..
Ale pokud jde o tak malé miminko, které je kojené, tak tam nelze poskytnout svobodu ve větší míře - aspoň z naší situace to nejde..Ale jde to už u pětileté dcerky - pozvali ji, já jsem ji pustila, jsme domluveni na předání( a vím, že to dodrží),kontaktovali jsme se, vím, že je v pořádku a spokojená..Dál, ať si dělají, co chtějí.
Ale zároveň vím, že ji nebudou brát denně na výlety do supermarketu a že nebude celé dny zavřená u televize..Ale že budou hodně venku, na zahrádce, v bazénu a pojedou na výlet..
Ano, nedělám vědu z přiměřeného porušení pravidel, ale to jde bez problémů a újmy na dítěti až později, ve starším věku. Roční nebo dvouleté by to akorát rozhodilo režim - už třeba oběd v jinou hodinu, spánek jindy a na nezvyklém místě.
@adam75 píše:
@Jana206 to není o tom, že teď nedáš dítě, tak my příště nepohlídáme. Ale t o tom, co psala zakladatelka - tchýně pohlídá dítě a zakladatelka jí pak vynadá. To už bych se příště na nějaké hlídání opravdu vykašlala.
Když jela s čerstvým miminem do supermarketu a ona si to nepřála?
U nás by si to taky za rámeček nedali. Prostě to kontrovalo s tím, co matka chce a co od hlídání očekávala. To si měla nechat líbit? Nakoupit jela sama a oni jeli do supermarketu s kočárkem.
Teď je ale otázkou, jestli si ta pravidla předem zdůraznili - jakože zakladatelka řekla babičce, že si nepřeje, aby s ní šla nakupovat, ale zůstala na procházkách na čerstvém vzduchu.
Jana - to je právě to, se rozcházíme i ve stylu výchovy
u mě dítě nemělo pevně daný režim do..nevím kolika..roku a půl?
nějaké přesně stanovené časy oběda, spaní, koupání a ukládání se u mě nekonalo a ani nekoná, proto mě rozhození režimu netrápilo a netrápí. plus mínus se dodržuje doba ukládání do postele, ale min. 2× v týdnu je to taky o hodinu, dvě posunuté, v létě extra, dítě na písku při měsíčku při grilovačce žádnej problém…
dítě nemá zjevné následky z tohoto nerežimu ![]()
@novo123 píše:
Když já se obávám, že tady se probírá případ, kdy byl manuál dodán a zcela ignorován[/citaj
Přesně tak, manuál byl dodán, ale vytrvale se ignoruje.
@Jana206 píše:
S tím nesouhlasím. 7 měsíční mimino mi nikdo nehlídal - kojila jsem a teprve jsme začínali s příkrmy, babičce pro potěšení bych fakt neodstavovala..Moje děti spaly mimo domov poprvé samy „až“(pozdě z pohledu části pisatelek tady) kolem 3 let - a to jen sporadicky(když nepočítám porodnici, ale tatínek není hlídání)..Všechno vždy bylo u obou starších v pohodě, nástup do školy, školky, prázdniny u babičky, pětiletá je teď poprvé u tety, je moc spokojená, nejstarší 7 letý byl na táboře, taky OK a u mé sestry na druhém konci republiky.
Nejmladší má 13 měsíců a ještě mi ji nikdo nehlídal na dobu delší než hodinku. Přijde to až na podzim, kdy musím do nemocnice na vyšetření, tak s ní půl dne nebudu, ale bude to OK.
Není to o vyděšených dětech, ale o tom, jak kdo to má nastavené..
A o komunikaci v rodině. Mě pohlídají i když vědí, že miminko NEDÁM!Pisatelky podobných názorů mohou taky vycházet ze zkušenosti, že třeba ani prarodiče nemají, nedožili se vnoučat a co by za to dali, kdyby jejich rodiče vnoučátko poznali, povozili..A nebo žijí tak daleko, že jsou na vše sami a běžné pohlídání není proveditelné..
Každé odloučení od matky kojence stresuje, citlivějším dětem to může přehodit režim, v noci mohou plakat, nesmí(trpěla na to prostřední, stačila návštěva poradny, procházka jindy, než jsme zvyklí). Nedovedu si představit, že by do toho ještě vymrčovaly babičky..Teď je už v pohodě.
Jo a vzít mi někdo mimino do supermarketu, tak se neznám..Není mi jedno, co s dětmi kde kdo dělá a chci mít aspoň rámcový přehled..Detaily nechávám na nich..
A vrácení - předání - pokud se na něčem domluvíme, tak to prostě platí..Prostřední se vrátí zítra a na pátek už máme spolu program. Kde bychom se dostali, kdyby to fungovalo, jak tu někdo psal? To by se muselo stát něco vyjímečného a vážného, abych připustila nějakou změnu.
