Jak na děti nekřičet a nevyhrožovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18
24.7.14 08:39

@marrlinka

To je v pořádku, nechci vypadat stroze, jen nemám ve zvyku psát ty emoticony.. (proto můžu vypadat podrážděně apod.)

Já ti rozumím. Přece už od přírody by měla mít žena k dítěti blíž, než muž. U zvířat to nepozoruješ jinak. Otec je naprogramován tak, aby chránil rodinu a přinesl večeři, což je ekvivalent práce a zázemí (Vlastně je celý den v trapu). Na druhou stranu by se jako otec měl do pozdější výchovy zapojit více.. Kdo děti nakonec naučí „lovit“? :) Nevím, proč jsou dnes chlapi vedeni k tomu, aby vše ohledně dětí nechali na ženě? Pak to v naší společnosti nemá vypadat tak, jak to vypadá.

Jak jsem řekl, zřejmě záleží na poměrech, ze kterých pochází. Když se o nikoho pořádně nestaral, tak jednoduše necítí potřebu se dětem tolik věnovat. Nikdy není nutné křičet, jen musíš přijít jak na dítě.. Různými triky se dopracuješ k zázrakům až tě poslouchají jako psi.. (v přeneseném slova významu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
24.7.14 09:04
@Jahru píše:
No, funguje, ale pak se mi běžně stávalo, že 4,5 letej prevítek se nechal odemě oblíkat :cert: A „uklidíš si hračky nebo je mám uklidit já“ předevčírem dopadlo tak, že máme ložnici plnou hraček, děti poloprázdný pokojík a je jim to salám párek.
A „uděláš to sama nebo to mám udělat já“ funguje na naši tříletou tak, že sama to neudělá, ale když to začnu dělat já, tak se zmítá a řve, že ona sama sama. Ale pak se stejně neoblíká. :? Tak co pak?

u nás je taky „sama sama“, takže když párkrát jsem jí oblíkla já, po tom, co si to vybrala, tak už si to pak příště nevybrala - takže potom už volila variantu že ona se oblíkne
s těma hračkama - otázku bych formulovala jinak (ale tedka zrovna nevím jak :mrgreen: ), aby tam byla případně jen moje asistence, né že to budu dělat celý sama - u nás se s uklízením ještě pomáhá, přec jen má teprve 3 roky

edit. - jak bych to řekla - ten „důsledek“ takové „výchovy“ se neprojeví hned, takže je potřeba vydržet - já to zkouším cca rok, od těch 2 let co jí bylo a i když to nefunguje pokaždý, tak z 80% jo a dokonce na ní vidím, že lecos udělá sama - třebaže když něco vylije, tak jde rovnou pro hadr a utře to - prostě se to už „naučila“, že se to tak dělá…Nebo třeba večer když nechce jít spát, tak na 95% zabírá otázka „půjdeš se nejdřív vyčůrat nebo si vyčisti zuby“ - je to už „automatická“ věc, že před spaním se čůrá a čistí zuby a leckdy jí to dokáže vytrhnout i z řevu když se vzteká, že spát nepůjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
24.7.14 09:17
@Pudloslava píše:
tak to bych ho asi taky nechala. sice se to nedela, ale je to maly prohresek, v zasade se nic nestane, neposkodi, nikomu se neublizi a my mame jine vetsi vychovne problemy. v obchode na nej jecim neustale kvuli vyndavani veci z regalu, osahavani peciva, otevirani mrazaku, tak si klidne jedno jeceni odpustim, kdyz mohu.

Na nákupech mi pohohlo se vždy předem dohodnout, že něco budu nakupovat já a něco syn (2,8). Třeba chci sýr, který je v dolním regálu - Jeníku, vybereš tátovi sýr? U pokladny třeba vyndavá některé zboží na pás… Prostě ho nějak zapojit. Nefunguje to vždy, ale je to lepší než dřív :D A naštěstí už od mala chápe, že v krámu se nic nejí ani nepije, dokud se to nezaplatí…

Jinak jsem fakt ráda za tuhle diskuzi. Děti mám 6m a necelé tři roky. Byla jsem vždycky lehce hysterická, ale to, co předvádím poslední dva měsíce, to je peklo. Už jsem uvažovala o psychologovi.
Syn není zlý, je to prostě jen malé dítě, které teď žárlí na svou malou sestru. A dělá naschvály. Najednou se neumí oblékat, najíst, uklidit. Nechce jít ven, nechce být doma. Budí sestru. Má noční můry, takže se nevyspím ani já. Pracuju z domu, v říjnu mi začíná dálkově VŠ. Muž odjíždí do práce v půl sedmé ráno a vrací se nejdřív v sedm večer. Nákupy, vaření, úklid, děti, pes, všechno je na mně. Zahradu jsem bojkotovala, ať si zaroste plevelem. Na nějaké své koníčky už čas nemám, jediné co občas zvládnu je net :) Do toho se musíme stěhovat, ale teď přes prázdniny nejsme schopni sehnat bydlení podle našich představ. A za půl roku se rozhodně stěhovat zase nechci :) Takže ještě nervy z toho…
No a co z toho všeho plyne? Jsem podrážděná, hnusná. Řvu na děti, teda hlavně na syna, malá to ještě nechápe. Ale vyrůstá v prostředí, kde se hodně křičí. Takhle jsem to nikdy nechtěla, zkoušela jsem x alternativních metod, ale buď jsem to vzdala já, nebo se do toho navezla tchýně a podělala, co se dalo :(
Takže asi takhle :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
24.7.14 09:37
@Pudloslava píše:
souhlam
u me je jeceni temer vyjadritelne rovnici s promennymi : jak jsem se vyspala, jak velka ta katastrofa je a kolikata to je z katastrova v casovem intervalu.
Mam dny, kdy jsem fakt hodna maminka (obvykle to jsou dny, kdy si nenaplanuji delat nic uzitecneho, jen se venovat detem).

jo přesně, u mě hodně záleží na tom, kolikátá katastrofa, ani ne jak je velká, protože luxovat po patnácté během dopoledne vysypanou hrst vloček mě už opravdu se*e :mrgreen: (dodávám, že dítě dostává normálně najíst :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
24.7.14 09:52
@Kdokoli píše:
@marrlinka

To je v pořádku, nechci vypadat stroze, jen nemám ve zvyku psát ty emoticony.. (proto můžu vypadat podrážděně apod.)

Já ti rozumím. Přece už od přírody by měla mít žena k dítěti blíž, než muž. U zvířat to nepozoruješ jinak. Otec je naprogramován tak, aby chránil rodinu a přinesl večeři, což je ekvivalent práce a zázemí (Vlastně je celý den v trapu). Na druhou stranu by se jako otec měl do pozdější výchovy zapojit více.. Kdo děti nakonec naučí „lovit“? :) Nevím, proč jsou dnes chlapi vedeni k tomu, aby vše ohledně dětí nechali na ženě? Pak to v naší společnosti nemá vypadat tak, jak to vypadá.

Jak jsem řekl, zřejmě záleží na poměrech, ze kterých pochází. Když se o nikoho pořádně nestaral, tak jednoduše necítí potřebu se dětem tolik věnovat. Nikdy není nutné křičet, jen musíš přijít jak na dítě.. Různými triky se dopracuješ k zázrakům až tě poslouchají jako psi.. (v přeneseném slova významu)

jsem ráda, že uvědomělí muži ještě existují ;) (i když jejich existenci potvrzenou mám, nějak se mi podařilo vylovit jehlu v kupce sena, doma si nemůžu stěžovat :andel: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
24.7.14 09:52

@acimedaca možná u staršího děcka je to fajn, dávat na výběr a má to účinek, ale našemu je to jedno, tolik ještě nerozumí :nevim: když se mu něco nelíbí začne se vztekat, já sice odcházím a nevšímám si ho, dokud se neuklidní, ale někdy to opravdu nejde, když máme někam jít, nebo mi schválně ječí vedle mladšího, který zrovna usnul atd. I když u nás není zatím problém s věcmi jako čištění zubů, oblíkání, koupání atd., to se celkem dá, i když občas to taky připomíná spíš boj s chobotnicí, ale problém je to, že přes den zlobí - tj. krámuje a rozhazuje věci, co je zajištěné umí otevřít a všechno nelze narvat někam vysoko :nevim: zkoušela jsem mu vymyslet prostě činnost a zaměstnat ho, ale toho nebaví, baví ho krámování :cert: doma neudělám nic, když pomáhá s vyklízením myčky tak jen chytám talíře, pomáhá s prádlem do pračky, to jo, ale třeba, když je potřeba prádlo naskládat do skříní, tak toho víc vyhází, než já to tam dám :pocitac: ven sami chodit nemůžeme, protože nevím, jak bych nakojila prcka aniž by mi starší nezdrhnul, navíc nemůžu nechat kočár a lítat za starším, hřiště mu nestačí po pěti minurách jde pryč :nevim: je to běs :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
24.7.14 10:06

