Maminkou v 45, není už neskoro?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21593
16.12.17 08:16

@histep vis co je zajimave? ze kdyz ja byla mlada, tak me matky 40plus nijak nepohorsovaly, proste jsem to brala jako fakt, ze nekterym zenam se postesti i v tak pokrocilem veku…

Tohle nebude o veku, ale spis o charakteru cloveka a netoleranci vuci nazorum a zpusobu zivota jinaych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
16.12.17 08:22

@warita Ja to taky tak brala, protoze jedna moje babicka rodila ve 42 tetu a druha babicka rodila ve 46 mamu, takze mi to prislo jako neco normalniho. Navic se od mlada hrabu v rodokmenech a matrikach a vzdy zenske rodily az do tech 45 bezne. Nejaka moje prababicka i ve 48 (pro uplnost jen dodam, ze zdrave dite)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
16.12.17 09:22
@histep píše:
@warita Ony nejen ze nevedi, jak se budou citit v 60, ony totiz ani nevedi, jak se budou citit ve 40+ a jestli nahodou neprijde obrovska touha vyuzit jeste posledni reprodukcni dech a poridit si (dalsi) miminko :mrgreen: A ted se muzou pohorsovat jak chteji, ale opravdu nemohou vedet, jak to budou pocitovat za +/- 10 let :think:

Tohle je pravda :) V životě se může stát všechno a dokážu si představit situaci, kdy někdo kdo má v mládí jasno a je radikální a pak změní názor. Ženská může otěhotnět i nechtěně a ne každá zvládne potrat z důvodu věku a pak se to prostě všechno zvládnout musí.

Příspěvek upraven 16.12.17 v 09:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.12.17 09:29

Z mého pohledu je to pozdě jen co se týče budoucnosti toho dítěte. Je určitě pravděpodobnější, že se vyskytnou časem nějaké zdravotní obtíže související s věkem (vím, že nemusí, ale je to prostě 50:50), nechtěla bych dítě tím omezovat. A taky bych nechtěla být příliš „stará“ při určitých příležitostech… Na druhou stranu, znám spousty starších maminek, které jsou pro své děti lepšími parťačkami jako ty mladé, jsou vitální a spokojené… Rozhodnout se musíš sama. Nicméně, já bych tomu už nijak nepomáhala, pokud by to nešlo přirozeně, tak bych to ničím nepodporovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
16.12.17 09:49
@neila píše:
Z mého pohledu je to pozdě jen co se týče budoucnosti toho dítěte. Je určitě pravděpodobnější, že se vyskytnou časem nějaké zdravotní obtíže související s věkem (vím, že nemusí, ale je to prostě 50:50), nechtěla bych dítě tím omezovat. A taky bych nechtěla být příliš „stará“ při určitých příležitostech… Na druhou stranu, znám spousty starších maminek, které jsou pro své děti lepšími parťačkami jako ty mladé, jsou vitální a spokojené… Rozhodnout se musíš sama. Nicméně, já bych tomu už nijak nepomáhala, pokud by to nešlo přirozeně, tak bych to ničím nepodporovala.

Presne, tohle je hrozně individuální a zakladatelka to musí zvážit sama. Ja sice jsem starší matka, ale nepřipadám si tak, oběma nam s manželem lidi hadaji o dost méně, takže ani v té školce snad staří nevypadame :lol:. A male děti člověka udrzuji v kondici. My toho s nimi podnikame dost i ve sportu, kolikrát vic jak mladší rodiče jejich spolužáků. Ale upřímne říkám, že u mě je ted znát ta psychická unava a sama bych se o ne starat asi tak dobre nezvládla. Taky se musí zohlednit, ze babicky uz asi moc ve svém veku nepomůžou, házet peci ba dospívající mi moc fer nepřijde, nakonec budou studovat a nebudou mit čas. Je potřeba zvážit individuální situaci, ten vek prostě svoje omezeni už má a je třeba to děcko uvazovat vic než ve 30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
16.12.17 10:23
@robínek píše:
Presne, tohle je hrozně individuální a zakladatelka to musí zvážit sama. Ja sice jsem starší matka, ale nepřipadám si tak, oběma nam s manželem lidi hadaji o dost méně, takže ani v té školce snad staří nevypadame :lol:. A male děti člověka udrzuji v kondici. My toho s nimi podnikame dost i ve sportu, kolikrát vic jak mladší rodiče jejich spolužáků. Ale upřímne říkám, že u mě je ted znát ta psychická unava a sama bych se o ne starat asi tak dobre nezvládla. Taky se musí zohlednit, ze babicky uz asi moc ve svém veku nepomůžou, házet peci ba dospívající mi moc fer nepřijde, nakonec budou studovat a nebudou mit čas. Je potřeba zvážit individuální situaci, ten vek prostě svoje omezeni už má a je třeba to děcko uvazovat vic než ve 30.

no hele k tem babickam. Vzhledem k tomu, kdy se v dnesni dobe jde do duchodu, tak spis pohlida babicka starsi matky, nez mlade mamince. Nejsou to tezke pocty. Pokud maji v rodine deti kolem 25, tak je babicce 50, kdyz se narodi vnoucatko. V padesati se jeste pracuje, takze hlidani tak akorat pres vikend.

