Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Natálka26 ale tak minimálně 5 stránek už si dala, za těch 10 by to stálo
Já to beru, pro mně je zas absolutně nepředstavitelná náhradní matka ![]()
Myslím, že urážky padají na obou stranách - „něco ze zkumavky“ je stejně urážející jako když přiletí něco z opačné strany barikády
To bych neprožívala, tohle je hodně emotivní a osobní téma, logicky víc pro ty ženy, které IVF podstupují ![]()
Myslím, že nejmíň rozumím argumentu, že je to „proti přírodě“
Vždyť kdyby IVF dokázalo opravdu proti přírodě bojovat, museli být všechny pokusy u každé jedné ženy úspěšné ![]()
Můj zkumavkový kluk rád drandí na kole s adoptovaným klukem od naproti. Jeho rodiče IVF odmítli, z pro mě osobně nepochopitelných důvodů, přesto mi nedělá absolutně žádný problém to respektovat, ikdyž se kluci občas majznou klackem. A nikdy mi nebylo naznačeno, že by s tím měla problém ta druhá maminka. Naopak cítím takové určité porozumění plynoucí z obdobného trápení. Přesto si myslím, že potkat se na emiminu, tak se zhádáme - čistě proto, že bych pravděpodobně nad jejími argumenty kroutila hlavou a pořád by mi nešlo to pochopit. Takže věřím že tu nikdo nebude brát jakékoliv protiargumenty jako útok, je to prostě pokec, nic víc ![]()
@terinka4444 píše:
to je přesně ono, kdyby tady napsala ženská něco v tom smyslu, je mi 40 celá dlouhá léta se snažím o dítě, ale prostě se nám těhotenství nezadařilo, IVF pro mne není cesta, nechci IVF, takže jsme bez dětí, je tu na tom někdo stějně na pokec, je to fér. Když IVF odsuzuje někdo, kdo vůbec nemá ponětí, co to je neplodnost, má své děti bez zásadnějších problémů, nebo se dokonce každý měsíc obává, aby přirozeně nebyl těhotný, protože mu to jde snadno a další dítě fakt nechce, je to jen a jen pokrytec odsuzující něco, co mu k ničemu není a k ničemu to nepotřebuje. To se mu to odsuzuje.
Myslím, že u zakladatelky se tímto projevuje trauma z dětství v DD, ale existence IVF přece nemůže za to, že byla v domově.
@Natálka26 hele, tohle je hned v úvodním příspěvku mám předsudky vůči ženám které se za každou cenu chtějí stát matkami a přitom ani nepomyslí na dětské domovy
Co to je? Proč někdo vůbec rozdmýchává takovu diskuzi? Někdo se svými dětmi udělanými v pohodě doma pod peřinou?
@krtek7489 tak uz to chapu
Prestoze se s tim neztotoznuji, ale ja mam podobny postoj k adopci. Prave proto jsme to nikdy nezkouseli, protoze mi to k tem detem neprijde fer, aby se je snazil prijmout nekdo, kdo nevi, zda to dokaze. Zda je dokaze milovat prese vsecko a bez vyhrad prijmout za vlastni. Obdiv vsem, kdo do toho jdou. Ale kdyz neco vyvede, nejak mi to snaz pomaha prekonavat fakt, ze je to dite geneticky moje, ze vsecko, co v ni je, jsme do ni vlozili my dva, jsme za jeji zplozeni zodpovedni.
@Nuníček Aha,tak odtud vítr fouká, já si říkala, že to nebude jen tak. ![]()
@neila píše:
já myslím, že na tuhle otázku nemůže nikdo věrohodně odpovědět. Už jen z jediného důvodu - žena jakkoliv přesvědčená, že by do IVF nešla (než zjistí, že dětí mít němůže), je šťastně vdaná/ve vztahu a neúspěšné pokusy považuje za hru náhody. Jenže uběhne rok-dva, doktor stanoví diagnózu, která jí obere o možnost přirozeného početí. Podle mě se začnou lámat ledy až v teto chvíli protože do toho vstupuje manžel/partner. A co když on bude po dítěti toužit natolik, že byl ochoten se rozvést/rozejít jen, aby mohl být otcem, ne adoptovaného dítěte, ale vlastního? Bude i žena nadále trvat na tom, že IVF nikdy a za nic? Obětuje manželství/vztah?
Nedovedu si představit, že tohle dokáže někdo předem posoudit. To musí být hodně těžké chvíle a možná člověk začne na věci hledět jinak…nevím, jen přemýšlím
Taky možnost, chtěla bych vidět tu ženu v 50, kdy jí partner s kterým byla před 15 lety domluvena, že než IVF to radši budeme bezdětní, život se dá naplnit i jinak, oznamuje, že se rozvádí, protože čeká dítě se sekretářkou. Jako obdivuju lidi, kteří mají pevně nastavené hranice a celý život se jim nepohnou, já to tak třeba nemám, člověk totiž nikdy neví.