@marrlinka

No tak to máš opravdové štěstí, protože to je dnes hříčka přírody. Buď nikdy neexistovali a vznikají, nebo kdysi byli, ale dnes vymírají. Přece jen opravdový muž, otcovská postava je v životě dítěte zcela nezastupitelná role. Jakmile není otec, na dospívajícím člověku se to podepíše, což jsem nejen pozoroval na „ulici“, ale i u sebe sama. Teprve až pak záleží na tom, co si z této absence odneseš.. Valná většina lidí tomu podlehne, nezná pokoru ani respekt, proto je tolik nezodpovědných chlapů i otců, kteří stejným způsobem zplodí zase svoje syny a jde to do nekonečna. Ti druzí, tedy valná menšina v tom našli sílu a tu pokoru si vyvinuli sami.. Je to spíše takový obraný mechanismus, protože chceš dítě opravdu vychovat k určitým hodnotám, které jsou dnes dokonale v rozporu s dnešní „moderní“ výchovou. Jak není řád, je chaos a Svět je dnes chaotický až moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
24.7.14 10:10
@Kdokoli píše:
@marrlinkaNo tak to máš opravdové štěstí, protože to je dnes hříčka přírody. Buď nikdy neexistovali a vznikají, nebo kdysi byli, ale dnes vymírají. Přece jen opravdový muž, otcovská postava je v životě dítěte zcela nezastupitelná role. Jakmile není otec, na dospívajícím člověku se to podepíše, což jsem nejen pozoroval na „ulici“, ale i u sebe sama. Teprve až pak záleží na tom, co si z této absence odneseš.. Valná většina lidí tomu podlehne, nezná pokoru ani respekt, proto je tolik nezodpovědných chlapů i otců, kteří stejným způsobem zplodí zase svoje syny a jde to do nekonečna. Ti druzí, tedy valná menšina v tom našli sílu a tu pokoru si vyvinuli sami.. Je to spíše takový obraný mechanismus, protože chceš dítě opravdu vychovat k určitým hodnotám, které jsou dnes dokonale v rozporu s dnešní „moderní“ výchovou. Jak není řád, je chaos a Svět je dnes chaotický až moc.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:…a to bych dala přečíst všem „otcům“, jejichž ženy tu dnes a denně zakládají diskuze na téma „jsem na všechno sama,“ „s ničím mi nepomůže“ apod.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
24.7.14 10:23

@marrlinka

Je to jednoduše jen o zkušenostech. Biologického otce jsem nikdy nepoznal, otčím byl dokonalý prototyp ochlasty a flákače, takže mě to do budoucna spíše dokonale znechutilo. Když to pozoruji na ulici, nebo v diskuzích… Dokážu se vžít jak do vás, tak do dětí a jednoduše vím, že je to frustrující. Na tohle nelze reagovat jinak než averzí. Dítě je přece odkaz a to, co po sobě zanecháme o nás všechno vypovídá. Ano, jsem zastáncem řádu, ale to neznamená, že bude doma vládnout diktatura. Chce to jen úplně normální vztah. V dítěti musíš vyvolat přirozený respekt a ne strach..

P. S. Tak jsem napsal zase jeden dlouhý komentář a půlka se při ukládání vymazala.. :zed: No nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
24.7.14 10:27
@Temeraire píše:
Na nákupech mi pohohlo se vždy předem dohodnout, že něco budu nakupovat já a něco syn (2,8). Třeba chci sýr, který je v dolním regálu - Jeníku, vybereš tátovi sýr? U pokladny třeba vyndavá některé zboží na pás… Prostě ho nějak zapojit. Nefunguje to vždy, ale je to lepší než dřív :D A naštěstí už od mala chápe, že v krámu se nic nejí ani nepije, dokud se to nezaplatí…

a co kdyz vybere jinej sejra, nez ty? tim myslim trebas nejakej 400 kc/kg?
mozna to neresite, ale my nakupujeme hodne podle ceny

potom taky popisujes situaci s jednim deckem, jak jsem psala, jedno dite, zadny dite
problem se dvema (a desim se, co bude se trema) je v tom, ze obe jsou netrpelive a chteji delat vsechno hned a soucasne, takze je nezvladas obe naraz korigovat. vareni, slozitejsi tvoreni a vubec cokoli je fakt o nervy, protoze zatimco delas neco s jednim druhe neco spacha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.7.14 10:29
@Pudloslava píše:
no presne tak, v knize mas nastineno reseni, po kterem nasleduje vzdy idealni reakce. Dite se okamzite pouci a jedna spravne.
respektovat a byt respektovan - maminka resi komunikaci, ze dite slo jezdit na kole, misto aby doslo na nakup a rodina tedka nema co na veceri. Dite to okamzite pochopi a navrhne, ze si jeste malicko zajezdi a sjede na nakup.
realita? podle me je decku sumafuk, ze rodina nema co jist, to je problem matky a ne jeho.

