Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@krtek7489 a je to tvé svaté právo. Jak by se ti líbilo, kdyby to někdo soudila psal, že proti tobě má předsudky, protože embryo, které by bylo biologicky tvoje nazýváš to a klidně bys ho nechala někde umřít, protože ve svém těle bys ho nesnesla? Nelíbilo, že? Protože je to jen tvoje věc a nezasloužíš si za to opovrhování
@neila píše:
@Natálka26 ale tak minimálně 5 stránek už si dala, za těch 10 by to stálo![]()
Já to beru, pro mně je zas absolutně nepředstavitelná náhradní matka
Myslím, že urážky padají na obou stranách - „něco ze zkumavky“ je stejně urážející jako když přiletí něco z opačné strany barikádyTo bych neprožívala, tohle je hodně emotivní a osobní téma, logicky víc pro ty ženy, které IVF podstupují
Myslím, že nejmíň rozumím argumentu, že je to „proti přírodě“
Vždyť kdyby IVF dokázalo opravdu proti přírodě bojovat, museli být všechny pokusy u každé jedné ženy úspěšné
Právě ztrácím svůj čas a energii někde kde to nemá smysl, protože druhá strana nechápe nebo nechce pochopit že to má někdo jinak. Podívej já nikoho neurazila a píšu slušně tak nevím, proč mě někdo na x tý stránce označí za člověka 100 let za opicema, nebo za hloupou ženskou která neví o čme mluví. Já tomu argumentu na jednu stranu rozumím, ale tenhle argument jsem nikdy nepoužila a není z mojí hlavy takže se musíš zeptat těch co to píší. Já pro to mám zcela jiné argumenty ![]()
Copak jsem tu diskuzi založila abych ti na tohle mohla odpovědět?!
@neila píše:
@krtek7489 aha, já myslela, že bys snad na děckách čekala tykadla, či coMožná bys to svoje „umělé“ milovala a viděla úplně stejně, zvlášť kdybys věděla, že si svoje místo muselo trochu vybojovat
Tohle se fakt podle mně nedá dopředu říct, ani stanovisko manžela
Třeba můj byl takový, že o dětech nechtěl ani slyšet, myslela jsem, že zůstaneme jen při tom, které jsem si do manželství „přinesla“
Před 2 lety otočka o 180, Adam je na světě, tatínek v 7. nebi a dnes mi ujídá uši, abychom si spíchli ještě jedno
Taky bych to do něj NIKDY neřekla (ani tchýně
)
Já tohle fakt nedokážu relevantně posoudit
Ale hypoteticky
Když pominu, co tomu musí předcházet, tak kdyby mě někdo uspal a vpravil do mě moje vajíčko oplodněné spermií mého muže, vše se zadařilo a já otěhotněla a to uměle vytvořené dítko z našich buněk porodila, tak ano, určitě bych ho milovala, jako své děti miluju, ale… v té mé hlavě by ten vznik, to divné početí prostě bylo. ![]()
@Natálka26 píše:
@terinka4444Copak jsem tu diskuzi založila abych ti na tohle mohla odpovědět?!
o to to právě je. Nikdo neuráží nikoho, kdo napíše, že pro něj IVF není cesta, že on IVF nechce. Ovšem tady se nepíše, že někdo sám pro sebe nechce IVF, ale že odsuzuje ty, co to IVF podstupují a potažmo celé IVF. Vidíš ten rozdíl?
