Jsem zdrcená, máma řekla, že nás nikdy neměla mít

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
3.7.16 19:04

@Jana525
Taky mě to napadlo napsat, ale aby to nevyznělo špatně. Myslím, že máte ponorku a chtělo by to se opravdu tolik nevídat. Pomoc snad nepotřebuje máma každý den. A pokud sestra pracuje, její nemoc není tolik omezující a zvládne taky něco ona, ne?
Jestli chceš potkat partnera, založit rodinu, musíš se dostat i někam jinam. A hlavně nemyslet pořád na to, co ti rodiče provedli. Jsou to jen lidi a dělají chyby. Taky jsem to s mámou neměla jednoduché a taky jsem si lecos vyslechla, ač jsem byla celkem „hodná“ dcera. Jsi dospělá a můžeš svůj život žít po svém. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.16 19:04

@sunshinegirl: Pošli do háje někoho, kdo se o Tebe a o sestru od 6 let staral sám bez manžela, dal ti příležitost vystudovat vysokou školu, podporoval tě všude, učil se s tebou na zkoušky, byl ti oporou…

To dost dobře nejde… Cítím vděčnost za všechno, co mi v životě předala. Neměla to sama jednoduché.

Ale musím jí nechat být a „neotravovat jí život“, jak mi napsala :( :(
To mě jako zasáhlo moc, ta věta :(
To nemusela říkat.

• Citovat
  • Upravit
Padme93
3.7.16 19:07

Nevím no. Asi to schytam, ale ty jsi strašně sebelitostivy člověk. Přijde mi že na sestru zarlis. Nevěřím, že během chvilky se ti mama se sestrou natolik vzdálily, že jsi je neviděla, neslyšela, nevolala na ně.

Mam dojem že je to tvé už několikáta diskuze na téma „moje starší sestra je nemocná“.

A já z tebe prostě bohužel cítím zast. Na sestru, že vychází s matkou. Ze má rodinu.

Proč ti tak vadí? Pokud má psychickou poruchu, myslíš si snad že si za ní může sama? S něčím takovým se bohužel už lidé rodí. Naopak bych viděla jako plus že i přesto se aspoň snaží chodit do práce.

Možná by ses měla zaměřit na sebe. Naučit se mít ráda. Pak mozna i potkas chlapa aprestanes že svých neúspěchu vinit rodinu.

Nevím no. Když něco pro rodinu dělám, Nečekám od nich vděk ani nejake adorovani. Jsem jen ráda že jim můžu pomoct. Ty sama se jim s pomocí nabízí, sestru vozis, matce peces atd.ale zároveň od toho očekávat co? Mě tohle přijde v rámci blízké rodiny normální…

Příspěvek upraven 03.07.16 v 19:13

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.16 19:08

@evick2: Z lesa vedla jediná cesta, ale po té nešli… Najela jsem dnes asi 100 km, tam a zpátky. Od našeho baráku je to asi 15 km. Mrzí mě to, volala jsem na mobil, ale měla ho mamka doma, a tak to nebrala.

Já jsem jim říkala, že budu ještě sbírat borůvky, chtěla jsem to odlehčit a jít stranou abychom se nehádaly, ale oni se najednou vypařily a byly pryč… A to mi ještě mamka řekla, že ona teda jde a že budou stopovat! :(

• Citovat
  • Upravit
4624
3.7.16 19:08
@Anonymní píše:
@LadyLada: Jak jsem tu už psala, mám psychicky velice náročnou práci, někdy jsem vzteklá a asi to na ní podvědomě přenáším…A s tou ségrou máš pravdu, jenže to vidím a ráda bych jí pomohla nějak efektivně. Jenže mamka vše zametá pod koberec a podle ní ségra pomoc nepotřebuje.Ono bude lepší, jak tu píšou holky, že si od sebe odpočineme…
Na dovču letos jedu s kámoškou, celá léta jsem jezdila s mamkou, tak už v tom je změna.

