Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terezka s Denískem píše:
Já s tebou souhlasím! Včera sem byla na poště kde seděl chlapeček tak 3-4 roky a povídál mamí mamí koukej něco jí ukazoval přišlo mi to vtipné krásný hlásek úsměv na tváři a jeho MATKA na něj začala řvát bud tichoo mlč nehýbej se sedni si a bla bla bla už jsem jen nevěřícně kroutila očima po 15min čekání sem na nervy i já natož malé dítěpotkávám se s tím často a opravdu se snažím nikdy tohle nedělat když to syna prostě nebaví tak ho nějak zabavím v obchodě nosí mi jídlo dává do košíku nebo strká košík prostě ho zaměstnám zítra má dva roky
je to někdy boj netvrdím taky mi ujedou nervy ale nevylejvám si je na dítěti to nee.
@Lomikára ja ji neokrikuji. To jsem nepsala. Jen, ze to treba ta maminka myslela takto. Ja ji to rikam s usmevem, ze si muzem povidat venku
a hlavne i proto, ze nakupovani je pro me utrpeni, tak chci byt vzdy rychle na vzduchu
![]()
@shellmyska píše:
Videla sem hodne pripadu, nektere mi oci usi trhaly… Nejvic me asi dostalo, kdyz doslova nafintena zenska stradovala za rok a pul starym devcatkem. Devce sotva jeste chodilo a uvidelo na zemipredmet, zamirilo k nemu. Ona jej celou dobu sledovala (byla sama). Nechala ji dojit az k tomu kelimku od piva, a kdyz jej vzala do ruky zacala po ni jecet. „Nesahej na ty hov.ado! Ty ses takovy prase, to svet nevidel. Po kom ty ses? Kravo blba!“Nebo matka rvouci po diteti, ze mu ten rohlik proste nekoupi, kdyz je tak nenazranej. Takovyho blbecka ma jen ona a uz supajdila do trafiky pro cigara.
Nebo matka rvouci po chlapci, ktery pred ni upadnul na zem, roztloukl si kolena o drel dlane, ze je to takovy kre.ten, proc na ni saha (pokusil se vstat s pomoci mamina obleceni), k.urva ty v.ole celou si me za.sral…
Nonekdy clovek nechape, nekdy ma matka spatny den a nekdy je to proste k.rava
Tak to je teda opravdu síla
.
@marmelada78 píše:
Zakladatelko, docela chápu co myslíš. POtkávám takové matky často. Dokonce si myslím, že to je nějaký komplex z dětství, a ty dámy se nemohly dočkat až si konečně pořídí dítě a konečně budou moct na něho štěkat a vykompenzovat si tak svou újmu. Často třeba vidím matky s kočárkama jak jdou - fakt dlouhodou dobu bez jakéhokoliv kontaktu s tím dítětem - ani se do toho kočárku nepodívají, ani na něj nepromluví, o nějakém dialogu už vůbec nemůže být řeč. To si prostě u svého dítěte nedokážu představit. A třeba před pár dny na pískovišti, holčička sedí na písku a matka v pravidelných asi 4 min. intervalech tu holku zvedne, opráší jí zadek a řekne „podívej se na to“ a zase ji nechá si hrát.![]()
![]()
![]()
A pak takové ty co jdou a neustále slyšíte jen: co děláš, přestaň, nedrob, podívej co děláš, dávej pozor, nechytej na to
Jednou jsem se rozbrečela, když matka zfackovala svoje dítě, samozřejmě to doprovodila řevem.. Jako nevim proč a za co.. chlapečkovi mohly být tak 3..
@ospalámyš píše:ehm ehmm čekala jsem tolik negativních reakcí, mně už tady na emiminu snad nepřekvapí nic
![]()
Jo zakladatelko, prostě jsou takové matky, tečka.
Jenže tím že to tady řekneš, tak rozčílíš spoustu dalších matek, protože buď jsou podobné, nebo si to vztáhnou na sebe, i když takové jsou jen občas, nebo jim to připadá normální, že někdo furt děcka peskuje, nebo mají náročné děti a tak jim nic jiného nezbývá, nebo je někdo soudí, i když je třeba vidí jen občas
Já mám přesně takovou matku v okolí a je taková FURT, ne jen když má pms, nebo když ji děti prudí. A to je to vcelku inteligentní, vzdělaná a jinak sympatická osoba, jen v té výchově je na pár facek, mně osobně leze příšerně na nervy a nejen mě. Lituju jejíd děti
Jo může se stát, že matce po náročném dni ujedou nervy a pak řve atd a kdo ji nezná dlouhodobě, ta může špatně soudit. ALE v takovémto případě jako popisuješ ty dost pochybuji, že se zítra probudí a bude to milá a respektující matka, která jede v RabruStarší synek je docela agresivní, holt agrese plodí agresi jinde.
