Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@careynka píše:
Predem se dohodnes tezko kdyz je to neplanovany, navic kdyz s druhym ditetem pocitali, ono prislo a bum…pockej az porodis, budes to videt jinak a nedokazes zBit svoje dite jen kvuli chlapovi, ze se mu ted zrovna nehodi, pokud nejde vylozene o tezkou situaci. Pokud dite chlap fakt nechce tak se budu hold chranit double a nespolehat ze mne se to stat nemuze…kdyz se musi vycakat dovnitr a poradne se nechrani, tak musi pocitat s tim ze to muze prijit…navic s manzelkou…
Ty to bereš hrozně špatně, jít na potrat s dítětem, které je nechtěné by přeci nebylo z lásky k manželovi. Ale kvůli těm dětem. Ono nechtěné dítě, mladá matka bez peněz, do toho už jedno které má… Potrat v tomto případě by měl být pouze a jenom kvl)ůli zakladatelce a dítěti, které je již narozené. protože tohle dítě a zakladatelka budou dalším dítětem hodně sraženi na živobytí. Nevím, prosazovat si dítě za každou cenu a pak brečet, protože sice jsou sociální dávky, ale z těch se dá živořit, ne žít. a pro mladou holku jakou zakladatelka je, je jednodušší najít si nového partnera s jedním dítětem, než se dvěma. Ale pokud je ona přesvědčená, že zvládne vychovat a zabezpečit sama dvě děti, pak nemá nad čím přemýšlet. to přeci není z lásky k chlapovi ![]()
@araw píše:
Ty to bereš hrozně špatně, jít na potrat s dítětem, které je nechtěné by přeci nebylo z lásky k manželovi. Ale kvůli těm dětem. Ono nechtěné dítě, mladá matka bez peněz, do toho už jedno které má… Potrat v tomto případě by měl být pouze a jenom kvl)ůli zakladatelce a dítěti, které je již narozené. protože tohle dítě a zakladatelka budou dalším dítětem hodně sraženi na živobytí. Nevím, prosazovat si dítě za každou cenu a pak brečet, protože sice jsou sociální dávky, ale z těch se dá živořit, ne žít. a pro mladou holku jakou zakladatelka je, je jednodušší najít si nového partnera s jedním dítětem, než se dvěma. Ale pokud je ona přesvědčená, že zvládne vychovat a zabezpečit sama dvě děti, pak nemá nad čím přemýšlet. to přeci není z lásky k chlapovi
ano, je to jednodussi ale neni to moralne spravny, do nejakeho tydne se da pouzit i telisko ze zabrani uhnizdeni. ale v pripade ze matka na potrat nechce a s manzelem pujdou od sebe, ji nikdo nutit nemuze, tak to proste je. sama si musi zvazit co zvladne a co ne, ale musi se sama rozhodnout. ne ze manzel dite nechce, tak sup s nim pryc. ja bych si to dite nechala i kdybych mela po nocich treba pect rohliky a nejak bych to zvladla, ale moje situace muze byt jina
Jak to dopadlo nechá si zakladatelka diskuse druhé dítě nebo ji opravdu manžel donutil jít na potrat? ![]()
Nemám nic proti potratům, ale za jiných okolností.
@Kelsey píše:
Jak to dopadlo nechá si zakladatelka diskuse druhé dítě nebo ji opravdu manžel donutil jít na potrat?
Nemám nic proti potratům, ale za jiných okolností.
Mrkni na ostatní zakladatelčiny diskuze, je jasné, proč manžel další nechtěl a do takového vztahu jakej mají, je šílenost chtít přivést další dítě ![]()
@araw píše:
Mrkni na ostatní zakladatelčiny diskuze, je jasné, proč manžel další nechtěl a do takového vztahu jakej mají, je šílenost chtít přivést další dítě
Jsem stejného názoru.
@berry4 píše:
@Táta Pavel myslím, že průměrně inteligentní člověk to pochopí sám, aniž by se na to ptal. Již jsem k tomu své napsala.