A respektuju to i na druhou stranu, pokud si vypůjčím dítě z rodiny, tak rodiče vědí aspoň rámcově náš program a předání dodržím.
No, to je sice hezké, nicméně jsi přitom poněkud přehlédla, že zakladatelka do budoucna víceméně počítá s tím, že jí dítě budou prarodiče hlídat.
Takže jinými slovy - neděláte to podle mně, takže máte smůlu, dítě Vám nepůjčím. Zavolám Vám za rok, až se mi bude hodit, že mi ho pohlídáte.
To je na tom to špatné - ne to, že má nějaké představy o tom, co a jak chce nebo nechce. Nikdo ji nenutí dítě půjčovat - když nebude chtít, nemusí, však je to její volba. Ale pak nesmí ani do budoucna nic očekávat. Všechno je to o domluvě, o toleranci a o ústupcích z OBOU STRAN.
@Jana206 píše:
Když jela s čerstvým miminem do supermarketu a ona si to nepřála?
U nás by si to taky za rámeček nedali. Prostě to kontrovalo s tím, co matka chce a co od hlídání očekávala. To si měla nechat líbit? Nakoupit jela sama a oni jeli do supermarketu s kočárkem.Teď je ale otázkou, jestli si ta pravidla předem zdůraznili - jakože zakladatelka řekla babičce, že si nepřeje, aby s ní šla nakupovat, ale zůstala na procházkách na čerstvém vzduchu.
No já jsem si právě myslela, že když tchýni poprosím, aby mi povozila miminko hodinu v kočárku venku, protože chci jít nakoupit a je období chřipek, tak ji povozí po okolních ulicích, než se vrátím.
Ale to řešíme jen jeden případ ze sta.
Já si myslím, že to říkám dost konkrétně, co chci. A nejsem na ni nijak zlá. Ale ji to přitom vždycky dost urazí. A hlavně příště dělá znovu to samé, jako bychom o otm nemluvily. To mi vadí.
@BohunkaP píše:
No, to je sice hezké, nicméně jsi přitom poněkud přehlédla, že zakladatelka do budoucna víceméně počítá s tím, že jí dítě budou prarodiče hlídat.Takže jinými slovy - neděláte to podle mně, takže máte smůlu, dítě Vám nepůjčím. Zavolám Vám za rok, až se mi bude hodit, že mi ho pohlídáte.
To je na tom to špatné - ne to, že má nějaké představy o tom, co a jak chce nebo nechce. Nikdo ji nenutí dítě půjčovat - když nebude chtít, nemusí, však je to její volba. Ale pak nesmí ani do budoucna nic očekávat. Všechno je to o domluvě, o toleranci a o ústupcích z OBOU STRAN.
Právě, ale já už jsem ustoupila až úplně „nakraj“
My tam nechodíme jednou za rok, ale každý víkend+někdy v týdnu.
@sarusa4 píše:
Právě, ale já už jsem ustoupila až úplně „nakraj“My tam nechodíme jednou za rok, ale každý víkend+někdy v týdnu.
Pokud máš dojem, že chyba je pouze na straně tchyně - že Ty jsi už vyčerpala všechny možnosti - a že ji prostě nemáš ráda a nesneseš se s ní, tak holt budeš muset skutečně přistoupit k řešení „přerušíme kontakt a dítě uvidíte jen občas, resp. v mé přítomnosti“.
Ale potom nesmíš v budoucnu jejich pomoc vyžadovat, až se Ti to bude hodit - až budeš za pár měsíců potřebovat, aby Ti dítě někdo pohlídal. A samozřejmě musíš taky očekávat, že když přerušíš kontakty prarodičů a vnoučete, za rok dva dítě nebude na prarodiče zvyklé a i kdybyste se pak na jednorázovém pohlídání domluvili, bude to mnohem složitější (protože se nebudou navzájem znát).
@BohunkaP píše:
No, to je sice hezké, nicméně jsi přitom poněkud přehlédla, že zakladatelka do budoucna víceméně počítá s tím, že jí dítě budou prarodiče hlídat.Takže jinými slovy - neděláte to podle mně, takže máte smůlu, dítě Vám nepůjčím. Zavolám Vám za rok, až se mi bude hodit, že mi ho pohlídáte.
Babička(tchýně),taky byla srozumněna s tím, že za dva roky bych si chtěla udělat kurz navazující na mé vzdělání..Taky ví, že bude na 4 měsíce dvě dopoledne v týdnu. Taky jsem ji požádala, jestli bude ochotná nejmenší(budou jí v té době přes tři roky) pohlídat na střídačku s jejím tatínkem, který pracuje na směny.