Možná tomu musí předcházet, že bude rodina hladovět a bude z toho obviněno inkriminované dítě - dle naturelu rodiny možná i veřejně pranýřováno :mrgreen:

S tím regálem - proč hned ječet? Stačilo by aspoň říct, že po regále se neleze - ať průbůh to dítě aspoň tu informaci má :lol: Pak ať se paní nějak rozhodne, jak moc až to chce vyžadovat, ale říct by mu to mohla…

Mně se pětileté dvacetikilové dítě do vozíčku nevejde :-( Někdy chce jet vevnitř - nemám to ráda, ale vidí to kolem sebe a párkrát už s vyzutýma botama jel, abych ho nemusela přerazit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
24.7.14 10:31
@Kdokoli píše:
@marrlinka

Je to jednoduše jen o zkušenostech. Biologického otce jsem nikdy nepoznal, otčím byl dokonalý prototyp ochlasty a flákače, takže mě to do budoucna spíše dokonale znechutilo. Když to pozoruji na ulici, nebo v diskuzích… Dokážu se vžít jak do vás, tak do dětí a jednoduše vím, že je to frustrující. Na tohle nelze reagovat jinak než averzí. Dítě je přece odkaz a to, co po sobě zanecháme o nás všechno vypovídá. Ano, jsem zastáncem řádu, ale to neznamená, že bude doma vládnout diktatura. Chce to jen úplně normální vztah. V dítěti musíš vyvolat přirozený respekt a ne strach..

P. S. Tak jsem napsal zase jeden dlouhý komentář a půlka se při ukládání vymazala.. :zed: No nic.

snad nezpychneš, když ti opět zatleskám :-) nelze než souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.7.14 10:35
@Pudloslava píše:
a co kdyz vybere jinej sejra, nez ty? tim myslim trebas nejakej 400 kc/kg?
mozna to neresite, ale my nakupujeme hodne podle cenypotom taky popisujes situaci s jednim deckem, jak jsem psala, jedno dite, zadny dite
problem se dvema (a desim se, co bude se trema) je v tom, ze obe jsou netrpelive a chteji delat vsechno hned a soucasne, takze je nezvladas obe naraz korigovat. vareni, slozitejsi tvoreni a vubec cokoli je fakt o nervy, protoze zatimco delas neco s jednim druhe neco spacha.

Jo, pravdu díš, já jsem s jedním dítětem chodila nakupovat moc ráda - on jel ve vozíku, rozhlížel se, když se začal kroutit, nacpala jsem mu rohlík…

Dneska jsem v DM škodolibě pozorovala paní s cca 2,5letým dítětem. Samozřejmě vezlo ten pekelný pidivozíček (zahlušit toho, kdo to vymyslel!) a ona jela - Kubičku pozor, Kubíčku zastav, počkej, já si tady vyberu - né, nejezdi tam, pojď za mnou Kubíčku, kde jsi, ne, to nebudeme kupovat, to tam nedávej… Když jsem nastupovala do auta, tak Kubíček se vyřítil s tím vozíkem z obchodu na parkoviště :mrgreen: Tak jsem byla ráda, že jsem tam bez dětí a nemusím to říkat taky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
24.7.14 10:40
@Angua píše:
Možná tomu musí předcházet, že bude rodina hladovět a bude z toho obviněno inkriminované dítě - dle naturelu rodiny možná i veřejně pranýřováno :mrgreen:

S tím regálem - proč hned ječet? Stačilo by aspoň říct, že po regále se neleze - ať průbůh to dítě aspoň tu informaci má :lol: Pak ať se paní nějak rozhodne, jak moc až to chce vyžadovat, ale říct by mu to mohla…

Mně se pětileté dvacetikilové dítě do vozíčku nevejde :-( Někdy chce jet vevnitř - nemám to ráda, ale vidí to kolem sebe a párkrát už s vyzutýma botama jel, abych ho nemusela přerazit :mrgreen:

hele ja ti mam strategii, ze nektere veci radeji prehlidnu, nez abych je zakazovala s tim, ze stejne nebudu uposlechnuta. cili sdelit mu tu informaci a nechat to stejne bejt, je pro me horsi varianta.

ja tedka vozim toho triletyho a mimino, uz se mi tim padem skoro nevejde nakup, az nebude mimino ve vajicku, tak se asi budem obchodu v plne sestave vyhybat - jestli nejstarsi nepobere vyrazneji rozumu, dve behaci neposlusne deti asi v obchode nedam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
24.7.14 10:42

@Pudloslava Ne, mám dvě, píšu to dál v příspěvku. Věř mi, že peníze řešíme hodně, proto taky musím pracovat, i když mám mimino. Syna mi kvůli tomu nevzali do školky, takže o to větší teror, protože jinak z jeho okolí všechny vzali. Ale to je mimo.
Prostě dostane na výběr - tenhle nebo tehle? Ale bydlíme na malém městě, v coop rozhodně sýr za 400Kč/kg nemají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí