Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
Máma byla z deseti dětí, babička onemocněla tuberkulózou a byla někde v sanatoriu, nebo kde a děda byl v tu dobu zavřený za pytlačeni, ty děti různého věku byly několik měsíců samy doma a nejstarší, ale ještě ne zdaleka zletilí se staraly o ty menší a malé…dovedeš si to v dnešní době představit?
Jo, ospod, děcák. Pohoda, džez
@SiriusCZ píše:
Tak si tak říkám jak to dělávaly dřívější generace. Babička vychovala šest dětí, do toho se starala s dědou o hospodu a stavěli barák. Neměla žádnou pračku, sušičku (prádlo jezdila máchat na kole do potoka, větší prádlo do řeky), myčku, jednorázové pleny, sunary, přesnídávky (ty si vyráběli sami)… Přesto vše zvládla vychovala šest skvělých dětí.Si to maluješ jak Hurvínek válku. Fungovalo to tak, že funkci matky přebralo nejstarší dítě a staralo se o mladší. Kolikpak z nich chodilo do školy déle než do měšťanky?
Já zůstala takto v 17 sama na nějakou dobu, mamka byla dlouhodobě v nemocnici. Ale žádný OSPOD mě nevyhmátl, naštěstí ![]()
@PaníBovaryová píše:
Já zůstala takto v 17 sama na nějakou dobu, mamka byla dlouhodobě v nemocnici. Ale žádný OSPOD mě nevyhmátl, naštěstí
V době o které píšu ještě žádný ospod, ani nic podobného nebylo.
@divine woman píše:
Si to maluješ jak Hurvínek válku. Fungovalo to tak, že funkci matky přebralo nejstarší dítě a staralo se o mladší. Kolikpak z nich chodilo do školy déle než do měšťanky?
Právě, že si to nepředstavuji jako Hurvínek válku. Bylo to náročné, vysilující, byl to mnoholet trvající boj pro všechny zúčastněné a přesto to zvládli. Dnes potkáváme matky s jedním děckem, využívajíc výdobytky moderní doby, jedoucí na antidepresivechm, hroutíc se a stěžující si jak mají těžký život.
Jo a základní školu mají vychozenou všichni, pokračování na učňáku, SŠ či někteří i VŠ. Zas tak dávno to nebylo.
@Anna766 píše:
ale ano, bylo. Tehdy tu funkci přejímala obec. Jestli teda nemluvíš ještě o 18. století ![]()
@PaníBovaryová právě si taky myslím, že minimálně od 48 roku už něco jako OSPOD fungovalo.
@SiriusCZ Moji prarodiče byli taky z xy dětí. A nebyla to žádná procházka růžovou zahradou. Všichni museli makat, jen co udrželi ten prut na husy.
@Akinee píše:Přesně to jsem chtěla napsat, ale nechtělo se mi ťukat tolik písmenek
Takze historicky jsou vsichni nejak postizeni a teprve ted nam vyroste generace tech pravych charakteru l
@PaníBovaryová píše:
ale ano, bylo. Tehdy tu funkci přejímala obec. Jestli teda nemluvíš ještě o 18. století
Píšu o instituci sociálních služeb.
@Anna766 píše:
Píšu o instituci sociálních služeb.
obec přejímala funkci instituce sociálních služeb.
@Venetia píše:
Takze historicky jsou vsichni nejak postizeni a teprve ted nam vyroste generace tech pravych charakteru l
Určitě ne. To je tak hluboko zakořeněné, že už z toho není cesty ven. ![]()
@PaníBovaryová píše:
Já zůstala takto v 17 sama na nějakou dobu, mamka byla dlouhodobě v nemocnici. Ale žádný OSPOD mě nevyhmátl, naštěstí
A starala ses o několik dalších mladších sourozenců?
@Anna766 píše:
Ptala ses, jestli si to umím v dnešní době představit….