Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@llida uz ted bydli na vesnicipriznavam, ze zatim nezijeme jakoze od vyplaty k vyplate, spis myslim na tu budoucnost, na rodicak, kdyz pribyde jeste jedno mrne, najmy pujdou nahoru, znate to.. a proste nejsme milionari, ze bychom vyhazovali tisicovky z okna. Myslim si, ze ja i muz se k tomu umime postavit, postarat se. Jen me proste mrzi, ze to v sobe uz vidim takhle cerne, rada bych se s tim smirila, brala jak to je.. ale to prave nevim jak..mozna to ted muzu svadet trosku na hormony, ale nevim no
Hele, mě to taky vadí, tchán je hodně pohodlné, trošku sobecek, vždy uprednostňoval sebe. Jenže furt je to manželů táta, takže to holt vydržíme a pomůžeme mu, byť podle mě nouzi netrpí, důchod na přes 18 000 a utrácí za své pohodlí.
Na druhou stranu je to už starý pán, má své vrtochy a asi už tu bohužel dlouho nebude, tak prostě i jeho rozmarilejsi životní styl holt podporujeme. On si od huby neutrhne a byl by schopen nájem neplatit… Tak to manžel vzal na sebe.
Ale také nam ty peníze občas chybí… No ale co nadělás… Jd to rodina.
@Anonymní píše:
@klenice zkousela jsem na to myslet i takhle z druhe strany, kdyby slo o moje rodice.. Ale asi to uplne nedokazu takhle posoudit, protoze nasi maji jinou povahu. Nikdy se mi do niceho nepletli, nevyvolavali hadky, od malicka nas ucili, ze problemy se musi resit, neutikat pred nimi.. naopak tchyne je dost konfliktni typ, pomlouva, nabrala si strasne moc pujcek, nekomu se myslim i zarucila.. no a nikomu to nerekla, pak prisla o ten byt.. pritel za ni plati dluhy uz asi 10 let.. vzdy zavola ze potrebuje na neco, tak muz zaplati. Vime, ze kdybychom to nezaplatili, bylo by to jeste horsi. Dluhy se proste platit musi, nejde pred tim utikat.. Ma jeste jedno dite, co jde, tak si s muzem deli napul a staraji se oba.
Pokud muz pokazde sype, kdyz matinka zavola, neni vdecna a vyvolava hadky, tak je chyba ve tvem muzi, ze si ji nesrovna a neutahne kohoutek. Mne mama musi do koruny dopredu obhajovat, na co penize potrebuje a ver, ze v 80% vzdy najdu usporu a levnejsi alternativu. Tchyne je zvykla, ze sypete a nema duvod se menit. Od vas musi zaznit, ze se fin situace meni a ocekavate, ze to na ni bude mit vliv a jake ona navrhuje reseni.
a uvidite s cim prijde. A pokud by tam nebyla vdecnost, pokora a ochota se i minimalne uskromnit byla bych radikalnejsi.
@Anonymní píše:
@Lara Farseer teda, tak to je sakra tezky.. a muzu se zeptat..? oproti svym vyplatam, jak zvladate davat mesicne takovou castku? Je to pro vas velke omezeni zivota? Od vyplaty k vyplate nebo se da i neco usetrit? Vubec nechci konkretni cisla, jen obrazne. Rada si popovidam s nekym, kdo s timhle ma nejakou zkusenost, mohlo by mi to pomoc ziskat trosku nadhled a prestat to tolik resit..
Manžel má velmi slušnou práci (IT v Praze), já i na RD pracuji na polovičním úvazku taktéž v IT (ale má startovní pozici). Příjem tedy slušný ale…
Platíme úvěr na koupi bytu plus rekonstrukci. Platíme tchanovi ten nájem. Platíme mu úklid a teď pečovatelku, která ho kontroluje po zdravotní stránce. Vyplácíme manželovi bratra z dědictví po mamince (manžel se svého podílu vzdal). Šetříme na vyplacení manželovi sestry, až tatinek jednou nebude (ale zase manžel zdědí družstevní byt). Manžel je jediný syn obou rodičů, bratr byl jen maminky, sestra jen tatínka.
K tomu mám své sourozence v pěstounské péči, dostávám na ně peníze ale vzhledem k nákladné škole, kterou jako pestouna nemám právo změnit (jen školné 3000/mesicne) stejně doplácím že svého. Nicméně bratr teď půjde zpět ke své matce, tak se mi finančně trochu uleví.
Plus tedy jsme akorát doplatili jednou auto a příští rok druhé (malé pro mě, abych se dostala třeba k našim a velké když někam jedeme všichni).
Furt dobrý. Já měsíčně dávám na různá spoření kolem 10 000 plus jsem si byla schopna ještě davat do rezervy na spořák. Manžel odkládá taky ale vždy to pak využije třeba na předčasný splacení toho auta a tak.
Teď půjdu na druhou mateřskou a to bude horší, se dvěma detma tu práci nevidím moc růžově a neušetřím nic. Tak doufám že nebudou potřeba dal i výdaje třeba právě pro tchana.