@Nuníček píše:
Myslím, že u zakladatelky se tímto projevuje trauma z dětství v DD, ale existence IVF přece nemůže za to, že byla v domově.
navíc, já to znám i z té druhé strany, ze strany lidí, co léta stojí v adopční frontě. Copak je tak snadné dostat mimčo k adopci? Vůbec, většina dětí tam není právně volná. Kdyby tak šlo si říct, jedno mimčo prosím a do roka bylo doa, spousta by po několikátém neúspěšném IVF běžela do děcáku. Třeba hostitelská péče, udělat pár příjemných chvilek staršímu dítěti, které už nemá šanci se z děcáku dostat, jen si ho vzít na víkend, na výlet, zpestřit mu život. Pravidlo číslo jedna je, že to dítě nesmíš dát do auta a vozit ho autem. Prkotina? Pro někoho, kdo bydlí někde, kam se bez auta nedostane? Nebo není vhodné, aby při výetu s takovým dítětem bylo i vlastní dítě…a mohla bych pokračovat. A to je „jen“hostitelská péče.
Mimochodem, IVF neni pripustne, ale nahradni matka ano? Jak se to zaridi? ![]()
@ugluk píše:
Mimochodem, IVF neni pripustne, ale nahradni matka ano? Jak se to zaridi?
to jsem radši ani nekomentovala, protože jsem usoudila, že daná pisatelka myslí snad něco jinýho než to, co tím teoreticky i prakticky je ![]()
@krtek7489 aha, já myslela, že bys snad na děckách čekala tykadla, či co
Možná bys to svoje „umělé“ milovala a viděla úplně stejně, zvlášť kdybys věděla, že si svoje místo muselo trochu vybojovat
Tohle se fakt podle mně nedá dopředu říct, ani stanovisko manžela
Třeba můj byl takový, že o dětech nechtěl ani slyšet, myslela jsem, že zůstaneme jen při tom, které jsem si do manželství „přinesla“
Před 2 lety otočka o 180, Adam je na světě, tatínek v 7. nebi a dnes mi ujídá uši, abychom si spíchli ještě jedno
Taky bych to do něj NIKDY neřekla (ani tchýně
) ![]()
@elanaa píše:
tak když myslíšZ pohledu češtiny je to samozřejmě správně, ale napsáno od odpůrkyně IVF slovní spojení „mít v sobě něco co vzniklo uměle někde ve zkumavce“ je myslím dost silně citově zabarvené i bez toho, že by tam byly použity nějaké vulgarismy. Ale v pohodě
![]()
ještě edit k té tolerance-kdo jí kolik má. Tak myslím že to je přirozené, že se ty, co IVF podstoupily, rázně ohradí, je to pro ně prostě otázka citlivá, nikdo nešel na IVF proto, že se mu nechtělo souložit
Příspěvek upraven 13.11.14 v 14:22A samozřejmě když někomu šlápneš na kuří oko, tak zařve, to je snad normál ne? Zatímco ten, kdo šlápl, tak snadno mňoukne „sorry“.
Ano, možná silně citově zabarvené, nevím jestli jsem zrovna tohle psala já, ale každopádně je to napsané přesně tak, jak bych to cítila, je mi líto
Já bych prostě nesnesla mít v sobě „něco“,co bylo takto uměle vytvořeno. NIKDY. Prostě to tak cítím. Proto mě vždycky pobaví ty názory, že kdybych v té situaci byla… a už na to ani nereaguji. Fakt ne. I kdybych v té situaci byla na ivf bych nešla.
Tak já ženy, co jdou na IVF neodsuzuji, ale osobně bych to dobrovolně nepodstoupila. Umím být sama se sebou a nikdy jsem neměla pocit, že jen dítě naplní můj život (jednu, a dost dlouhou dobu jsem ani žádné dítě nechtěla, než jsem potkala toho pravého, se kterým ano). Otázka je to, zda bych to udělala z lásky k manželovi - což nepopírám, že asi ano (kdyby on strašně moc chtěl své dítě a nešlo to jinak), ale nebylo by to pro mě snadné a musela bych se k tomu vědomě dotlačit (raději bych, kdyby manžel na děti rezignoval, ale jinak bych se „obětovala“). Znám sama sebe. Takže ano, udělala bych to jen kvůli manželství, ale ne proto, že chci dítě, když nelze přirozeně, což, uznávám, by do budoucna mohlo nést pro to dítě neblahé důsledky (myslím tím, že bych podvědomě odmítala formu jakou bylo počato a „něco“ by nebylo ve vztahu v pořádku, „něco“, jemná niance by mohla způsobit tomu dítěti problém z mé strany). V mládí jsem IVF považovala za zázrak moderní medicíny, s postupujícím věkem jsem názor přehodnotila (jako na spoustu jiných věcí). Protože dobrým lidem přeju jen dobré, tak si myslím, že pro ty maminky, pro které je dítě naplněním života a neumí si představit zůstat bezdětné, je nakonec dobře, že tato možnost existuje. Já k ní mám výhrady a pro mě to není.
@Svistice jako daňový poplatník…je to dráha sranda.Mam jeden neuspesny pokus za sebou. Prijdou mi to lépe investování peníze než třeba léčba HIV pozitivniho.Tam stoji léčba mil korun rocne.Tim tuto léčbu nechci kritizovat. Kolik penez jde třeba na sociální davky, to je des.To bych tady mohla psát a psat. Zadna žena není nadsena, ze nemůže otěhotnět prirozene, taky bych radši otěhotněla normalne.Ale nejde to. A jak někdo psal, proti přírodě je tedy i plomba, lecba rakoviny, leceni stitne zlazy…Nechapu
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.