Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně teda nedělá problém vydržet v hotelovém areálu 11 dní, 14 by asi bylo moc. Ale těch 11 dní v pohodě, ono v těchto zemích stejně není nic moc k vidění. Pokud na takovou dovolenou jedu, tak jedině za účelem opalování a koupání a 100%-ního relaxu…krásy světa poznávám jinde. ![]()
@Fazulina Tak jestli jsou ty děti malé, tak to na nějaké výlety a poznávání moc není, třeba batole nebo předškolák ocení, že se může celý dny plácat na břehu v písku, nebo v brouzdališti, možná nějaký miniklub, prostě se rodič, když má malé dítě musí trochu přizpůsobit, i když ho to nudí. Jde přece o pár dovolených, jak dítě roste, tak už se dá víc akcí podnikat, ale pro malý je prostě resort s vyžitím pro děti ideální.
Kdybych chtěla fakt 100% relax, ležet, číst, koupat se, opalovat, zajít si na večeři, podívat se po okolí, tak musím jet buď sama, nebo s jinými dospělým s podobným plánem:-), s dětma si tohle fakt nedovedu představit. Mě by dcerka už po dvou dnech lezla po hlavě, jak by se nudila pořád na jednom místě.
Upřímně, ta pravděpodobnost útoku je malá, ale pořád vyšší než jinde, a ne, nejela bych. Jednak proto, že mě osobně Tunisko neláká, ale chápu, pro mnohé je lákavá nízká cena za moře. Jenže ačkoli malá pravděpodobnost, pořád tam je, a prostě bych tomu své děti, potažmo sebe a rodinu, prostě nevytavila. Nehledě na to, jak někdo popisoval tu letošní tuniskou super dovolenou se skvělým hlídáním komplexu… no, nevím, osobně si představuju fajn dovolenou v tom, že mohu kdykoli kamkoli, nemusím se bát při přejezdu z letiště, že někdo přepadne transfer, že mohu bez problémů na nějaký výlet, že mě pořád nekontrolují (ať už přes rám, nebo policie, armáda). Tohle je dovolená, kterou si dokážu představit v Izraeli, ale ne v Tunisku.
Jenže to riziko si musíš zvážit Ty sama, resp. prodiskutovat s manželem. Protože pokud on je proti, ačkoli jsem velmi samostatná, neudělala bych mu to. Opravdu jsou prostě země, kam není v současné chvíli úplně vhodné jezdit. A kdo tam jede, tak prostě holt na své riziko. Ale vystavit vlastní děti tomu? To fakt ne.
Ale stejně, co uděláš po téhle diskusi? Změníš názor? To dáš na anonymní diskusi víc než na manžela?
Nebo k čemu ta diskuse má být? Jako můžeš tu mít sto odpovědí, že bylo letos vše na dovolené v Tunisku/Egyptě/Turecku/Maroku/Libanonu apod. v pořádku, a přesto můžeš být stoprvní a první, před kterou někdo vytasí kalašnikov…
@renap píše:
@Fazulina Tak jestli jsou ty děti malé, tak to na nějaké výlety a poznávání moc není, třeba batole nebo předškolák ocení, že se může celý dny plácat na břehu v písku, nebo v brouzdališti, možná nějaký miniklub, prostě se rodič, když má malé dítě musí trochu přizpůsobit, i když ho to nudí. Jde přece o pár dovolených, jak dítě roste, tak už se dá víc akcí podnikat, ale pro malý je prostě resort s vyžitím pro děti ideální.
