Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Škoda, byla tu řada kultivovaných příspěvků na obou stranách barikády a mohla se zbořit řada mýtů, na tupé poplácávání po ramenou chuť nemám.
Ty ho nezatracuješ, ale pak tu jsou další co jo, ono je to logický v dnešní době kdy každej třetí běhá do CARu. Stačí se podívat jak tady dvě dámy zesměšňují krtka za to, že má na to jiný názor.
@Menora
tak tohle asi nebude o modernosti, spíš o tom, že se to týká hrozně velkýho množství žen. A jaksi neumí pochopit názor druhé strany.
@JLP
Já nevím kdo to psal, vzala jsem jenom perly co mi fakt utkvěly v paměti. Je jedno jestli jsi to myslela doslova nebo ne, prostě jsi to tak napsala a o co šlo především tak, že takhle odsuzovala především ta první skupina nikoliv ta druhá která má z jakýhokoliv důvodu něco proti IVF. Vy nejste hodné předsudků, ale podívej kolik předsudků a odsouzení jste napsaly na naší adresu? Proti přírodě není pro tebe argument? Já to tu nechci nijak rozebírat, ale zatím to nikdo nedokáže posoudit, na to se bude muset počkat tak 100 let aby se mohlo říct, že je to vážně bez rizika.
@wobludka píše: Škoda, byla tu řada kultivovaných příspěvků na obou stranách barikády a mohla se zbořit řada mýtů, na tupé poplácávání po ramenou chuť nemám.
myslíš že to jde v klidu diskutovat?
@Natálka26
Nebo tak, v tomto konkrétním případe. Jinak jsem mluvila spíše obecne.
@Menora píše:
@Lasislava1
Tak jsem to i myslela, nejde o to posoudit správnost názoru, to jde jen občas. Spíš o to, že menšinový názor nemusí byt mimo a většina nemusí mit pravdu a že je třeba u respektovat i odlisne vnímání světa.
To naprosto souhlasím… Ale jak jsem už psala, já respektuji názor, že někdo nesouhlasí s IVF a že to vidí jako jít proti přírodě..
@Beccca píše:
tak ono obecným smyslem (nebo spíš principem) diskuze je nějaká akce-reakce (prakticky argument-protiargument). Klidně si udělejte soukromou, to samozřejmě je úplně vaše právo, akorát nevím, jestli tímto stylem půjde „diskutovat“ dlouho, když tam nikdo nebude oponovat ![]()
podle mě tady právě je to „hodnotné“ tím, že jsou i ty odlišné názory (z obou stran), takovou diskuzi si ráda přečtu. Jinak by mi to tak nejspíš připomínalo sezení vozíčkářů na téma „Takovou blbost jako maraton bych nikdy neběžel“.
@Beccca píše:
já jsem se tě v klidu ptala několikrát a ani jednou jsi mi neodpověděla ![]()
@xantipi píše:
Je pravda, že i přesto, že dítě mám, tak si dovedu představit žít jako bezdětná. Žila jsem tak dlouho s tím, že já mít děti nebudu a smířila jsem se s tím. A to, že miminko mám je malý zázrak a jsem moc šťastná, že IVF existuje
mám to přesně jak ty ![]()
Problém v mnoha diskuzích tady je ten, že svět emimina se často neslučuje s reálným, běžným světem. Je logické, že tady je koncentrace holek co nemůžou mít děti přirozeně a podstoupí umělé oplodnění mnohonásobně větší, než v běžném životě. Já třeba osobně znám jen 2 holky, které toto podstoupily. Z toho množství lidí co znám, je to kapka v moři. Tady je to naopak. Potom ale, když je člověk v menšině, jen těžko bývá pochopen a většinou se do té menšiny všichni pustí
A nejen tady v této diskuzi. Stačí napsat, že někdo 2 leté dítě krmí hranolkama, pribináky a čokoládou a už se strhne mela
A přitom v tom „reálném“ světě je to běžné a nikdo se nad tím nepozastaví. Potom bohužel ty holky co nemusí na ivf, manžel je doma nemlátí, není jim nevěrný, jsou na tom finančně dobře, děti mají zdravé, bez alergií a intolerancí, krmí je vším možným atd… jsou tady tak trochu za exota, nepochopeny a lynčovány a hned jsou titulovány supermatkami apod.