@araw píše:
Ale bude. Pokud si nechá dítě, manžel ho nechce, tak bude s dvěma dětma žít ze 4letého rodičáku a alimentů…
Trochu odbočím - jak může selhat kondom? možná v tomto případě otázka na zakladatelku ![]()
Podle mně buď praskne, sklouzne, nebo se použije až v konečné fázi - což nemusí být dostatečné - pak je tedy ještě možnost pilulka PO,
do této chvíle má možnost o dítěti rozhodnout chlap
jiný zásah do ženina těla - tam už ona má prostě právo veta - i podle zákona, ať se to někomu líbí nebo ne.
O konkrétním vztahu zakladatelky, a jejích možnostech se vyjadřovat nechci. To je na jejím uvážení.
@araw píše:
Mrkni na ostatní zakladatelčiny diskuze, je jasné, proč manžel další nechtěl a do takového vztahu jakej mají, je šílenost chtít přivést další dítě
Asi tak. Hlavně, že se tady zakladatelka tváří, že nechápe, proč ho manžel nechce. Prý ASI kvůli penězům, i když nestrádají. A to, že v každé diskuzi píše, že manžel chce stavět barák stůj co stůj, asi pozapomněla?
Prostě on má úplně jiný plány. Někde i zmínila, že manžel říká, že radši bude mít jedináčka na úkor baráku.
@Táta Pavel píše:
Můžu se zeptat? Proč jsou pro tebe důležitější děti narozené? Je proto, že jsi jim ještě nadala jméno, nebo proto, že ti ještě nepoblily rameno po kojení? Dítě je dítětem ať je v kočárku, v děloze, v průvanu, dítě je dítětem, jestli je krmeno prsem, flaškou, rukama nebo pupeční šňůrou. Od oplodnění to je dítě.
Zkus najít okamžik, kdy se podle tebe stává dítě dítětem. Co se v tom okamžiku změní? Je to 12. týden oficiálního těhotenství? Proč dvanáctý a ne desátý, sedmý, pátý, dvacátý?
@berry4 píše:
@hanka.br. podle čeho soudíš, že bych neměla být manželka(partnerka), matka, nebo vůbec žena? Podle čeho soudíš, že mi je lhostejný život dítěte? Nic o mě nevíš, jen se nejspíš rozčiluješ nad mým náhledem na věc.
Já v tom nevidím jen názor partnera ( i když ten je taky dost důležitý), koukám se na to i z hlediska dalšího možného vývoje událostí.
Nepřijde mi úplně košer postavit chlapa před hotovou věc s tím, že přesto, že on nesouhlasí, je POVINNEN nést důsledky i přes svůj nesouhlas. Svoje jsem o tom napsala už viz. předešle. Doporučuji číst celou diskusi
Souhlas.
Zaráží mě, kolik žen tu píše „ty ho nosíš, je tvoje, ty se rozhodni, ty máš poslední slovo“, jen ty ty TY!!! apod. A ten chlap, mimochodem táta!!! je jako kdo? Člověk co nemá právo mít názor na věc, a polovinu rozhodnutí?
Souhlasím s terinkou, Tátou Pavlem, Hankou.br.
Nechci se tu pouštět do debat o tom, odkdy a proč je pro mě dítě dítětem.
Berry, z tvého postoje mně mrazí. Vezmu život nenarozenému, aby se mělo líp narozené. Tady přece nikdo nežije v bídě, nikomu nehrozí smrt hladem. Argumentovat způsobem, že teď je sice zakladatelky muž zajištěný, ale nemusí to tak být pořád.
Ty snad na 100% víš, že vždy a za jakýchkoli okolností budeš mít dostatek peněz?
To přece neví nikdo. Nechápu, ale jsem ochotná respektovat názor (co jiného se taky může dělat, přece všechny ty vrahy vlastních dětí nezavřeme do vězení), že někdo své nenarozené dítě zprovodí ze světa, protože to pro něj není dítě, je to něco, čeho je nutné se zbavit, když se nehodí. Ale fakt nerozumím tomu, proč to balit do keců o životní úrovni, když tady nikdo opravdovou nouzí netrpí.
Z mé strany je toto vše, aby nám to tady zase nezavřeli, jako v tom potratovém deníčku.