Víš, ono toho na mamku je také pořádnej ranec. A přenášíš na ní nejen stres z práce, ale i své ostatní životní boly a do toho ti velice vadí, jak ji setra využívá. Jestli musí maminka ještě navíc čelit tvému tlaku proti sestře, ani se nedivím, že už má i tebe dost. A to by i odpovídalo její reakci, protože jinak si to, podle toho co píšeš, vysvětlit neumím. Evidentně na ní vyvíjíš tlak, který je pro ni již neúprosný.

Pokud chceš mamce pomoci, pomáhej tak, jak ona potřebuje a ne jak ty si myslíš, že je to správné.

Co se týká sestry, nevím, co má sestra za diagnózu, o co přesně jde. Pokud chceš pomoci, pomáhej podle toho, oč tě žádá. Nastav si hranice, mantinely co chceš nebo ještě můžeš pro ni udělat a do ostatního se nevandruj. Jestli pomáhat nechceš, nebo tě to vyčerpává, nepomáhej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
3.7.16 19:11
@Anonymní píše:
@sunshinegirl: Pošli do háje někoho, kdo se o Tebe a o sestru od 6 let staral sám bez manžela, dal ti příležitost vystudovat vysokou školu, podporoval tě všude, učil se s tebou na zkoušky, byl ti oporou…

To dost dobře nejde… Cítím vděčnost za všechno, co mi v životě předala. Neměla to sama jednoduché.

Ale musím jí nechat být a „neotravovat jí život“, jak mi napsala :( :(
To mě jako zasáhlo moc, ta věta :(
To nemusela říkat.

Starala se, jako se stará každá hodná mamka. Ale teď je čas přestřihnout tu pupeční šňůru, pobrečet si, že o mě máma už nestojí, a začít myslet na vlastní život. Po dobu dovolené bych jo nekontaktovala (že jedeš pryč, asi ví) a zkusila bych to pak. Třeba pak už bude litovat, co řekla a usmíříte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.16 19:12

@Padme93: No s mamkou vůbec sestra nevychází. Mamka si mi opětovně stále stěžuje. Sestra k ní dochází vylívat denně své problémy. Ano, pracuje středa až pátek 4 hodiny na zkrácený úvazek a pobírá poloviční invalidní důchod.

Sestra má rodinu, baráček, syna, pejska a kočičku. A já jí to moc přeji - zaplať pánbůh, že v tomhle stavu s n manžel zůstal. Ono to není pro nikoho z nás jednoduchý…
Akorát mě bolí, když vidím, že mamku využívá a ta to nevidí.

Ne, nevadí mi upéct jim koláč a ráda to pro ně dělám ;).
A asi ano - mám se asi naučit být sobecká!
Takže se to budu učit.

• Citovat
  • Upravit
3540
3.7.16 19:13
@Anonymní píše:
@evick2: Z lesa vedla jediná cesta, ale po té nešli… Najela jsem dnes asi 100 km, tam a zpátky. Od našeho baráku je to asi 15 km. Mrzí mě to, volala jsem na mobil, ale měla ho mamka doma, a tak to nebrala.Já jsem jim říkala, že budu ještě sbírat borůvky, chtěla jsem to odlehčit a jít stranou abychom se nehádaly, ale oni se najednou vypařily a byly pryč… A to mi ještě mamka řekla, že ona teda jde a že budou stopovat! :(

No jestli ti to říkala, měla jsi ji říct ať neblázní a prostě je odvést.. ale to je už jedno, po bitvě je každý generál.. Hele ať příjdeš na jiné myšlenky :) kam jedeš? na jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8451
3.7.16 19:15
@Anonymní píše:
@Ali-Ali: Jenže kdo teď bude se sestrou jezdit na nákupy? Ona to sama neodtáhne, nakupuje 1× týdně pro 3člennou rodinu a já jí to vozím autem…Manžel s ní chodit nebude, to vím. Bude to muset táhnout sama autobusem 10 km…

Máš pravdu - po té sms - já jsem jí napsala, jestli to myslí vážně a že v pořádku - jak si přeje, že jí nebudu obtěžovat. Trhá mi to srdce doteď :( :( :(

Jsme na sebe hodně napojené a prostě si notujeme ve všem.
Tohle je obrat, který ještě nikdy nenastal :( :(

Tak kdyz bude chtít manzel se synem jíst, tak holt nakoupit budou muset. Děláš si zbytečné starosti. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.16 19:16

@Padme93: Sestra byla normální, než se vdala a měla dítě. Moc jsme si rozuměly, chodily spolu na plesy, zábavy… Teď s ní v podstatě není normální řeč.

