Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@robínek Mas pravdu, ze tahle prakticka stranka byla v dobe, kdy jsem jeste byla zamestnanec, stresujici. A pytlikovali jsme to jak se dalo.
Ja bych ale spis (treba ze zkusenosti v nasi rodine) resila i zcela jinou vec, nez hlidani. Kdybych mela dite kolem te patactyricitky, bude mati v dobe, kdy dite pujde do prvni tridy, uz osmdesat. A ze zkusenosti v nasi rodine a zdr. anamneze proste vim, ze ta pomoc a pece bude s nejvetsi pravdepodobnosti nutna. A to me (ve veku kolem te petapadesatky) s malym ditetem docela desi. Takze ano, ciste pragmaticky, si to (i svym nejblizsim) nehodlam delat tezsi, nez je nezbytne nutne.
@vonajebohyne píše:
@robínek Mas pravdu, ze tahle prakticka stranka byla v dobe, kdy jsem jeste byla zamestnanec, stresujici. A pytlikovali jsme to jak se dalo.
Ja bych ale spis (treba ze zkusenosti v nasi rodine) resila i zcela jinou vec, nez hlidani. Kdybych mela dite kolem te patactyricitky, bude mati v dobe, kdy dite pujde do prvni tridy, uz osmdesat. A ze zkusenosti v nasi rodine a zdr. anamneze proste vim, ze ta pomoc a pece bude s nejvetsi pravdepodobnosti nutna. A to me (ve veku kolem te petapadesatky) s malym ditetem docela desi. Takze ano, ciste pragmaticky, si to (i svym nejblizsim) nehodlam delat tezsi, nez je nezbytne nutne.
Jj, tohle je další věc, kterou jsem si tady ani netroufla zminit
Moje mati je v72 letech vitální, ale bydli daleko. Otec je na tom hur, tchanovci jsou mladší, ale zdravotne katastrofa. Takzeja se jen modlím, aby v době, kdy prarodiče budou potřebovat od nas peci, byly uz naše děti aspoň na 2.stupni ZS. Jako lze to zakladatelce lakovat na ruzovo
… Na ruzovo, ze jsou zeny, které v 46 bez problemu otehotni a donosi zdravé dítě, jsou dost vitální, aby se o něj kvalitně postaraly, mají zvladnute potřeby hlidani, jejich rodiče pomoc nepotrebuji, starší deti jsou hned finančně sobestacne, jsou zdravé az do 80 atd., ale jaká je šance, ze se to všechno sejde v jednom případě?
@BohunkaP píše:
Jestli sis potřebovala zamachrovat, tak good job, přeji hodně štěstí na full-ironmanovi![]()
Vajíčka v ženském těle ve 45 letech JSOU - zcela objektivně a jednoznačně - stará. Bez ohledu na to, zda se jejich maminka cítí na ironmana, catwoman či princeznu Leiu.
Ženský organismus se nedá oblafnout žádnými iron-sporty, žádným COKOLI, čím se žena cítí být mladší.
Věřím resp. jsem si jista, že duše ženy může zůstat mladou až do sta let - její tělo ale stárne.
Stárne „chca nechca“… a je životním údělem každé z nás toto stárnutí NĚJAK přijmout. Někdo zvolí volbu „domino a papučky“, jiná se rozhodne být ironmankou, další zkusí nahnat čas využitím svého „posledního reprodukčního dechu“ a pořídít si (dalšího) potomka.To stárnutí ale nic z toho nezastaví.
Argumenty typu „já mám puberťáka a žádná hrůza se nekoná“ jsou stejně hloupé a nesmyslné jako výroky typu „moje miminko spalo už od dvou měsíců celou noc, takže žádná hrůza se nekoná, v čem to jako má být náročné“. Je potřeba připustit si všechny možné varianty - i ty nejhorší - a srovnat si sama se sebou „tohle zvládnu sama… tohle jen hodně těžko.. s tímhle už bych potřebovala dobrý back-up (mám ho???)… TOHLE UŽ NE“.
