Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak holky, konečně jsem se dočkala a mimčo máme doma.
Bála jsem se cesty, ale bylo to v pohodě, akorát teda nechtěl bejt v kufru v přepravce, tak si ho děti vzaly k sobě a tam byl hodnej, dokonce si chvíli schrupnul. Doma taky v pohodě, akorát místo na pelechu si lehá v obýváku pod konferenčák a spí tam.
Venku jsem s ním byla dvakrát na čůrání, jenom před barákem, ale nic tam neudělal, tak jsem mu dala doma plínu, jak byl zvyklej u chovatelky a tam čůrá. Sice se mi to moc nelíbí, radši bych, aby se naučil rovnou venku, ale co nadělám. Nechci s ním být venku třeba dvě hodiny, když ještě není doočkovanej. Přece jenom bydlíme na sídlišti a je tady hromada psů.
Ale nečekala jsem teda takovej zájem o něj, sotva jsme ho vyndali z auta, tak k nám přiběhla nějaká paní a chválila ho. Pak ještě hromada dalších lidí, který jsme potkali před barákem.
@PetraJ
krásnej. Já s naší hned běžela jak se probudila a pochopila okamžitě co má dělat a i tak doma měla podložku
a to jsme s ní běhala skoro každé 2h a pak fakt ze dne na den vydržela víc a od 4m podložku nemá
, občas nehoda je ale fakt minimálně
. Ted teda venku blbne a chytá včely
![]()
On právě venku vůbec čůrat nechtěl. Měla jsem to takhle i s předchozím psem, hodinu jsem s ním byla venku a nic a sotva jsme přišli domů, tak se vyčůral tam. Ale tak podložku budu posunovat ke dveřím, tak to snad pochopí. A zítra ho vezmu na procházku, někam na louku, kde nebude tak načůráno.
Teď se dobejval na gauč, tak jsem ho zvedla a on si ustlal vedle mně a už chrní. Ale do postele nepůjde. Opravdu, fakt ne. No, tak možná jo. ![]()
@PetraJ mě právě strašně překvapila že hned druhý den jsme jí vzala ven a okamžitě sedla a čůrala ale i na podložku no, pak právě byl vidět přelom že se probudí a i vydrží, ze začátku vždy knučela u postele kolem 4h ráno
, ted kdyby jí vali nebudila tak spí dlouho, dneska se protahovala kolem 8h
Ideálně až se probudí to prostě se mu bude chtít
![]()
@Markéta80 píše:
@PetraJ mě právě strašně překvapila že hned druhý den jsme jí vzala ven a okamžitě sedla a čůrala ale i na podložku no, pak právě byl vidět přelom že se probudí a i vydrží, ze začátku vždy knučela u postele kolem 4h ráno, ted kdyby jí vali nebudila tak spí dlouho, dneska se protahovala kolem 8h
Ideálně až se probudí to prostě se mu bude chtít:
Jsem připravená spát v teplákách a hned vystřelit ven. ![]()
@PetraJ je náááádhernýýýýý
![]()
A do postele ne??? Chachááááá… to si povíme za pár dní
![]()
Určitě se naučí brzy, že se čůrá venku, holt je to pořád miminko, navíc prodělal obrovskou změnu a je v cizím prostředí
A i když se mu budete věnovat na 1000% tak to chvilinku potrvá
Ale za chvíli z něj bude šikulka ![]()
Takže krom obří trpělivosti a shovívavosti přeji pevné nervy, pevnou výchovnou ruku a neskutečné množství radostí s novým členem rodiny
a abyste se nenudili, tak i nějaké ty psí lumpárničky ![]()
@PetraJ
já jí taky vždy čapla a šla, manžel říkal že mu to přijde moc časté ale ted sám vidí že to smysl mělo
. ještě že je malinká tak jí vždy drapnu a dam na zem až v trávě
. naposled jdeme kolem půlnoci ![]()
Když tady tak řešíme pejsky máte někdo fenku, nebo ideálně někdo kdo se víc vyzná ve veterině
. veterinář ted na ko nadhodil kastraci. prý ideálně kastrovat co nejdřív aby se předešlo rakovinám ale je to tak nebo mu spíš de o výdělek? Zatim jsme spíš proti, bojim se aby se nějak nezměnila, taky čtu často že se zhorší srst
tak aby ve výsledku nebylo x dalších problémů. přece i u ženský když jí vezmou všechny ženské orgány tak je jak v přechodu ![]()
Tak máme za sebou první noc. Večer usnul na gauči, probudil se někdy kolem půl devátý, tak jsem ho vzala ven, postavila ho na trávu a fakt se vyčůral. Pak domaa chvíli blbnul a v půl desátý zase vytuhnul. Tak jsem ho přemístila k sobě vedle postele a šla jsem taky spát. Několikrát se v noci vzbudil, ale hned zase usnul. Takonec jsme vstávali v pět. Ani jsem se neučesala
a mazali jsme ven. Tam se hned vyčůral. Takže je to šikula a snad to půjde. A ode dneška začnem trénoval, aby byl sám doma. Za týden půjdu do práce, tak ať si zvyká.
@Markéta80 ja litala ven hned od prvniho dne a v noci sem myslela, ze tam nekde usnu na miste
ale vyplatilo se a Barney se doma pocural cca 2× a to proto ze mi trvalo dlouho vyhrabat se
venku srm chvalila a chvalila
pripadala sem si obcas jak blb ![]()
Jééé, to je super téma
My se o mimi chceme začít snažit až po létě, ale přispěju alespoň naší současnou smečkou, ať se taky zasmějete
.
Každopádně Vám přeji úspěšnou výchovu a hodně radosti se čtyřnohým kamarádem do budoucna… ![]()
@Markéta80 kolik má fenečka??? Je s PP a plánujete štěňátka s pp do chovu nebo na mazlíky?
Pokud ne a máte možnost fenku uhlídat, tak je to dilema… asi bych se rozhodovala podle zdravotního stavu, příp. zda by hárání pro vás představovalo komplikace - při sportu, výletech, aktivitách… Všichni co znám, kastrovali fenky až cca ve 3-5 letech, nebo aktuálně podle zdravotního stavu. Naši měli fenku NO a nechali jí kastrovat z důvodu akutního zánětu dělohy.
S kamarádkou jsme se o tom nedávno bavily, že aby byla prevence účinná, musí se kastrovat před prvním háráním - tzn. kdy není fenka plně pohlavně a duševně dospělá a vyspělá. Což by mohl být problém, když psi i fenky zcela dospívají mezi 2-3 rokem věku, záleží na plemeni. A nikdo vám nezaručí 100%, že se nějaké rakovinové onemocnění nikdy nevyskytne ![]()
Já mám pejska, kastrovaného, ale byl kastrován už jako odrostlé štěně a mám ho z azylu. Jinak bych s tím počkala až by zcela dospěl.
Pokud si nejste jistá a přesvědčená, že je to správná věc, zkonzultujte to s několika dalšími veterináři z okolí ![]()