Nevím, děti, co znám, si nedovedu představit, že 14 dní jsou na jednom místě a denně mají jen ten písek nebo nějaký klub pro děti. Mám doma 3letou dcerku a fakt by tohle 14 dní nedala, ale já taky ne. Ale to bude asi tím, že mám raději hory a ne moře:-). A dovedu si teda představit spíš aktivní dovolenou s dcerkou, typu přes den výlet někam kombinace auto + kousek pěšky, navečer třeba nějaký dětský koutek nebo hřiště, jeden den se lenošit u vody dá, ale další den zase někam vyjet (ZOO, hrad, zámek, jet někam lodí, vlakem, nějaké centrum pro děti venkovní areál, cokoliv, jen ne sedět furt u hotelu). Ale chápu, že každý má o dovolené jiné představy.:-)
@Fazulina píše:
Nevím, děti, co znám, si nedovedu představit, že 14 dní jsou na jednom místě a denně mají jen ten písek nebo nějaký klub pro děti. Mám doma 3letou dcerku a fakt by tohle 14 dní nedala, ale já taky ne. Ale to bude asi tím, že mám raději hory a ne moře:-). A dovedu si teda představit spíš aktivní dovolenou s dcerkou, typu přes den výlet někam kombinace auto + kousek pěšky, navečer třeba nějaký dětský koutek nebo hřiště, jeden den se lenošit u vody dá, ale další den zase někam vyjet (ZOO, hrad, zámek, jet někam lodí, vlakem, nějaké centrum pro děti venkovní areál, cokoliv, jen ne sedět furt u hotelu). Ale chápu, že každý má o dovolené jiné představy.:-)
Děti potřebují hlavně děti- 14 dní by měli děti k dispozici super komplex a děti a krásnou pozvolnou písečnou pláž, venkovní areál tam samozřejmě je
@lupto píše:
Upřímně, ta pravděpodobnost útoku je malá, ale pořád vyšší než jinde, a ne, nejela bych. Jednak proto, že mě osobně Tunisko neláká, ale chápu, pro mnohé je lákavá nízká cena za moře. Jenže ačkoli malá pravděpodobnost, pořád tam je, a prostě bych tomu své děti, potažmo sebe a rodinu, prostě nevytavila. Nehledě na to, jak někdo popisoval tu letošní tuniskou super dovolenou se skvělým hlídáním komplexu… no, nevím, osobně si představuju fajn dovolenou v tom, že mohu kdykoli kamkoli, nemusím se bát při přejezdu z letiště, že někdo přepadne transfer, že mohu bez problémů na nějaký výlet, že mě pořád nekontrolují (ať už přes rám, nebo policie, armáda). Tohle je dovolená, kterou si dokážu představit v Izraeli, ale ne v Tunisku.Jenže to riziko si musíš zvážit Ty sama, resp. prodiskutovat s manželem. Protože pokud on je proti, ačkoli jsem velmi samostatná, neudělala bych mu to. Opravdu jsou prostě země, kam není v současné chvíli úplně vhodné jezdit. A kdo tam jede, tak prostě holt na své riziko. Ale vystavit vlastní děti tomu? To fakt ne.
Ale stejně, co uděláš po téhle diskusi? Změníš názor? To dáš na anonymní diskusi víc než na manžela?Nebo k čemu ta diskuse má být? Jako můžeš tu mít sto odpovědí, že bylo letos vše na dovolené v Tunisku/Egyptě/Turecku/Maroku/Libanonu apod. v pořádku, a přesto můžeš být stoprvní a první, před kterou někdo vytasí kalašnikov…
Chtěla jsme vědět, jestli tam někdo aktuálně byl i třeba proto, aby si mohl manžel přečíst nějakou aktuální,,recenzi" že bylo všechno v pořádku
A chtěla jsme i slyšet, že a kde všechno v pořádku nebylo ![]()
@Fazulina Tak my máme hodně akční dítě, rozhodně žádnou bábovku, ale tam se tedy nenudila, koupání a řádění v moři se snad žádnému dítěti neomrzí, ne? Každé ráno se vyloženě budila natěšená, většinou ty resorty mají nějaký malý aquapark, miniklub-to zrovna já nemusím, tyto aktivity, ale třeba zrovna loni na Djerbě byl croco club a tam chtěly holky samy od sebe, měliy tam nějaké hry, super animátorku, tak si to fakt užívaly. Když jsme byli v Řecku, tak jsme si vždy na tři dny půjčili auto a projeli si ostrovy, jako vydržela to, neprudila, ale bylo vidět, že už se těší do hotelu. Prostě pro ty děti je taková dovolená ideální, i když se to třeba dospelým nelíbí.