Ono všechno dítěti zakazovat, mít z něj vždycky hodné a tiché zlatíčko, to může být občas celkem kontraproduktivní. Taky jsem vyrůstala jako dítě, které nic nesmělo, nesměla jsem si sednout ani třeba v parku na lavičku, abych se neušpinila, všude jsem měla být ideálně potichu, máti byla vždycky taková ušláplá, submisivní, asi pocit, že je míň než ostatní, nevím, a vtloukala to do hlavy i mě.., já na slovo jsem ji poslouchala asi do 9 let, pak už jsem si dělala většinu po svém. to totiž nešlo. dostala jsem sprdunk, i když jsem si dovolila jen normálním hlasem promluvit na chodbě paneláku, že sousedi chtějí klid
Ony to ty maminky možná fakt dělají proto, že mají pocit, že jsou něco míň, a že ony i jejich dítě, pokud se projeví, tak zaručeně budou všechny okolo obtěžovat. tohle pro svoje děti zase nechci, takže pokud to fakt není přes čáru, tak je nechávám…o našem příchodu ví běžně celý panelák
u dětí je normální, že se projevují hlasitě, mají radost ze života, spontánně zpívají, nahlas se smějí, když mají sedět, tak se vrtí, protože to není nic pro ně..mě se to na dětech právě líbí..a jestli to někoho obtěžuje, ať se uzavře do neprodyšné bubliny
(smaozřejmě nemluvím o extrémech, skutečně hlasitém řevu, atd.)
@slavuska1 Ony ty setrvale řvoucí matky možná samy nic jiného nezažily. A pokud jsou jednodušší, nemusí pro ně být snadné hledat vhodné alternativy - z telenovel se to nedozvědí. Těžko říct, jak moc je to omluvitelné (pro to dítě je to průšvih tak jako tak), pochopitelné být může ledasco, pokud člověk zná kontext.
Myslím, že málokterá matka takhle vyvádí čistě z radosti, že si může zařvat na dítě a nechat na něm psychické následky.
Jinak k dotazu Lomikáry - dospělí mají pud sebezáchovy a nepruděj mě tolik nebo aspoň včas přestanou. A v případě potřeby je možné je nechat nějakou dobu o samotě. Musím říct, že nonstop kontakt s nonstop mluvícím dítětem mi žral nervy, ač je to celkem pohodové stvoření. Na dospělého s podobným a podobně trvajícím projevem bych řvala daleko hůř ![]()
@slavuska1 Jen tak pro zajímavost jak je na tom tvoje maminka když hlídá tvoje děti? ![]()
@Knihomyš tak to nevím, moje máma myslím měla celkem fajn dětství na vesnici, velká zahrada, 3 sourozenci..navíc tihle její sourozenci jsou v některých věcech o dost víc nad věcí, než ona, kolikrát se mě, když jsme u nich byli, jako dítěte zastávali, a´t mě nechá, máma, že nedělám nic hroznýho. psíš to je povahou, nevím. a mě naopak tím máma tak znechutila jakýkoliv smysl pro pořádek, a touhu hlavně nikoho neobtěžovat, že to naopak neřeším vůbec, že jsou děti hlučný, pokud jó nepřehánějí.
@Manuelan píše:
@slavuska1 Jen tak pro zajímavost jak je na tom tvoje maminka když hlídá tvoje děti?
hele a víš že u vnoučat to až tak hrozně nebere? možná proto, že ty zprasený vyválený děti nejdou do bytu k ní, ale odvedu si je domů já, když k ní jdeme občas na návštěvu, tak hlahol dětí slyší už z výtahu, tak to asi neřeší, protože chodíme jednou měsíčně, a ne denně, jak byla se mnou..no a venku, v obchodě, v mhd, tam se je snaží krotit, ale ono to jaksi nemá cenu, tak po chvíli rezignuje
a halvně já jsem tam jako matka, takže ostuda je to moje, a oba dva si sama nikam nebere, ani je nehlídá, a oni jak jsou zvlášť, tak jsou oba zlatíčka. jen pohromadě se z nich stává divá zvěř ![]()
@slavuska1 no joo já jsem si to myslela, že to tak nějak tvoje mamča bude mít. Jen aby nebyla ostuda co by si o ní lidi pomysleli… klasika mám takovou babičku ![]()
@Lomikára myslím, že kdo chtěl, pochopil, jak to myslíš. Že některé ti začly hystericky něco podsouvat, je věc druhá, nakonec vymodelovaly z původního příspěvku něco naprosto jiného. Jejich věc. Kdo na dítě neustále štěká, nejspíš sklidí, co zasel. Dítě zjistí, že dětsví není vůbec o tom, co si přeje on sám, ale co si přejí rodiče, později ostatní. Budo vychováno v duchu- neběhej, neposkakuj, nedrob, nekřič, případně okořeněno fackou, pohlavkem nebo blbečkem. Nezaložila jsi kontroverzní diskuzi, kontroverzní z ní udělaly až některé. Nicméně já si uvědomila, že pokud se tu schází vzorek naší populace, tak potěš koště. Mám celkem psychicky náročné zaměstnání, přicházím do styku i s bývalými trestanci, ale diskuze s některými ženskými zde, mě vyčerpávaly daleko více. Proto jsem se po včerejšku odhodlala k jednomu kroku, co jsem plánovala už delší dobu a to, že relaxovat budu jinak a jinde, rozhodně ne tady, ať se daří:kytka:
@Lomikára píše:
Tak prosím všechny prudičky a fúrie, aby své deptání a nesnášenlivost vůči vlastním dětem laskavě krotily a nekazily tak náladu lidem v okolí. Nebo ještě lépe, aby vyhledaly odbornou pomoc, protože je mi smutno pomyslet, co ty jejich děti asi prožívají a co z nich jednou vyroste…