@Lara Farseer koukam, ze jsme na tom docela hodne podobne.. presne jak rikas, je to rodina.. akorat ja si myslim, ze tchyne tu muze byt treba jeste 20 let..koukam hodne dopredu ![]()
@klenice no jo, ale co muzes delat kdyz potrebuje zaplatit slozenku, dluh, leky..kdyz ji nedame na najem, nezaplati ho, vyhodi ji…co pak? porad vychovala meho muze a myslim si, ze je z nej uzasny chlap.. on ji svuj nazor rekne, ale tatu uz nema, je to jeho maminka, nemuze ji nechat v problemech. vazim si ho za to. kdyby se to vysplhalo na nejakou castku, ktera by nas mela polozit, tak to bych rvala i ja..tohle je furt jeste nejak v mezich, unosne.. jen z me strany to kazi rodinne vztahy..
@Lara Farseer píše:
Hele, mě to taky vadí, tchán je hodně pohodlné, trošku sobecek, vždy uprednostňoval sebe. Jenže furt je to manželů táta, takže to holt vydržíme a pomůžeme mu, byť podle mě nouzi netrpí, důchod na přes 18 000 a utrácí za své pohodlí.Na druhou stranu je to už starý pán, má své vrtochy a asi už tu bohužel dlouho nebude, tak prostě i jeho rozmarilejsi životní styl holt podporujeme. On si od huby neutrhne a byl by schopen nájem neplatit… Tak to manžel vzal na sebe.
Ale také nam ty peníze občas chybí… No ale co nadělás… Jd to rodina.
To si děláš…
![]()
@Lara Farseer dekuju za tvou realnou zkusenost.. musis to mit strasne tezke, to jsou moje problemy prkotiny… ja jsem taky clovek sporivy, kazdy mesic musim neco usetrit, jinak jsem nesva.. po 6 letech mi ted bude koncit stavebko, tak se chystame koupit nove - bazarove auto, do stareho uz jen sypeme za opravy.. a uz zase leti rodinou jak jsme bohaty, vzdyt budeme mit nove auto! ale uz nikdo nevidi, ze na nej sporim od 18 let, takze ted zase zacinam mit spatny pocit, ze si dovolime koupit si rodinne auto.. ![]()
@Bubla Bůčková
Nedělám. Ale je mu už 75 let, zdraví nic moc, celej život pohodlnej člověk… Tak se prostě neuskrovní no
.
My máme na pohodlnej život, jen třeba na dovolenou nás to omezí… Teď budeme mít druhý dítě a s tím bych ráda jela do hotelu, ať nemusím v apartmánu lítat kolem dvou deti, vařit a tak… No a je to pro nás moc drahý, na takový věci nám v rozpočtu chybí. Ale jinak si žijeme velmi dobře…
@Anonymní píše:
@Lara Farseer dekuju za tvou realnou zkusenost.. musis to mit strasne tezke, to jsou moje problemy prkotiny… ja jsem taky clovek sporivy, kazdy mesic musim neco usetrit, jinak jsem nesva.. po 6 letech mi ted bude koncit stavebko, tak se chystame koupit nove - bazarove auto, do stareho uz jen sypeme za opravy.. a uz zase leti rodinou jak jsme bohaty, vzdyt budeme mit nove auto! ale uz nikdo nevidi, ze na nej sporim od 18 let, takze ted zase zacinam mit spatny pocit, ze si dovolime koupit si rodinne auto..
No to znám. To víš, máme hezkej byt, dvě auta, ještě na ty děcka v pestounce bereme těžký prachy, ale nikdo nevidí tu druhou stránku, že byt budeme splácet ještě spoustu let, na auta nebyla hotovost, takže přes úvěr (ač mě to míchá neskutečně) a že na sourozence ještě doplácím že svyho…
Tatínek děti a můj už proti mě stihl obrátit babičku, že děcka tyram a žiju si za jejich prachy, tak mě vydedila…
Ještě když jsem byla s prvním synem na rizikovým těhotenství, dozvěděla jsem se, že to valim pr*el doma a žiju z peněz, co mám na děti…
Nenech se tím otravit. Ty víš jaká je pravda.
Taky mě to strašně mrzí, hlavně od rodiny, ald co nadělám.
@Lara Farseer teda to je sila.. cim vic se clovek snazi, tim je to horsi.. ja tohle z me rodiny vubec neznam, mame moc hezke vztahy.. pritel byl mlady, kdyz mu nahle tatinek zemrel. zustal sam chlap v rodine, prevzal roli taty. dokud byl sam, tak to vsem vyhovovalo. jenze pak jsme se poznali, zacali planovat bydleni, rodinu.. zamazli jsme spolu asi dve pujcky, ktere pro jeho rodinu mel. zacal si zase setrit, srovnal si priority, zije sporadany rodinny normalni zivot. porad se snazi rodine pomahat jak muze, ale uz tomu dal meze a rodina si na to spatne zvyka, rozumis..takze my jsme ted ty bohaty, co nevi co s penezi a nechteji davat rodine penize…
nekdy nemam slov..
@Anonymní píše:
@Lara Farseer teda to je sila.. cim vic se clovek snazi, tim je to horsi.. ja tohle z me rodiny vubec neznam, mame moc hezke vztahy.. pritel byl mlady, kdyz mu nahle tatinek zemrel. zustal sam chlap v rodine, prevzal roli taty. dokud byl sam, tak to vsem vyhovovalo. jenze pak jsme se poznali, zacali planovat bydleni, rodinu.. zamazli jsme spolu asi dve pujcky, ktere pro jeho rodinu mel. zacal si zase setrit, srovnal si priority, zije sporadany rodinny normalni zivot. porad se snazi rodine pomahat jak muze, ale uz tomu dal meze a rodina si na to spatne zvyka, rozumis..takze my jsme ted ty bohaty, co nevi co s penezi a nechteji davat rodine penize…nekdy nemam slov..
Je to hrozný. Manžel je taky vychovanej, že rodina prostě drží při sobě a když tatínek zůstal sám, nemůžeme ho prostě nechat živořit. Teď to u něj ještě vypadá i na počínajícího Alzheimera, takže další starosti…
Ale zase když sourozenci skončili v dětském domově, on navrhl, že si je vezmeme, já se neodvážila to po něm chtít…
Moje rodina je super, maminka a otcim jsou úžasní. Otec je velké ošklivé PÍP, miliony dluhů, vykašlal se na nás, pak na druhou sadu a svoji mámu ve finále zmanipuloval proti mě. Ale ta druhá část my rodiny od mámy je super, taková ta velká rodina, co drží při sobě, tam mám hezky vzor. ![]()
Tvuj muž je moc hodný, převzal tu roli za tatínka ve všem a těžko se z toho teď bude vracet zpátky… Rodina to asi nepochopí
@Lara Farseer moc ti děkuji za pohled i z jiné strany. Něco takového jsem potrebovala. V mým okoli když se někomu sverim, tak jsou hned hotovy s tím, ať nic z toho neděláme atd. Ale on to člověk vidí jinak, když se to týká jeho vlastní rodiny nebo někoho cizího… Ja jsem ráda, že vidím jak to podobne funguje i v jiné rodině, zase se mi trošku změní úhel pohledu. I když třeba ne hned, ale aspoň mi z hlavy vymizí všechno to přemýšlení co bude za půl roku, za rok… odlozim to, až to nastane, bude se to řešit.. nebo se o to aspoň pokusím.. děkuju! ![]()
@Anonymní píše:
@terien nepodarilo se nam sehnat nic levnejsiho.. jednu garsonku jsme nasli, ale to odmitla, ze se stehovat nechce.. to nejdriv chtela, aby ji muj chlap garsonku koupil, ale to jsem se dovolila uz ozvat i ja, protoze o byt prisla svou hlouposti a kdyby si chlap vzal hypo na jeji byt, tak bychom v zivote nemohli koupit uz nic sveho.. ja si muze vazim za to, ze se snazi mamce pomoc a urcite ho v tom nechci nechavat samotneho..
no to by měla smůlu, sama si to neplatí, takže by ně výběr neměla a sypala by do garsonky…já vás teda obdivuju, že jí vůbec takhle sponzorujete, já bych to nedělala na úkor svojí rodiny, pokud to bylo její vlastní blbostí…
@Monchichik přítel ji to vlastně takhle i řekl. On je k ní dost upřímný. Ale postavila se proti němu celá rodina. Ze není dobre se takhle stará stěhovat, a že to bude mít dal k rodině atd. Což na jednu stranu mají i pravdu…na druhou stranu oni ji přispívat nemusí tak se jim to mluví.. je to taková zapeklita situace ![]()
@Anonymní píše:
@Monchichik přítel ji to vlastně takhle i řekl. On je k ní dost upřímný. Ale postavila se proti němu celá rodina. Ze není dobre se takhle stará stěhovat, a že to bude mít dal k rodině atd. Což na jednu stranu mají i pravdu…na druhou stranu oni ji přispívat nemusí tak se jim to mluví.. je to taková zapeklita situace
Tak pokud se postavila proti celá rodina, nechala bych placení na nich. A proč nepřispívají i oni? Pokud bych to platila, šla by tam, kde by to bylo nejlevnější, jinak bych jí nechala klidně na ubytovně. Stěhovat by se nemusela, kdyby bydlela za svoje.
@Lara Farseer teda, tak to je sakra tezky.. a muzu se zeptat..? oproti svym vyplatam, jak zvladate davat mesicne takovou castku? Je to pro vas velke omezeni zivota? Od vyplaty k vyplate nebo se da i neco usetrit? Vubec nechci konkretni cisla, jen obrazne. Rada si popovidam s nekym, kdo s timhle ma nejakou zkusenost, mohlo by mi to pomoc ziskat trosku nadhled a prestat to tolik resit..