Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojda Megee, vítej do našeho klubu
. Já jsem taky nekojenec, můj brácha taktéž, no a manžel a jeho sestra tyky vyrostly na Sunaru… Já mám taky plochý bradavky. Malej se mi sice přisával, ale zrasoval mi je tak, že jsem musela začít odstříkávat, až se mlíko vytratilo no a nemůžu říct, že by mi to nějak extra vadilo. Teprve až když jsem malýmu vrazila láhev, jsem se uklidnila a vše si začala úplně jinak užívat. Do tý doby jsem prostě byla troska, kterou rozbrečelo cokoliv. Manžel, když mě viděl, tak mi taky říkal ať se na to kojení vyprdnu, že malej ze mě stejně tahá akorát „vystresovaný mlíko“ a ještě říkal, že mu dávám „polotučný“, protože moc nepřibíral. Jo a teď mi nádherně baští příkrmy, což mojí kámošce její malej odmítá a teprve teď v roce mu chce zkusit dát maso. Mám takovej dojem, že ty naši nekojenci nejsou tak zhýčkaní a jen tak něco je nezaskočí ![]()
Holky, to je jasny, jen drbejte a vykricte se… verte mi, ze nechapu reakci okoli kdyz odsuzuji nekoho kdo nekoji, ja obcas mam sto chuti s kojenim seknout… protoze je to obcas o nervy cpat kolikarovi bradavku, nevedet kolik vypil , nevedet proc sakra prestal pribirat.. myslim z ekojeni je dobra vec… ciste z praktickeho hlediska… ale tim to konci a basta… a jeste vam reknu jednu vec, zkusim vydrzet do sesteho mesice a pak s tim pomalu seknu…a za tohle by me leckde taky ukamenovaly..
Nemyslela jsem to zle… ale chtel ajsme reagovat na rozdeleni kojici a nekojici - spis je to o nekojicich a nesoudnych pablbech…:) takze tak…
jerabina přesně tak, než abych stresovala sebe i malýho tak jsem radši přešla na flašku a byli jsme spokojení oba dva..vlastně všichni tři…jelikož přítel aspoň mohl malýho krmit taky, což by u kojení nešlo že ![]()
Taky mě dost štvalo, že první otázka všech byla a kojíš? Slýchám jí dodnes Ještě kojíš? prostě nechápu, že nikoho nenapadne, že taky nemusím kojit a, že jsem se pro to třeba rozhodla dobrovolně…
Jinak s tím jídlem na tom asi něco bude…malej sežere úplně všechno…ani nevím jestli je vůbec něco co mu nechutná…
Teruško, já myslím, že kojit do šesti měsíců úplně stačí. Taky jsem si to tak ještě před porodem představovala, ale skutek utek
Já bych ho ale asi stejně neukojila. Včera mi doktorka říkala, že vypadá jak roční a to je nám sedm měsíců
. Naše poslední míry v půl roce byli 8010 g a 73 cm
. Takž e držím palce, aby ti taky tak pěkně papkal příkrmy, jako ta moje ratolest a v pohodě se ti odstavil ![]()
Megee, když jsem se stavovala s malým u nás v práci (to mu byli asi čtyři měsíce), tak mě naše slípky z kanclu povídaj, jak je krásně hubenej a že kojený děti takový bejvaj. No tak jim říkám, že už ho od pěti týdnů nekojím a to bylo: „Ach to je škoda, proč, jakto, to není možný…“ Tak jsem jim jenom řekla, že já zase nechápu ty masochistky, který kojej ještě dvouletý dítě, který je schopný sníst samo řízek s kaší ![]()
Megee vítej do klubu.
Holky mám nápad, pojďme si sestavit žebříček výhod nekojících matek.
Když tak to zkopírujte a přidejte vlastní bod.
Takže začínám:
1. Nemusím spát v podprsence
2. Můžu už zase nosit svoje sexy push-upky (protože uznejte, že kojící podprsenky může považovat za sexy pouze muž s velmi velmi bohatou fantazií
)
3. Ve fitku (a nejen tam) se nemusím bát fleků na tričku
4. Vím kolik toho můj mrňous vypije a tudíž občas vím, že když řve, tak že hlad to určitě není
5. Taťka si přijde velmi důležitý, když ho může nakrmit.
Tak milé spolučarodějky do toho, koukejte něco přidat nebo případně některý z bodíků opravit.
2. Můžu už zase nosit svoje sexy push-upky (protože uznejte, že kojící podprsenky může považovat za sexy pouze muž s velmi velmi bohatou fantazií Usmívající )
4. Vím kolik toho můj mrňous vypije a tudíž občas vím, že když řve, tak že hlad to určitě není
6. Nemusím složitě odnaučovat kojení
7. Dítě umí pít z flašky, a později z ní pije ochotně cokoli (čaj, vodu)
8. Nedělají se mi záněty v prsu
9. Mám pořád svá krásná pevná prsa a nemám vytahané bradavky
10. Dítě nepoužívá v noci má prsa místo dudlíku
Když jdu ven nemusím řešit návrat kvůli nakojení dítětě (flašku vezmu s sebou), případně řešit pro mě trapné kojení na veřejnosti ![]()
Jerabino: krasny miry…:) nas Matej ma ve trech mesicich 62 cm a 6,2 kg - takze asi vam pujdeme v patach…
Jo a i kdyz jsem kojna - par vet vam pridam…
V noci se nebudite s mokrym kolem po sebou
Nemate neustale fleky na obleceni
Nehrozi Vam vykojenej mozek
Muzete si jit zabehat, do sauny, do hospody - proste mate i svuj zivot
a ted uz vas necham byt at vam tu nekazim partu, mejte se krasne ![]()
Ahooojky,
tak jsem před chvílí jako správná čarodějnice a krkavčí matka
vrazila malému tu příííšernou flašku, vyzunkl 160 ml, zasmál se a s úsměvem na tváři vytuhl - no úplně „utrápené dítě“
Musím tedy říct, že on teď moc přes den nespí (spíš hrozně málo), taky někdy to má těžší, když kolem něj povykuje jeho temperametní sestřička, ale večer v 7 vytuhne a já ho na jídlo během noci musím budit (teď už jen 2×), stejně moc nepije a chce raději spát, ráno pak chrní až do 9
… snad mu to zůstane ![]()
Vítej Megee mezi nás čarodějnice
- vím, jak ti bylo, když jsi dala poprvé flašku. Já to zažila tak u Julky, po několika dnech boje s kojením - ona uřvaná a neprospívající, já uřvaná a úplně na dně, manžel byl už nešťastný a říkal mi, ať se na to vykašlu a já že ne, že to přece musí jít.
Pak zakročila moje máma, přinesla UM, flašku, udělala mlíko, vrazila mi ho ruky a řekla, že takhle to dál nejde, že to bude s UM lepší. Já nakonec zoufalá, dala řvoucí Julince flašku, ta vypila celou dávku, co tam měla, spokojeně vytuhla a spala 3 hodiny
Já na jdnu strabu šťastná, že mi dítě neumře hlady a na druhé straně opět na dně, že nekojím
Takže jsem 7 týdnů odsávala, dokud bylo co a dávala to jako bonus Julce, apk už bylo mlíko moje v tahu, ale Julinka spokojená a přibírající. A ona a tlustá ? Ve 3,5 letech 14 kilo, ale je vysoká - naše žirafka
s energií na rozdávání. U Sašíka jsem se na to pro jistotu připravila ještě před porodem - a bylo nutné. Ještě když jsme konečně jeli z porodnice domů, jsem si říkala, že to možná zkusíme rozkojit, přisával se bez problémů, ale jako jídlo to nebral a chtěl pak flašku a vypil všechno. A to co začal pít z flašky na fototerapii bych já ze sebe nevydojila i kdyby mě vyždímali jak hadr. No takže znovu 8 týdnů kolotoč s odsáváním (dokud bylo co), a někdy během noci jsem ho i přiložila, ale pak se chtěl samozřejmě najíst
, ale teď už jsem s tím opravdu smířená … to nejhorší mám za sebou. A dítě spokojené.