@Fazulina Tak naše malá miluje odmala hrady a zámky, jezdíme na několik prodloužených víkendů ročně po Cechách, plus hory v zimě a i o víkendech se snažíme jezdit po výletech, takže moře je prostě na řádění v moři, a to vydrží úplně v pohodě, hlavně pokud má kamarádku a většinou se tam seznámí i s jinými dětmi. Ale příští rok už taky chceme změnu, bude už starší, takže bude buď Egypt-šnorchlování, nebo třeba Řecko, kde jsme ještě nebyli a trochu už ježdění a poznávání. Už bude mít na takovou dovolenou věk, s tříletým to podle mě nemá cenu, tahat ho v tom vedru po památkách a odlehlých romantických plážičkách.
@enny3 Tak koukni třeba na Invii, tak máš stovky letošních recenzí, ať si udělá obrázek. Já vím o jedné kolegyni, co byli na Djerbě-spokojenost a o dalším třech známých v Egyptě a ti byli naprosto nadšení všichni-každý někde jinde.
@renap píše:
tak můj předškolák by rozhodně nevydržel celý pobyt být zavřený v hotelovém komplexu. Na dovolené nejvíc ocenil výlety a hlavně večerní procházky po letovisku.
@enny3 píše:
Chtěla jsme vědět, jestli tam někdo aktuálně byl i třeba proto, aby si mohl manžel přečíst nějakou aktuální,,recenzi" že bylo všechno v pořádkuA chtěla jsme i slyšet, že a kde všechno v pořádku nebylo
možná by sis mohla přečíst upozornění před cestami na stránkách mzv, že tam všechno v pořádku není, když prodloužili výjimečný stav ![]()
@lucenka píše:
tak můj předškolák by rozhodně nevydržel celý pobyt být zavřený v hotelovém komplexu. Na dovolené nejvíc ocenil výlety a hlavně večerní procházky po letovisku.
Těch dětí by bylo 5 ![]()
@enny3 píše:
Těch dětí by bylo 5
a to něco mění? To když je najednou 5 dětí, tak musí být nutně zavřené v hotelovém komplexu? ![]()
@renap píše:
@Fazulina Tak my máme hodně akční dítě, rozhodně žádnou bábovku, ale tam se tedy nenudila, koupání a řádění v moři se snad žádnému dítěti neomrzí, ne? Každé ráno se vyloženě budila natěšená, většinou ty resorty mají nějaký malý aquapark, miniklub-to zrovna já nemusím, tyto aktivity, ale třeba zrovna loni na Djerbě byl croco club a tam chtěly holky samy od sebe, měliy tam nějaké hry, super animátorku, tak si to fakt užívaly. Když jsme byli v Řecku, tak jsme si vždy na tři dny půjčili auto a projeli si ostrovy, jako vydržela to, neprudila, ale bylo vidět, že už se těší do hotelu. Prostě pro ty děti je taková dovolená ideální, i když se to třeba dospelým nelíbí.
Asi jo, já si to teda nedovedu představit, ale asi proto, že prostě ty hotelové dovolené u moře k smrti nenávidím, tak už k tomu přistupuju tak nějak negativně:-). Prostě na to nejsem a asi moje dítě to nikdy nezažije, pokud ho tam nevezme někdo jiný… Se mnou může jet na hory pod stan, k moři OK, ale mimo sezónu, kdy není takové vedro a přemisťovat se apod. Tak nějak mi prostě přijde, že aquapark, hřiště, koupání, hernu a být pořád na jednom místě, to může mít i doma, na to nemusím jezdit do Afriky:-) (nebo jinam, to je jedno)… Ale asi to fakt bude spíš ve mě, nikdy jsem nebyla typ na dovolenou u moře, ačkoliv jsem 2× byla, vždy to bylo mimo sezónu a s výletama.