Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
@Beccca pravědpodobně nejsi v situaci, kdy bys to musela řešit přes IVF.. kdybys nemohla mít děti jinak, taky bys to odsuzovala?? byla bys smířená s tím, že je radši nikdy mít nebudes??
já myslím, že na tuhle otázku nemůže nikdo věrohodně odpovědět. Už jen z jediného důvodu - žena jakkoliv přesvědčená, že by do IVF nešla (než zjistí, že dětí mít němůže), je šťastně vdaná/ve vztahu a neúspěšné pokusy považuje za hru náhody. Jenže uběhne rok-dva, doktor stanoví diagnózu, která jí obere o možnost přirozeného početí. Podle mě se začnou lámat ledy až v teto chvíli protože do toho vstupuje manžel/partner. A co když on bude po dítěti toužit natolik, že byl ochoten se rozvést/rozejít jen, aby mohl být otcem, ne adoptovaného dítěte, ale vlastního? Bude i žena nadále trvat na tom, že IVF nikdy a za nic? Obětuje manželství/vztah? ![]()
Nedovedu si představit, že tohle dokáže někdo předem posoudit. To musí být hodně těžké chvíle a možná člověk začne na věci hledět jinak…nevím, jen přemýšlím ![]()
Ahoj…mám děti z 15. pokusu ivf a ničeho nelituju..ani toho čtvrt milionu co sem do toho vrazila ani těch mnoho let trápení a touhy mít vlastní dítě, tak to prostě mělo být. Za domem přes lesík máme dětský domov, jak to ta vypadá si snad ani neumíš představit…běž si vybrat…jen se připrav na to že většina dětí jsou romové atd…nebudu dál rozebírat
![]()
Já myslím, že my a naše generace nemůže posoudit jaký dopad bude mít IVF pro budoucnost. Tady nejde o jednu ženskou z IVF který je 36, tady jde o ty děcka, kterých je čím dál tím víc a to dřív jak za 100 kdy už bude víc generací posoudit nemůžeš. To je můj názor a chápu že ve zdejší komunitě není zrovna mezi oblíbenými. Jak jsem řekla už na začátku svoje důvody psát nebudu, protože nejsem dneska nakloněna k tomu na dalších 10 ti stránkách s někým rozebírat proč a jak, že je to jinak, že to nechápu atp.,ale není to jenom o tom,, je to proti přírodě" nebo náboženský důvody blbě řečeno ani nevím rozdíl mezi katolíky a křesťany.
Každý tohle máme jinak, pro někoho tady je nepřípustný si adoptovat dítě z DD nebo kojeňáku, pro mě by to byla jediná možná cesta nebo náhradní matka, ale ze svýho vlastního přesvědčení vím, že do IVF bych nedokázala jít.
Mě jediný co tady v tý diskuzi fakt strašně vadí, tak jsou urážky od skupiny podporující IVF vůči těm co pro to nejsou, to je snad to jediný.
@Beccca píše:
Je tady ještě někdo kdo nesouhlasí s umělým oplodněním? Zkrátka se mu to zdá jako mě proti přírodě?
Nechci provokovat ani vyvolávat hádky ale nemůžu si pomoct, mám předsudky vůči ženám které se za každou cenu chtějí stát matkami a přitom ani nepomyslí na dětské domovy.
Pravil někdo, kdo IVF nepotřebuje a má děti snadno i bez něho, že?
Já jsem třeba proti pojídání červů, kobylek a jiného hmyzu a NIKDY bych je nejedla!!! Ta, která nikdy nehladověla ![]()
Až si vybereš, že budeš radši bezdětná, než abys podstoupila IVF, pak teprve bude tvůj názor o něčem a opravdu vyjadřovat nějaké tvé zásady ohledně souladu s přírodou. Do té doby jen provokuješ a vyvoláváš hádky a ventiluješ ubohé předsudky.
(Diskuzi radši nečtu)
@Beccca píše:
Je tady ještě někdo kdo nesouhlasí s umělým oplodněním? Zkrátka se mu to zdá jako mě proti přírodě?
Nechci provokovat ani vyvolávat hádky ale nemůžu si pomoct, mám předsudky vůči ženám které se za každou cenu chtějí stát matkami a přitom ani nepomyslí na dětské domovy.
![]()
Tak popořadě… Ženy, které se každou cenu chtějí stát matkami - nejsou to podle mě ty, které jsou na IVF, ale ty, které přestanou brát na tajňáka antikoncepci, nebo se nechají náhodně oplodnit někde na diskotéce buhvíkým… ![]()
Další věc…děti v dětských domovech nebývají vždy „volné“ k po právní stránce.
Ty by sis vzala dítě, o kterém nevíš nic? Nic o jeho rodičích, genech, anamnéze?
Partnera si podle něčeho vybíráš a počítáš s tím, že dítě ponese i jeho geny. Takže násilníka či psychicky chorého by sis asi těžko vybrala.
