Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@J_Doe píše:
@vonajebohyne @Fazulina A vy jste četli, že rodila před 14 dněma? Jako, 14 dní po prvém porodu jsem byla ochotná uvařit tak maximálně krupicovou kaši…@Izumi Miyako Chápu, že teď se potřebuješ soustředit na něco jiného než na vyvařování. Pokud nejsi schopna ty se svým tátou v klidu promluvit o tom, že nejsi momentálně ve stavu se starat o nemohoucí osobu, pak by mu to měl říct manžel. Snaž se co nejdřív zotavit, nabrat sil, zaběhnout s miminem nějaký režim.
Pak po šestinedělí asi na teba nějaké povinnosti padnou, tomu se asi nevyhneš… Zkus se k tomu postavit bez zbytečného sprotivování si babičky…
Naprosto chápu, jak se cítí, a že je to nepříjemné. Nelíbí se mi však, jak se vyjadřuje o své babičce. I ona jednou bude babička a kdovíjaké může mít zdravotní a jiné problémy. Zkrátka nějaká úcta ke stáří tam nějak není cítit. Jinak souhlasím s ostatními, zařídit dovážku jídla a nastoupit hlavně na ty dva chlapy. Ono asi jablko nespadlo daleko od stromu, když její otec se o vlastní matku starat nechce… Navíc, pokud se jí to nelíbí, nikdo ji přece nenutí bydlet v třígenerační domácnosti, to je na palici.
@J_Doe Ano, cetly. A ani kdyby rodila vcera, tak nepochopim zpusob, jakym se vyjadruje o vlastni babicce. O to jde totiz v prvni rade. Ne o jidlo.
@stinga Prosim te, ani porod neomlouva slovnik typu „pocurana babka“.
@hani28 píše:
Pocity by se mozna pochopit daly ale vyjadrovani ne.Příspěvek upraven 21.06.17 v 16:17
Já to beru tak, že šestinedělce prostě přetekly nervy..
Taky jsem tam byla… Hezké to není, ale přejde to, neberu tento úlet jako její trvalý názor a postoj.
@vokishka píše:
@ngauruhoe proč dočasná dovážka? To přece není nic špatného, když jí to budou vozit pořád.
Přesně tak. Dá se zaplatit i úklid, nákup, cokoliv. Vyřídit příspěvek na péči - aby bylo za co služby platit. Musí se využít všechny možnosti, které jdou. jen někdy ti staří lidé všechno odmítají a vůbec si neuvědomují (nebo už to nedokážou), že tím velmi obtěžují své okolí a rodinu. A někdy by stačilo málo a byli by spokojeni všichni.
Navic kdo vi, jak se „babka“ cely zivot ke sve vnucce chovala a stavela. Ono je to hezke soudit, ale sestinedelka potrebuje hlavne cas na sebe a na dite. Musi se proste postarat zbytek rodiny anebo zajistit socialni pece, pokud je na tom babi tak zle.
Mozna, ze tata se strejdou shrabnou prispevek na peci, a ty holka kokem ni skakej.
Problemem jsou vztahy v rodine ![]()
@Izumi Miyako s 2t miminem mas narok na jakekoli vyroky a rozumni lide to berou s rezervou a vypusti to. Souhlasim, ze by to ted nemelo byt na Tobe, casem trochu poopravis sve formulace ![]()
Holky to je těžký, můj děda je celý život totální arogantní šovinista. Babička s ním měla vcelku peklo. Od mých 15 se do mě jen naváží, co návštěva, to jsem šla s brekem domů…a teď protože už začíná být nemohoucí a potřebuje mě…tak mám jako mít děsnou úctu ke stáří
Ve mě osobně se to teda dost mele a asi tak, udělám, co je otřeba a co mi řeknou NAŠI, že je potřeba, ale z něj se teda nezblázním. Ale chovám se k němu slušně a myslím, že poměrně slušně se vyjadřuju. Ale když jdu od něj potom, co mi nandá…tak mi nějaký ten „dědek“ taky vyletí ![]()
Příspěvek upraven 21.06.17 v 16:25
tak to teda čumím. Nějaká babka? Proboha však je to tvoje babička. Dokážu tě pochopit, že se prvořadě chceš starat o dceru a ne dělat chůvu babičce, ale tak se proboha domluvte a péči o babi si rozdělte a nebo jí pořiďte pečovatelku. A třeba já osobně bych kari starému člověku nedala neboť hodně jich mívá zažívací problémy. Tak jako občas by mi nevadilo se přizpůsobit v jídle a změnit palačinky na něco jiného, ale honit se, aby to bylo za minutu na stole bych se nenechala. Prostě říct babi, jídlo bude za půl hodiny a musím ještě nakrmit malou a toho se prostě držet a na komandování nereagovat. Soudit tě nebudu, nevím jaké máte vztahy, jak se k tobě babička v dětství chovala a podobně. Když to vezmu dle sebe jsou lidé, pro které bych udělala první poslední, vařila jim klidně pět jídel denně dle jejich přání a jsou lidé, kterým bych nepodala ani sklenici vody a to ani kdybych byla jediný člověk v dosahu deseti kilometrů. Takže přeji pevné nervy a vyřešení situace ke spokojenosti všech, jak tebe, tvé rodiny tak i babičky.
@vonajebohyne @Fazulina Jak jsem psala, věřím, že se jenom neovládla, když psala úvodní příspěvek.
Jinak samozřejmě s vámi souhlasím, že k příbuzným se máme chovat slušně a pomáhat, když to jde. Akorát teď je toho asi na ni moc. Těžko radit šestinedělce, ať se zklidní, na mě tenkrát by to mělo přesně opačný účinek, a to nikdo nepotřebuje. ![]()
Nejaka babka, co ce pocurava?
Snad tvoje babicka, takovym hyenam jako ty vzdycky preju, aby se jim to jednou vratilo a zustaly nemohouci bez pomoci.
@cecetka píše:
Navic kdo vi, jak se „babka“ cely zivot ke sve vnucce chovala a stavela. Ono je to hezke soudit, ale sestinedelka potrebuje hlavne cas na sebe a na dite. Musi se proste postarat zbytek rodiny anebo zajistit socialni pece, pokud je na tom babi tak zle.
Mozna, ze tata se strejdou shrabnou prispevek na peci, a ty holka kokem ni skakej.
Problemem jsou vztahy v rodine
Mnoho chlapů se neumí postarat o sebe, natož o někoho jiného. Proto si myslí, že šestinedělka okamžitě nastoupí.
@vonajebohyne Ano bydlím u rodičů, ale nemluvíme tu o pomáhání jim. My doma jako rodina fungujem. Ovšem jakmile jde o babi, jde oheň na střeše. Tátovi se otevírá kudla v kapse, jakmile jenom na svém mobilu vidí její číslo.
@anupati V to máš pravdu, že je u nás problém s domluvou. Ona byla vždycky, ale teď je to horší nebo já to jinak po tom porodu vnímám. Babi je v pečovateláku s tím, že se ovšem domáhá naší pozornosti. Nestačí ji ta péče, co tam má. Malá je její několikátá pravnučka.
Jiank jste teda povedena rodinka, strejda se nestara vubec, tatinkovi je maminka na obtiz a ty jsi taky povedena dcerka.
@anupati No prave. Babi z otcovy strany (nikdy pro me nebyla babickou) me nemela rada uz od narozeni. A davala mi to cely zivot najevo. Na smrtelne posteli mi mazala med kokem pusy. Jak ja zatinala zuby
Pomahala jsem s peci o ni jen kvuli svym rodicum, abych jim ulevila. Jinak si moji peci nezaslouzila za to, jak se ke me chovala ![]()
@J_Doe To mas samozrejme pravdu a souhlasim s tebou. Jen jsem byla z domova naucena chovat se k prarodicum i rodicum (a ze s mou mamkou to je slozitejsi) tak, jak bych chtela aby se jednou dcery chovaly ke mne. On ten priklad hodne dela, ostatne zrovna tady ten pripad zakl. je temer ucebnicovy jak ne.
Nemyslim, ze by se mel clovek obetovat na ukor sebe sama a sveho ditete, ale tak nejak predpokladam, ze kdyz ja poskytnu pomoc svemu diteti v nesnazi, muze ono zase v ramci svych moznosti pomoci nam. Treba i tim, ze mi pomuze s peci o me rodice.
Příspěvek upraven 21.06.17 v 16:39