Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kdoule píše:
Ale pokud nezasáhneš jasně a srozumitelně u „normální“ žárlivosti, objeví se silnější formy odporu… Polévání čajem může být tedy i jednou vylitý čaj, ale nedivím se, že to devítileté dítě vymyslí, je to prostě něco od staršího dítěte. Ale po tomto by asi moje (a doufám i otcova) reakce byla pro dítě dost nezapomenutelná
No jo, ale když dcerunku uhodím (což bych v případě opakovaného vylejvání čaje na mimino a jiných obdobných věcí udělala i u svého vlastního dítěte), tak jsem za špatnou macechu…
A ano, manžel to řeší tak, že jí to vysvětloval, pak asi domlouval a teď dává na zadek. Ale marný to je, ona stejně jde a udělá to znovu a znovu a znovu… Proto nemám ani tu nejmenší chuť, nějak řešit případný odpor těchto sester k sobě navzájem. Když bude malá chtít, až bude větší, za sestrou, není problém. Nebo naopak také, bránit v kontaktu nebudu ani omylem, ale teď nemám nervy, dcerunku usměrňovat a bát se, co, možná ještě horšího, zase provede…
@maritimka Jasně, ono mít dítě víc u sebe je sice víc nervů, ale zároveň je větší šance, že si ho srovnáš a vychováš. Tomu odcházení se nedivím. Máš odcházet od manžela nebo od nevl. dcery? Taky bych radši nepřišla o čas s manželem a zařizovala si to v jiné dny ![]()
@Kdoule Jasně, já vím, že je to i u vlastní. Proto píšu „normální“ žárlení a nějak výrazně to neřeším, jen tak tradičně jako asi každý, není to žádný problém ![]()
@Kdoule Já chci mít jedináčka, takže žárlení nebude. Ale být dcerunka moje, tak se s tím dá něco dělat, ale takhle ne - pro ni jsem cizí, ona pro mě do jisté míry taky a nejde řešit něco, co není můj prolém, což tohle není. Ona se s malou může, ale také nemusí potkávat. Vlastní děti žijící v jedné domácnosti, se potkávají často, takže tam se to řešit musí…
@maritimka píše:
A ano, manžel to řeší tak, že jí to vysvětloval, pak asi domlouval a teď dává na zadek. Ale marný to je, ona stejně jde a udělá to znovu a znovu a znovu…
no jo, ono to u dětí bývá tak, že když pociťují nezájem od milované osoby, tak se radši nechají za něco potrestat, jen když tím ten zájem o sebe vzbudí
ono holka se s tatínkem vidí jenom občas a když už se s ním vidí, tak ho ani nemá pro sebe, tatínek se věnuje i dalšímu dítěti, tetě, práci… žárlí a poutá na sebe tátovu pozornost ![]()
@Kdoule píše:
Toto je pravda, z mého pohledu velmi krutá vůči všem ženám, u kterých to takto probíhá, protože ten chlap zjevně o práci na vztahu nestál, žádnou formou, je to smutné.
Ale skupina mužů přes 50, u kterých probíhají změny související s mužským přechodem, existuje taky. Je to jev popisovaný i v literatuře manželských poradců. Jde o muže, u kterých se začínají projevovat první potíže většinou s erekcí. Není to vždy, ale jde to stále hůře, bývá potřeba stimulace, někdy čím dál delší stimulace. Pokud takový muž zavadí o velmi vnadnou kočičku ve věku 20+ a ta projeví zájem (logicky to nebudou pupkáči bez koruny, ta skupina se rekrutuje z ucházejících a přiměřeně movitých pánů), najednou díky žhavým hormonálním vlnám (daným právě dětím kolem mužského přechodu a laicky někdy označovaným „druhá míza“) náznak sexuálních potíží zcela ustoupí a jemu to naopak šlape jako zamlada - tito muži za takovou kočičkou utíkají (pokud o to stojí a dovolí jim to) jako za záchranou svých sexuálních schopností. S ní jim to jde, doma nejde, i kdyby nakrásně manželka byla ženou snů, tak sex je prostě víc. Tyto muže jsem měla na mysli já. Bývá to rozpoznatelné právě těmi typickými znaky situace - výrazně vybavená kočička 20+ a muž 50+, který byl v předchozím životě víceméně věrný a žil zcela spořádaně.Samozřejmě, pokud se to sejde s tím, co píšeš ty, není to v rozporu. Ale problém, který zmiňuješ ty, bývá přítomen kdykoliv, klidně po 5 letech vztahu i bezdětného, zatímco postupné ochabování sexuální výkonnosti a její boosterizace mladinkou hezounkou kočičkou je příznačné pro určitou věkovou kategorii, stejně jako ta obzvlášť výrazná reakce na to. Muž, který je sexuálně zcela v pořádku a ještě si nepřipouští, že bude brzy hůř (věk 40+ nejčastěji) je mnohem víc schopen použít tebou zmiňovaný mozek. Jsem k pochopení? (Někdy píšu málo srozumitelně, vím o tom…)
k práci na vztahu ti zkusím tlumočit story pána, který se taky rozvedl 50+. Děti už měl fakt velké, pracující, tuším i s rodinami. Své ženy si vážil jako skvělé matky dětí i hodné a spolehlivé osoby. Akorát že ona ztratila po 40 zcela zájem o sex (asi přechod). To tedy řešil jaksi diskrétními milenkami. Ale postupně ztratila zájem takřka o všechno krom údržby domácnosti a zahrádky a dětí, potažmo tedy vnoučat. On by celkem rád cestoval, lehce sportoval, případně kulturně žil - ona nic. Samozřejmě jí to nabízel, ale jak chceš „řešit vztah“ když se ti lidi v ničem nepotkávají? Děti velké, společné zájmy a názory nula… Upřímně, nevím, jak moc byla ona překvapená, osobně bych si na jejím místě oddechla, on je to kapku „dědek na zabití“, ale jeho postoj chápu.
