Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Modesta píše:
normálně - prostě na něj pořádně zaječí, když vidí, že to dítko něco takového chce provést. Se mnou mamka jela na kole po silnici (to už mi ale bylo 10) a něco podobného jsem udělala (ne že bych se chtěla otočit do protisměru, ale vyjela jsem až příliš doleva). Mamka jela za mnou, zaječela na mě a já si uvědomila, kde jsem, a spořádaně se vrátila zpět.A než mi začneš psát, že čtyřleté dítě se lekne, když se na něho zakřičí - no podle mě tam nemá čtyřleté dítě co dělat
proč by nemohlo být na cyklostezce? Cyklostezka je určená pro jízdu na kole, takže tam může i to čtyřleté dítě.
A ano zakřičet může pomoct, ale taky nemusí, protože nestihne zareagovat včas.
@SarinkaSar1 píše:
@lucenkato že máš ruce má určitej důvod, stejně jako mozek…
Když nějaké chování nečekáš, tak není v lidských silách pohnout se dostatečně rychle a dítě včas zarazit.
@Ice79 píše:
Ano já. Když se k tomu nikdo nemá.Ráno, než vyjdeš s dítětem na kole ven, vezmeš virguli a chodíš s ní po kuchyni. Když bude rovná, dítě dneska bude jezdit rovně. Hurá! Můzete na cyklostezku!
Pokud ovšem virgule točí doprava či dokonce doleva, je mi líto, bude vam muset pro dnešek stačit pískoviště.
@lucenka píše:
proč by nemohlo být na cyklostezce? Cyklostezka je určená pro jízdu na kole, takže tam může i to čtyřleté dítě.
A ano zakřičet může pomoct, ale taky nemusí, protože nestihne zareagovat včas.
Už jsme to tu psali, protože cyklostezka není určena pro lidi, kteří to neumí nebo nedodržují základní pravidla.
@alifie píše:
Když nějaké chování nečekáš, tak není v lidských silách pohnout se dostatečně rychle a dítě včas zarazit.
A ty ho u 4 letého dítěte nečekáš? ![]()
@radkka píše:
Nějak nechápu, co měl dělat
No třeba nestát v těch dveřích jako tvrdé Y?
On ten děda stál ve dveřích jako by se nechumelilo. No, mě doma vychovávali s tím, že když někde stojím ve dveřích a vidím někoho jít ke dveřím, tak automaticky uhnu. ![]()
@Modesta mě by zajímalo, jak jsi přišla na to, že na cyklostezku nesmí děti?
@Regina Hero píše:
proč by měl děda pomáhat těhotné nastoupit? A když někdo zavazí, je nejjednodušší říct „s dovolením“ a nechat ho, až uhne a pak můžeš projít… zejména, když mám v ruce nákupní tašku, která taky potřebuje místo… když už mu to nedojde samotnému… na druhou stranu, co když on se cítil stejně jako ty a byl rád, že se tam vyškrábal
Vsadím svoji mateřskou, že jemu to rozhodně nedělalo problém, podle toho, jak vypadal.
A já to lidem říkám. Předtím jsem to řekla jedné puberťačce v tramvaji, co si jako primadona stála u dveří a já si potřebovala koupit lístek. Nevím, jenom mě občas zaráží to, že lidé nejsou k těhotným tolerantní, tak jak jsem si vždycky myslela, že budou. Občas se dokonce nemůžu zbavit dojmu, že si lidé myslí, že jsem jenom tlustá. A já přitom příští měsíc rodím ![]()
@Izumi Miyako píše:
No třeba nestát v těch dveřích jako tvrdé Y?On ten děda stál ve dveřích jako by se nechumelilo. No, mě doma vychovávali s tím, že když někde stojím ve dveřích a vidím někoho jít ke dveřím, tak automaticky uhnu.
U starších lidí předpokládám pomalejší reakce
a mám pusu.
@radkka píše:
U starších lidí předpokládám pomalejší reakcea mám pusu.
U nás doma se na starší lidi automaticky nadává. Kdybys viděla kolik sprostých slov na adresu důchodců prohodí můj táta. A to sám jde letos do důchodu. ![]()
A ano, mám pusu a tak dále. To můžem tvrdit v jakékoli situaci. Upřímně jsem si na to v tu chvíli nevzpomněla. Za druhé jsem byla naprosto vyřízená a byla ráda, že jsem neomdlela. Nebylo mi zrovna 2× nejlépe. ![]()
@Izumi Miyako píše:
U nás doma se na starší lidi automaticky nadává. Kdybys viděla kolik sprostých slov na adresu důchodců prohodí můj táta. A to sám jde letos do důchodu.
A ano, mám pusu a tak dále. To můžem tvrdit v jakékoli situaci. Upřímně jsem si na to v tu chvíli nevzpomněla. Za druhé jsem byla naprosto vyřízená a byla ráda, že jsem neomdlela. Nebylo mi zrovna 2× nejlépe.
Já mám s důchodci také různorodé situace, ale zase bych tak nepaušalizovala… možná byl unavený, nemocný, nevšiml si, neuvědomil si to nebo byl prostě nevychovaný. Ale prostě není nic jednoduššího, než říct „s dovolením“ ![]()
@radkka píše:
Já mám s důchodci také různorodé situace, ale zase bych tak nepaušalizovala… možná byl unavený, nemocný, nevšiml si, neuvědomil si to nebo byl prostě nevychovaný. Ale prostě není nic jednoduššího, než říct „s dovolením“
Ať tak či tak. Po bitvě je každý generál. A bavíme se o něčem, co vlastně už v této chvíli nemá smysl. A jak říkám, mě to prostě v tu chvíli nenapadlo, to říct. Nezmohla jsem se na to. Takže zpětně můžu klidně stokrát tvrdit, že jsem to měla říct. ![]()
@Nimie píše:
A ty ho u 4 letého dítěte nečekáš?
Já bych čtyřleté nepustila na cyklostezku ani na chodník vedle silnice.
Ale ne každá matka má realistické představy o ukázněnosti svého potomka.
@Nimie píše:
Nejezdím na kole/koloběžce, když mám s sebou 4 leté dítě, které to nezvládne samo. Nebo jede maminka vlevo, dítě učí jezdit u pravého pruhu. A ano, nehody se stávají, ale pak je potřeba za to vzít zodpovědnost a ne stát a blbě koukat.
asi tak. Bohužel dotyčná to moc asi nepochopí, snažila jsem se to vysvětlit xkrát
nějak nechápu, co měl dělat
a pusu snad máš, abys ho požádala o uvolnění místa.