Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lasislava1 píše:
@Natálka26 Já nevím jak ty, ale já na diskuzi kliknu, nelezu do ní..A nečtu jen diskuze, které se mě osobně dotýkají.. Takže jsem třeba četla manžel není otec, nebo dárce spermatu ( do kterého bych nešla), ale klidně si to přečtu.
Na tohle to byla reakce.
@Natálka26 píše:
@Lasislava1Je těžký pochopit o čem ten druhý mluví, když chci sama sebe obhájit, že jo.
No pořád nechápu, jako to má souvislost s tím co jsem napsala..
@lukresia píše:
@Natálka26 děkuju za odpovědv podstatě s tebou souhlasím, ale s tím jak to podala prvně se přímo nabízelo, aby sem došly i ty holky, které mají opačný názor
Není za co
Ale podívej se na to trochu jinak. Máme tady dvě skupiny jedna, která IVF fandí a bude ho obhajovat stůj co stůj a druhá skupina, která je proti (jo je nás sakra míň), ale ta druhá skupina nikde neodsoudila nebo nenapsala nic tak hnusnýho proti první skupině, ovšem přečteš-li si příspěvky první skupiny dočteš se takových perel, jako že jsme 100 let za opicema, že nevíme o čem mluvíme, že jsme hloupý atp. Kde je ta tolerance nebo respekt k tomu druhýmu?
Pak nemá smysl ti to vysvětlovat, když už jsem ti i zkopírovala ten příspěvek.
@krtek7489 píše:
Ale to je právě ten osud, že by jsi se 2 závažnými nemocemi asi mít děti neměla, když to nepůjde přirozeně. O tom to právě je. Proč chceš tu přírodu za každou cenu ošulit?
přesně…
Tak já se domnívám, že to, proč zakladatelka založila tuto stránku je jasný - sama možná podvědomě někde zazlívá společnosti (resp. rodičům), že skončila v DD a nikdo ji nechtěl. Proto má pocit, že když jsou plné DD, neměly by zdánlivě neplodné ženy uvažovat o svém vlastním dítěti, ale měly by být „využity“ pro vychování už narozených dětí.
Já sama mám skoro 38 let a vždycky jsem IVF odsuzovala. Naletěla jsem kecům o přírodě a osudu. Nakonec jsem to všechno přehodnotila. Proč? Když jsem si sama sebe představila v 50ti bez dětí, říkala jsem si, že mi i „ládování hormonama“ (který mimochodem není vůbec tak strašný) stojí zato, abych si jednou nevyčítala, že jsem to z vlastní pohodlnosti a strachu nezkusila. Ty předsudky vůči čemukoliv jsou jen z neznalosti (viz např. historické postoje církve k vědě). Hormony ani umělotina v IVF není. Naopak všechno musí být max. přiblíženo tělu, protože jinak by to prostě nešlo. Myslím, že platí obecné - člověk je tím víc radikální, čím méně o věci ví. Kolik z vás „přirozených“ matek si něco zjistilo o IVF? Předpokládám, že nic, když jste to nepotřebovaly. Právě proto tomu nemůžete - ani ze zdravotního a už vůbec ne z psychologického hlediska rozumět. Mě názor matky se dvěma dětma, že by klidně žila bez nich prostě nemůže uspokojit, protože ta matka vůbec neví, o čem, v případě bezdětnosti, mluví.
@Natálka26 máš pravdu, já jsem se zaměřila na obhajování té první skupiny, ale nezatracuju ani názor té druhé, pokud ho nevnucují ostatním, ale šlo mi hlavně o zakladatelku, zajímaly mě ty předsudky, které má proti IVF
@Lasislava1 píše:
No pořád nechápu, jako to má souvislost s tím co jsem napsala..
No to nemá, protože já Ti psala, že chodím i do diskuzí, která se s mým názorem neshodují.. Tak nechápu, co bych měla obhajovat..
Mělo tam být - hormony ani umělotina v IVF nejsou tak strašné.
@Natálka26
Ano, souhlas. Všimla jsem si, a ne pouze u tohoto tématu, že existuje vždycky nějaký názor, který je v kurzu a je obecne považován za spravny, potažmo moderní, opačný názor se obvykle považuje za zaostalý či hloupý. ![]()
Kdo by si chtěl o tom popovídat tak mi můžete napsat sz a založíme teda tajnou diskuzi, tohle nemá cenu… ![]()
@Natálka26 100 let za opicema jsem tu psala snad jen já a opravdu to nebylo myšleno vážně - jen jako ukázka toho, že když se napíše nějaký předsudek, tak ten, proti komu to směřuje, se prostě ozve a chce se bránit - tak jako jsme se ozvaly my, co jsme IVF prodělaly, že nejsme hodné toho, aby měl někdo vůči nám předsudky a odsuzoval náš postup… Setkávám se občas s názorem, že IVF je divné a proti přírodě - na to by mě ani nenapadlo reagovat. Ale když zakladatelka napsala, že má proti takovým ženám předsudky, tak už to bylo krapet konkrétnější
Takže opravdu si nemyslím, že žena, která odmítá IVF je hloupá a 100 let za opicema
Má proto své důvody - ale „proti přírodě“ pro mě není dost vyčerpávající argument ![]()
@Menora Tak správnost názoru teda posoudit neumím, protože každá smýšlíme jinak..
Ale souhlasím s tím, že když člověk s něčím neshouhlasí, tak hned závidí a nevím co ještě…
@Lasislava1
Tak jsem to i myslela, nejde o to posoudit správnost názoru, to jde jen občas. Spíš o to, že menšinový názor nemusí byt mimo a většina nemusí mit pravdu a že je třeba u respektovat i odlisne vnímání světa.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.