Manželka kvartálního alkoholika vs. vyšší princip mravní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
káťa
6.5.16 15:19
@sirikit píše:
Zdravím všechny a chtěla bych probrat svoje alkoholické dilema z trošku neobvyklého pohledu.
Jsme dlouholetí manželé se samostatnými odrostlými dětmi, oba dobrou práci, zajištění. Bohužel muž zřejmě zdědil po svém tatínkovi víc než kladný vztah k alkoholu a momentálně je na tom tak, že si nalévá pivo, sotva že dorazí z práce, pak průběžně dolévá z PETky, takže těžko odhaduji, kolik kousků za večer vůbec udělá.
Ve všední dny se ale celkem drží, každý den jezdí do práce autem a řidičák mu zřejmě ještě lhostejný není.
Hůř o víkendu, nebo prostě jakýkoli volný den.
Synonymum relaxu je pro něj zjevně vylít se do deb.la: pivo od rána prokládá vínem, pokud má jenom trošku možnost, přidá panáka. Současně se dlouhodobě léčí AD, na která by se alkohol vůbec neměl, což má celkem zničující účinky.
Ze zastřízliva strašně hodného chlapa je blbiny blábolící pako, předvádějící gesta na ránu.
Situace se postupně zhoršuje, vidím na něm, že už se ve volných dnech prostě nedokáže nenapít, alkohol si schovává různě v dílně, ve sklepě, kdekoli - a pak se najednou vynoří se skelnýma očima a pohyby Robocopa.

Rovnou říkám, že o rozvodu krom krátkých okamžiků, kdy mě opravdu vytočí, vůbec neuvažuju.
Je to opravdu hrozně hodnej chlap, rodinu miluje, po chlapsku šikovný, prachy nosí.
Nemá zlou opici, jenom strašně hloupou… což mě deptá.
Po jednom jeho obzvlášť vydařeném exceu jsem loni zkusila konzultaci s jeho psychiatričkou, nepomohla vůbec v ničem: prostě mu řekla, ať nepije.
Vydržel asi měsíc na Birrelu a nenápadně se vrátil zpátky k pivu, vínu, panákům.
Pomaloučku sklouzává níž a níž..

A teď moje dilema.
Když budu hodně otevřená, jeho pitím se mi vlastně nic neděje.
Jenom mi jde na nervy, takže se obvykle vzdálím do jiné části domu, ať tu opici nevidím.
Druhý den je božsky provinilý, má záchvat pracovitosti, všechno opraví, vylepší, sklopený uši. Peníze nosí - ne, že bych je akutně potřebovala, ale je to příjemný bonus. Mám s kým chodit za kulturou, cestovat, řešit děti a společné známé… zkrátka já jmenovitě jeho pitím netrpím.

Jenomže zodpovědnost mi říká, že takhle to přece nemůžu nechat.
Bude to čím dál horší, cirhóza, všecky možný rakoviny, muž je navíc silný kuřák (30 - 40 denně)…jeho táta umřel na Hodkina v prvním roce vysněnýho důchodu. Přece bych měla něco udělat!
Jenomže vlastně nevím co.
Hnát ho na odvykací pobyt? K jinému lékaři? Ambulance by zřejmě už nepomohla, zjevně MUSÍ pít, i když ví, že do něj budeme všichni i s děckama hučet.
Nemůže si pomoct, vůlí to neurve.
Takže odvykací pobyt, vytržení z práce, která ho drží v nějakým režimu..
Dělá v zahraničí, tím pádem by o ni pravděpodobně i přišel.
Hodit ho tím do naprostýho stresu a čelit všem těm souvisejícím záležitostem, které si teď vlastně ani neumím představit.

Znovu opakuju, že nejde o mně - já si svůj svět poskládala, jak nejlépe za daných okolností šlo.
Jde mi o něj. Teď si pochlastává a v kruhu i přesto milující rodiny a kamarádů je v podstatě šťastnej. Pokud ho začnu zachraňovat, nebude to vlastně pro něj - a pro všechny - horší?

Nevím.
Vy jo?

Příspěvek upraven 05.05.16 v 20:38

Uf, to ten můj kvartální alkoholik byl ještě celkem v klidu.
Vůbec nevím, co poradit, já odešla, protože se mi jako člověk v opilosti naprosto hnusil a potom to postupně přebilo i všechny ty jeho dobré vlastnosti.
A taky - podle mého ten tvůj není kvartální alkoholik, ale zcela regulérní alkoholik (nekvartální). Hodně jsem o těch kvartálních kdysi načetla a opavdu ukázkový učebnicový případ byl ten můj. Zlil se cca na týden/dva zhruba třikrát do roka. V mezidobí byl přísný abstinent.

• Citovat
  • Upravit
21111
6.5.16 15:49
@sirikit píše:
Nezávislá, soběstačná, emancipovana. :)
To bezpochyby. Žel se stopovymi zbytky svědomí.
Nenechám!
Jestli to můžu nějak aspoň zpomalit, udělám to.
Když to fakt nepůjde, vykašlat se na něj můžu vždycky…nikdy nikdy nikdy nikdy nikdy neříkej to nejde…
Jak jsem stará, tak na „nejde“ pořád ještě nevěřím.

a ty absolutně popíráš, že by ten alkoholismus mohl být způsoben tím, že manžel „všechno ví“ na nějaké nevědomé úrovni, má tě rád a chce takto zapomenout na to, „co se děje“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
6.5.16 15:54

Mě by zajímalo, proč pije? jak by to vysvětlil, nebo proč vlastně začal, co byl spouštěč? to by chtělo se asi zeptat jeho.ono alkoholici toho nakecají. bohužel s člověkem který nechce nikdo nehne, tak to je,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 15:59
@pohledzdruhestrany píše:
a ty absolutně popíráš, že by ten alkoholismus mohl být způsoben tím, že manžel „všechno ví“ na nějaké nevědomé úrovni, má tě rád a chce takto zapomenout na to, „co se děje“?

Chlap chlastá… Ženský jsou v sebeobviňování dobrý, ale přesvědčit ženskou, že její chlap pije, protože se bojí, že když bude pít, ona ho opustí… to se ti asi nepovede. :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Kdyby to „všechno věděl“, spíš by se snažil pít míň. Možná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 16:00
@mirecekblbecek píše:
Mě by zajímalo, proč pije? jak by to vysvětlil, nebo proč vlastně začal, co byl spouštěč? to by chtělo se asi zeptat jeho.ono alkoholici toho nakecají. bohužel s člověkem který nechce nikdo nehne, tak to je,

Podle mě pije proto, proč pijeme všichni.
Je to příjemný…

Jen jemu se to vymklo z ruky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 16:01
@káťa píše:A taky - podle mého ten tvůj není kvartální alkoholik, ale zcela regulérní alkoholik (nekvartální).

To jo, není kvartální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
6.5.16 16:02

Alkoholici pijí, protože chtějí. Důvod se vždycky najde. NIKDO nikdy nepije proto, že k tomu potřebuje důvod, aby vůbec začal. Výmluvy, výmluvy, výmluvy. Stejně tak jako feťáci. Kdyby nechtěl, chlastat nebude.

• Citovat
  • Upravit
21111
6.5.16 16:04
@Bábrdl píše:
Chlap chlastá… Ženský jsou v sebeobviňování dobrý, ale přesvědčit ženskou, že její chlap pije, protože se bojí, že když bude pít, ona ho opustí… to se ti asi nepovede. :mrgreen: :lol: :lol: :lol:Kdyby to „všechno věděl“, spíš by se snažil pít míň. Možná.

anebo možná proto pije (ještě víc)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 16:04
@Kobliha51 píše:
Alkoholici pijí, protože chtějí. Důvod se vždycky najde. NIKDO nikdy nepije proto, že k tomu potřebuje důvod, aby vůbec začal. Výmluvy, výmluvy, výmluvy. Stejně tak jako feťáci. Kdyby nechtěl, chlastat nebude.

To není úplně stejné. Chlastáme skoro všichni. Alkohol je běžnou součástí prakticky všech společenských událostí.

Ale někdy se to vymkne z ruky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 16:05

Jakože jí to dělá na truc, aby ji vyprovokoval k odchodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
6.5.16 16:07

Ty prostě potřebuješ to jeho pití hodit na zakladatelku za každou cenu viĎ? Každý pije sám za sebe. Možná to nevíš.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
6.5.16 16:09
@Bábrdl píše:
To není úplně stejné. Chlastáme skoro všichni. Alkohol je běžnou součástí prakticky všech společenských událostí.Ale někdy se to vymkne z ruky…

Já píšu o alkoholicích. O kom ty? Manželovi zakladatelky se to vymklo z ruky? Nějak ti nerozumím.

• Citovat
  • Upravit
3436
6.5.16 16:11
@Bábrdl píše:
To není úplně stejné. Chlastáme skoro všichni. Alkohol je běžnou součástí prakticky všech společenských událostí.Ale někdy se to vymkne z ruky…

já nepiju, je mi z těch ožralých :poblion: takže když jsem byla na akci, všichni mě pořád přesvědčovali, že musím pít, nedala jsem se, nemyslím, že je to nutný, dám si raději něco na zub, než pít, chlastat…každý má jiný ývraz…prostě epidemie čechů, kdo nepije je divnej a pak to tak vypadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
6.5.16 16:15

@sirikit zdravím Vás, nevím co Vám psaly holky, ale já Vám napíšu vlastní zkušenost akorát z pohledu dcery

můj otec byl přesně jako Váš manžel a to ÚPLNĚ ve všem, možná s tím rozdílem, že po opití jen usnul, takže opici neměl ani agresivní ani blbou, ale jen spal + byl taky kuřák a víte co je sním teď..? Je mrtvej, upil se, selhaly mu játra i ledviny. Nedožil se ani toho důchodu, nikdo mu nemohl pomoci, prostě to nejde. Když sám alkoholik nechce, nic na světě nedokáže ho přinutit přestat, tak to prostě je.

a neříkejte, že Váš život to neovlivňuje, lžete sama sobě, kdyby Vám to bylo jedno nebudete se tady ptát na rady, nebude odcházet do jiného pokoje když je opilý a nebudete se za něj stydět když je opilý.

Vy jste teď ten největší chudák, který se na to bude muset koukat dokud to neskončí, protože alkoholici jsou strašní sobci a nehledí napravo nalevo. Držte se :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.5.16 16:22
@Kobliha51 píše:
Já píšu o alkoholicích. O kom ty? Manželovi zakladatelky se to vymklo z ruky? Nějak ti nerozumím.

Rozdíly alkohol x drogy

Téměř všichni Češi pijí alkohol x Většina Čechů neužívá drogy

Pití alkoholu je společenská norma (nebudeme tu jako u suchánků) x Užívání drog je považováno za sociálně patologický jev.

Alkohol je široce dostupný x Drogám se lze vyhnout.

Tak asi takové jsou rozdíly mezi drogami a alkoholem.

A ano, zakladtelčinu muži se to z ruky vymknulo, když se nestydí vychlastat někomu jeho památeční slivku. Teda asi stydí, ale udělá to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí