Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@asddsa píše:
To dítě neumře ani se mu nic nestane, když kolem něj nebudeš chvíli skákat. Nebo co si jako myslíš, že se mu stane? Moje švagrová je stejná, proto znám tyhle matky, co furt mají dojem, že bez nich dítě 5 minut nepřežije.
Co se asi stane? Ty pak k tomu dítěti asi nebudeš týden co půl hodiny vstávat, že má prujem a afty, protože u příbuzných neumí dodržovat základní hygienu, ne? To je teda pomoc za všechny prachy.
Nejsem žádná helicopter mother, co by bez ní dítě 5 minut nepřežilo, ale snad nějaké základy by to mít mohlo. ![]()
V 10m to ani není batole, ale kojenec. A má právo nechtít být na špinavém koberci bez matky v cizím prostředí. Na nikoho bych se neohlížela a zavedla bych si, ať oni jezdí k nám.
@Anonymní píše:
Co se asi stane? Ty pak k tomu dítěti asi nebudeš týden co půl hodiny vstávat, že má prujem a afty, protože u příbuzných neumí dodržovat základní hygienu, ne? To je teda pomoc za všechny prachy.Nejsem žádná helicopter mother, co by bez ní dítě 5 minut nepřežilo, ale snad nějaké základy by to mít mohlo.
A to už se někdy stalo, nebo máš prostě takové nutkavé představy, že všechno dopadne katastrofou?
@PaníBovaryová píše:
V 10m to ani není batole, ale kojenec. A má právo nechtít být na špinavém koberci bez matky v cizím prostředí. Na nikoho bych se neohlížela a zavedla bych si, ať oni jezdí k nám.
Já myslím že má naopak právo na chvíli být bez své neustále vynervované matky, která je na něj nezdravě fixovaná a má ho pořád pod drobnohledem. Na koberec se dá dát deka.
@asddsa píše:
Co je to „náročné“ dítě? Není spíš nevychované?
Kojenec se da vychovat, zas nejaka novinka
![]()
@asddsa píše:
To dítě neumře ani se mu nic nestane, když kolem něj nebudeš chvíli skákat. Nebo co si jako myslíš, že se mu stane? Moje švagrová je stejná, proto znám tyhle matky, co furt mají dojem, že bez nich dítě 5 minut nepřežije.
Ja zas znam tyhke matky, svoje pohodli nade vse, at decko breci, ono jednou vycerpanim odpadne ![]()
@Anonymní píše:
Abych odpověděla tak nějak hromadně, strašně mě pobavily odpovedi, jak mám dítě nevychované a jak má být už dávno zvyklé na kdeco. Aha. V 10 měsících, jo? Takže ho mám aspon na 2 hodiny pěkně privazat do kočáru, ať se vychová a zvyká si, ne?Jak se prosímvás vychovává mimino? To mu mám jednu výchovnou lepnout, když se nechová podle přání ostatních? Prostě odmalička v kočárku řve, až se zalyká, dudel nechce, tak co mám asi dělat? Nechat ho řvát až do bezvědomí? Kočárek používám, ale je to prostě na 10 metrů, poté dítě nesu, pak mu třeba dam krupku, někam dojedeme…Babička si představuje, jak ho posadí do kočárku a bude půl dne korzovat po vesnici, tak to bohužel. Na nějaké mé návrhy (nositko nebo že půjdu s nimi) reaguje, že přece každé dítě se vozí v kočárku, tak co by si neporadila. A já jako fakt nebudu někde v klidu, když vyšlu manžela samotného, on tam nechá dítě svému osudu a bude tam celé odpoledne brečet. To mi za to opravdu nestojí.
A ne, fakt mi 10 měsíční batole nevydrží 3 hodiny ležet na dece a ničeho se nedotýkat. Úplně nerozumím tomu, proč si tam třeba nemohou uklidit, je tam prostě stoletý prach, ulepene koberce, všude věci, které strká do pusy a buď jsou špinavé nebo nebezpečné. Je to pro mě o nervy. I když bych se smirila s tím, že z toho bude mít střevní chřipku, tak holt nenechám batole okusovat jedovaté květiny a skleněné blbosti z vitrinek.
A říct jim to není jak. Vy byste řekli příbuzným, že mají doma bordel a ať si uklidí? Nepřišla jsem na způsob, jak.
Vidím v tom, jak někteří píšete - fotecky a aby sousedi viděli, že se vozí vnoučátko, ale nějaký zájem o nás nebo o pomoc tam není.