Ty deprese přišly až v manželství. V podstatě se nám během několika let proměnila před očima. Teď je ve stavu, v jakém je, opakuje 100× to samé a má své rituální chování (drbe se ve vlasech, kouše si nehty..) - není spokojená v manželství, jakoby rezignovala, ale nedokáže to změnit. Odtud pramení všechny její problémy.

• Citovat
  • Upravit
Padme93
3.7.16 19:17

Proč to vidíš jako využívání? Pokud z toho mama nemá finanční problémy tak proč to resis?
Každá máma miluje svoje dítě. Tak ji nech. Ona mama to bude mít těžký i s tebou, když brojis proti sevření. Ktery rodič by chtěl tohle řešit.

• Citovat
  • Upravit
4624
3.7.16 19:18
@Anonymní píše:
@Padme93: No s mamkou vůbec sestra nevychází. Mamka si mi opětovně stále stěžuje. Sestra k ní dochází vylívat denně své problémy. Ano, pracuje středa až pátek 4 hodiny na zkrácený úvazek a pobírá poloviční invalidní důchod.

Sestra má rodinu, baráček, syna, pejska a kočičku. A já jí to moc přeji - zaplať pánbůh, že v tomhle stavu s n manžel zůstal. Ono to není pro nikoho z nás jednoduchý…
Akorát mě bolí, když vidím, že mamku využívá a ta to nevidí.

Ne, nevadí mi upéct jim koláč a ráda to pro ně dělám ;).
A asi ano - mám se asi naučit být sobecká!
Takže se to budu učit.

Nevychází? Copak mohu k někomu denně chodit a nevycházet spolu? To asi nejde, ne?! A že mamku využívá? Není to jenom tvůj dojem? A i kdyby jo, co s tím teda má mamka podle tebe dělat? Je to přeci také její dítě, navíc dospělé, svéprávné,… co po mámě vlastně chceš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.16 19:20

Evick2: Jedeme na týden na Sardinii :)

Manžel nakupovat nepůjde, bude to ona tahat. Mají to takhle prostě rozdělené. Nevím, snad se s ním dohodne sama. Já teď týden nebudu a ona nemá řidičák, tak jí auto ani půjčit nemůžu.

No já myslela, že se za chvíli vrátí nebo půjdou k autu, ale za 2 minuty nikdo nikde. Tohle se ještě nikdy nestalo, že bychom nebyly schopné se domluvit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.7.16 19:24

@LadyLada: Neřešila bych to, kdyby mi sama mamka neříkala, že nemá na to, aby jí každý den dělala snídani, oběd a večeři. A ségru nenapadne samotnou od sebe jí třeba říct: Mamko, tady máš 200,– Kč, ty mě tady skoro denně hostíš, tak ať se vyrovnáme.

Stěžuje si pak mamka, že ségra k ní denně chodí. Tak jsem jí říkala, ať jí nenechává klíče od bytu. V životě k mamce nejdu bez předchozí domluvy, ale ségra tam chodí pořád. Nedivím se, že to mamce vadí. Tak se snažím pak ségře domluvit, když vidím, že mamku to drtí…

• Citovat
  • Upravit
8451
3.7.16 19:25
@Anonymní píše:
@Padme93: Sestra byla normální, než se vdala a měla dítě. Moc jsme si rozuměly, chodily spolu na plesy, zábavy… Teď s ní v podstatě není normální řeč.Ty deprese přišly až v manželství. V podstatě se nám během několika let proměnila před očima. Teď je ve stavu, v jakém je, opakuje 100× to samé a má své rituální chování (drbe se ve vlasech, kouše si nehty..) - není spokojená v manželství, jakoby rezignovala, ale nedokáže to změnit. Odtud pramení všechny její problémy.

Myslíš, ze je to způsobené problémy ve vztahu? Nebo jí preskočilo v těhotenství/ pri porodu? To se taky někdy stává. Jinak pokud nebudou chtít umřít hlady, tak si nakoupí, neměj obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová