Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na správném úchopu není nic trapného. Když se správný úchop dítě naučí, tak si usnadní psaní. Nebude bolet ruka, když se píše dýl a rychle. Jsem levačka. Tak bych mohla psát román na pokračování, jaké libůstky jsem měla dřív, když jsem psala. Od špinavé ruky, bolavá ruka, zápěstí, když se psalo dýl. Pravidelně jsem třepala, ať bolest přejde. Musela jsem trénovat. Ruku vypsat, myslet na úchop. Ale kolik lidí tohle vychytá v dospělosti? Jestli nebylo jednodušší, abych neměla problém od dítěte. Za nás se na úchop tolik nehledělo. Jestli vůbec.
@j.a.n.i1 píše: Více
Ale to je právě to tornádo. Ani to není pero, ale Roller. Píše v jakémkoli sklonu, snesou i velký tlak. Takže mě dítě má hrotove pero a ať se v 1. a 2. třídě kouká vypsat. Ale učitelka neřekla ani slovo.
@Kelsey píše: Více
Tak asi isinkela divnou učitelku. Přijde mi, ze staré učitelky naopak úchop mají jako modlu. Zajímavé, že ve světě se úchop tak nehrotí a děti tam v pohodě píšou.
@Anonymní píše: Více
Aha, tak to je jeste nejaka jina vychytavka. Syn si zamiloval tohle, prosli jsme Tornadem i bombickovym s takovym tim klasickym hrotem, ale tohle jsme zatim vyhodnotili jako nej.
@Cuddy píše: Více
Ti nevím, zrovna mě psát nechtějí… A jinak i ten zmiňovaný schnider je roller.
@j.a.n.i1 oni mají dva typy rolleru, jeden je systém jako Stabilo, vymění se bombička i s hrotem, ale má hodně silnou stopu, pak je ten obyčejný na klasické bombičky.
@Keyllah píše: Více
Ty jo, když tak čtu emimino, tak si občas gratuluji k tomu, že už jsem dospělá. Například proto, že můj zaměstnavatel neřeší, jakou konkrétní propiskou v práci píšu, pokud je zápis trvalý (tzn. nesmí být gumovatelný nebo zmizíkovatelný). A že mám své oblíbené propisky a taky takové, které do ruky vezmu v nouzi největší a co nejdřív odkládám.
A k tomu, že by učitelka u každého dítka individuálně řešila každou tužku… no, však právě nemusí, co by musela. Když si nebude vymýšlet konkrétní značky, nebude muset řešit, jestli někteří rodiče třeba nekoupili jinou. ![]()
Předělávali z levák a na pravaka si ani v 90 letech nedokážu představit ani moje mamka v 70 letej nebyla předělání na pravaka. Naposled toto zažila moje babička ale to byl 32 ročník.
@ludmilaadamkova píše: Více
V 70. ještě předělávali. Učitelé i rodiče. Asi ne všichni, ale bylo to.
Je to jak kde. Teta učitelka se snažila předělat vnouče ještě v roce 2006, protože ona mít doma leváka nechce. Naštěstí její snacha ji velice rychle usadila.
Mě předělali v 80. letech. Problémy mi to dělalo až později, tak mě poslala učitelka do PPP a tam se na to přišlo.
@Anonymní píše: Více
Pro mě je laváctví naposto přirozené nikdo to nikdy neřešil v negativním. Absolutně nechápu proč může mít někdo problém s tím že popužívá více levou ruku. Psaní je asi složitější ale v době kdy už se dávno nepíše brkem či plnícím perem je to snad uplně jedno. Já nejdraději psala „čínou“ později obyč jakoukoliv propiskou.
My to máme opravdu velmi inzenzivne v rodině. Dcera je levák, já jsem levám moje mamka je levák její mamka taky byla levák (přeučený) její mamka taky udajně byla levák.
Babičky sestra byla pravák ale její prvorozená taky levák její prvorozená dcera taky levák atd… Naše geny asi brutálně zvyšují počet leváků v populaci.
Jako je pravda že maminka muže se na mě párkrát soucitně podívala a řekla že se to třeba ještě změní na praváctví.
A snažila se jí hračky dáváat do pravé ručičky. Ale dcera už snad v roce a půl začala kreslit. To udělala prvního něco jako hlavonožce. A zásadně levou rukou.
@ludmilaadamkova v tomto směru jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet se synem, protože ten vypadá, že ještě úplně sám neví.
@Velryba černá píše: Více
DO určité doby je normální používat obě ruce i si to přehodit. U nás ta obouručnost byla opravdu krátce do max roka a půl. Pak to už bylo poměrně jasně vyhraněné.
@ludmilaadamkova jasně, ale on v září nastupuje do první třídy. Nicméně budoucí učitelka se jeví jako super ženská, tak snad se to nějak vyvrbí.
Neteř používá obě doteď - sama si vybrala, co se jí dělá kterou lépe. Už je jí 20 a jiné následky nemá.