Manželka kvartálního alkoholika vs. vyšší princip mravní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2597
5.5.16 22:51

Muzu jen říct, že pokud uvidím na svém manzelovi že tíhne víc a víc k alkoholu, servítky si brát nebudu. On je velice chytrý chlap, dělá doktorát, v práci je vážená osoba, ale jak se napije víc než dvě piva, rázem je z něj totální hlupák. S kamarady se chová jako pubertak-jde jednou za půl roku, tak se to dá vydržet a naštěstí u toho většinou nejsem, se mnou pak doma se chova jak blbec. Do hospody nechodí. Pije jen na oslavách a při práci na zahradě. Máme tam makacku, tak si chlapi dávají pivko a zelenou. Ale ty kecy co pak vede, to je neskutečne a když mu to na další den vypravim, tak si myslí, že si z něj dělám srandu, že tak blbej nikdo být nemůže. Většinou se chytnem a jdeme radši spát. Jsem ráda, že se to děje velmi malo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76356
5.5.16 22:58

@Arturie Jo. Dcera je zdravotní sestra a vysvětlovala mi to.
Prý když on bere AD, tak ony mu kompenzují něco, co se normálně v mozku dělá a jemu se to dělá málo nebo vůbec. Něco, co člověku umožňuje normálně fungovat.
Tak dobrý, deprex nebo co on to teď jí, ho nahazuje do normálu, ale alkohol prý funguje daleko rychleji a hodí člověka do rychlý pohody, do euforie.
Je z něj sice robocop, ale spokojenej.
Já jsem hyperaktivní poděs, obvykle výtečně naladěná bez AD i bez alkoholu - vlastně vůbec nedokážu depresívní stav pochopit. Já se spíš naštvu, do něčeho kopnu a vzápětí už problém konstruktivně řeším.
K euforii žádnej alkohol nepotřebuju, to je jenom taková chuťovka. Tvrdý nepiju vůbec, protože mi to nechutná. :poblion: :poblion:
No a právě proto mám nejenom problém ho vyhodit - to si v tuhle chvíli vůbec nedokážu představit, a myslím, že ani v budoucnu nebudu umět.
Já vím, že je především nemocný, ale to, čím si nemoc kompenzuje, ho ničí.

Už asi vím, co udělám.
Přes víkend si nastuduju ten odkaz zkraje, proberu věci s chlapem a začnu hledat jinýho doktora. Nenechám to bejt, nechci se dostat až k těm koncům, které tu holky popisují.

Edit: Holky a kluci. Promiň Pedro. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.16 23:12
@sirikit píše:Jak dlouho asi každodenní kalbu může přežít?

nejde to dlouho, to ti můžu říci na rovinu. Pokud pije doma, nastanou zdravotní komplikace a až bude mít stavy doma k pití nic a bude navštěvovat hospody, něco ho přejede. Kolika kamarádům jsem byl na pohřbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76356
5.5.16 23:37
@strýček sally píše:
nejde to dlouho, to ti můžu říci na rovinu. Pokud pije doma, nastanou zdravotní komplikace a až bude mít stavy doma k pití nic a bude navštěvovat hospody, něco ho přejede. Kolika kamarádům jsem byl na pohřbu.

No. Kolika kamarádům jsme byli na pohřbu. :roll: :,(
V opilosti někam upadnutý, polámaný, pak smrt pádem v opilosti z postele..
Kamarád.. tak skvělej chlap to byl, uchlastanej v 58. Konečný důvod sice infarkt, ale vydřenej. Asi dva dny jsem to vůbec nemohla pochopit, když mi to došlo, nemohla jsem přestat brečet. Asi tříletej sešup od perfektního, zábavnýho mužskýho k trosce.
Loni se další kámoš oběsil v baráku naproti nám. Dluhy, chlast.
Vlastně to ty jsi to v sousední diskuzi nedávno naplno pojmenoval.
Nechat uchlastat, aby se člověk vyhnul komplikovanýmu rozvodu.
U nás by ten rozvod vůbec komplikovaný nebyl. Všichni by chápavě pokývali hlavou a „všecko mojí žene Filoméně“.
Muž by se o majetek nerval, o nic. Neměl by na to sílu.
Měl by sílu koupit si flašku a zalézt někam do kouta.
Hele, nic takovýho neudělám.
Ani ho nenechám. Změním toho doktora, nechám si od kohokoli příčetnýho poradit, dokud je můj chlap naživu a není úplně žlutej nebo nafouklej nebo co se tak s těma lidma děje, nevykašlu se na to.
Dobrý tohle vlákno, všem děkuju.
Zase jsem se docela akčně nas… rozzlobila. :andel: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.5.16 23:51

@sirikit ale víš, že jsem to tak nemyslel, nechat ho upít. Bohužel, víš sama, že musí především chtít on. Nejhorší je aby si on pojmenoval a přijmul ten problém a pak už je s půlky vyhráno. Mám to sám v rodině, ba bych řekl, že u nás je to jak u židovskýho vlaku. První tábor, druhý sprcha… Tak u nás v rodině je to: první nealko, druhý prohlížeč dna flašek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7220
6.5.16 00:08

Děda taky pil, jak moc těžko říct, byla jsem ještě dítě. Ale i při víkendu na chatě chodil 4 kilometry! do vesnice do hospody. Na ránem opět 4 km zpátky. V zimě.. Jednou to přehnal, spadnul do škarpy, zima, sníh, našla ho babička s mamkou ráno. Málem zmrznul, byl dlouho v nemocnici a stejně, zase pak chlastal. Na cukrovku, přišel o nohu a pak se teda upil úplně.

Když nechce přestat, nezastaví ho vůbec nic. Záleží jenom na tom jestli se na to chceš dívat nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
6.5.16 10:33

Mně přijde zvláštní ten tvůj přístup ve stylu „nemůžu ho přeci hlídat, je dospělý a svéprávný a mně nerajcuje dělat mu maminku“. Vzhledem k tomu, že úcta k němu už stejně klesla na bod mrazu, bych zkusila tu „maminku“ trochu dělat. Jestli teda na to máš vůbec ještě energii. Když trpí depresemi, tak tu pomoc zvenčí asi fakt potřebuje. Takže bych se ho nejdřív zeptala, zda vůbec o tvoji pomoc stojí a zda se z toho chce dostat. Pokud odpoví, že ano, nasadila bych nějaký režim sestávající se z postupného snižování konzumace alkoholu v kombinaci s tvojí pravidelnou kontrolou. Je to sice pakárna a bude tě to stát hodně sil, ale aspoň uděláš opravdu maximum. Já bych se na jeho stav nedokázala dlouhodobě dívat jen tak :nevim:

Příspěvek upraven 06.05.16 v 10:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
6.5.16 10:39
@Sany80s píše:
Jedině léčení.
Já ožralce nesnáším, hnusil by se mi jako člověk, takže bych asi fungujícího vztahu nebyla schopna.
Ale to jsem já, pokud jde o tu morálku, tak já to nevidím tak jako ty.
Já ráda pomůžu, ale každý je zodpovědný sám za sebe a ty žádnou morální povinnost vychovávat manžela nemáš.
Neexistují nějaké prášky, které ve spojení s alkoholem vyvolávají zvracení, že bys mu je tajně sypala do všech možných zdrojů…?

antabus, ale se snad už nepoužívá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.16 10:46

Já alkoholiky nesnáším, otec jím je a fakt ho nesnáším, tu zpitou trosku.nic na světě nepomůže, jen jeho vůle, jedna věc proč odkládá operaci kyčle, je dle mého ta, že by nemohl pár dnů chlastat-pro alkoholika naprostá noční můra, i když on na první pohled pod obraz je jen málokdy, udržuje si hladinku. řešení je jen jedno-dát nůž na krk, bud léčba, nebo půjde o dům dál, prostě já bych ožralu nikdy netrpěla, protože ničí život všem. alkoholici jsou slaboši, kteří neumí řešit své problémy, takže si myslí, že chlast to zpraví.

• Citovat
  • Upravit
76356
6.5.16 11:21
@Theli píše:
Mně přijde zvláštní ten tvůj přístup ve stylu „nemůžu ho přeci hlídat, je dospělý a svéprávný a mně nerajcuje dělat mu maminku“. Vzhledem k tomu, že úcta k němu už stejně klesla na bod mrazu, bych zkusila tu „maminku“ trochu dělat. Jestli teda na to máš vůbec ještě energii. Když trpí depresemi, tak tu pomoc zvenčí asi fakt potřebuje. Takže bych se ho nejdřív zeptala, zda vůbec o tvoji pomoc stojí a zda se z toho chce dostat. Pokud odpoví, že ano, nasadila bych nějaký režim sestávající se z postupného snižování konzumace alkoholu v kombinaci s tvojí pravidelnou kontrolou. Je to sice pakárna a bude tě to stát hodně sil, ale aspoň uděláš opravdu maximum. Já bych se na jeho stav nedokázala dlouhodobě dívat jen tak :nevim:Příspěvek upraven 06.05.16 v 10:49

Ono se to strašně těžko vysvětluje. I sama sobě.. :?
Normálně přece člověk touží po rovnoprávným partnerovi - proto vůbec do vztahu nebo do manželství jdeš. No a člověk se alkoholikem nestane ze dne na den, obvykle je to postupný propadání.
V našem případě řekněme 20 let (jsme spolu letos 31.)
No a když se Ti chlap namaže jednou za pár měsíců, půl rok…to je takové společensky přijatelné, komu se to nestane? Pořád si připadáš, že to zbytečně hrotíš, o nic nejde. Pak už je to po dvou měsících, po měsíci.. pak zas nějaký čas nic, „jenom“ to pivo.. vlastně nenarazíš na bod zlomu, kdy si řekneš, že tohle teda už fakt ne. Na vyhození. :pocitac: :pocitac:
Je to asi jako s tou žábou, když se jí v kastrůlku postupně ohřívá voda.

V mezičase mám pořád doma chlapa, který normálně vypráví, co v práci, co uprchlíci, rozchodí na chatě vodu, když přestane týct a doma protékající odpad u vany, věci, se kterýma já si rozhodně neporadím a musela bych si sehnat firmu.
Vezmě mě na večeři, donese pugét růží, koupí na pátek večer růžový šáňo, protože jsem toho měla tenhle týden moc, dobře to na mě vidí. :)
Tedy chvíle, kdy je „dospělej“, chová se tak a já si řeknu - hele, on je fakt dobrej. Já sama bych nesnesla, aby za mnou někdo chodil a kontroloval, co jsem třeba koupila, snědla, vypila… víš?
A co nemám ráda sama, mám zábrany dělat někomu jinýmu dospělýmu.
Ani děcka jsem moc nedozorovala a jak se nám povedly. :srdce:
Já si opravdu hrozně moc nepřeju sklouznout do režimu trestanec - dozorce.
Nepřeju si to tak hodně, až jsem fakt chvílemi koketovala s myšlenkou prostě ho nechat. Proto jsem založila tohle vlákno. Potřebovala jsem názory zvenčí, sám se v tom člověk plácá a neví, co je dobře. :nevim:
Tenhle víkend se to s ním chystám probrat, on je zastřízliva opravdu chlap, se kterým se dá mluvit. Asi zas proberem některé Vaše příspěvky tady odkud, včera vypadal, že to s ním docela otřáslo. Že se OPRAVDU něco děje, že to, co dělá, nepřipadá divný jenom mně.
Naštuduju alkoholik.cz a začnu shánět nějakou pomoc tady u nás v okolí.
A když já začnu něco shánět, rozhodně seženu, o tom zase žádná. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
6.5.16 11:40

@Theli myslím si, že ne každá chce dělat maminku a ne každá na to má povahu. Mám v práci kolegu, jehož brácha je fetak na heraku. Nějak ho neřeší, říká, že je to jeho volba. Matka jim už umřela teda. A já názor kolegy chápu a respektuju.

• Citovat
  • Upravit
13048
6.5.16 11:43

@mirecekblbecek Já nemám tušení, toto jsem nikdy řešit nemusela. Naštěstí.
Ale já nemám ráda opilé lidi, takže bych asi s někým, kdo popíjí na manželství nevstoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
6.5.16 11:58

@sirikit Chápu, že když se to nestane ze dne na den, tak je těžký to hned odhalit, zvlášť, když v mezičase funguje normálně. Každopádně teď už je to ve fázi, kdy to narušuje rodinnou harmonii poněkud více - sama píšeš, že se za něj stydíš…Já bych se nechtěla stydět za svýho chlapa, to mu raději po určitou dobu budu dělat toho „dozorce“, než se z toho vyhrabe, a pak být třeba na něj hrdá, že to nakonec zvládl, byť s tvojí výraznou pomocí. :nevim:
Já chci vedle sebe taky pořádnýho chlapa, kterýho nebudu muset furt kontrolovat, mně to taky fakt neimponuje…Ale v případě tvýho muže jde o zdraví, navíc je psychicky nemocný. Svým způsobem za ten alkoholismus asi úplně nemůže.
Můj bývalý měl zase problémy s financemi - pořád si bral nějaké dluhy. Ač mi to bylo proti srsti (nejsem žádná domina, která by se v tom vyžívala), tak jsem ho prostě k určitým věcem musela „dokopat“ a pořád ho kontrolovat…Jako chlap tím u mně sice klesl a skončilo to po dlouhých letech rozchodem, ale teď je mi zpětně vděčný, že jsem ho „naučila hospodařit s penězi“ a já jsem za to na něj hrdá, že už to zvládá i beze mně :)
Teď mám chlapa, který kontrolu nepotřebuje a já jsem spokojená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
6.5.16 13:51

@sirikit So what? Nech ho být, když to má pod kontrolou, není to důvod to řešit. Každý má svý démony, do toho druhýmu nic není.
Pokud je mi známo, si nezávislá, soběstačná, emacipovaná žena… ano, nech ho být.

• Citovat
  • Upravit
76356
6.5.16 15:10
@Hanney píše:
@sirikit
Pokud je mi známo, si nezávislá, soběstačná, emacipovaná žena… ano, nech ho být.

Nezávislá, soběstačná, emancipovana. :)
To bezpochyby. Žel se stopovymi zbytky svědomí.
Nenechám!
Jestli to můžu nějak aspoň zpomalit, udělám to.
Když to fakt nepůjde, vykašlat se na něj můžu vždycky…nikdy nikdy nikdy nikdy nikdy neříkej to nejde…
Jak jsem stará, tak na „nejde“ pořád ještě nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí