Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@carola píše:
Ahoj. Bydlíme ve vlastním bytě. Vedle v domě paní pronajímá byt, který sousedí s naším balkonem. Před 2 lety tam bydlela mladá rodina s malými dětmi. Neustále vysedávali na balkoně, buď tam pařili, nebo se tam hádali a jako bonus neustále hulili, občas i trávu. V zimě mi to bylo jedno, ale v létě to byla katastrofa, protože v pokoji s balkonem, který sousedí s tím jejich, máme ložnici, kde spím já s dětmi. Asi po roce a něco se odstěhovali. Díky Bohu. Chvíli tam zřejmě nikdo nebyl a teď tam jsou zřejmě zase nějací mlaďoši. Neustále hulí na balkoně a opět i trávu. Vítr fouká stále naším směrem, takže věčně zasmrádlé prádlo a opět nám jde vše do bytu. Říkat jim nic nebudu, nesnáším konflikty a stejně by mě poslali někam. Proti kuřákům nic nemám, je to jejich věc, ale vadí mi, že ten smrad musíme neustále čichat. No, neudělám nic, tak jsem se alespoň vypsala.
můžeš lobovat pro zákaz kouření a zákaz prodeje cigaret
@toma0105 píše:taky jsem kuřačka
Tady jsou snad všechny ženy nekuřačky, nebo jen já jako kuřačka jsem se osmělila sdělit svůj názor?
@Natálka26 píše:
Já taky kouřím, ale vím že nemá smysl tu diskutovat. Protože se nikdy nezavdecim a hádat se nemá smysl. Všechny hospody jsou nekuřácké, takže kuřáci teď vadí na ulicích a zahrádkách, doma si zapálit nemůžeš, protože by to šlo oknem/balkonem k sousedům, v parku jim to taky vadí, na ulici taky, prostě všude tak o čem se tady dohadovat. Překvapivě pro mě, ale tyhle názory potkávám jen tady na epipi, kdykoliv někde jsme at už s kuřáky nebo nekuřáky tak nikdo nemá žádný problém a nekuřáci normálně sedí s kuřáky, ba dokonce se s nimi i baví, tak nevím jestli je to tím „anonymním“ nickem tady, nebo jsem ještě nepotkala militantniho nekuřáka
mám to uplně stejně, taky to jen čtu, v reálu nikoho takového neznám. Čím to asi bude?
@Venetia Prostě vám to nikdo do očí neřekne. Já když jsme měli takové sousedy, tak jsem taky nadávala jen sama doma pro sebe. Jednak respektuji, že to je jeho balkon a jednak si myslím, že diskuze nemá cenu. No a teď si na zahrádky nesedám, respektuji, že nekuřácký prostor je uvnitř, je tam většinou i klimatizace, tak tam je i víc fajn…
@Mysticlipstick píše:
No řekla bych že to je mi platný teda hodněsmrad ze zvířat je jedna věc, věřím že to dost otravuje život, ale cigaretový kouř je úplně jiný level, ohrožujete tím nejen sebe ale i své okolí a na to by měl být brán zřetel ať zvířata smrděj jakkoliv.
Já nikomu život neotravuju ani měnícím zdraví, neboť iqos neprodukuje žádný rakovinotvorny dým /kouř ani ti z něj nehrozí pasivní kouření. Jen si zkus žít vedle někoho kdo produkuje smrad, kterého se nezbavíš, cítíš to permanentně a část zahrady kvůli tomu nemůžeš použít.
@Venetia
No, já se přiznám, že také nemám dostatek asertivity a muž to samé. Jsme takové měkčí povahy, hodně ohleduplní-nechceme prudit a obtěžovat a prostě se neumíme ozvat. Ono taky proč, stejně bychom nic nezmohli, max. by nás kuřák poslal do pr…
Takže radši mlčíme, zavřeme okno a holt to vedro nějak vydržíme.
@Anonymní píše:
@Venetia
No, já se přiznám, že také nemám dostatek asertivity a muž to samé. Jsme takové měkčí povahy, hodně ohleduplní-nechceme prudit a obtěžovat a prostě se neumíme ozvat. Ono taky proč, stejně bychom nic nezmohli, max. by nás kuřák poslal do pr…Takže radši mlčíme, zavřeme okno a holt to vedro nějak vydržíme.
Já jsem taky měkká, ale ted po těch zákazech bych se teda jako kuřák ozvala, pokud bz mně chtěl někdo prudit tam, kde je to ještě povoleno.
@Venetia Bude to tím že kuřák je drogově závislý a tím se podmiňuje reakce na žádost aby svou drogu nepožil. Několikrát jsem se setkala že na slušnou žádost aby šli například kouřit mimo lavičky na dětském hřišti (kuřáci tam byli bez dětí a v parku hromada jiných volných laviček) jsem si vyslechla takovou hromadu hrubostí jako jsem v životě neslyšela. Nebo když jsem bydlela ještě s rodiči, tak máma poprosila sousedku jestli by nemohla chodit kouřit na druhou stranu vchodu aby to nešlo do dětského pokoje protože moje sestra má těžké astma. Skončilo to tak že „milá“ sousedka nám do okna kromě kouře začala házet i vajgly (bohužel je to přízemní byt). Takže po takových zkušenostech se nekuřák radši neozve aby ho ten závislý smraďoch ještě nenapadl.
@Venetia píše:
mám to uplně stejně, taky to jen čtu, v reálu nikoho takového neznám. Čím to asi bude?
Protože málokdo chce jít do konfliktu, někdo má i špatné zkušenosti s arogantním kuřáky.
Taky jsem zažila jak při jídle odmítly 2 kuřačky slušnou žádost, aby aspoň během oběda nekouřily.
Tak mnozí nic neřeknou ale v duchu si myslí něco o bezohledných smraďoších.
@terynka006 píše:
A Co jim všichni toleruji? jsem si nějak nevšimla. V hospodách se kouřit nesmí na zastávkách taky ne a ono vadí i když si zapálí domazákaz kouření v hospodách tolik lidí za něj bojovalo a teď když je všichni brečí že kuřáci chodí kouřit ven na zahrádky a zase to obtěžuje nekuřáky
vadi, protoze to cloveku stoupa do oken. Ted kdyz je venku 30plus, mame okna dokoran otevrene a to i v noci a proste mame doma nonstop nahulino. Jo pan huli na balkone, aby to nemel ve svem byte a tak to mame v byte my.
Dekujeme pane sousede!
@ospalámyš píše:
Protože málokdo chce jít do konfliktu, někdo má i špatné zkušenosti s arogantním kuřáky.
Taky jsem zažila jak při jídle odmítly 2 kuřačky slušnou žádost, aby aspoň během oběda nekouřily.Tak mnozí nic neřeknou ale v duchu si myslí něco o bezohledných smraďoších.
me dve bezohledne hovada )vek cca 25+) hulili rocnimu diteti do tvare. Byli jsme na venkovni zahradce jedne pizzerie. Ano, venku se kourit smi. Kourit malemu diteti do tvare tak, ze se kucka je hulvatstvi. Upozornili jsme je nekolikrat, at to tipnou, opakovane se delali, ze nas neslysi. Slecinka neodpovedela vubec a pan nas sproste vyfuckoval.
@ospalámyš píše:
Taky jsem zažila jak při jídle odmítly 2 kuřačky slušnou žádost, aby aspoň během oběda nekouřily.Tak mnozí nic neřeknou ale v duchu si myslí něco o bezohledných smraďoších.
Jo to je možný, za to pod anonymitou internetu jsou agresivnější nez ti kuřáci
@Venetia píše:
Jo to je možný, za to pod anonymitou internetu jsou agresivnější nez ti kuřáci
A jak se tu konkrétně projevuuje ta agresivita nekuřáků? Ty si tady vybíráš z textu jen to, co se ti hodí.
@carola píše:
A jak se tu konkrétně projevuuje ta agresivita nekuřáků? Ty si tady vybíráš z textu jen to, co se ti hodí.
Není to první diskuze o kouření, ale dohledavat to nebudu
@Venetia píše:
Není to první diskuze o kouření, ale dohledavat to nebudu
V pořádku. Ono ať se vám to kuřákům líbí nebo ne, ale ten smrad z kouře pro nekuřáka je opravdu neskutečně nepříjemný. Zrovna tak, jako vy kuřáci jste se rozhodli kouřit, tak my nekuřáci jsme se rozhodli nekouřit, každého volba. Ale proč my musíme nechtě čichat ten smrad? Není to nespravedlivé? Jinak nic ve zlém. Já proti kuřákům nic nemám, jen nechci čichat ten smrad, nic víc, nic míň.
Lituji, právě jsem nešťastná z podobné situace. A pomalu začínám být na kuřáky alergická, je to nečistá, smradlavá verbež. Máme jediné větrací okno do vnitrobloku a celý večer až do noci tam vyhulují kuřáci. Doma se jim nechce páchnout, tak to pouští do oken jiným. Upozorňuji že je neslyším, jen ležíme doma a najednou smrad jak ve spalovně. Jenže co má člověk v těchto vedrech dělat, když večer a na noc si potřebuji větrat a vychladit byt. Máme malé dítě, nekouříme, ale bohužel, čucháme celý večer ten puch. To, že je celý dvorek pokrytý vajgly, už ani neřeším, to je jen ukazatel hygienických návyků konkrétního kuřáka. Zajímalo by mě, jak by se tvářili, kdybych jim do bytu foukala nějaké smrady. Asi by se jim to nelíbilo, ale princip je stejný. Je to prostě bezohlednost, ale na druhou stranu, co po nich chtít. Mají závislost, je to jako narkomani a podle mě sami ani ten puch nevnímají.