Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Pokračování - Až mu z toho chlastu selžou orgány a poškodí mu to mozek, nesvéprávný bude. Trochu pozdě pak, ne?
Prosím ponechat anonym nebo smazat, hodně citlivý. Díky.
No no, tam uz to bude pohoda - začínám být poněkud cynická, omlouvám se.
Až ho budu mít na vozejku, bude mít utrum, protože doma nebude niceho kapka a do pajzlu ho nepotlacim.
Já Ti rozumím, jak to myslíš. Jenomže tohle je právě dilema manželky alkoholika. Člověk nechce žít jen pro někoho. Jasně, u dětí se to předpokládá, zvlášt, pokud nejsou samostatné. Ale chlapa si beres jako partnera, ne jako kouli na nohu.
Normálně si chceš žít svůj život, dát si schůzku v hospodě, jít na oslavu, nalit si jednou týdně cider… anebo si jen klidně delat svoje a neresit porad, kolikátý to pivo chlap má (pivo si kupuje sám, to teda do domácího full service nezahrnuju),jestli mezi ně zas nezazdil panáka, pokud jde nekam sám, blbě spíš a hlidas sterchani klíče v zámku, dumas, jak moc velká je venku zima - zmrzne, nezmrzne??
Rozumis, můžeš celej svůj život obětovat tomuhle, ale to já právě nechci. ![]()
Bacha, dneska ovšem celý den nepije!!
Tato diskuze mi dává křídla - jak jsem normálně hodná a nerada se hadam, včera jsem řvala jak raněna lvice.
Nezná mě tak, leknul se. ![]()
Teď jen zřejmě střídat okamžiky překvapení. ![]()
Příště ho nejspíš zmlatim a Vy mi tu všichni dosvedcite, že to bylo v sebeobraně.
![]()
@Kobliha51 píše:
Proč někdo pohřbí celou rodinu a chlastat nezačne? Protože je silný. A že by „spouštěč“ byl. Závislostem podlehnou slabí lidé…
To si nemyslím. Přečti si třeba mou oblíbenou Démon alkohol od Jacka Londona, to je v podstatě jeho autobiografie. Hodně tam rozebírá ty příčiny. JL byl možná vše možné, ale vím, že to jediné, co nikdy nebyl, je „slaboch“. Tam se ten závěr nese spíš v duchu: „Bohové dali lidem víno, aby zapomněli na bídu života“
@Gnaar píše:
To si nemyslím. Přečti si třeba mou oblíbenou Démon alkohol od Jacka Londona, to je v podstatě jeho autobiografie. Hodně tam rozebírá ty příčiny. JL byl možná vše možné, ale vím, že to jediné, co nikdy nebyl, je „slaboch“. Tam se ten závěr nese spíš v duchu: „Bohové dali lidem víno, aby zapomněli na bídu života“
Silný člověk proti bídě života dělá vše, aby to zvrátil. Slabý si nalije víno a je mu fajn. ![]()
@Kobliha51 píše:
Silný člověk proti bídě života dělá vše, aby to zvrátil. Slabý si nalije víno a je mu fajn.
Tak proč třeba hojně chlastají různí umělci, bohémové atp.? Asi to všechno budou strašní slaboši? Mě spíš přijdou mimo takoví ti skalní fanatičtí abstinenti, vegetariáni a podobní.
@Gnaar píše:
Tak proč třeba hojně chlastají různí umělci, bohémové atp.? Asi to všechno budou strašní slaboši? Mě spíš přijdou mimo takoví ti skalní fanatičtí abstinenti, vegetariáni a podobní.
Mě osobně přijde, že lidé citlivější, vnímavější ke všemu kolem mají k alkoholu a drogám blíže.
Myslím, že i S. King někde psal, že byl závislý na kokainu a alkoholu, možná kdyby byl stále střízliv, tak by některé romány vůbec nenapsal ![]()
@free333 Také myslím. Zajímavé téma taky je odolnost různých ras vůči účinkům alkoholu. Je známo, že např. Asiaty nebo Indiány odrovnají mnohem nižší dávky než bělochy. Že by genetické předpoklady a nebo důsledek chlastací evoluce? ![]()
@Gnaar píše:
Jsou. Mají těžký život. Nikdy neví, jestli budou úspěšní a nebo nebudou, jestli dostanou roli, nebo ne. Jestli něco prodají a nebo ne. Není to tak? Když se napijou, tak je jim dobře, protože na tohle všechno nemusí myslet. Taky se dost často uchlastají a nebo zfetují k smrti. Někdo pít alkohol prostě může a někdo nemůže, protože to neumí. Ovšem světové hvězdy jsou přece jen jiná liga. Ti mají peníze a aparát, který se o ně stará a tak neví, co by.
A všichni fanatici jsou mimo, to si taky myslím. Všeho s mírou - to je ta nejlepší cesta.
Já osobně bych se šla poradit s psychiatrem, který má na starosti protialkoholní léčení.
Pracovala jsem roky v ordinaci prakt. lékaře a právě psychiatr pro léčbu alkoholiků tam u nás na patře ordinoval dvakrát týdně.
Takže dvakrát týdně jsem při nástupu na odpolední viděla tu smutnou partu alkoholiků, co se pokoušeli vyléčit.
Někteří tam byli i z řad našich pacientů a někteří již poněkolikáté.
Bohužel mě nenapadá nikdo, kdo by se vyléčil, ale to je ovlivněné tím, že u nás se řešili ti, co zas do toho spadli.
Ale tenhle psychiatr by určitě věděl přesná procenta, jestli se to někomu podaří ![]()
Jinak já osobně, pokud by se manžel dal přesvědčit, tak bych začala ambulantní léčbou.
Někdo třeba namítne, že když by byl hospitalizovaný na týdny v léčebně, tak by to bylo efektivnější, ale jak víme, když vyleze, tak do toho zas může spadnout a navíc už by mohl trošku ztratit pracovní návyky.
Ty bys něměla strach, že po době v léčebně by třeba ztratil zájem chodit do práce?
Přijde mi, že i díky Tobě se tak pořád udržuje v tom, že chodí do práce a tak nějak se snaží.
Ale ono to pak může být během půl roku jinak a co bys s ním dělala, kdyby byl od rána do večera doma a jen co bys odešla do práce, tak by si začal nalejvat?…mluvím o situaci, když by přišel o práci ![]()
Je to těžké, já bych ho nedokázala po letech vyhodit bezprizorního na ulici, ale zase stáhnout se dolů, bych se taky nechtěla nechat ![]()
@free333 Naprosto přesně tak to vidím taky.
![]()
Víš, co dneska od rána dělal? Dneska mi od rána tesal z velkýho modřínovýho špalku truhlík na bylinkovou zahrádku. ![]()
Protože jsem včera nakoupila hromadu kytek a taky bylinky - miluju všecky ty rozkvetlý misky a truhlíky… a on mi chtěl udělat radost. Aby jsme to tady měli hezký.
Je šikovnej, nekašle na všecko. Já ho prostě nechci demonstrativně vyhodit, protože to si teda nezaslouží.
A stejně jako ty si myslím, že vytrhnout ho z práce, ztratí takový ten správný režim.
Viděla jsem, jak to s ním šlo dolů přes Vánoce, kdy měli měsíc celozávodku. ![]()
Fakt myslím, že by mu mohlo pomoct už to, že mu někdo krom manželky řekne, že tohle už opravdu normální není.
Protože on má šílený srovnání: společnost, ve které se ve volném čase pohybujeme, chlastá strašlivě. Pití jako životní styl. Přes den se maká - a večer se kalí.
Taky plno z nich podle toho dopadlo, blbě. Jenomže ostatní neřeším: to, co je poměrně roztomilé u ožralého kamaráda, je již méně roztomilé u vlastního chlapa.
Snažím se ty akce omezovat - byly doby, kdy se standardně páteční i sobotní večery trávily ve spřátelené hospůdce. To skončilo, když se nám v ní uchlastal hospodský. ![]()
Ale v blízkém okolí je asi 15 dalších.
@sirikit
Tady je opravdu problém, že ono se tady celkově dost pije ![]()
Já třeba mám výhodu, že prostě po dvou dvojkách vína to začnu prokládat vodou a tak nějak u mě nehrozí, že bych se po návštěvě vinotéky totálně zrušila.
Ale každý to tak nemá ![]()
Včera jsme byli s přítelem ve vinotéce a když jsme šli po dvou dvojkách domů, tak na baru tam sedělo asi pět opilých žen už v osm, u stolku vedle nás jedna opilá plakala a nadávala na manžela
- tam vůbec chodí hlavně ženské.
Jednou se nám stalo, že byla opilá i servírka, že nám na férovku řekla, že řeší problémy doma a že si nepamatuje, co kdo vypil ![]()
Pan majitel, ten si se svými oblíbenkyněmi stále připíjí - ten tam byl včera.
Takže ono pro toho, kdo má s alkoholem trochu problém a nechce se společensky odizolovat, tak je život dost náročný ![]()
@free333 No mně to vyprávěj
- už jsem tu psala, že když jsem před dvěma lety držela Dukana, půl roku jsem vůbec nepila. Jsem povahy umíněné, takže nekompromisně fakt ani ň. A nepřej si ty pitomý kecy ode všech. Navíc já neustále plnou pusu, maso, zelenina, grilovačky nebyl problém, ale alkoholu jsem si holt necucla.
Být slabší povaha, nedám to. Pindů strašnejch neustále, párkrát už jsem je musela sprdnout, že ještě slovo a jdu namouduši domů, pak teda sklapli.
Já piju asi nějak podobně jako Ty. Abstinent nejsem, ale za večer standardně tak dvě tři dvojky, prokládám to vodou, v určité chvíli poznám, že mám hladinku a přestanu pít úplně. Před sebou rozpitá dvoječka, ale třeba dvě hoďky piju jen vodu. A pak navážu…nebo už ne. Druhý den po akci nemívám chuť na alkohol vůbec, vlastně to mám jednoduchý. Nekouřím… asi nejsem moc závisláckej typ.
Ale zas mám jiný špatný vlastnosti, příroda má ráda rovnováhu.
![]()
@Swift
![]()
Ach jo, když já nemůžu oplatit stejnou, protože znám jen samý sprosty. ![]()
Fakt bych měla pouvažovat, v jaké společnosti se to pohybuju. ![]()