Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Saman, já tomuto konkrétně rozumím od začátku, spíš mi asi 2 dny trvalo pochopit, proč a jak často se v tom neangažuje ten vlastní rodič (myslím otce)
Je to složitý. Ale jsou věci, které se prostě tak těžko chápou. Můj chlap vyrostl s macechou a jediné, na čem se zpětně celá rodina (vlastní i nevlastní) shoduje, že on byl výjimečně hodný a spolehlivý syn. Až do odchodu z domova (kolej na VŠ). Přesto tam proběhla téměř přes kopírák podobná reakce jako se píše tady, jak macecha, tak její rodina s takovými postoji, nechci to moc vypisovat, nejsem anonymní a on by nebyl rád, že se vypisuju na netu, ale těžko se chápe, proč odsouváš hluboko za druhou kolej dítě, které nemá pro tebe charakterovou nebo povahovou nebo kázeňskou vadu, nevím, jak to lépe říct. ![]()
@Kdoule Je mi jasné, že kdyby naše dcerunka dostala jen na zadek, tak doma oznámí, že jí macecha mlátí ![]()
@Kdoule Tak tomu rozumím. Ono taky dost záleží na povaze člověka. Jeden můj kamarád se úplně vzdal svého syna z prvního manželství. Když jsem se to dozvěděla, byla jsem v šoku. Má teď další 2 děti, které miluje a je táta na 200%, tkaže nechápu, jak se mohl na to první vykašlat. Někdy prostě myšlenkové pochody lidí nepochopím:nevim:
@Jitta86, například souhlasem s adopcí novým partnerem matky? Takové případy ze svého okolí znám, dřív to bylo i častější, kvůli společnému jménu všech členů nové rodiny ![]()
@Jitta86 Prostě jen platí alimenty, ale vůbec ho nevidá. Nezajímá se o něj a ani samozřejmě naopak. Což nechápu, jak fantastický táta a slušný chlap, může tohle udělat. Teoreticky ano, dítě má nového otce, má svůj život a svoji novou rodinu. Ten chlap taky. Ale zapomenout na vlastní dítě? Nevím co by se muselo stát, abych si to dokázala představit.
Oficiálně vzdát se dítěte může tak, že si ho osvojí nový otec.
@Saman, no vidíš, přitom toto řešení (platit, ale s dítětem se nevídat, nebo např. 1×za rok na narozeniny nebo podobně) je prý časté řešení mužů v situaci, kdy přecházejí do dalšího rodinného vztahu… Prostě nové dítě (a může to dokonce být i jen dítě partnerky žijící s ním ve společné domácnosti) „nahradí“ to předchozí a tím, že s ním netráví čas, rozvolní i tu vazbu… Taky to nechápu, patří to mezi ty chlapské věci, které prostě nedokážu ani rozumem přežvýkat. Ale prý to tak funguje, otec to vyhodnotí i jako lepší pro dítě, když mu jde z cesty ![]()
@chatwenna píše:
A ja te navic obdivuju, kdyby nekdy ublizoval memu trpaslikovi, tak dostane pekne na prdel…
Myslíš jako kdyby dala tvému trpaslíkovi na zadek nějaká nová ženská? To věřím ![]()
@maritimka píše:
On to ale řešit nebude a to raději omezil kontakt se svou dcerunkou, než aby ztratil i naší malou.
Nemyslím si, že je to úplně kvůli tomu, aby „neztratil malou“. Ačkoliv ty vidíš dcerunku jako omyl přírody a malou jako zázrak, pro tvého muže to jsou prostě jeho děti. A co si budem povídat, chlapi moc na mimina nejsou, mluvící děti jsou jim bližší.
Spíš se bojí o servis, který mu poskytuješ jako zjevně schopná ženská. Byt, prachy, péče… Pokud ty cáluješ jeho dluhy i domácnost a on má ve slabých měsících sotva na alimenty, nedivila bych se, kdyby se ti povedlo dcerunku zcela vytlačit, protože tomu nemůže konkurovat. ![]()
@Kdoule tak ono když tu vidím hafo rad k tomu, jak dítě zbavit otce a radši ho nezapisovat do RL, pro jistotu se přestěhovat apod., tak to vidí podobně i matky. Kontakt s dítětem s sebou nese i kontakt s matkou a to některé matky dokážou osladit i tomu děcku ![]()
Jako když si vezmeš dítě, co má nalité v hlavě, že mu asi nedáš najíst a budeš ho mlátit, pak mu co hodinu volá hysterická matinka a po návratu dítěti brečí, jak jí hrozně chybělo a jak tam určitě trpělo (což se mu dá i zpětně vsugerovat - vlastní zkušenost), tak se otcům kolikrát ani nedivím, že si kladou otázku, jestli to stojí za ty nervy dítěte.
@Bábrdl píše:
Nemyslím si, že je to úplně kvůli tomu, aby „neztratil malou“. Ačkoliv ty vidíš dcerunku jako omyl přírody a malou jako zázrak, pro tvého muže to jsou prostě jeho děti. A co si budem povídat, chlapi moc na mimina nejsou, mluvící děti jsou jim bližší.Spíš se bojí o servis, který mu poskytuješ jako zjevně schopná ženská. Byt, prachy, péče… Pokud ty cáluješ jeho dluhy i domácnost a on má ve slabých měsících sotva na alimenty, nedivila bych se, kdyby se ti povedlo dcerunku zcela vytlačit, protože tomu nemůže konkurovat.
Uvidíme, jak to do budoucna bude. Tohle dopředu říkat nejde… Kontakt omezoval postupně, tak možná se to omezí na jedno odpoledne 1× za měsíc ![]()
@Knihomyš Tak to máš přesnou pravdu. Většinou jsou matky, co citově vydírají a ovlivňují dítě. Jsou to větší manipulátorky. Nám stačilo, když matka začala holčičce říkat, že když je u nás, tak je doma sama, a je ji smutno, že kolikrát i brečí a že kdyby byl jakýkoliv problém, tak ať hned řekne tatíkovi a jde k ní atd. Pak to dopadlo tak, že malá nám tady brečela, že nemáme k večeři rohlík a že je to problém a že ji máme hned odvézt k mamince, že ta rohlíky má a je doma sama a brečí po ní. Tomuhle nemůžeš konkurovat, pokuď nechceš taky do dítěte hučet.
Moje nepochopení se nevztahuje na všechny životní situace. Ale tak víte, jak to je, podle sebe soudím tebe. Takže soudím podle sebe a umím si představit, že někdo se vzdá kontaktů s dítětem, pokud například byl sám nevěrný a navázal vztah v době těhotenství matky, nebo pokud dítě vzniklo neplánovaně s milenkou a on chce pokračovat ve vztahu se stálou partnerkou… Jsou to do určité míry zvláštní situace a tam to i chápu, je to často jediné řešení, jak co nejméně ublížit co nejméně lidem.
Ale v takových průměrnějších situacích, kdy dojde např. k nevěře mimo nejcitlivější období (těhotenství plus malé děti řekněme do jednoho roku), nebo se vztah rozpadne ze zcela jiných důvodů… V podstatě je to problém v tom, že se nedokážou dohodnout dospělí. Co na tom nemůžu pochopit svým rozumem, je asi to, že většina otců řeší tu určitou nepohodu opuštěním dítěte. Že tam není větší procento otců, kteří například usilují o svěření dítěte do jejich péče a tím by vyřešili stálé spory o výchovu atd… A to je i důvod, proč mě tanguje debata z pohledu „macech“, protože to je podle mě jeden z hlavních důvodů, proč těch otců žádajících svěření do své péče je tak malé procento (myslím teď otce, kteří rozpad rodiny nezavinili nevěrou či jiným způsobem, pokud někdo rozvalí rodinu a ještě chce mámě sebrat dítě, větší podraz si tedy už představit nedovedu). Prostě nemají své dítě kam přivést, když je doma vůči jeho dítěti tak antipatický vztah
. Raději obětuje dítě, než novou partnerku, což je to, co nechápu. Většina žen by pro své dítě raději obětovala ten vztah s chlapem, než naopak. ![]()
@Kdoule Ale kdyby chlap chtěl dítě do své péče, tak o to přeci usiluje hned, ne? Já třeba poznala svého muže víc jak po roce, co ho exka opustila i s dcerou. Kdyby chtěl mít svěřenou dcerunku do péče, tak o to žádá hned a nenechává to až na období, kdy si najde jinou ženu…
@Kdoule A ono je všeobecné „pravidlo“ - žena vychovává, chlap vydělává. Při rozpadu rodiny se automaticky bere, že žena zůstává s dítětem (takže logicky i opouští vztah pro dítě, když ho má u sebe. Kdyby měl chlap dítě v péči, tak by také vztah kvůli dítěti opustil, to jsem si jistá. Ale ono je opravdu rozdíl, být rodičem na plný úvazek a nebo být rodičem „jednou za 14 dní“…