Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@TerezaVoříšková píše: Více
To je blbě položená otázka, která predikuje odpověď. ![]()
Ono vždy záleží, jak se k tomu ti dva postaví. Problémy jsou, když se dělají naschvály, podrazy, nevěry,… Pokud se rozvádí dva rozumní lidé, tak není problém skoro nikdy. Otázkou je, proč by se rozváděli dva rozumní lidé?
Moje ne.. Bylo jim 20 + a pochopili to celkem v pohode… Vztah neklapal dlouhodobe, takze zadne prekvapko.
Za sebe jsem rada, ze uz byli samostatni nebo spíše schopni se osamostatnit a vyhla jsem se etape sama s detmi.
@LukeR1 píše: Více
Protože se už nemilují?
Protože se jejich životní cesty rozešly?
Protože chtějí žít každý jinak nebo s někým jiným?
Nebo myslíš, že se rozumní lidi nerozvádí? ![]()
@Maria37 píše: Více
Možná stejně blbá, jako tady tisíckrát opakovaná teze, že to děti VŽDY odnesou psychicky.
@Venetia píše: Více
Tátovi rodiče se rozváděli, když měli všechny děti dospělé a myslím, že to děti pochopily a zvládly úplně v klidu. Ale znám i případy, kdy i dospělé děti zavrhnou jednoho rodiče, že se rozhodl odejít. Tohle je vždycky asi o „způsobu provedení“.
Rozvod se řadí mezi nejnáročnější etapy života u dospělých, obzvlášť pokud je v tom nevěra. A i pro děti je toto samozřejmě velmi náročné období plné změn. Ale psychicky narušené asi nejsou.
Rozumní lidé se rozvádí taky. Problém je často to, že většinou ten druhý stále ještě miluje nebo se nechce z nějakého důvodu rozvádět. Ten většinou rozumný není.
@Maria37 píše: Více
Ano, s tím souhlasím, že je to moc náročné období. A nejnáročnější když to přijde jak blesk z čistého nebe. Ale někdy už je to jen logické vyústění toho, kam ten vztah spěje. Ne vždy je to tak, že se ten jeden urve ze řetězu, zmizí a ten druhý je v šoku, protože celou dobu žil v iluzi o tom, jak má dokonalé manželství.
Jsou i případy ( a připusťme si, že opravdu jsou), kdy oba tak nějak ví a cítí, že ten vztah není už léta dobrý, že to nějak drží kvůli dětem a kvůli rodině a kvůli tomu, co by řekli lidi… ale oba ví, že ten vztah prostě není šťastný. A nemusí to být o tom, že jeden je dobrý a druhý špatný. Je to prostě o tom, že jsou už každý na jiné koleji a nechtějí nebo neumí se sejít zase dohromady tak, aby jim v tom bylo oběma dobře.
@LukeR1 píše: Více
Ano, to je pravda. A někdy to není ani o tom, že miluješ, ale že máš strach ze ztráty jistot a ze změny. Pokud miluješ, tak to bolí moc. To já vím…
Na druhou stranu- neexistuje způsob, jak donutit druhého, aby tě miloval taky.
Tak psychicky narušené je silné slovo, na to ti snad každý odpoví, že ne.
Příspěvek upraven 07.02.25 v 11:36
@TerezaVoříšková hovorim za seba - je lepsie mat dvoch rodicov byvajucich samostatne, ako nestastnych, vyprahnutych ludi (v nenaplnenom vztahu) namiesto rodicov.
rozhodujuci je asi vek deti. od pubertiakov sa asi neda chciet, aby rozvod prijali v pohode a bez emocii.
@Housenkaromca píše: Více
V tom případě rozumím tvému nastavení a tomu, proč máš na to takový názor. To je pochopitelné a muselo to být moc těžké pro tebe i pro mámu. ![]()
@Dostba88 píše: Více
Jo no, nechava si zadni vratka…muj exmilenec delal to stejne, tenkrat uz mel pul roku jinou, ja to samozrejme vedela, ale nenapsal mi nic, jen psal o dost mene a byl chladnejsi…pak jsem na nej uderila a teprve se priznal a dal mi kopacky…respektive ji nepriznal, jen mi dal kopacky, pry v tom jina neni
Takze ano, asi se te nechce zbavit uplne, kdyby jsi se mu zase hodila a zaroven ti nechce psat denne, aby jsi v tom nevidela neco vic…ale mne by tohle nevyhovovalo, po te zkusenosti s exmilencem, uz toto nikdy. Chlap se musi zajimat porad, jinak me to pak hrozne trapi a to nemam zapotrebi.