Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Natálka26 jak jsi to myslela s tou nahradni matkou, ze by pro tebe byla prijatelna? jako, ze by ti porodila vase dite nebo svoje (pro vas biologicky cizi) by vam porodila, to se ani pravne neda nebo ano?
@emers píše:
@Natálka26 jak jsi to myslela s tou nahradni matkou, ze by pro tebe byla prijatelna? jako, ze by ti porodila vase dite nebo svoje (pro vas biologicky cizi) by vam porodila, to se ani pravne neda nebo ano?
Nahradni materstvi je u nas tak nejak na hrane. Ale je i zeme kde je v rodnem liste bio matka a ne ta co ho porodila
@elanaa moje mimoděložní po IVF, po IIVF jsem měla zánět v malé pánvi, proto se taky dávají antibiotika preventivně, to mohlo mít za následek zjizvení vejcovodu a následné po půl roce přirozené těhotenství bylo mimoděložní. Prý to mohlo být takto, říkal doktor z CARu a prý je to časté, že po IVF, nemyslím přímo jako v cyklu IVF, ale po tom po něm, když se přirozeně otěhotní bývá mimoděložní, říkal, že to riziko stoupá na 5%.
@Liren píše:
Nahradni materstvi je u nas tak nejak na hrane. Ale je i zeme kde je v rodnem liste bio matka a ne ta co ho porodila
no ale tak hlavně náhradní mateřství jako první krok (teda druhý, hned po domluvení se s náhradní matkou) obnáší v první řadě to IVF, jen se prostě vzniklé embryo neimplantuje do dělohy ženy, od níž pocházelo vajíčko, ale dá se do dělohy náhradní matky. Takže pokud někdo odsuzuje IVF a druhým dechem dodá, že náhradní matka mu neva, tak tomu fakt nerozumím už vůbec.
@emers píše:
tohle je složité, není to v podstatě v zákoně zakázáno, takže co není zakázáno, dá se interpretovat jako dovoleno a už jsou centra i u nás, kde se to dá. Vloží ženě do dělohy tvé embryo a ona ho donosí, dokonce ti myslím, že je to dovoleno u přímých příbuzných zákonem.
@terinka4444 píše:
@elanaa moje mimoděložní po IVF, po IIVF jsem měla zánět v malé pánvi, proto se taky dávají antibiotika preventivně, to mohlo mít za následek zjizvení vejcovodu a následné po půl roce přirozené těhotenství bylo mimoděložní. Prý to mohlo být takto, říkal doktor z CARu a prý je to časté, že po IVF, nemyslím přímo jako v cyklu IVF, ale po tom po něm, když se přirozeně otěhotní bývá mimoděložní, říkal, že to riziko stoupá na 5%.
zajímavý. Kamarádce právě řekl doktor (měla GEU po IVF, tedy v tom cyklu, prostě embryo zabloudilo do vejcovodu, dokonce jím prošlo a vypadlo do břicha, usadilo se a vyvíjelo někde v Douglasově prostoru) že je tu ta teorie o stazích dělohy během transferu, které jsou způsobeny tím, že v tom procesu je toho na tu dělohu prostě moc. Do jisté míry tuhle teorii potvrdily pak i studie, že riziko GEU výrazně klesá, pokud se nezavádí embryo čerstvé, ale jde o KET, kdy je tělo klidné.
@elanaa píše:
no ale tak hlavně náhradní mateřství jako první krok (teda druhý, hned po domluvení se s náhradní matkou) obnáší v první řadě to IVF, jen se prostě vzniklé embryo neimplantuje do dělohy ženy, od níž pocházelo vajíčko, ale dá se do dělohy náhradní matky. Takže pokud někdo odsuzuje IVF a druhým dechem dodá, že náhradní matka mu neva, tak tomu fakt nerozumím už vůbec.
Jo taaak. No jedine to holt nebude bio dite matky ale jen otce a pocate prirozene
a nebo implantace do cizi delohy nevadi tak jako do vlastni ![]()
@terinka4444 no ja to prave vim, ze nahradni matka a IVF rovna se spojrne nadoby, jako jinak by to ani neslo ze, takze fakt taky nechapu jak to @Natalka26 myslela ![]()
@Liren píše:
Jo taaak. No jedine to holt nebude bio dite matky ale jen otce a pocate prirozenea nebo implantace do cizi delohy nevadi tak jako do vlastni
no asi. Něco jako „odnoste mého uměláka, zkazím si ho sama“ (nadsázka) ![]()
@elanaa píše:
zajímavý. Kamarádce právě řekl doktor (měla GEU po IVF, tedy v tom cyklu, prostě embryo zabloudilo do vejcovodu, dokonce jím prošlo a vypadlo do břicha, usadilo se a vyvíjelo někde v Douglasově prostoru) že je tu ta teorie o stazích dělohy během transferu, které jsou způsobeny tím, že v tom procesu je toho na tu dělohu prostě moc. Do jisté míry tuhle teorii potvrdily pak i studie, že riziko GEU výrazně klesá, pokud se nezavádí embryo čerstvé, ale jde o KET, kdy je tělo klidné.
To s temi KETy by me zajimalo zda jsou statisticky uspesnejsi kdyz je telo pted transferem v klidu a ne nadopovane hormony a rozpichane po opu ![]()
@elanaa píše:
ano, GEU hned při IVF je časté, prý taky 5 %, mám to od doktora, to je častá komplikace. GEU nebo roh děložní, jsem ani nevěděla, že může být mimoděložní v nějakém rohu děložním, to je prý nejvíc nebezpečné pro následná těhotenství. A dálě samotná IVF zvyšují riziko následných GEU v normálních cyklech. Což mě jako matce šílící z neplodnosti tenkrát bylo totálně fuk, jen že je to skutečně vedlejší účínek IVF.
@Liren píše:
bio matka je snad vždy ta, která dítě porodila, ne? Za bio nelze určit nikoho jiného ![]()
@Beccca také se mě zdá, že chceš jen vyvolat hádku.
Myslím že IVF je zázrak pro páry, kteří mají problém s početím.
Sama jsem si IVF prošla a jsem za tu možnost vděčná!!
Nebudu tu vypisovat čím vším hrozným jsem si na cestě za miminkem prošla, díky IVF věřím v lepší zítřky.
Ale asi to může pochopit jen ten, kdo s neplodností a nezdarama zkušenosti má.
@Liren píše:
To s temi KETy by me zajimalo zda jsou statisticky uspesnejsi kdyz je telo pted transferem v klidu a ne nadopovane hormony a rozpichane po opu
myslím že se to celkem srovnává, dřív byla úspěšnost KETů nižší, hlavně proto, že embrya nepřežila proces rozmražování. Teď se ale používají jiné postupy na zamražování, nemělo by tam vznikat tolik ledových krystalů a úspěšnost rozmražování je dobrá, takže se stírá % úspěchů mezi ET a KET. Dokonce třeba když se dělají PGD (vyšetří se embrya před transferem), tak dnes se preferuje KET, embrya se vyšetří, zmrazí a další cyklus, kdy je tělo už klidné a celé tak nějak víc v pohodě, tak se zavádí.
@Liren píše:
To s temi KETy by me zajimalo zda jsou statisticky uspesnejsi kdyz je telo pted transferem v klidu a ne nadopovane hormony a rozpichane po opu
hele, teď právě novinka z našeho CARu, nevím, jestli to popíšu přesně, mám to zprostředkovaně od jedné, co to právě podstupuje, ale prý přišli na to, že před menstruací škrábnou do děložní sliznice, jakoby ji poškrábou, prý na to přišli náhodně, takže byla na tom škrábání do sliznice pod krátkou narkózou, pak menstruace, klasická příprva děložní sliznice estrofemem a pak KET. Prý mají 100% úspěšnost na těch pár ženských, kterým to dělali. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Přála bych jí mimčo z celého srdce. To jen taková novinka, co jsem o ní teď slyšela.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.