Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@alifie píše:
Když nějaké chování nečekáš, tak není v lidských silách pohnout se dostatečně rychle a dítě včas zarazit.
to už tady bylo…maminky nečekají že dítě vběhne do silnice, do protisměru bruslaři když ho objíždí…ale já jsem to asi čekat měla a měla jsem radši projistotu jezdit s bruslema po trávě ne? ![]()
@alifie píše:
Já bych čtyřleté nepustila na cyklostezku ani na chodník vedle silnice.
Ale ne každá matka má realistické představy o ukázněnosti svého potomka.
Amen. ![]()
@alifie píše:
Já bych čtyřleté nepustila na cyklostezku ani na chodník vedle silnice.
Ale ne každá matka má realistické představy o ukázněnosti svého potomka.
Tak vidíš, ty by ses zachovala podle mě správně
a matka je dospělák, a je za dítě zodpovědná. Čistě teoreticky to nikoho nezajímá, jaké má a nemá představy. Pokud to špatně odhadne a dítě se dopustí závažné trestní činnosti, tak to taky nebude tak úplně sranda a těžko se vymluví na „mě fakt nenapadlo, že když mu ten nůž v ruce nechám, tak s tím ve 3 letech někoho zabodne“ ![]()
Myslím si, že osobně mám velkou toleranci vůči dětem a je mi jedno vůči kterým. Dávám pozor, uhýbám, chytám, ale pokud začíná mít maminka pocit, že všichni kolem mají odvádět práci za ní, tak je to přes čáru. Je jasné, že občas se stane úlet, ale rodič, který to nechápe, bude pravidelně tahat dítě na cyklostezku a nebude to řešit.
@SarinkaSar1 píše:
@alifieto už tady bylo…maminky nečekají že dítě vběhne do silnice, do protisměru bruslaři když ho objíždí…ale já jsem to asi čekat měla a měla jsem radši projistotu jezdit s bruslema po trávě ne?
No za chivlku to bude, že 4 leté tam nemá být, tak ani kočárky a ne vůbec chodci s pejsky..
nevím prostě si myslím, že se to hodně hrotí.. Kdyby lidi byli normální a nehrotili všechno tak by se dalo..
ALe kolikrát mi přijde, že hrotí obě strany.. Já když jedu na kole a vidím před sebou babču se psem, tak určitě nebudu půl dne řešit, že bába si dovolila jít se psem, protože na mě začal štěkat, že jsem musela třeba sesednout z kola a obejít ne bo tak..
Nevím, je to asi každého věc, ale kdybych se měla na každého nas.. tak ndělám nic jiného..
A jak jsem už psala, pokud chce cyklista někoho předjet má s předstihem dopředu cinknout.. aby ten předjížděnící věděl, že někdo za nim jede.. ono ne každý jede na kole - bruslích, jak drak jsou tam lidi co to mají jako lážo plážo..
@Nimie píše: … Je jasné, že občas se stane úlet, ale rodič, který to nechápe, bude pravidelně tahat dítě na cyklostezku a nebude to řešit.… a bruslař, který nechápe, že se malé dítě může pohnout kterýmkoliv směrem, si natluče zobák.
Nevím, asi to chápu jen já nebo co
ale z Vaší diskuze o bruslařích a cyklostezce chápu, že to, co vás rozčiluje tak jako mě je, že někteří rodiče neumí nést zodpovědnost za své děti.. Tady kupříkladu, že se matka ani neomluvila nebo neřekla půl slova.. né to, že ho tam neměla vůbec brát… To je pořád to samé, jako na těch průlezkách.. Rodiče jsou někde v prd*li a děcka si dělají co dělají… to ej to oč tu běží…
Celkově z toho vyplývá, že se nezlobí nikdo na to dítě, ale zlobí se na rodiče, protože ti jsou vzorem a v tomto případě špatným vzorem… ![]()
@Janasas píše:
No za chivlku to bude, že 4 leté tam nemá být, tak ani kočárky a ne vůbec chodci s pejsky..
nevím prostě si myslím, že se to hodně hrotí.. Kdyby lidi byli normální a nehrotili všechno tak by se dalo..
ALe kolikrát mi přijde, že hrotí obě strany.. Já když jedu na kole a vidím před sebou babču se psem, tak určitě nebudu půl dne řešit, že bába si dovolila jít se psem, protože na mě začal štěkat, že jsem musela třeba sesednout z kola a obejít ne bo tak..
Nevím, je to asi každého věc, ale kdybych se měla na každého nas.. tak ndělám nic jiného..
