Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ugluk jo,tak já to mám naopak klidně to každému řeknu že je malá po ivf, setkala jsem se jen s kladnými reakcemi. malá je nádherná a jsem pyšná že je po ivf, mám to tak v hlavě nastavené ![]()
@krtek7489
ale jo, jsou to jen čísla, průměry…nějaká vesnická malotřídka asi nebude mít žádný, jinde ty 2-3 (5 je opravdu nadnesené-zatím
) být můžou, třeba dvojčata se do jedný třídy dávají
To já taky jen tak, myslím že jsme se pochopily.
jen prostě bych neoperovala s tím, že já znám jen 2, tak ono ve skutečnosti jich moc není. Já třeba „neznám“ žádnou, co byla na potratu a přitom čísla hovoří jasně a natuty jich znám možná víc než by mi bylo milé a možná jsou to lidi, u kterých by mě to překvapilo (víc než u jiných).
Ja jsem se spis pobavila pri predstave tajne diskuze zen odmitajicich IVF.
Uzivatelka: Je to hrozny ze?
Uzivatelka2: No je, fakt, neznam nic horsiho
Uzivatelka3: znam jedno dite ze zkumavky a je divny.
Uzivatelka4: ja zadny neznam, ale kdybych znala, urcite by bylo divny.
Uzivatelka: hrozny ze?
Uzivatelka2: no je, neznam fakt nic horsiho…
Jsi to nejak neodhadla zakladatelko.
Ja tu nicim argumentovat nehodlam, tyhle casy uz mam nastesti za sebou, srovnane to mam a uz nemam potrebu presvedcovat nekoho o svych pohledech na vec, nicmene pointa zakladaciho „dotazu“ nebyla zrejma resp. je ponekud nesmyslna, tak jak se ji ted snazis prezentovat (jen jsem si chtela v dobrem povykladat s temi, co by na IVF nesly) ![]()
@ugluk Tak jistá si samozřejmě nejsem, myslela jsem spíš nejbližší kamarádky a to jsou většinou všechno holky 40+ co měly děti v době, kdy umělé oplodnění bylo v plenkách. Bohužel se setkávám spíš s opačným problémem a znám víc holek, co byly na interupci
Já osobně také každý měsíc trnu, aby ten test, co si dělám byl negativní
Další dítě už opravdu neplánujeme a žádná antikoncepce není 100%,tím spíš, že HA by do mě nikdo nedostal. Každá máme holt něco ![]()
@Natálka26 myslím, že 100 let není nevyhnutné čekat
Prvnímu „dítěti“ ze skumavky je dnes 36 let, je to obyčejná ženská, která přirozenou cestou počala syna, tomu je dnes 8…
Já chápu, že pro někoho je IVF už za hranicí, ale mě vytáčí některé důvody, kterými se to hájí, obzvlášť ty náboženské a pak takové, které vůbec nic nevypovídají
Osobně jsem tohle podstoupit nemusela, ale bratr se švagrovou takové štěstí neměli a rozhodli se do toho jít. První dítě se podařilo asi po roce (dnes má 15 let), druhé se už nepovedlo. Podstoupila mnoho, bylo mi ji líto, ale nikdy bych jí za to neodsoudila. Prostě chtěli a věnovali tomu asi dva roky, ale už je konec, teď pro ně nastala situace, kdy si říkají „příroda to chce jinak“ ![]()
Já myslím, že každý pár, který se rozhodne do toho jít si je dobře vědom rizik. Není to jen o ženách a jejich touze být matkou, obzvlášť dnes, kdy je čím dál víc neplodných mužů… ![]()
Ještě k tomu co psala Krtek- já taky porozuměla tomu, jak to s dětmi myslela. Taky bych si dokázala představit, že kdybych nemohla mít děti, žila bych prostě bez nich. Nevím, co je na tom nepochopitelné
Akorát pro mě by tohle smíření nastalo až poté, co bych absolvovala (třeba opakovaně) proces IVF
Já to totiž nepovažuji za nic proti přírodě. Je to přirozený vývoj, který medicína nabízí. Za umělé a „proti přírodě“ považuji úplně jiné věci a procesy
Tím ale nechci říct, že tenhle pohled je ten optimální. Každý má na to svoji optiku ![]()
@siamka7 tak ja nemuzu rict, ze bych byla pysna (teda jsem pysna na dceru, ne na jeji poceti). Beru to jako fakt. Nekdo se narodi z laskyplneho vztahu po neznem milovani, nekdo z uletu na diskotece, nekdo z pomeru s milencem, nekdo z vasniveho sexu o svatebni noci a nekdo z IVF. Nevidim duvod proc na to byt hrda nebo se za to naopak stydet. Jsem strasne vdecna, ze ji mam. A je mi lito, ze ta cesta k ni nemohla byt jednodussi. Stejne jako je mi lito, ze nejspis nebude mit sourozence. Ale co nadelam.
@Beccca pravědpodobně nejsi v situaci, kdy bys to musela řešit přes IVF.. kdybys nemohla mít děti jinak, taky bys to odsuzovala?? byla bys smířená s tím, že je radši nikdy mít nebudes?? ![]()
@neila píše:
Za umělé a „proti přírodě“ považuji úplně jiné věci a procesyTím ale nechci říct, že tenhle pohled je ten optimální. Každý má na to svoji optiku
přesně tak, každý to vidí trošku z jiného úhlu pohledu.
v jistém slova smyslu není nepřirozené děti mít, ale děti nemít. Takže spíš ty páry, co zůstanou bezdětné, šly proti přírodě, protože už každý školák ví, že jedním ze základních projevů živé hmoty je potřeba se rozmnožit, stejně jako potřeba dýchat, jíst a vylučovat. Pravda, při neuspokojení potřeby dýchání a jídla dochází ke smrti organismu, při neuspokojení potřeby rozmnožení dochází sice taky k jeho smrti
samozřejmě, ale nikoli jako přímý důsledek toho, že se nerozmnožil. Už z toho plyne, že ta otázka je tak obrovsky široká a problematická, že i jen zdánlivý argument „je to proti přírodě“ tady zabíjí sám sebe, protože CO přesně vlastně tu proti přírodě je a KDO proti ní jde.
@ugluk nestačím se divit. Marně si lámu hlavu nad tím, proč by se měl vůbec někdo dívat jinak na dítě které nevzniklo přirozenou cestou. Vždyt je to úplně jedno, je to úplně stejné dítě, jako počaté přirozeně. ![]()
@krtek7489 vidis, ja zas v okoli neznam nikoho, kdo by podstoupil interrupci
Respektive neznam nikho, kdo by se mi s tim sveril nebo by se mi to o nem doneslo. Mozna proto, ze dlouhodobe o dite usilujicim se to nerika. Mozna proto, ze muj postoj k interrupcim mozna neni primo radikalne odsuzujici, ale urcite neni souhlasny. A ciste statisticky takovych lidi kolem me musi chodit dost.
Anonymní,
jenže to je právě ona rozdílnost názorů. Já sama za sebe mohu uprimne říct, že pokud bych nemohla mít děti přirozenou cestou, tak bych je neměla vůbec, nic dalšího už bych proto neudělala.
@Koblížek21 píše:
Taky jsem proti tomu, důvody rozvádět nebudu, stejně by je většina nepochopila protože jsou jen zahleděne do toho JA CHCI SVOJE DITE. Ano, mam dvě děti, ale mužů říct, ze na IVF bych NIKDY nesla, zrovna tak ale ne do adopce. Ona totiž asi ta příroda ma důvod, proč mužům ubýváji spermie apod…se koukněte, kolik tu uZ žije lidí, jednou to bude neudržitelny stav. Je teda pravda, ze odsuzuji i urcite medicínské zákroky atd., aby to nebylo jenom o tom IVF. Dal to tu komentovat nebudu.Příspěvek upraven 13.11.14 v 08:51
Jen by mě zajímalo, zda budeš odsuzovat nějaký lékařský zákrok, až ho bude potřebovat tvoje dítě
nebo ho snad necáš zemřít, protože to je prostě příroda
![]()
@Anonymní píše:
@Beccca pravědpodobně nejsi v situaci, kdy bys to musela řešit přes IVF.. kdybys nemohla mít děti jinak, taky bys to odsuzovala?? byla bys smířená s tím, že je radši nikdy mít nebudes??
to je přesně ono, kdyby tady napsala ženská něco v tom smyslu, je mi 40 celá dlouhá léta se snažím o dítě, ale prostě se nám těhotenství nezadařilo, IVF pro mne není cesta, nechci IVF, takže jsme bez dětí, je tu na tom někdo stějně na pokec, je to fér. Když IVF odsuzuje někdo, kdo vůbec nemá ponětí, co to je neplodnost, má své děti bez zásadnějších problémů, nebo se dokonce každý měsíc obává, aby přirozeně nebyl těhotný, protože mu to jde snadno a další dítě fakt nechce, je to jen a jen pokrytec odsuzující něco, co mu k ničemu není a k ničemu to nepotřebuje. To se mu to odsuzuje.
@boball píše:
@ugluk nestačím se divit. Marně si lámu hlavu nad tím, proč by se měl vůbec někdo dívat jinak na dítě které nevzniklo přirozenou cestou. Vždyt je to úplně jedno, je to úplně stejné dítě, jako počaté přirozeně.
Je to prostě o úhlu pohledu
Já bych to dítě jako stejné prostě neviděla. Ale to je můj problém, v mojí hlavě ![]()
@boball píše:
@ugluk nestačím se divit. Marně si lámu hlavu nad tím, proč by se měl vůbec někdo dívat jinak na dítě které nevzniklo přirozenou cestou. Vždyt je to úplně jedno, je to úplně stejné dítě, jako počaté přirozeně.
ano, dítě je stejné, jen lidé jsou různí, někteří omezenější než druzí.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.