Chtělo by to více respektu a tolerance k opačným názorům, i když jsou v menšině ![]()
@krtek7489 píše:
Problém v mnoha diskuzích tady je ten, že svět emimina se často neslučuje s reálným, běžným světem. Je logické, že tady je koncentrace holek co nemůžou mít děti přirozeně a podstoupí umělé oplodnění mnohonásobně větší, než v běžném životě. Já třeba osobně znám jen 2 holky, které toto podstoupily. Z toho množství lidí co znám, je to kapka v moři. Tady je to naopak. Potom ale, když je člověk v menšině, jen těžko bývá pochopen a většinou se do té menšiny všichni pustíA nejen tady v této diskuzi. Stačí napsat, že někdo 2 leté dítě krmí hranolkama, pribináky a čokoládou a už se strhne mela
A přitom v tom „reálném“ světě je to běžné a nikdo se nad tím nepozastaví. Potom bohužel ty holky co nemusí na ivf, manžel je doma nemlátí, není jim nevěrný, jsou na tom finančně dobře, děti mají zdravé, bez alergií a intolerancí, krmí je vším možným atd… jsou tady tak trochu za exota, nepochopeny a lynčovány a hned jsou titulovány supermatkami apod.
Chtělo by to více respektu a tolerance k opačným názorům, i když jsou v menšině
ale jo, tady s Tebou (tentokrát
) opravdu souhlasím, povaha serveru atd. prostě předurčuje k tomu, že si sem mnoho lidí přijde vylít srdce (poučit se, postěžovat si, načerpat informace) a pak se tu kumulují „diagnózy“ a vypadá to, že celá ČR je neplodná, tlustá a „všechny“ děti mají autismus, který nejlépe ještě způsobilo očkování.
na druhou stranu ta statistika je neúprosná, to, že Ty znáš jen 2 ženy, co byly (resp. co mají) dítě z IVF neznamená, že jich není mnohem víc, plno lidí to ještě i teď tají, právě kvůli tomu, aby se vyhnuly (resp. aby ochránily své děti) před předsudky typu „umělotiny“ a „hormonální mutanti“.
fakta jsou taková, že nějakou pomoc musí v současnosti vyhledat 10% párů, u zhruba 6% stačí jen nějaká hormonální stimulace, ev. inseminace a děti počnou nakonec přirozeně, ale zhruba 3-5% dětí se nyní narodí z metod IVF, takže prakticky neexistuje školní či školková třída, kde by nějaké nebylo, spíš 2-3. A bude to stoupat.
Samozřejmě je dovoleno diskutovat o čemkoliv, ale když to není uzavřená skupina, tak zakladatelka musí počítat, že s ní každý nebude souhlasit. A toto je holt kontrovezní téma, zvlášť na serveru, který je prvořadě pro maminky.
@elanaa Kdyby to byly 2-3 děti v každé třídě, není to 3-5 %
Nerýpu, jen počítám. Jsou to 3-5 dětí ze 100,to jsou 3-4 běžné třídy, ale to jen tak na okraj
Jen jsem tím chtěla říct, že v běžném životě o umělém oplodnění diskutuji jen velmi sporadicky a tady tím trávím už 2 hodiny
To samé, když někomu řeknu, že dítěti kupuji pribináky a nesleduji éčka v potravinách. Normálně se nad tím nikdo nepozastaví, protože to tak dělá většina, stačí se podívat do nákupních košíků
A tady? Tady jsem za krkavčí matku, co ničí zdraví dítěte srágorama
A přitom já těm uvědomělejším jejich názory neberu, zato ta většina by mě tady nějraději ukamenovala. A tak je to tu se vším, v mnoha diskuzích ![]()
@krtek7489 jsi si opravdu jista, ze znas jen dve zeny, co maji deti po IVF?
Ja ho treba mam a krome rodicu a dvou opravdu nejblizsich kamaradek jsem to nerekla nikdy nikomu. Prave proto, ze namam naladu, aby me dite nekdo prohlasoval za umele, za mutanta (s timto jsem se setkala v jine diskuzi) nebo na nej jakkoliv koukal jako na jine. Protoze jine neni. Kdo vi, treba se nekde potkavame, treba jsme si spolu nekde normalne pokecaly, aniz bys tusila, jak bylo me dite pocati, ja to opravdu na potkani nevykladam a troufam si rict, ze ani valna vetsina tech, kdo to podstoupily.
Ano, v mem pripade muze mit nekdo podezreni, protoze jsem se vdavala v petadvaceti a dcera se narodila v mych necelych dvaatriceti. Ale znam i zenu, ktera porodila ditko do roka po svatbe a presto je po IVF po nekolikalete snaze. Z jejiho okoli to netusi nikdo. Prave proto, ze predpoklada, ze by se na nej rodina koukala jinak.
A jezis, uz to ma 18stranek
…bezte se vy vsechny diskutujici maminky venovat svym detem, nebo Jim pripravte prekvapko nez se vrati ze skolky nebo nevim co, kdyz jsou to Vase tak casto zde zminovane milovane a vymodlene deti…upalujte delat neco, co ty Vase deti skutecne oceni…tohle vecny plkani tady nema s peci o deti nic…zdar, my jdem do lesa ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.