a tady je ještě „naše“ tabulka (taky něco přidávám):
2. Můžu už zase nosit svoje sexy push-upky (protože uznejte, že kojící podprsenky může považovat za sexy pouze muž s velmi velmi bohatou fantazií Usmívající )
11. Když jdu ven nemusím řešit návrat kvůli nakojení dítětě (flašku vezmu s sebou), případně řešit pro mě trapné kojení na veřejnosti
12. Můžu jíst všechno bez ohledu nato, po čem se dítě nafoukne jako balón
13. Můžu cokoliv vyřídit nebo nakoupit bez nutnosti tahat miminko mezi lidi (obzvlášť v době chřipek a jiných viróz)
14. V noci se nebudím s mokrým kolem po sebou
15. Nemám neustále fleky na oblečeni
16. Nehrozi mi vykojenej mozek
17. Můžu si jít zaběhat, do sauny, do hospody, sejít se s přátely - mám i svůj život … díky Teruško ![]()
Teda holky, seznam je naprosto vyčerpávající. Mě už jen napadá to, že když jsem náhodou nemocná, nemusím řešit, jaké léky brát. Pak se taky můžu nacpat čímkoliv a nebo naopak někdy se jen tak odbýt. A taky si myslím, že můj jídelníček není tak bohatý, aby pokryl veškeré potřeby dítěte, zatímco UM má všechny potřebné vitamíny a živiny. Jo a nemusím pít ty hnusný kojící čaje ![]()
a ještě mě něco napadlo, přidávám taky nápady od Jerabiny
:
2. Můžu už zase nosit svoje sexy push-upky (protože uznejte, že kojící podprsenky může považovat za sexy pouze muž s velmi velmi bohatou fantazií
)
4. Vím, kolik toho můj mrňous vypije a tudíž občas vím, že když řve, tak že hlad to určitě není
11. Když jdu ven nemusím řešit návrat kvůli nakojení dítětě (flašku vezmu s sebou), případně řešit pro mě trapné kojení na veřejnosti
12. Můžu jíst všechno bez ohledu nato, po čem se dítě nafoukne jako balón
13. Můžu cokoliv vyřídit nebo nakoupit bez nutnosti tahat miminko mezi lidi (obzvlášť v době chřipek a jiných viróz)
14. V noci se nebudím s mokrým kolem po sebou
15. Nemám neustále fleky na oblečeni
16. Nehrozi mi vykojenej mozek
17. Můžu si jít zaběhat, do sauny, do hospody, sejít se s přátely - mám i svůj život
18. Když jsem náhodou nemocná, nemusím řešit, jaké léky brát
19. Můžu se nacpat čímkoliv a nebo naopak někdy se jen tak odbýt
20. Můj jídelníček není tak bohatý, aby pokryl veškeré potřeby dítěte, zatímco UM má všechny potřebné vitamíny a živiny
21. Nemusím pít ty hnusný kojící čaje
22. Nemám rozkousané bradavky a bolavá prsa
23. Větší (již překojené) dítě = závislák mi neleze na veřejnosti pod tričko
… no tak toho už je
, milé spolučarodějky
![]()
K bodu 23 - moje babička dlouho kojila strejdu (do roku a půl) a nešlo jí přestat (holt závislák) a byla hrozně nešťastná, protože strejda si kojení vynucoval i před lidmi, tahal ji za prsa a křičel, že chce cecík
U mého táty si na to dala už větší pozor a kojila s rozumem, jak říkala ![]()
super tabulka!
k bodu 20. - když ma mimi koliky, tak kojici matka vynecha ze sveho jidelničku veškerou zeleninu a ovoce, a hromadu dalšího důležitého jídla. Jí velice omezeně o kolikrát jednodruhově. Nemůže tak předat svému mimi dostatečný přísun vitamínů a minerálů, což my můžeme!
My nekojící si můžeme udělat i pěkný večer s partnerem, pokud máme hlídání.
Nepůsobíme na své protějšky jako dojnice, pokud se už ani neodstříkává.
Nejsme za chvíli sociálnš nepoužitelné, protože se dostaneme bez mimi mezi lidi i déle než jen na dvě a půl hodiny.
No a představ si Paraplíčko, že některé šílenkyně kojí třeba ještě tříleté dítě a to je teprve něco, když se takhle velký dítě sápe na mámu a rve jí tričko! To jedna šílená známá mojí mámy takhle dlouho kojila a k tomu ještě dávala cucnout své starší pětileté dceři
Já si nedovedu představit, že bych měla kojit svého sedmiměsíčního syna, kterému se právě prořízly tři zuby a stačí,když mě s nima hryzne do prstu…
no, já to sápání vidla u dvouletého dítěte a působí to divně…
Ještě mne napadlo, co třeba, že nekojící si můžou dát panáka a cigáro! ![]()