A k tématu - buď zakladatelka má nenarozené dítě na stejné úrovni jako narozené (viz zdejší bojovnice za práva nenarozených) a potom ji nikdo nedonutí k potratu. Anebo je to pro ni to cosi, čeho se může zbavit a potom se zařídí holt jinak, jak chce ona, její muž atp.
Její situace není lehká, ale má opravdu pečlivě chránit, pokud se dítě nehodí.
Tyto situace jsou jen důsledkem nesprávných rozhodnutí, která tomu předcházela. Pak už žádná řešení nejsou dobrá, jsou jen špatná, horší a ještě horší. Sama se dvěma dětmi, sama s jedním a druhým potraceným, spolu s mužem se dvěma, či s mužema jedním a potraceným. Prostě všechno blbě. Ale chvíle, kdy mohla zakladatelka učinit rozhodnutí, které by ji následně pomohlo vyhnout se těmto problémům, nastala pravděpodobně před dlouhými roky. Je to takový to kdyby. Ale člověk se musí postavit ke svému životu zodpovědně a čelem.
@Clarkia píše:
Souhlas.Zaráží mě, kolik žen tu píše „ty ho nosíš, je tvoje, ty se rozhodni, ty máš poslední slovo“, jen ty ty TY!!! apod. A ten chlap, mimochodem táta!!! je jako kdo? Člověk co nemá právo mít názor na věc, a polovinu rozhodnutí?
co je to polovina rozhodnutí? hodit prachy na stůl?
@Clarkia píše:
Souhlas.Zaráží mě, kolik žen tu píše „ty ho nosíš, je tvoje, ty se rozhodni, ty máš poslední slovo“, jen ty ty TY!!! apod. A ten chlap, mimochodem táta!!! je jako kdo? Člověk co nemá právo mít názor na věc, a polovinu rozhodnutí?
Nesouhlas. Matka má výlučné postavení. Ona dítě odnosí, ona bude trpět dlouhé roky výčitkami. (Pokud se nad potratem člověk zamýšlí, tak se zamýšlí proto, že to pro něj není vytržení zubu). Ona bude žít s pocitem - dnes jsem mohla porodit mé dítě, mělo by stejné oči jako to první? Tohle muž nepochopí. Nemůže. Nenosí dítě v břiše, neprožije bolest a radost ze zrození, nekojí ho. On není tím, kdo je jediný člověk, na kterém život dítěte naprosto a zcela záleží. Je to v rukou ženy. Ať už jsme emancipované jak chceme, tady žádná dělba není. POkud muž souloží, musí, ano musí počítat s tím, že může mít dítě, i když ho ani jeden neplánoval. A je na ženě, jak se rozhodne. Protože on ji těžko dotáhne na řetězu na potrat. Příroda to zařídila dobře, jde o holé přežití druhu a žena obvykle ten nový rostoucí život chrání. Jo, muž je v tuto chvíli na druhé koleji, tak to prostě je. POkud má takový děs z potomstva, tak ať nesouloží. Ať se chrání několikanásobně. A pokud už se stane, ať se k tomu postaví čelem. Není to jediná situace v životě, kterou člověk nechtěl, neplánoval a přesto se s ní musí vyrovnat. Pokud způsobím např. nehodu, taky nemůžu říct, že jsem to nechtěla a nemůžu se zdejchnout někam do pryč, protože s tím nechci mít nic společného.
Dospělé jednání je se k těmto věcem stavět čelem. A chlap s tím musí počítat. Musí.
@Táta Pavel píše:
Můžu se zeptat? Proč jsou pro tebe důležitější děti narozené? Je proto, že jsi jim ještě nadala jméno, nebo proto, že ti ještě nepoblily rameno po kojení? Dítě je dítětem ať je v kočárku, v děloze, v průvanu, dítě je dítětem, jestli je krmeno prsem, flaškou, rukama nebo pupeční šňůrou. Od oplodnění to je dítě.
Zkus najít okamžik, kdy se podle tebe stává dítě dítětem. Co se v tom okamžiku změní? Je to 12. týden oficiálního těhotenství? Proč dvanáctý a ne desátý, sedmý, pátý, dvacátý?