@krtek7489 tak vidíš, čistě teoreticky bys to dala
nic není černo-bílé… Každý případ je jiný a jedinečný, proto si myslím, že nikdo by neměl říkat nikdy ![]()
@Natálka26 no když už tolik reaguješ a v podstatě nic konkrétní neuvádíš, možná bys mohla ty argumenty dát do placu, třeba někomu rozšíříš obzory
Ještě k tomu, co jsem psala, nemyslela jsem na tebe, tvůj postoj. Já ho beru
Obecně tady lítají dost neurčité věci co se týče argumentů „proti“, možná proto ty rozporuplné reakce. V podstatě jsem nezaregistrovala jediný zcela konkrétní a zásadní
možná jsem ale přehlédla…
@krtek7489 jo tak to souhlas, je to fakt sakra divný. Ale zase se přes to dá poměrně snadno přenést - ikdyž i takové které to nedaly (a teď to není myšleno zle) tu taky jsou, viz diskuse porušení intimity. Paradoxně když jsem otěhotněla přirozeně, bylo to jako porodit císařským řezem. Najednou jsem byla těhotná a nebyla na to vůbec psychicky připravená, chyběl tam ten složitý rituál, to silné souznění s partnerem - řekli mi jen šestý týden, chcete si to nechat? Příroda mi zkumavkové nechala, přirozeně počaté vzala, asi to tak mělo prostě být. Je to jen zkušenost do placu, neříkám že to někdo nemůže mít jinak ![]()
@neila ona je otázka, jestli totiž argument prosto, takový pádný argument proti je. krom výkřiků, že je to proti přírodě, že je to divné a umělé, přes to, že příroda ví, co dělá, že je nás na planetě moc. Proto dítě mají mít jen ti vyvolení, ostatní se mají snažit redukovat počet lidí na planetě.
Já rozdíly samozřejmě vidím, nejsem blbá jenom proto, že IVF neoslavuju. Už jsem psala na stránce předtím (nevím kolik) že nejspíš zakladatelka zvolila špatný slova a že v tomhle tématu je sakra důležitý vážit slova, ale že si zárove¨ˇn nemyslím, že by tomu etra pomohla kdyby napsala,,..nechápu ty které chtějí vlastní děcko za každou cenu."(nevím jak je ta poslední věta doslova.
@neila
Já je ale nechci nikomu servírovat, protože nechci potom bejt pranýřovaná tady a číst uražlivý SZ taky nemám v plánu
jo to nevím kdo co tady uvedl a nebo neuvedl. Vídíš já nechtěla reagovat a přesto mi to nedá a musím, protože je mi hloupý neodesat.. ![]()
Fakt se vám někomu stává, že s někým máte nesouhlas v diskuzi a on vám pak píše SZ a v nich vám nadává?
@Apaji tvůj názor se mi moc líbí - sama svůj názor máš, ale připouštíš v jiné situaci, případně pro jiné typy lidí něco jiného… naprosto souhlasím, co dodat. Já jsem v tomhle benevolentní, sama mám děti po ivf, ale dokážu myslím celkem slušně pochopit ty, pro které ivf není a nechtějí ho podstoupit.
Co ale moc nechápu, je militantní postoj ke všem, kteří mají odlišný názor, a prosazovaní jedné jediné pravdy, ať už je jakákoliv… to neplatí jen pro ivf. Jsme natolik rozdílní, s různým kulturním a jiným zázemím, že jednoduché pravdy neexistují.
@terinka4444 mám stejný pocit
jen bych čekala, že když se někdo veřejně do něčeho opře, tak to podloží aspoň nějakým reálných argumentem. „Proti přírodě“ není argument, ale vzletný výrok, za který se dá leccos schovat ![]()
@neila píše:
@krtek7489 tak vidíš, čistě teoreticky bys to dalanic není černo-bílé… Každý případ je jiný a jedinečný, proto si myslím, že nikdo by neměl říkat nikdy
@Natálka26 no když už tolik reaguješ a v podstatě nic konkrétní neuvádíš, možná bys mohla ty argumenty dát do placu, třeba někomu rozšíříš obzoryJeště k tomu, co jsem psala, nemyslela jsem na tebe, tvůj postoj. Já ho beru
Obecně tady lítají dost neurčité věci co se týče argumentů „proti“, možná proto ty rozporuplné reakce. V podstatě jsem nezaregistrovala jediný zcela konkrétní a zásadní
možná jsem ale přehlédla…
No do popelnice bych to moje imaginární umělé dítko fakt nehodila
Asi
Ne určitě!
![]()
@terinka4444 píše:
Fakt se vám někomu stává, že s někým máte nesouhlas v diskuzi a on vám pak píše SZ a v nich vám nadává?
Fakt se ti to nikdy nestalo? Fakt si nemusela řešit výhružky s adminama?
proč by ti někdo nadával v SZ, proboha? To se tu opravdu děje???
No já ti nadávat nebudu, mě by to seriózně zajímalo
Je to diskuze, bavíme o svých názorech a postojích
Co na tom, že je máme rozdílné? Možná v dalších 10 diskuzích bychom se shodly ![]()
Příspěvek upraven 13.11.14 v 15:16
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.