Moje mama m ted 60plus a hlidat muze. Diky bohu za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
16.12.17 10:37
@BohunkaP píše:
Jestli sis potřebovala zamachrovat, tak good job, přeji hodně štěstí na full-ironmanovi :palec:

Vajíčka v ženském těle ve 45 letech JSOU - zcela objektivně a jednoznačně - stará. Bez ohledu na to, zda se jejich maminka cítí na ironmana, catwoman či princeznu Leiu.

Ženský organismus se nedá oblafnout žádnými iron-sporty, žádným COKOLI, čím se žena cítí být mladší.

Věřím resp. jsem si jista, že duše ženy může zůstat mladou až do sta let - její tělo ale stárne.
Stárne „chca nechca“… a je životním údělem každé z nás toto stárnutí NĚJAK přijmout. Někdo zvolí volbu „domino a papučky“, jiná se rozhodne být ironmankou, další zkusí nahnat čas využitím svého „posledního reprodukčního dechu“ a pořídít si (dalšího) potomka.

To stárnutí ale nic z toho nezastaví.

Argumenty typu „já mám puberťáka a žádná hrůza se nekoná“ jsou stejně hloupé a nesmyslné jako výroky typu „moje miminko spalo už od dvou měsíců celou noc, takže žádná hrůza se nekoná, v čem to jako má být náročné“. Je potřeba připustit si všechny možné varianty - i ty nejhorší - a srovnat si sama se sebou „tohle zvládnu sama… tohle jen hodně těžko.. s tímhle už bych potřebovala dobrý back-up (mám ho???)… TOHLE UŽ NE“.
:think: :potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
16.12.17 11:13
@warita píše:
@histep vis co je zajimave? ze kdyz ja byla mlada, tak me matky 40plus nijak nepohorsovaly, proste jsem to brala jako fakt, ze nekterym zenam se postesti i v tak pokrocilem veku…Tohle nebude o veku, ale spis o charakteru cloveka a netoleranci vuci nazorum a zpusobu zivota jinaych.

Presne tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
16.12.17 11:21
@warita píše:
no hele k tem babickam. Vzhledem k tomu, kdy se v dnesni dobe jde do duchodu, tak spis pohlida babicka starsi matky, nez mlade mamince. Nejsou to tezke pocty. Pokud maji v rodine deti kolem 25, tak je babicce 50, kdyz se narodi vnoucatko. V padesati se jeste pracuje, takze hlidani tak akorat pres vikend.Moje mama m ted 60plus a hlidat muze. Diky bohu za to.

Ale 60 plus je něco jiného než 70 plus, coz nejspus budou rodiče 46lete zakladatelky. Mam kolegyni s babickami cerstvymi 60letymi duchodkynemi. Paráda, i první vnuky se perou, berou je na dovolené, výlety. Ja a další moje kolegyně máme babicky 70 plus a jsme vdecne, když v případě nouze zvladnou vyzvednout deti z družiny nebo pohlídat pul dne u nich doma. Vic uz je zmaha, boji se s divokymi malymi dětmi někam jít. Vecer prostě nikam s manželem nejdeme, nemáme hlídání, tak to prostě je. Da se to vyřešit chuvou, ale všude taková moznost neni. Bez hlidacich babiček se urcite da vychovat dítě, ale je to prostě další komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
16.12.17 11:38
@robínek píše:
Ale 60 plus je něco jiného než 70 plus, coz nejspus budou rodiče 46lete zakladatelky. Mam kolegyni s babickami cerstvymi 60letymi duchodkynemi. Paráda, i první vnuky se perou, berou je na dovolené, výlety. Ja a další moje kolegyně máme babicky 70 plus a jsme vdecne, když v případě nouze zvladnou vyzvednout deti z družiny nebo pohlídat pul dne u nich doma. Vic uz je zmaha, boji se s divokymi malymi dětmi někam jít. Vecer prostě nikam s manželem nejdeme, nemáme hlídání, tak to prostě je. Da se to vyřešit chuvou, ale všude taková moznost neni. Bez hlidacich babiček se urcite da vychovat dítě, ale je to prostě další komplikace.

no, to mas asi pravdu v tomto. Ale mit je v mladem veku neni zaruka, ze babicka pohlidat bude chtit. Dost casto se to tady cte, ze uzivatelky nemaji fungujici babicky pro dite. Smutne… ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
16.12.17 11:46
@robínek píše:

Tak tohle je taky dost individuální. Mojí máti je téměř 74 a protože se v důchodu nudí (barák, zahrada a domácnost jí nestačí), tak 2× týdně odpoledne dělá dobrovolnici v místní charitě a s ještě jednou kolegyní (o něco mladší, ale taky důchodkyně) se starají o 6-8 dětí z méně přizpůsobivých rodin. Doučování, dělání úkolů, různé kroužky(teď pečou a vyrábí dárky), v létě aktivity venku.
Jako neočekávám, že mi ještě za 10 let bude hlídat dítě celé prázdniny (dělí nás 150km), ale pokud s tátou ještě budou naživu, tak určitě jim pořád budou mít co předat, naučit, ukázat. A když tady naši už nebudou, tak se z toho nestřílí, já taky vyrostla bez prarodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
16.12.17 11:59
@Pudloslava píše:
Tak decka nemusi primo prebalovat mimino, ale mohou delat ostatni domaci prace v rodine, kde ziji. Myslim, ze je normalni, ze v rodine se o praci clenove podeli podle svych moznosti. A mozna, ze kdyz si budou met vybrat mezi umyvanim zachoda a vychazce s kocarkem, zvoli kocarek. Kazde miminko je zatez, ty deti, kdyz se narodily, take nalozily na matku velmi tezke bremeno.
Samozrejme neocekavam, ze dospele deti, pokud ziji ve svem, se pristehuji zpet, aby mohli doma neco pomahat.Zivot prinasi ruzne potize, ted tu mame zrovna denicek od zeny, ktere spadli na krk sourozenci po smrti rodicu. Myslim, ze obecne se mame velmi dobre a zijeme ve velmi velkem luxusu a vnimame potom male potize jako nejake zasadni. vsak jsou tu i diskuse od zen, ktere zvazuji, jestli si vubec maji poridit druhe dite, ze by se to prvni uz nemelo tak dobre. Nemyslim si, ze model „matka se stara aby detem zajistila bezstarostne detsvi bez povinnosti“ je nezdrave i pro ty deti samotne.

Naprosto s tebou souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
16.12.17 13:18
@warita píše:
no, to mas asi pravdu v tomto. Ale mit je v mladem veku neni zaruka, ze babicka pohlidat bude chtit. Dost casto se to tady cte, ze uzivatelky nemaji fungujici babicky pro dite. Smutne… ale je to tak.

Ale my se nebavíme o tom, jestli si pořizovat deti zamlada, nebo po 40, ale zcela konkretnim pripadu zakladatelky, která by rodila v 46. Tam mi ta šance, ze by mela k dispozici po nějakých 10 let hlídací babičku, přijde minimální. Takže je potřeba promyslet, kde to hlidani vezme, jake v tomto ma moznosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.12.17 13:25
@robínek píše:
Ale my se nebavíme o tom, jestli si pořizovat deti zamlada, nebo po 40, ale zcela konkretnim pripadu zakladatelky, která by rodila v 46. Tam mi ta šance, ze by mela k dispozici po nějakých 10 let hlídací babičku, přijde minimální. Takže je potřeba promyslet, kde to hlidani vezme, jake v tomto ma moznosti.

a proč hlídání? Já mám 3 děti a babičky nám taky nehlídají, jsou na to příliš daleko ;) To by bylo to poslední, co bych v otázce zakladatelky řešila, není to vůbec podstatné a navíc je to něco, co se dá řešit i bez babiček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
16.12.17 13:45
@neila píše:
a proč hlídání? Já mám 3 děti a babičky nám taky nehlídají, jsou na to příliš daleko ;) To by bylo to poslední, co bych v otázce zakladatelky řešila, není to vůbec podstatné a navíc je to něco, co se dá řešit i bez babiček…

No mne to teda nepodstatné nepřijde a pisu, že nemusí nutne hlídat babicka, ale ze je to třeba promyslet, kdo by případně pomohl, jestli budou mit peníze na chůvu, jestli bude někdo jiny ochotný… Ja nemam hlidani nic moc, ale v případě nouze je. Známa si pořídila deti těsně po 40 a babicky uz neziji. Musí si poradit jinak, známá pracuje na hodne zkraceny úvazek a nějak to zvládají, ale zas finančně nic moc, nemají ale hypotéku, tak to jde. Ja teda ze svého okoli neznám krom této sve zname nikoho, kdo by se bez obcasneho hlídání deti úplně obesel. Spis jsem ja ta výjimka - matka cyzvedavajici o oul treti z druziny, ktera je do 15,a potkavam tam naprostou vetsinu prarodicu a maminek na materske, ostatni rodice jsou dlouho v praci a nestihaji to. To je ale spis dotaz na zakladatelku, jak by si pripadne její rodina poradila, to he hodne odlišné podle prijmu, místa bydliště atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí