Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jen na zlehčení- obávám se, aby jedno z prvních slov mého syna nebylo P.DEL
![]()
@Pipet
![]()
taky říkám haranti
a výborná je @ne-šílená mamka nebo tak nějak, tak svému synovi říká „malý potížista“ taky dobrý
![]()
@Erwinka 1,5 A 3 To je vražedná kombinace…jedno nemá vůbec rozum a druhé zkouší co mu projde a provokuje…
Ohledně nočníku…zkoušej takovým věcem předcházet…pokud sedí na nočníku, neodcházej…holt musíš být poblíž ohlídat to…dej si nočník tam, kde nejvíc pobýváš (kuchyň, obývák) a hned „po“ ho vyleješ… Úklid hraček-klidně bych počet hraček částečně zredukovala (dát půlku do krabice do komory) méně hraček, méně bordelu…a po měsíci hračky obměnit…pro děti budou hračky, které delší dobu neviděly „novinkou“…a zase je chvilku zabaví.
1,5 je prcek, ale tříleťák je schopný uklízet, jen potřebuje tu správnou motivaci…co platí na tvé dítě víš sama nejlíp. Pokud je starší kluk (mladší je dcera, pokud čtu správně), tak bych zkusila hru: „Na stopky“…použiješ klasické stopky (na hodinkách např. ale lepší jsou oprvdické) nejdřív je dítěti ukážeš aby pochopilo co znamená stopovat čas. Za jak dlouho přelezu po čtyřech přes obývák…??? Jak dlouho vydržím stát na jedné noze…??? (Samozřejmě čas (vteřiny) sledujete na stopkách a nahlas počítáte: jedna…dva…tři…čtyři…
No a nakonec: "Za jak dlouho uklidíš kostky…auta…Lego…??? ![]()
Můžete stopovat venku na vycházce…v lese…doma…stopovat lze všechno ![]()
Výsledky zapisovat do tabulky a každé vylepšení (nový rekord) odměnit dle tvého uvážení…
Prcek (1,5) se časem sám ochotně přidá…ale až to pochopí, teď je fakt prcek.
@Erwinka Já mám syna rok a 3/4 a dceru 4 roky… a křičím čím dál tím víc
ale prostě v klidu to nejde… kolikrát se mi i vysmějou za zády
hodně zabírá počítání.. a kdo bude dřív? ale křičení se nevyhnu
![]()
Ja si zrovna pred par dny googlila psychology, protoze uz jsem si prisla jak cvok. Pri tom jsem narazila na články o vzteku matek a hrozne mi to pomohlo, pojmenovat si ten vztek. Doporucuji si pocist, dokonce se poradaji i seminare. Uz je mi par dni lip a i deti jsou hodnejsi.
@Pipet píše:
@Angua Neskákejte po tom gauči nebo vás seřežu, že ty zadky budete mít fialové ještě týden! Haranti jedni!
Tak! ![]()
Jako mě nejvíc dokáže nas…, když to řeknu jednou normálně, podruhé požádám a vysvětlím proč opravdu nechci, aby to dělali, potřetí to řeknu důrazně a nikdo mě nevnímá. Jaký je jako další krok místo řevu?
Jako ano, můžu je zavolat, aby mi šli s něčím pomoct, někdy to pomůže, ale jindy mi řeknou, že nechcou. Navíc tady to odpoutávání pozornosti beru ještě u malé, ale hergotdopytlesaknarybykošnaraky, když něco řeknu třikrát pětiletému děcku, tak by to snad mohlo udělat
![]()
Jo a u nás uklízí zásadně ten mladší.. nad tou starší můžu stát s bičem a řvát a stejně nehne prstem… radši pujde spát. Ale hračky máme zredukované dost… mají toho hodně poschovávané a vyměnujeme, když potřebuji zabavit děti, vytáhnu nové hračky ![]()
@SIMONA1234 píše:
@Erwinka 1,5 A 3 To je vražedná kombinace…jedno nemá vůbec rozum a druhé zkouší co mu projde a provokuje…
To je sice pravda, ale zlatý tenhle věk. Tihleti totiž ještě nejsou drzí! ![]()
@werunkaw123 píše:
@Erwinka Úklid hraček - kdo z nás posbírá více kostiček? ke startu, připravit, pozoor teď…![]()
Za chvilku přijde domů táta tak to tady hezky uklidíme, připravíme si i jemu jídlo, pomůžeš mi? tatínek bude mít radost a když všechno sníme tak se pak půjdeme ještě projít k lesu nakrmit ty tvoje mravence, co myslíš?