Já sama mám dítě pozdě ve 36 letech (chlap je o 2,5r mladší) a musím s tebou souhlasit. Tělo nemládne, i když navenek vypadáme stále dobře. Syn se nám podařil i přes jedno ZT téměř hned. Teď se rok pokoušíme o druhé a ani ťuk (bude mi 39). Ještě tomu nechám tak 3 měsíce a se snažením končíme a budeme si vážit toho, že se nám poštěstilo alespoň to jedno, ale lámat přes koleno to nechci a už tuplem ne nějakou hormonální léčbu a ohrozit tak své zatím dobré zdraví. Tak nějak vnitřně cítím, že to tak má být.
Jinak rozhodnutí žen mít děti po 40 samozřejmě neodsuzuji jako neodsuzuji hodně mladé maminky, protože je to každého věc a každá žena si musí jenom sama uvědomit jestli bude zvládat dítě v 18 letech nebo ve 45 nebo jestli zvládne jen jedno dítě nebo 4.
Jsme na tom podobne. První dítě jsem mela v 36 a na druhé jsem si dala limit do 40 podmínku, ze to musí byt prirozene. Po jednom ZT to vyšlo. Ne, ze by se mi nelíbila představa 3 deti, ale dal uz pokoušet štěstí nechci. @ajtakrajta1
@robínek píše:
Jsme na tom podobne. První dítě jsem mela v 36 a na druhé jsem si dala limit do 40 podmínku, ze to musí byt prirozene. Po jednom ZT to vyšlo. Ne, ze by se mi nelíbila představa 3 deti, ale dal uz pokoušet štěstí nechci. @ajtakrajta1
Ja jsem to videla podobne a vzhledem k tomu, ze ta (pro me hranicni) ctyricitka me ceka za 13 mesicu, zustaneme u dvou
.
Nicmene samozrejme chapu, ze ne kazda zena ma stesti a potka v nejake rozumne dobe vhodneho partnera a pak mam plne pochopeni, ze treba i pres vyssi vek (z meho pohledu) nechce zustat bez ditete. Ale asi bych se o nej, v pripade ze uz deti mam, v tomto veku cilene nepokousela.
@robínek píše:
No vidíš, tak to máme podobně. Jestli Vám to vyšlo, tak gratuluji. ![]()
@vonajebohyne píše:
Ja jsem to videla podobne a vzhledem k tomu, ze ta (pro me hranicni) ctyricitka me ceka za 13 mesicu, zustaneme u dvou.
Nicmene samozrejme chapu, ze ne kazda zena ma stesti a potka v nejake rozumne dobe vhodneho partnera a pak mam plne pochopeni, ze treba i pres vyssi vek (z meho pohledu) nechce zustat bez ditete. Ale asi bych se o nej, v pripade ze uz deti mam, v tomto veku cilene nepokousela.
Ja chodila na soukromou gynek. kliniku, takovou malou, rodinnou. Dělali i IVF. Hlavni doktor byl znám tim, ze se snažil pomoci každé zene, ale pokud za nim přišla zena po 40, která uz děti mela, ale ted ma nového partnera a spolu by chteli dítě pres IVF, tak je odmitl, ze je to proti jeho přesvědčeni, at jdou jinam. Ja ho chápu.
@ajtakrajta1 píše:
No vidíš, tak to máme podobně. Jestli Vám to vyšlo, tak gratuluji.
Dík, budu vám držet palce
Zkus nějaké vyšetřeni, u mě tenkrát zlobila cysta, jakmile ji odstranili, otěhotněla jsem hned 2. Mesic.
Ženský vy jste blázni.
v 46 dítě, tak to je mazec. Jako nechci se někoho dotknout, ale se divím, že se vám do toho chce vůbec jít. Já už se těším, že v tomhle věku bude klukům 18 a 15 a budu mít klid. Je teda fakt, že babičkám je teď pouze přes padesát, stejně hlídat nechtějí. To není o věku. Kámošce hlídá tchyně v 68 každý den dvouletý dítě aby mohla do práce.
@robínek píše:
Dík, budu vám držet palceZkus nějaké vyšetřeni, u mě tenkrát zlobila cysta, jakmile ji odstranili, otěhotněla jsem hned 2. Mesic.
Po gynekologické stránce jsem v pořádku a vše funguje jak má. Asi to bude tou kvalitou nebo absencí vajíček a snažit se dalších x-let, tak to nechci. Doktor mi i nabízel tuším pregnyl a ještě něco, ale odmítla jsem.
@BohunkaP píše: Úmyslně se snažit o dítě v pětačtyřiceti letech považuji za velkou hloupost.I v přírodě je čas setby a čas sklizně jasně daný… Kdo se proti tomu svéhlavě postaví a zaseje jindy, výsledku se (možná) dočká - ale určitě ne kvalitního.
Myslim si totez
@ajtakrajta1 píše:
Já sama mám dítě pozdě ve 36 letech (chlap je o 2,5r mladší) a musím s tebou souhlasit. Tělo nemládne, i když navenek vypadáme stále dobře. Syn se nám podařil i přes jedno ZT téměř hned. Teď se rok pokoušíme o druhé a ani ťuk (bude mi 39). Ještě tomu nechám tak 3 měsíce a se snažením končíme a budeme si vážit toho, že se nám poštěstilo alespoň to jedno, ale lámat přes koleno to nechci a už tuplem ne nějakou hormonální léčbu a ohrozit tak své zatím dobré zdraví. Tak nějak vnitřně cítím, že to tak má být.Jinak rozhodnutí žen mít děti po 40 samozřejmě neodsuzuji jako neodsuzuji hodně mladé maminky, protože je to každého věc a každá žena si musí jenom sama uvědomit jestli bude zvládat dítě v 18 letech nebo ve 45 nebo jestli zvládne jen jedno dítě nebo 4.
Co to je ZT? Já teda otěhotněla přirozeně v 35 na druhý pokus a v 38 asi napoprvé přirozeně. I teď se bojím, že nechtěně otěhotním i přes tělísko jako se to stalo kolegyni přes 40. ale já jsem zdravá, sportuju, necítím se nijak znavená věkem.
Ale spoustu ženských i mladých má problém s otěhotněním a samozřejmě s věkem se šance zhoršuje. Stejně tak jsou an tom hůř chlapi a je fat, že populace tloustne a leniví, žijeme nezdravém prostředí a cpeme se chemií a hormonama, to má na to taky vliv.
@ajtakrajta1 píše:
Po gynekologické stránce jsem v pořádku a vše funguje jak má. Asi to bude tou kvalitou nebo absencí vajíček a snažit se dalších x-let, tak to nechci. Doktor mi i nabízel tuším pregnyl a ještě něco, ale odmítla jsem.
Jj, mne doktor taky tikal, ze kdyby to tou cystou nebylo, ze zkusíme Clostyl nebo co, ale to jsem odmítla hned.
@ospalámyš píše:
Co to je ZT? Já teda otěhotněla přirozeně v 35 na druhý pokus a v 38 asi napoprvé přirozeně. I teď se bojím, že nechtěně otěhotním i přes tělísko jako se to stalo kolegyni přes 40. ale já jsem zdravá, sportuju, necítím se nijak znavená věkem.Ale spoustu ženských i mladých má problém s otěhotněním a samozřejmě s věkem se šance zhoršuje. Stejně tak jsou an tom hůř chlapi a je fat, že populace tloustne a leniví, žijeme nezdravém prostředí a cpeme se chemií a hormonama, to má na to taky vliv.
Ahoj, ZT je zamlkle těhotenství - plod se nevyvyne nebo mu přestane bit srdíčko. Tak to máš dobrý, že ti to takhle pěkně vyšlo - asi to tak mělo být. V tvém případě by to krásne mohlo vyjít i po té 40, tak pozor.
Tchýně se také narodila, když bylo její mámě 45 a nebyla plánovaná, ale milovaná.
Máš pravdu, že žijeme dnes hrozně. Jídlo samá éčka, hormony, lidi tloustnou a jiné a jiné. To se také dost podepíše.