Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@vonajebohyne píše:
Souhlasim. Ono pouzivat vyraz nezrala petadvacitka je na uplne stejne pejorativni urovni, jako predklimaktericka petactyricitka.
@vonajebohyne @Burj Chalifa
Jenže já nepsala, že všechny pětadvacítky jsou nezralé. Tak jako já neházím všechny do stejného pytle, tak se mi nelíbí názory jiných, které házejí všechny pětačtyřicítky do stejného pytle, že už nemají mít děti a mají sedět doma na zadku a maximálně tak povinně hlídat vnoučata.
Ale to nic, já váš názor na sebe a své případné mateřství znát nepotřebuju, páč vy absolutně neznáte mě. Navíc jsem v trochu jiné situaci než zakladatelka, která má 3 děti a její partner vlastně ani po svém dítěti moc netouží. ![]()
@vonajebohyne píše:
@havedka Prijdes mi jako rozumna zenska a drzim palce, at uz se rozhodnes jakkoliv.
Tak tak, pod to se podepisuji… Líbí se mi, že (doufám
) s klidem pročítáš diskusi, nehledáš jen potvrzení vlastního názoru a popleskání po rameni, ale o různých názorech přemýšlíš.
Držím palce, ať všechno dopadne přesně tak, jak má ![]()
Já byla nezralá rozlítaná šestadvacítka
dozrála jsem až s dítětem
jednu potomkovu pubertu už mám za sebou, tak doufám, že mně už nemůže nic překvapit ![]()
@analoja píše:
Já byla nezralá rozlítaná šestadvacítkadozrála jsem až s dítětem
jednu potomkovu pubertu už mám za sebou, tak doufám, že mně už nemůže nic překvapit
No vida, je nás víc
mně potomek do puberty začíná vstupovat, tak uvidíme jak to dáme ![]()
@histep píše:
@vonajebohyne @Burj Chalifa
Jenže já nepsala, že všechny pětadvacítky jsou nezralé. Tak jako já neházím všechny do stejného pytle, tak se mi nelíbí názory jiných, které házejí všechny pětačtyřicítky do stejného pytle, že už nemají mít děti a mají sedět doma na zadku a maximálně tak povinně hlídat vnoučata.
Ale to nic, já váš názor na sebe a své případné mateřství znát nepotřebuju, páč vy absolutně neznáte mě. Navíc jsem v trochu jiné situaci než zakladatelka, která má 3 děti a její partner vlastně ani po svém dítěti moc netouží.
Tělo, organismus v 45 máš už starý, to pochop.To neomladíš. Sedět na zadku nemusíš, je spousta příjemných aktivit. Naopak, uvolňují se ruce, děti už bývají dospělé.
Vida, tak se tady docitam, jak stary organismus mam, a ja pritom zrovna vybiram poradne zavodni kolo, ze se konecne muzu pustit do treninku na full ironmana…rekla bych, ze zde jen hodne funguje „podle sebe soudim tebe“. ![]()
Co mne jeste nesedi, proc se tady tak zduraznuje narocnost pubertaka. Jednoho doma mam, a zadna hruza se nekona. No proste hodne ji a spi, ma blby napady a sklony k lenivosti a drzosti, ktere driv nemel. V cem ma byt ta strasna narocnost? To mi to mimino teda prijde narocnejsi. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Vida, tak se tady docitam, jak stary organismus mam, a ja pritom zrovna vybiram poradne zavodni kolo, ze se konecne muzu pustit do treninku na full ironmana…rekla bych, ze zde jen hodne funguje „podle sebe soudim tebe“.
Co mne jeste nesedi, proc se tady tak zduraznuje narocnost pubertaka. Jednoho doma mam, a zadna hruza se nekona. No proste hodne ji a spi, ma blby napady a sklony k lenivosti a drzosti, ktere driv nemel. V cem ma byt ta strasna narocnost? To mi to mimino teda prijde narocnejsi.
Tak samozřejmě je to individuální, ale právě stupeň svoji fyzické„zhuntovanosti“ v 45 bych si asi laicky overila schopnosti otěhotnět: Nedaří se? No tak už na to asi nemám… ![]()
@robínek No tak to jsem v podstate zakladatelce radila a tak jsem k tomu pristupovala i ja. Vyjde, supr, nevyjde, asi to tak ma byt…
@Lenka_Hal píše:
@robínek No tak to jsem v podstate zakladatelce radila a tak jsem k tomu pristupovala i ja. Vyjde, supr, nevyjde, asi to tak ma byt…
Jj, ja taky
ale ona je pak ještě ta opotrebovanost psychická. Dokad jsem byla na MD, tak všechno v pohodě, byla jsem aktivní matka, zvládala jsem všechno jako o 10 let mladší matky, někdy i vic. Ted jsem zpátky v praci, cely den mezi lidmi a večery se stebetajicimi a hadajicimi se dětmi bych sama nezvládla. Naštěstí hodně funguje manžel a podělíme si to starani se. Ovšem manžel deti hodne chtěl, jestli zakladatelcin chlap tak silnou motivaci nemá, MOHLO by to pak být celé jen na ni, coz kolem te 50 nemusí být lehké, navíc když uz 3 deti vychovala, takže může už být lehce psychicky opotrebovana ![]()
@Lenka_Hal píše:
Vida, tak se tady docitam, jak stary organismus mam, a ja pritom zrovna vybiram poradne zavodni kolo, ze se konecne muzu pustit do treninku na full ironmana…rekla bych, ze zde jen hodne funguje „podle sebe soudim tebe“.
