Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní
Ono je to tezky když v tom někdo nežije. My taky slýcháme, že jsme měli děcka nechat v domově, dědka strčit do duchodaku a mít klid…
Takže jsme asi blbý, ale zase se sami před sebou nemusíme stydět..
@Monchichik
Přispívat by měli, ale zjevně vidí zakladatelku a přítele jako zazobance. Hele, tchán taky nemusí bydlet ve stometrovym bytě, že jo. Ale přestěhovat starého člověka, který je tam zvyklý a bydlí tam už přes čtyřicet let, na to fakt nemáme srdce.
Aspoň teda ten byt dostane jednou manžel a sourozence vyplatíme (resp jednoho už vyplacime)…
A proč nemůže mít tchýně příspěvek na bydlení? Nešlo by sehnat jiný byt, kde by na ten příspěvek měla nárok?
@Helen78
Zakladatelka píše o podnájmu, tam to myslím nejde. A ohledně stěhování - bydlí na vesnici a stěhování mimo neprošlo kvůli nátlaku rodiny, tak to taky nevidím moc růžově ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, nastíním svou situaci.. Tchyně vlastní vinou přišla o byt. Rodina ji sehnala jiný na podnájem, ale jelikož nemá tak velký důchod, musíme doplácet. Na příspěvek na bydlení nárok nemá. Je invalidní a pracovat není schopná. Platíme každý měsíc 2tis + jednorázové výdaje (složenky, nákup - co je potřeba a nemá na to). Trvá to rok a půl. Do ted jsme s mužem oba pracovali, tak to nějak šlo, i tak je to pro nás ale každý měsíc zásah do rozpočtu.
Za pár dní nastupuji MD a ted mi hlavou stále běhají myšlenky na ty peníze, co jí musíme dávat. Strašně se bojím toho až budu brát rodičák, jak to budeme zvládat. Vím, že peníze jí dávat musíme. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že je to na úkor nás, našeho dítěte. Všechno kupuji bazarové a jen to nejnutnější. Rozumem vím, že jí přispívat musíme, ale ten pocit..Sama v sobě to tchyni strašně vyčítám. Že kvůli její blbosti si budu muset najít brigádu místo abych si užívala doma první miminko. Že si nebudeme moc jen tak zajet na výlet nebo do kina.. Vím, že takhle žije spousta lidí a i hůř. Ale stejně se těch výčitek v sobě nedokážu zbavit.. Můj vztah k ní šel úplně do háje kvůli tomu a mrzí mě to. Přesto se přes to nedokážu přenést.. Poraďte.. Jak mám změnit přístup? Vyhnat z hlavy myšlenky, že doplácíme na její chyby.. Že kvůli ní nebudeme mít ten život jaký bychom mohli mít..? Nechci takhle o tom přemýšlet, ale nedokážu si pomoc.. Moje největší přání k Vánocům je, aby jí majitel nezvedl nájem a my nemuseli dávat ještě víc.. jsem z toho nějaká smutná a asi i naštvaná..
Takže tchyně přišla vlastní vinou o byt, rodina jí sehnala jiný a vy jí musíte doplácet? je invalidní, do práce nemůže a na příspěvek nárok nemá, jak by to dělala kdyby jste jí nemohli dotovat? Nejvíc by mi vadilo to, že musíte, co to je? Nemusíte nic, to je vaše dobrá vůle, ne povinost.
@Helen78 na úřadě nám řekli že jelikož je nějak majitel družstvo, pak je pan co má podíl a ten to pronajímá nam. Tak už je. tchyne jako třetí osoba a ta už prý nemá nárok.. byt měla za 8tis se vsim. nový majitel ji to zvedl na 10tis. Pořád je to na dnešní poměry slušná cena si myslím..
@Anonymní píše:
@Helen78 na úřadě nám řekli že jelikož je nějak majitel družstvo, pak je pan co má podíl a ten to pronajímá nam. Tak už je. tchyne jako třetí osoba a ta už prý nemá nárok.. byt měla za 8tis se vsim. nový majitel ji to zvedl na 10tis. Pořád je to na dnešní poměry slušná cena si myslím..
No ale kdyby bydlela jen v pronájmu, tak by na ten příspěvek nejspíš dosáhla, takže bych jí přestěhovala někam, kde to dostane. Platíte to zbytečně. A rozhodně bych nešidila svoje děti a nešla třeba od nich dřív do práce jen proto, abych sponzorovala tchyni, která prohýřila byt. To by měla fakt smůlu.
No napodobne, taky dotujeme tchany cca 10 tisici mesicne, bydli v nasem byte, který by se dal okamzite trzne pronajmout. Ale je to marny, je to marny, je to marny…
a Anonym snad pochopitelny.
Příspěvek upraven 27.08.19 v 01:51
Snažila ybch se to vyřešit tak, abych tchýni nemusela dotovat, nebo ať se víc finančně podílí zbytek rodiny. Přestěhovat ji do levnější garsonky ať chce nebo ne, zajistit příspěvek an bydlení v jiném bydlení. 10000 nájem mi připadá hodně ![]()
Pokud půjdeš časem na mateřskou, ubudou peníze a budete se muset omezovat, může to způsobit tvoji větší averzi, hádky mezi vámi atd.
taky ybch určitě nešla dřív od dětí do práce je proto, aby jste platili něco, co vlastně nemusíte. levnější variantu odmítla, prostě se musí omezit ona, ne vy ![]()
Každopádně bych s dobře ohlídala, jestli je nájem placený a nenarůstají jí někde dluhy…
Zakladatelko, taky bych hlasovala pro to přestěhování, aby dosáhla na příspěvek na bydlení (obzvlášť když se teď vaše situace změní a ty jdeš na mateřskou). Tohle fakt nesnáším, když někdo potřebuje pomoc kvůli své blbosti a sám se nechce omezovat.
Ještě mě napadá, jestli víte, za co tchyně měsíčně jakou částku utratí? U nás to totiž bylo tak, že tchyně naznačovala, že s penězi nevychází, ať jí něco měsíčně přidáváme. Nakonec jsme ale zjistili, že skoro 1/3 jejích příjmů jde na zbytečně vysoké pojištění a různé spoření, kde šly minimálně snížit měsíční platby. No pak jsme se s ní kvůli tomu pohádali, ona řekla, že od nás žádný peníze nechce, že jsme na ní jak na cizí. Dva měsíce na to si pak koupila novou televizi (v pořadí třetí do domácnosti, kde žije sama), takže na tom asi tak zle nebyla. ![]()
Uvedom si, že je to jeho matka a pokud s ní má dobrý vztah, bude ji pamahat a může to později stát i víc, já také doplacela matce specializovaný ústav, otci léky a jídlo a obědy a pritom jsem čekala svou rodinu a pak měla doma mimino, manžel neřekl ani půl slova a na pomocných financích se podílel. Tchyně je součást vaší rodiny. A malemu miminu bohaté stačí bazarové věci. Vše jsme měli také podedene a s tou rychlosti růstu ještě že tak.
Já bych na Vašem místě zajistila lepší transparentnost výdajů tchyně. Postarat se je sice potřeba a šlechtí vás to - to je jedna věc, ale druhá je třeba nechat tchyni rozhazovat za zbytečnosti, zatímco vy sami doma rozpočet škrtíte. Nemusí to dělat ani schválně, ale evidentně není moc finančně gramotná. Takže bych s tchyní promluvila s tím, že jdeš na mateřskou a financí bude méně, klidně řekněte, že nebudou peníze pro vnoučka, trochu hrajte na city… A pokuste se sesumírovat měsíční výdaje, kam její peníze jdou, za co by se dalo ušetřit. Plus se rozhlížejte po levnějším bydlení. Městský byt, dům s pečovatelskou službou… nevím, kde bydlíte, ale u nás nejsou městské byty úplně nejlevnější (v porovnání s jinými městy) a stejně ve 2+1 vychází nájem včetně energií a TV+interneru do 6000 korun… U komerčních nájmů tu začíná na 7000 garsonka, kde je v ceně jen teplo a voda.
Děvčata, klobouk dolů, já se nestacim divit. Mojí mamince je 84 let a v životě jsem jí nemusela přispět ani korunu. Musím říct, ze naopak ona občas cpe vnoucatum, až se nám to nelíbí. Samozřejmě jí dáme i drahé dárky, zařídíme, odvezeme apod, ale v naší rodině fakt nepamatuji, ze by někdo někoho musel finančně dotovat. Tedy moje prababicka jako zivnostnice přišla o veškerý majetek i pojištění v roce 1948 a pak ji dcery živily až do roku 1963, kdy jí byl vyměřen důchod 50 Kč! Ale to je jiný příběh. Třeba ten tchán tady, který ma důchod 18000 a nevystaci, to je neuvěřitelné. Skláním se před dětmi jako jste vy!
@MP Krista
To je můj tchán
.
Hele, moje mamka super, naopak se s ní až hádám, kolik utrácí za vnoučata, k tomu má doma svoji maminku s Alzheimerem… Ale jestli dojde na to, že někdy zůstane sama a nevyjde, samozřejmě se postaráme.
U tchana je to těžký. Nehodlá se omezovat, je prostě a jednoduše sobec. Ale utni 75letemu pánovi jeho libustky… A v budoucnu manžel dostane ten byt (byť vyplácí sourozence), tak to je taky faktor…
My jsme oba s manželem tak vychovaný, že se v rámci rodiny o sebe staráme…
Moje mamka má doma svoji maminku už 11 let, hrozná řehole, pomáhají mě a nevlastní sestře s vnoučaty, kdykoli je potřeba. Se svými 4 sourozenci mají blízký vztah a vypomahajo si. My zase máme doma ty my sourozence, podporujeme tchana, nějakým způsobem nám zůstane švagr (IQ 80 a OCD), k tomu teď pomáháme mému dědovi, který skončil na dlažbě…
Jo, měli bychom se finančně líp, kdybychom se na všechny vykašlali… Ale to nám svědomí nedá ![]()
@Monchichik má dvě děti a oba přispívají řekla bych stejným dílem. Muž možná víc finance, druhé dítě ale zase vozí po doktorech atd. Takže si myslím, že se snaží oba jak můžou.. zbytek je širší rodina která to vidí jen zvenku no.. po nich ani nic nechceme.. ty vztahy tam jsou opravdu složitější.. Ale souhlasím vlastně s tím co píšeš.. Jen by to přítel nedokázal jen tak ji nekam soupnout. Když bychom nedávali peníze, musela by jít asi bydlet k nám. To nechceme ani jeden pokud to nebude bezpodmínečně nutné, proto dáváme ty peníze. Vím jistě že starat se o miminko a ještě tchyni s touhle povahou by nás stalo vztah..