Já jsem šŤastná, že nic, jako IVF jsem podstupovat nemusela a stala jsem se matkou přirozenou cestou. Ale přeji všem maminkám, které IVF podstupují, aby se to povedlo.
A co týče tebe, zakladatelko, jsi omezená a to je ještě horší, než být hloupá.
@Babišovka neeee,bohužel…to nepočítám ty co nedošlo k transferu
![]()
@Beccca jo a ještě jedno pozor.. Odříkaného největší krajíc se říká a osud si umí někdy pěkně pohrát.. Tuhle jsme četla, že do roku 2060 bude většina mužů neplodných
Abys jednou nebyla ráda za vnoučata aspoň z toho IVF
(Samozřejmě ti nic zlého nepřeju) ![]()
@neila píše:
já myslím, že na tuhle otázku nemůže nikdo věrohodně odpovědět. Už jen z jediného důvodu - žena jakkoliv přesvědčená, že by do IVF nešla (než zjistí, že dětí mít němůže), je šťastně vdaná/ve vztahu a neúspěšné pokusy považuje za hru náhody. Jenže uběhne rok-dva, doktor stanoví diagnózu, která jí obere o možnost přirozeného početí. Podle mě se začnou lámat ledy až v teto chvíli protože do toho vstupuje manžel/partner. A co když on bude po dítěti toužit natolik, že byl ochoten se rozvést/rozejít jen, aby mohl být otcem, ne adoptovaného dítěte, ale vlastního? Bude i žena nadále trvat na tom, že IVF nikdy a za nic? Obětuje manželství/vztah?
Nedovedu si představit, že tohle dokáže někdo předem posoudit. To musí být hodně těžké chvíle a možná člověk začne na věci hledět jinak…nevím, jen přemýšlím
naprosto souhlasím, žádná žena, co má přirozeně své vlastní děti nemůže zodpověděn říct, co by dělala nebo nedělala ve chvíli, kdy by to vytoužené vlastní dítě x let přirozeně nepřicházelo. Proto mi takové úvahy těch dětných přijdou liché.
@krtek7489 ale pokud ti to nekdo nerekne, tak to dite jako stejne vidis? I kdyby to byla dejme tomu sousedka, s jejimiz detmi a rodinnou jsi v kazdodennim kontaktu, obcas si je vzajemne hlidate… Je ten rozdil pouze psychologicky?
Kdysi jsem slysela vyjadreni jakesi psycholozky, ze deti po IVF jsou takove bez zivota, bez jiskry, protoze pri jejich zplozeni chybela ta vasen pri jejich zplozeni. Marne tu absenci te jiskry u sve divozenky hledam. Mozna ji tam pani psycholozka proste videt chtela, kdyz se o zplozeni maleho pacienta dozvedela.
@Natálka26 Naznačila jsi, že to do budoucnosti může mít nějaký dopad, mohu se zeptat, jaký máš třeba na mysli?
@Natálka26 píše:
@neilaMě jediný co tady v tý diskuzi fakt strašně vadí, tak jsou urážky od skupiny podporující IVF vůči těm co pro to nejsou, to je snad to jediný.
no, k těm urážkám…na str. 6 (tuším) se objevil termín „něco, co vzniklo uměle někde ve zkumavce“-míněno tím dítě počaté po IVF samozřejmě. Mě tohle přijde jako docela solidní urážka nebo spíš plivanec do tváře těm, kdo něco takovýho podstoupili a to „něco“ si z porodnice pak odnesli.
@krtek7489 píše:
Je to prostě o úhlu pohleduJá bych to dítě jako stejné prostě neviděla. Ale to je můj problém, v mojí hlavě
vzhledem k tomu, že se v ČR ročně narodí kolem 5 tisíc dětí ze skumavky, je docela slibná pravděpodobnost, že ti možná některé z nich bude jednou v LDN utírat zadek ![]()
@terinka4444
Asi by se melo brát v úvahu i samotne založení člověka. Pokud ja o sobe tvrdim, že bych na IVF nešla, tak je to zalozene na tom, jak moc dobře znám sama sebe.
@lekarnicka28 píše:
Pravil někdo, kdo IVF nepotřebuje a má děti snadno i bez něho, že?Já jsem třeba proti pojídání červů, kobylek a jiného hmyzu a NIKDY bych je nejedla!!! Ta, která nikdy nehladověla
Až si vybereš, že budeš radši bezdětná, než abys podstoupila IVF, pak teprve bude tvůj názor o něčem a opravdu vyjadřovat nějaké tvé zásady ohledně souladu s přírodou. Do té doby jen provokuješ a vyvoláváš hádky a ventiluješ ubohé předsudky.
(Diskuzi radši nečtu)
děláš dobře, nečti, já přečetla poslední dvě stránky a je mi fyzicky nevolno z uvažování některých lidí.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.