Pokud bude zdravá a schopná, tak pohlídá, ale víme, co se může za ty dva roky ještě stát?
A ano, pohlídá a přesto mi ji teď čerstvě roční nerve z ruky, nevyžaduje si pravidelné návštěvy na celé odpoledne, respektuje moje pravidla(nedává jí chodítko, které má doma, v našem případě).
To je o komunikaci a vztazích v rodině. Zakladatelka má kojence, který potřebuje být s matkou. Utváří si vztah a jako matka se učí i vytvářet pravidla. Jak to má dělat, když to babička nerespektuje?
Když to tak čtu, tak jsem strašně vděčná, jak to mám v „druhé rodině“ já..A se neshodneme na všem, zdaleka ne ![]()
Ono to hlídání s takovým přístupem babičky stejně u zakladatelky dlouho fungovat nebude. Věčně bude naštvaná jedna nebo druhá, „pobijí se“ a stejně si to zakladatelka bude muset nakonec zařídit jinak ![]()
@Jana206, myslím, že není podstatné, jak máte nastavenou situaci ve Vaší rodině. V této diskusi chtěla zakladatelka řešit tu svoji - Tvoje babička je Tvoje babička, chová se hezky a je skvělé číst, že to může hezky fungovat. Ale tady to nic neřeší.
„Jak to má dělat, když to babička nerespektuje?“
Jak? Nedávat jí ho bez dozoru - chodit na procházky s nimi a čas, který tráví babička s vnoučetem, s nimi trávit taky. Například.
To je o kompromisech - nejsou schopni dodržovat „manuál k dítěti“, fajn, tak ho prostě nebudou hlídat o samotě. Ale rozhodně to není důvod k přerušení kontaktu.
@BohunkaP Napsala jsem to tu proto, aby si někdo přečetl, že to někde taky může fungovat v rámci možností v pohodě.
A taky proto, že tu někdo podotkl, že je to zase problém - tchýně, snacha. Že kdyby to udělala vlastní maminka zakladatelky, tak v tom nevidí problém nebo aspoň tak veliký..To tu někdo napsal, ale není to o tom ![]()
Vlastně poslední dobou čtu v podobných diskuzích aspoň jednu narážku, že i kdyby tchýně byla zlatá, stejně to snaše nebude „vhod“..
A taky jsem chtěla poukázat na to, že ani nehlídané děti nemusí být „mamánci“,kteří v životě nepřestřihnou pupeční šňůru.
@sarusa4 A nemohl by jí to v klidu vysvětlit syn (mami, nechoď, prosím, s malou do obchodu)? A ty by ses zase naučila překousnout podružnosti vyplývající z tvé přednasranosti (pitvoření atd.)
Já přece vůbec nechci přerušovat kontakt, ani nic podobného, ani by to nešlo. My tam prostě chodit budem. Už kvůuli manželovi. Ale jak to přežiju, to nevím. ![]()
Manžel byl s malou venku, v 1 odpoledne ve stínu s jeho rodiči, tak mu poradili, ať stáhne stříšku na kočárku a popojede, aby se opálila.
Tak to jsem pak byla zlá na manžela, když jsem zjistila, že ji opalujou.(Já řekla „do stínu“)
Další den se jí ještě ptali „jaký bylo opalováníčko“ a mě říkali, že vypadá líp.
Oni se totiž opalujou přes poledne bez mazání, aby se líp opekli a mě nevěří, že je to špatně, ale ˇat si to dělají, ale ne dceři.
Stejné třeba s jídlem..sní 10 dní prošlý jogurt, když nebublá. A to já prostě nechci, aby jí ho kdy dali.Ale s tímhle názorem jsem tu sama.
Nějaký spací režim, jak píše mišmiš mě netankuje - tyhle zdravotní věci jo.
@Mišmiš píše:
Sarusa-tak pak řekni na rovinu, tchýně mě ser. e, nesnáším ji a proto nechci aby hlídala moje dítě…
pak je dotaz na začátku diskuze jasný - buď jí tam nedej, nebo se z toho zblázníš. žádná mezivarianta u vás asi nepřichází v úvahu. tchýně se nezmění, protože asi ani nemá důvod a ty jí ráda nezačneš mít.mimochodem to, že někde je dítě na hlídání v kuse např. 3dny, týden je i o výchově - hlídání s výchovou se prolínají
To tu psát nebudu,, ani to není pravda, mě nikdy nevadila, nemilovala jsem ji, ale nevadila mi. V některých věcech ji vyloženě obdivuju, ale s tím hlídáním je to opravdu naprd.
To já právě nechápu, jaktože pro ni jediná vnučka není dostatečný důvod, aby se aspoň snažila něco udělat podle nás.
Já se 3 dny, týdnem nepočítám, max. půl dne až den.