Z VENČÍ DOMŮ (u nás hrozné zcény) - půjdeme domů? „ne“
a teď si nic víc nemůžu vybavit… jo a nikdy neříkám nic co bych nesplnila např. vyhodím ti hračky když to nakonec neudělám… když jsem to u něčeho řekla fakt jsem to udělala ať ví, že si z ní nedělám dobrý den a nejsou to jen plané výhružky…tak já půjdu s bráškou sama , připravím si jídlo, dám si nějakou mňamku, jéé babička mi vlastně poslala pro Petrušku rajčátka, ale tak když nechce tak si je sním sama a dám si k tomu housku udělám si kakao já se budu mít a ta naše Petruška tady bude chudák sedět sama a bude mít hlad…
Trošku si odporuješ. ![]()
Až se Petruška zasekne a nepůjde - půjdeš sama a necháš ji tam?
K tomu prvnímu - u nás (a u většiny sourozeneckých dvojic s minimálním věkovým rozestupem) nepoužitelné, protože sourozenci v určitém věku začnou soupeřit. Ten, kdo by těch kostiček sesbíral víc (obvykle starší), bude happy, druhý bude brečet… a je z toho jen další scéna.
@Erwinka, křiku se asi nevyhneš, jestli jsi tak založená - ono to ani nevadí, když to není moc často. Důležité je přemýšlet i při tom křiku o tom, co vypouštíš z pusy - tj. křičet (občas) ano, ale nenadávat ani neříkat věci, kterých bys pak litovala.
Příspěvek upraven 23.07.14 v 21:28
@SIMONA1234 pubertu si radši ani nechci představovat
Tomu už ani na zadek nedáš ![]()
@Angua
jsem ráda že Tě čtu. U nás doma je to úplně to samé a to mám kluky každého ještě o cca 2,5 roku staršího. Taky říkám, že už 5 let opakuju to samé a furt nic. Starší je naprostý salámista, pošlu ho se oblékat a po 5ti minutách ho najdu stále v pyžamu jak si hraje. A to prostě obzvlášť po ránu nejde. Už jsem přemýšlela, že koupím minutku a budu ji při takových činnostech natahovat. No teď přes prázdniny je to trochu lepší, ale jinak taky ječím furt.
Mám 3 děti.8,2 a 2m. Křičím často, ačkoliv nerada, ale někdy to fakt jinak nejde
Už jsem i přemýšlela, že se poptám v lékárně, jestlij nějaký doplněk stravy na klidnější nervy
V reklamě právě říkají že magnezko, tak nevím ![]()
@Angua píše:
Tak!Jako mě nejvíc dokáže nas…, když to řeknu jednou normálně, podruhé požádám a vysvětlím proč opravdu nechci, aby to dělali, potřetí to řeknu důrazně a nikdo mě nevnímá. Jaký je jako další krok místo řevu?
Jako ano, můžu je zavolat, aby mi šli s něčím pomoct, někdy to pomůže, ale jindy mi řeknou, že nechcou. Navíc tady to odpoutávání pozornosti beru ještě u malé, ale hergotdopytlesaknarybykošnaraky, když něco řeknu třikrát pětiletému děcku, tak by to snad mohlo udělat
![]()
Ty máš doma moje děti? ![]()
U nás funguje jedenkrát týdně řev, že se klepou okenní tabulky a pak týden celkem fungujou. Pozitivní motivace nefunguje, závody v uklízení raději nepořádám, taky nepotřebuju být ve všem první
Veškeré vyčtené rady dětských psychologů jsou vcelku k prdu, neboť moje robátka jsou asi z jiné planety a prostě se podle pouček chovat nebudou, nebudou a nebudou. ![]()
Taky si zakřičím, pak je mi to líto…syn dělá lumpárny hlavně když kojím mladšího, takže je to žárlení jasné jako facka…mladší potřebuje u kojení klid. Taktéž se za to stydím…co se osvědčilo je počítání do tří…prvně se zeptám jestli mám počítat a když dělá lumpárny dál, tak počítám…a to je pak jako pipinka ![]()