Ja te chapu, taky jsem mela takove dite, taky jsem nenechala, tchyne mi chtela dokazat, jak to da, tak vzala kocar a jela, po hodine jsem zjistila, ze sedi v parku kozsek od baraku na lavicce a kouka do telefonu, kocarek metr od ni a dite uplne rude, jak celou dobu rvalo, pry nebyl k utiseni, tak ti ho prevychovam, ono si casem zvykne..tak uz k ni neslo..
@medvidka píše:
Já myslím že má naopak právo na chvíli být bez své neustále vynervované matky, která je na něj nezdravě fixovaná a má ho pořád pod drobnohledem. Na koberec se dá dát deka.
v pubertě ti určitě za pravdu dá. Zatím to podle řevu vypadá, že nechce ![]()
@terien píše:Úplně normálně, stoupne si a věc vezme, případně si otevře dvířka. Plus někteří lidé mají vitríny úplně od země, že to zvládne i lezoucí. Co je na tom divného?
Jak se prosím tě 10 měsíční dítě dostane k figurkam z vitríny? Hysterka jsi, to je bez debat, buď si to časem sedne nebo ne. S tvým přístupem spíš ne, ale tak nebudete první ani poslední.
@Ruxas píše: Úplně normálně, stoupne si a věc vezme, případně si otevře dvířka. Plus někteří lidé mají vitríny úplně od země, že to zvládne i lezoucí. Co je na tom divného?
Vitriny od země nemají držák ve výšce kojence a židli si asi nepřisune. Prostě nesmysl.
@terien píše:
Vitriny od země nemají držák ve výšce kojence a židli si asi nepřisune. Prostě nesmysl.
Mě kluci u moji mamky normálně skleněné vitríny otevřou. Strčí prsty zespoda pod sklo a otevřou. Stejně jako skříně.
@Ruxas píše:
Mě kluci u moji mamky normálně skleněné vitríny otevřou. Strčí prsty zespoda pod sklo a otevřou. Stejně jako skříně.
V 10 měsících, jo? Tak určitě
@terien Jop, to tak cca začali chodit kolem nábytku a tak tam dosáhli. Mamka má takovou starou obývákovou sektorovou stěnu. Takže ve stoje jim ty skla končí u ramen. Doma máme normální skříně k zemi. Ty otvírají co lezou, takže asi od půl roku.
No a volné police ani otevírat nemusí. A tak má třeba pracholapy uložené tchýně. Musí všechno to sklo a keramiku přesouvat když přijedeme. ![]()
@Ruxas píše:
@terien Jop, to tak cca začali chodit kolem nábytku a tak tam dosáhli. Mamka má takovou starou obývákovou sektorovou stěnu. Takže ve stoje jim ty skla končí u ramen. Doma máme normální skříně k zemi. Ty otvírají co lezou, takže asi od půl roku.
No a volné police ani otevírat nemusí. A tak má třeba pracholapy uložené tchýně. Musí všechno to sklo a keramiku přesouvat když přijedeme.
Od půl roku ti úřadují ve skříních? To máš teda fakt blbý no, zakl. tedy řeší jen to, kam dite položit.
@terien píše:
Od půl roku ti úřadují ve skříních? To máš teda fakt blbý no, zakl. tedy řeší jen to, kam dite položit.
Ani ne. Kde je zákaz je pojistka a že každý den rozhrabou boty a nějaké to oblečení, to mě nenaštve.
Teď v roce už je to ani tolik nebaví.
Ale já bych teda neřešila ani tu špínu jako zakladatelka. A překvapivě jim nikdy nic z toho nebylo. A to jsou schopný najít a sežrat pět dní starou špagetu i když se po jejich jídle x krát za den vytírá.
Asi si to někde syslí.
A zakladatelka asi taky nebude mít úplnou bramboru, když řeší, že pustit dítě by znamenalo nad ním stát a soustavně mu tahat z pusy drobky, chlupy, pracholapy, kdejaké smetí,…
Btw, zakladatelko. Na tohle asi pomůže jen být netaktní a říct jim ať si buď uklidí a nebo nad dítětem stojí oni.
Tak ale ty přece nevíš, jak se bude dítě chovat, když u toho nebudeš, ne? A když bude vřískat, tak manžel nezasáhne? Může to být úplně jinak. S tím nepořádkem to znám - buď jim to musíš říct, nebo se sejdete venku nebo v dětském koutku. Nebo prostě to musíš vzít jako fakt, že pomoc, kterou nabízejí, je pro tebe nevyužitelná, a nestěžovat si.