Co mne jeste nesedi, proc se tady tak zduraznuje narocnost pubertaka. Jednoho doma mam, a zadna hruza se nekona. No proste hodne ji a spi, ma blby napady a sklony k lenivosti a drzosti, ktere driv nemel. V cem ma byt ta strasna narocnost? To mi to mimino teda prijde narocnejsi.
Jestli sis potřebovala zamachrovat, tak good job, přeji hodně štěstí na full-ironmanovi ![]()
Vajíčka v ženském těle ve 45 letech JSOU - zcela objektivně a jednoznačně - stará. Bez ohledu na to, zda se jejich maminka cítí na ironmana, catwoman či princeznu Leiu.
Ženský organismus se nedá oblafnout žádnými iron-sporty, žádným COKOLI, čím se žena cítí být mladší.
Věřím resp. jsem si jista, že duše ženy může zůstat mladou až do sta let - její tělo ale stárne.
Stárne „chca nechca“… a je životním údělem každé z nás toto stárnutí NĚJAK přijmout. Někdo zvolí volbu „domino a papučky“, jiná se rozhodne být ironmankou, další zkusí nahnat čas využitím svého „posledního reprodukčního dechu“ a pořídít si (dalšího) potomka.
To stárnutí ale nic z toho nezastaví.
Argumenty typu „já mám puberťáka a žádná hrůza se nekoná“ jsou stejně hloupé a nesmyslné jako výroky typu „moje miminko spalo už od dvou měsíců celou noc, takže žádná hrůza se nekoná, v čem to jako má být náročné“. Je potřeba připustit si všechny možné varianty - i ty nejhorší - a srovnat si sama se sebou „tohle zvládnu sama… tohle jen hodně těžko.. s tímhle už bych potřebovala dobrý back-up (mám ho???)… TOHLE UŽ NE“.
@Lenka_Hal píše:
tay mne to zajima… pubertak je budto relativne dobbre zvladatelny, nebo neni, ale v druhem pripade, co tam je k reseni? Clovek ho muze servat, dam mu zaracha, nebo v extremnim pripade facana… a to vse si myslim zvladne i v 60. Nezvladatelny pubertak si bude delat co uzna sam za vhodne, at rodic rika co chce… nebo dokonce natruc rodicum.
@BohunkaP Joo,zamachrovat si klidne muzu, ale az to zvladnu.
Pro Ted Jen nevim o lepsim prikladu, Jak rict, proc se necitim stara, ba se citim lip nez ve 20…reaguju jen na ten „stary organismus“. Az se budou probirat konkretne vajicka vyrukuju s diagnostikou, ne se svou kondici.
Ohledne puberty to byla regulerni otazka I po predstave tech horsich variant puberty ( viz @warita ). Odpovedi jsem se nedockala.
A mimochodem, kdybych ja treba zabrousila do vlakna, kde se resi treba pleteni nebo siti, na coz ja mam obe ruce leve, nad necim vyrobkem bych obdivne povzdechla, rict nekomu ze machruje by mne Ani nenapadlo. Tenhleten negativisticky pristup nekterych ceskych lidi me neprestane prekvapovat.Uz jsem si odvykla. ![]()
@Anonymní píše:
@havedka Neriskovala bych…viz pripad primo z nasi rodiny - otehotnela ve 43 nechtene - tvrdili, ze uz neni plodna, ale stalo se. Holcicka se narodila nedonosena, predcasne a s nedovyvinutymi plicemi. Snazili se to dohnat kortikoiidy. V puli roce jeste lezela a nezvedala hlavicku. Nedozila se ani roku, mela jakoukoliv mensi rymu jako tezkou nemoc a nakonec ji dostal obycejny kasel se kterym skoncila v nemocnici v komatu a uz se neprobudila…verte, ze deti narozene starsim matkam, jsou casto nemocne a urcite by jste nechtela skoncit takhle…nikdo nam ji uz nevrati.
Tohle je přece blbost.To nemá s věkem matky nic společného, mohlo by se to stát i kdyby jí měla ve dvaceti.
@Lenka_Hal ono hlavne, ja nestacim zirat, jak holky ve 20-30plus vedi, jak se budou citit v 60. To skalopevne presvedceni, ze v 60 budou totalne na odpis.
Jinak, nechapu to vycerpani organizmu jako argument. Dobre, pripustme tedy, ze clovek je ve 40 a 50 unavenejsi, nez ve 20. A? Tak to bude namahavejsi to dite vypiplat a vychovat. To prece neni duvod si to dite neporidit, jenom proto, ze to bude narocnejsi, nez v mladem veku.
@warita Ony nejen ze nevedi, jak se budou citit v 60, ony totiz ani nevedi, jak se budou citit ve 40+ a jestli nahodou neprijde obrovska touha vyuzit jeste posledni reprodukcni dech a poridit si (dalsi) miminko
A ted se muzou pohorsovat jak chteji, ale opravdu nemohou vedet, jak to budou pocitovat za +/- 10 let ![]()