A jak jsem už psala, pokud chce cyklista někoho předjet má s předstihem dopředu cinknout.. aby ten předjížděnící věděl, že někdo za nim jede.. ono ne každý jede na kole - bruslích, jak drak jsou tam lidi co to mají jako lážo plážo..
A když si jdeš zahrát tenis, tak je taky v pořádku, že každou chvíli přerušíš hru? Od toho ty účelové prostory jsou, kdybych se každou chvíli měla zastavovat, tak fakt nejdu na cyklostezku.
@adam75 píše:
@Modesta mě by zajímalo, jak jsi přišla na to, že na cyklostezku nesmí děti?
a tak o by mě zajímalo, kde tohle píšu. Píšu, že tam nemají co dělat samotné čtyřleté děti bez dozoru dospělých.
Edit by Mod: stojím si prostě za tím, že takhle malé dítě, které se neumí chovat, nemá bez dozoru co dělat na cyklostezce, na silnici a tam, kde svým zbrklým jednáním ohrožuje hlavně samo sebe, protože dospělý tu srážku ustojí snáz.
No pěkně se to tady rozjelo.
Já osobně bych tak malé dítě po cyklostezce jet nenechala. Nevím jak jinde ale tady ta naše kolem baťáku je fakt frekventovaná a pro dítě potažmo ostatní je to prostě nebezpečné. Zvykem je cinknout než někoho předjedeš, ale malé dítě to může právě „rozhodit“ otočit se a zároveň se otočit i s řídítky a přejet tak do protisměru.
Sousedka měla dost bolestivý pád s odřenýma rukama a roztrhanýma kalhotama proto, že z keře náhle vyběhl na cyklostezku pes, kterého měla panička navolno. Takže nezáleží na pohlaví, barvě kůže, náboženství, věku ani vzdělání! Vždy je to o lidech kteří se umí, nebo neumí chovat!
@SarinkaSar1 píše:
@alifieto už tady bylo…maminky nečekají že dítě vběhne do silnice, do protisměru bruslaři když ho objíždí…ale já jsem to asi čekat měla a měla jsem radši projistotu jezdit s bruslema po trávě ne?
To vis, to je nejjistejsi ![]()
@ulice píše:To je tak velký problém pochopit, že cyklostezka je určšená i pro rodiny s dětmi? Není to tréninková dráha pro sportovce, ale rekreační stezka pro lidi různého věku a úrovní ježdění, tozn. i pro staré lidi, děti, začátečníky.
A je takový problém pochopit, že děti a začátečníci mají být pod dohledem a nekřižovat zmatečně z jedné strany na druhou?
Je to pozemní komunikace jako každá jiná, silnice je sice taky určena začátečníkovi, ale pokud někomu vjede do cesty, protože neumí, tak chyba bude především na jeho straně.
(2) Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.
(3) Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou.
Dál pokračují odstavce o tom, že nesmíš ohrozit vedlejší pruhy a levem smíš jet jen kvůli předjíždění. Ve chvíli, kdy tam vletí dítě, tak je to prostě chyba rodičů. Buď dítě zvládne spořádanou jízdu nebo nezvládne, tak se využije buď prázdný kus cyklostezky nebo se to prostě naučí jinde. Fakt by to chtělo trochu slušnosti.
U nás tady vedle kdyby takové dítě vjelo do vedlejšího pruhu, tak zabije sebe a dalších x lidí, protože je obousměrná a je tím spíš důležité, aby dítě nekličkovalo, ale jelo ve svém pruhu při pravé straně. Pokud to poruší a zraní tím někoho, tak je úplně jedno jestli je to dítě, stařec nebo kdokoliv jiný, porušil pravidla jízdy a vážně ohrozil ostatní účastníky provozu
když tam vběhne pes, tak taky nebudu těm lidem nadávat, že mají předvídat, že tam může vběhnout pes ![]()
Tak jsem si dneska při cestě tramvají vzpomněla na tuhle diskuzi. Jely s ní totiž i dvě „skvěle“ vychovane matky. Seděly tak, že na ně měla výhled celá tramvaj. První z nich kojila už chodící dítě tak, že bylo vidět všechno. Nejlepší byl uslintaný pohled bezdomovce, který akorát nastupoval.
Druhá hvězda nechala cca dvouleté dítě stát a později skákat v botech na sedacce
a když začalo dítě olizovat sklo, tak ho jen slovně upozornila, že se to nedělá. Tak v tom v klidu pokračovalo dál ![]()