Mužský přechod - to mi přijde jako popis takové „akutní hormonální zamilovanosti“, řekla bych, že přiměřeně soudný chlap, který má důvod si svou 50+ manželku udržet, to buď ukočíruje nebo se aspoň po odeznění nejšílenějšího omámení snaží vrátit. V podstatě jsme u toho, co jsem psala na začátku - chlap je teda někdy v těch 50+ takový tupý bezmozek řízený skomírajícím penisem… hmmm… ještě, že jsem ta megera a drahý to přede mnou v pudu sebezáchovy utají.
@Knihomyš, tvůj popis vztahu chápu, na druhou stranu situace, o kterých se bavíme, mají odlišné charakteristické znaky. Partnerství se jeví spokojené včetně sexuálního života, který bývá řízen více podle požadavků muže (ženy z těchto vztahů až „poté“ zpětně překvapeně zjišťují, že vlastně tam ten náznak problémů s erekcí byl znát, že je to jen nenapadlo, protože prakticky každý chlap toto důsledně tají téměř i sám před sebou), nicméně probíhá jak běžný život, tak koníčky, tak sex, tak dovolené atd. Poté ovšem muž zavadí o eroticky stimulující dívenku. Podmínkou je ochotnost té dívky dělat pomyšlení muži ve zralém věku. Teprve ve chvíli, kdy muž zjistí, jak je opět schopen v sexu zvýšit frekvenci a dosahovat plné a pevné erekce, to vše svižně a automaticky, náhle prozře a zjišťuje, co vše mu doma vadilo (a co ještě včera nejen necítil, ale třeba i svým známým sám rozmlouval) a v čem všem je vztah vyhaslý. Přímá souvislost s tím, že právě zahořeli ve výbušném vztahu s dvacítkou, je samozřejmě jimi zpochybňována. Mnoho z nich skutečně boří, někteří ne ( jejich partnerka nestojí o typ vztahu, kdy ho mají stále po ruce), sexuální výkon většinou vydrží půl roku až několik let, načež se definitivně ohlásí věk, ani zamilovanost do mladinké ženy již nepomáhá a sen o věčném mládí se pomalu hroutí. V této fázi se někteří mají tendenci vracet k bývalé manželce, ne vždy jsou odmítnuti (záleží zejména na době nutné k „procitnutí“).
Pro chlapy je sexuální výkon vysoká hodnota. V mládí jsou zmítáni sexuálními potřebami, v krátkém období těsně před trvalým poklesem sexuálních sil bohužel také. Že by nutně šlo o bezmozek, to si nemyslím, spíš touha zachytit to prchající sexuální mládí, protože pro muže to prostě velkou cenu má… Nepředstírám, že to jako žena dokážu plně pochopit. Nicméně ne každý muž toho zpětně lituje, vyjma toho, že samozřejmě lituje, jak celá situace zasáhla bývalou partnerku. Ovšem jemu stálo za to i těch pár let, prožil ještě něco, co ho vrátilo k pocitu všemoci, schopnosti, mládí. Šli by do toho znovu. Vůbec netvrdím, že to tak dělá každý padesátník a starší, ale popis Lenky002 byl tak stejný, že jsem si do toho trošku rýpla… Dost možná jsem se ani nezmýlila…
@maritimka píše:
@Kdoule Dcerunka vždy něco udělá, když chlap se věnuje malé, nebo pracuje. Ale i když se věnuje jen jí, třeba zmiňované pexeso. Hrála jsem to s ní, ona nevyhrávala, tak se po 10 minutách naštvala (což chápu, to dělá každý), vše smetla ze stolu a při odchodu do pokoje vzala miminu hračku, se kterou si hrálo a zahodila… Načeš jsem na ní vystartovala, ale neuhodila jsem, jen rázně vysvětlila, že takhle tedy ne. Prostě ona se k miminu takhle chová nejen, když nemá do čeho píchnout, ale fakt pořád. Třeba se s ní tuhle manžel učil a já měla mimino v zimní zahradě, kde spalo. Dcerunka se naštvala, že jí něco nejde a že jde na záchod, který je vedle zimní zahrady, na kterou byly otevřené dveře. A dcerunka došla k záchodu a aniž by na něj usedla, jen bouchla dveřma do zahrady, takže se malá vzbudila a ječela. Si měla vidět ten její úsměv…
předem říkám, že osobně neznám situaci ani z pohledu macech, ani z pohledu ex, ani z pohledu nevlastního sourozence…
diskuzi pročítám od začátku, zhruba vím vše co si psala…a co ted popisuješ jsou klasické projevy žárlivosti a snahy o upoutání pozornosti…reakce při neúspěchu u pexesa je podle mě téměř ukázková (ty se jí věnuješ, ona je asi ráda, ale pak jí to nejde, štve jí, že není za hvězdu, přijde vztek a následné trestání sestry, která za hvězdu je - mimochodem v jiných souvislostech jsem schopná toto udělat i ve třiceti letech)
já teda měla děti od sebe cca dva roky (to se říká, že děti v tom věku neví, co je žárlivost), ale naše starší dost vědělo…nezažila jsem nic horšího…navíc tomu dvouletákovi se hrozně těžko domlouvalo a vysvětlovalo…když si zpětně vzpomenu, co vše dělal pro to, abych např. nekojila…a když jsem kojila, byl schopen kousat mě, miminko - hlavně aby ten kontakt skončil…
ted je jim sedm a pět let a věř, že i ted ten starší schválně provokuje toho mladšího, jen aby ječel (a jak jsem slyšela, tak následujících 15 let tomu nebude jinak)…znám situace přesně dle tvého popisu - staršímu něco nejde nebo se něco nepovede nebo dostane něco vyčteno - mladší je v tu chvíli naprosto v pohodě, což vyprovokuje jakoukoliv reakci od staršího, aby mladší začal ječet(často mám pocit, že to dělá jakoby nenápadně, abych se rozčilovala na mladšího, že kvůli NIČEMU ječí, ale abych vlastně věděla, že to bylo naschvál - nevím, jestli to dokážu srozumitelně vysvětlit)…ale vlastně se mají rádi, ipřesto že ten velkej se snaží toho malýho od narození,,terorizovat…
kdybys toho byla schopná zkus vydržet…první rok miminka je pro druhého sourozence hodně náročný (navíc pokud maminka třeba řekne, že tatínek je radši se sestřičkou než s ní)…líbila se mi rada, abys malou,,nalákala,, na starání se o mimi -tohle většinou zabírá u sourozenců - musíš jim vnuknout, že je k péči o mimi potřebuješ (podej plenku, podej dudlík, pohoupej kočárem + pochvala - krásně to zvládáš, moc si mi pomohla)
znova upřesňuji, že to řeším jen ohledně žárlícího sourozence (ex ani macecha nejsem a doufám, že nebudu)
@Lenka002 píše:
Jen podotknu, že než k němu slečna nastoupila do práce, tak exšvagr miloval moji sestru a byl ji na 99,9% věrný a ona netušila dlouho, že má milenku, sex i společné zážitky, výlety, vše Ok.
Můj bývalý mě rok vodil za nos a sexu bylo víc než dost, žádné změny nálad, žádné hádky, najednou šok a během soboty se sbalil a šel.
Všechny,,zlodějky,, manželů by měly být jednou na stejné pozici, přeju jim to.
@susenka 0101 píše:
Můj bývalý mě rok vodil za nos a sexu bylo víc než dost, žádné změny nálad, žádné hádky, najednou šok a během soboty se sbalil a šel.
Zlodějky za to nemohou. minimálně je to 50:50 ![]()
@peggy.sl Přesně tak, kdyby byl chlap co proto, tak o vztah bojuje. Jenže ono se to líp svádí na tu třetí neznámou ![]()
@peggy.sl píše:
Zlodějky za to nemohou. minimálně je to 50:50
Souhlas, přesně tak. Spíš ještě víc ve prospěch chlapa, protože on měl závazek, „zlodějka“ nikoliv.
@Kdoule píše:
Souhlas, přesně tak. Spíš ještě víc ve prospěch chlapa, protože on měl závazek, „zlodějka“ nikoliv.
Znám jenom hrstku zadaných chlapů co by do zahýbání nešli…
jinak ostatní nemají problém.. ![]()
@susenka 0101 píše: