Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Adrasteia píše:
@tasa Já sama jsem si důkazem, že v případě Vánoc opravdu platí pořekadlo - jaký si to uděláš, takový to máš. Bývaly doby, kdy jsem se taky honila v předvánočním čase za dokonalostí - super úklid, super zabalené dárky, všechno vyšperkované - a pak jsem o Vánocích padala únavou. Teď máme doma skoro tříleťáka a řekla jsem si, že to takhle nechci. Takže:
- Kecala bych, že neuklízím. Uklízím, ale v pohodě, když malý odpoledne hodinu spinká. Pustím si k tomu hudbu a nehoním se. Co nestihnu, nebude, ale když si to člověk dobře zorganizuje, tak stihne dost. Jinak uklízím taky při vaření, abych dobře využila čas.
- Výzdoba - dělám truhlíky do oken - s tím mi pomáhá malý, když jsme na zahradě. Večer jsem pak dělala adventní věnec, ale to beru jako relax, baví mě to. Ostatní výzdoba je časově nenáročná.
3)Pečení - nepřeháním to a peču večer - v pohodě, manžel udělá třeba svařák a povídáme si u toho.
Jinak ten příměr s invalidou se ti nepovedl - on opravdu nemá na výběr. Ale jak prožijeme Vánoce je jen a jen na nás.
- Obchoďáky před Vánocemi nesnáším, všechny dárky mám přes internet.
mám to hodně podobně
1.) uklízím, jsem tak zvyklá a netěšilo by mě zdobit si zaprášený byt a nemít voňavé záclony, ale už se nehroutím z toho, když vidím, že něco nestíhám - př vnitřky skříní atd.. prostě přivřu oči a se snášejícím se podvečerem a ploužícími se stíny se při mihotání svíček leccos schová
![]()
2.) výzdoba - začínám 1. advent, mám věnec na stůl a na venkovní dveře… příští sobotu se umyjí okna a něco málo se tam dá… a tak postupně jak uklízím tak dozdobuju.. ale opravdu to nepřeháním on je ten stromeček pak nádherný sám o sobě…
3.) už třetí rok mi peče kamarádka = 100% záruka čerstvosti + toho, že je to domácí, já jen s malým linecké z půl dávky a perníčky
4.) nákupy - hodně přes internet ne vše ale hodně věcí ano..letos uvažuju i o tom, že si nechám dovézt velký předsváteční nákup od Tesca že se s tím nebudu tahat..no uvidím
@tasa kliiiid
![]()
Mě se osvědčilo během listopadu udělat větší úklid - takové to co se běžně každý týden nedělá - okna, vyklidit linku, vyčistit koberce atd. a ještě během listopadu nakoupím všechny dárky - přes internet. Využívám den dopravy zdarma. Do obchodu by mě nikdo nedostal
Miliony věcí všude a beztak většinou nic nevyberu - v klidu domova si pěkně všechno projedu, pročtu v momentě, kdy na to mám náladu. V prosinci už jen obrážíme vánoční akce a pečeme cukroví - s dětma. Sice je z toho bordel, trvá to dvakrát tak dlouho, ale děti to tak baví, že nemám to srdce jim to kazit.
Zítra budeme narychlo pytlíkovat adventní kalendář, který jsem si vymyslela, dneska jsme poklidili, vyzdobili, udělali adventní věnec. Máme připravené na večer víno a sýrové fondue - klid, pohoda, no stress
![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Fazulina iTesco vozí i mimo velká města… my jsme vesnice do 500 obyvatel a jezdí sem, ale je fakt, že člověk musí mít kliku na kraj.
No, mám zjištěno, k nám nevozí, kraj Vysočina:-)
@Fazulina To je mi jasný, že máš zjištěno
ten Královehradecký zrovna jo.
@Fazulina jako jde to, ale tak pokud všichni jsou v práci stejně pak musí na poštu atd. tak to už si může maminka zajít do obchodu.. ale ano, u nás se to taky řeší, k přes net, ale abych pravdu řekla, tak má prostě mám ráda tkaové, že to člověk vybere pak pěkně zabalí… Ten net je jenom, aby člověk to měl nějak pohromadě..
Sice jsem doma, ale s dětmi po obchodech chodit nemůžu- aby to viděly, tak ten net, ale dá se to..
Třeba si živě pamatuji, jak se tady polovina maminek hroutila, že někdo nakupuje v září
a teď třeba nestíhají.. takže i nákup postupně se dá udělat..
Ale je pravda, že mám okolo víc ženských co nadávají na Vánoce, než že se radují..
A ješrtě jsem chtěla dodat, že záleží jak to kdo má no. Kdo jde k rodičům na Štedrý den a nebo má napůl s rodiči, že připravují, tak to neni takový shon.. A nebo někdo chystá pro jedno dítě a rodinu a někdo si třeba k sobě zve hromadu lidí..
Já jsme sice doma- na mateřské s dvěma dětmi, ale mám v patře orzvedeného tátu, takže pro něho a ještě teď mi přibyla i babička, která zůstane sama na Vánoce..
Jdno dítě nejí rybu a salát, táta taky nejí rybu, babička zase řízek- je tuhý, jedno dítě nejí houbovou polévku, druhé kyselo, babička by nejraději vývar.. ![]()
Tak to bude zajimavé no ![]()
Příspěvek upraven 29.11.15 v 19:14
@j.a.n.i1 i tak se to dá, ale jako mám víc pracujících maminek, co i na tu poštu jdou a vyzvednou najednou velký balík a mají hotovo ![]()
@kvaček Tak já chození na poštu přímo bytostně nesnáším, to snad bych raději došla do toho krámu, takže buď do práce, někdo doma, nebo PPL.
@j.a.n.i1 tak já si to pěkně nalánuju, jsme doma, takže se řekne.. ale just jo, musíme nečekaně k lékaři nebo něco a šup, blaík na poště.. a taky to nemám ráda, pokud mám balík větší, s dětmi se tam někde motat v davu lidi.. PLL když to jde
@kvaček Tak já, když se stane, že nikdo není doma, tak objednávám opakované doručení
pravděpodobnost, že se to stane i podruhé nebývá velká.
@tasa píše:
taky nakupuju v eshopu
pak nechápu?
proč v úvodním příspěvku popisuješ svou realitu, jak jsi uhoněná při nákupech a shánění a s objemnými věcmi dobíháš autobus… je to taky myšlenka jako nadsázka, realita jiných?
omlouvám se, pokud jsem to nepochopila.
právě tu totiž čumákuju po netu a dokupuju poslední věci ![]()
realita mého shánění vánočních dárků, vybavení, nábytku, kosmetiky, drogerie a dražších potravin vypadá takto:
osprchovaná, pyžamo, půlka první skleničky vína vypitá, děti na chůvičce, poslouchám novou Adele ![]()