Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly…
Jako tchýně můžete mít sebelepší úmysl, ale matkou je snacha. Vaše dítě už bylo vychováno, teď jsou na řadě mladí.
Ideální by bylo vyjádření snachy a syna, abychom věděli, co koho skutečně trápí.
A pokud něco trápí syna, budiž, ať se matce svěří, proč ne… ale vyřešit si to musí doma sám. A tchýně nechť se zeptá na diskusi, co si o tom myslí lid, proč ne. Většina je tu zajedno, čili nemontovat se do toho (znám plno jiných diskusí, kdy se bábušky montovaly a pak viděly dítě vnouče jednou do roka).
Milá zakladatelko, v dnešní době vzdálenost není problém, lidé nežijí v jednom stavení 3-4 generace, které musí nějak fungovat… dnes mládí kopne do vrtule a odstěhuje se na druhý konec zeměkoule. Zachovejte klidnou hlavu, nic strašného se neděje… počkejte až snacha vytáhne zdravou výživu, zakáže vám kupovat sladkosti, začne nosit dítě v šátku nebo ho odmítne dát do školky… nebo cokoli jiného, na co budete mít jiný názor…
Raděj se ptejte, proč tak činí, třeba se dozvíte něco zajímavého…
PS: pokud je 2,5leté dítě ve školce nešťastné, nedivte se… takhle malé dítě patří totiž k mámě, nikoli do státního ústavu, ať už jsou řeči o výhodách socializace jakkoli krásné.
@MisaHanuska no, toť otázka… trochu mi to přijde, že synův byt je jen synův byt a ona může být ráda, že v něm o víkendu s dítětem může existovat… že ty problémy budou mít kořeny asi někde jinde…
Asi spekuluji až moc, ale taky by mi nebylo dobře v bytě, o kterém by můj muž a tchýně povídali, že je synův… pokud jsou manželé a mají dítě, neměl by ten byt být jejich společný? Pokud by mi matka manžela dávala najevo, že je synův, taky bych chtěla být všude jinde než jen tam… ![]()
@MisaHanuska Nejspíš jsi uhodila hlavičku na hřebíček - možná to snacha nebere až úplně tak, že by měla u otce dítěte „svoje doma“.
@Malaga tak referenčních osob má pár (maminku, tatínka, babičku, dědečka, prababičku, pradědečka), přičemž maminka je zřejmě vždy poblíž. To na tom jsou mladší děti ve vícečetných rodinách i „hůř“
A prostředí se střídají tři.
Další z citace mi nepřijde relevantní.
@atominnka píše:
@Viwienn Spaní v sedačce není ok, to každopádně. Ale jinak Vám do toho nic není. Cestování děcku neublíží![]()
@Bohulinka takY jsemn měla dítě brzo a zvládla jsem vše sama… není to o věku
@Pomka co top je základní režim? moje děti měly režim ve 3m takový, že neměly v podstatě žádnýklrmila jsem je, kdy si řekly, spaly, kdy si řekly,… koupala jsem ob 2dny… režim jsme začaly řešit až tak v půl roce s příkrmy
Uz jsem to zminovala. Ja krmila malou v pravidelnych intervalech (sama se v tech casech budila na jidlo), na prochazku jsme chodily ve stejne dobe, koupala jsem ve stejny cas a po koupani pritmi, proste byl vecer, slo se spat. To je pro me zaklad, dodrzovala jsem to od prvnich tydnu zivota ditete. Kdybych se mela prizpusobit decku, tak ji koupu o pulnoci
(mysleno novorozene, ted uz v noci spi).
@Pomka píše:
Uz jsem to zminovala. Ja krmila malou v pravidelnych intervalech (sama se v tech casech budila na jidlo), na prochazku jsme chodily ve stejne dobe, koupala jsem ve stejny cas a po koupani pritmi, proste byl vecer, slo se spat. To je pro me zaklad, dodrzovala jsem to od prvnich tydnu zivota ditete. Kdybych se mela prizpusobit decku, tak ji koupu o pulnoci(mysleno novorozene, ted uz v noci spi).
stejně jako u nás, taky jsme to dodržovali takto… ale šlo to i venku, při cestování, kdekoliv jinde než doma… děti se budily na jídlo ve stejnou dobu, usínaly ve stejnou dobu, koupaly se večer před spaním… šlo to dodržovat všude..
@Knihomyš Nás je doma šest a nemyslím si, že z toho mladší děti mají nějakou újmu. Naopak. Jsou usměvavější, veselejší…ale zároveň hůř usínají, jsou roztěkanější…prostě úděl vícedětné rodiny. Ale rozdíl je rozhodně ten, že s náma všema jsou ty děti každý den.
@Viwienn píše:
Jsem učitelka v mateřské školce, máme tam 2,5 letou holčičku, která také přespává skoro každý den někde jinde. Je to strašně bázlivé a vynervované dítě, které nemá žádné zázemí. Proto také mám strach, aby tak nedopadl můj vnuk.
Jinak díky všem za názory…
Určitě to myslíte dobře, Viwienn. Ale třeba je ta holčička bázlivá z jiného důvodu. Určitě budete malému skvělou babičkou. Ono je to fakt někdy těžké. Já už maminku nemám, mám tchýni, která nám od malička pomáhala a pomáhá se synem, miluje ho. Já k ní mám takový zvláštní vztah. Moc si jí vážím, že nám tak moc pomáhá, je to dobrá a poctivá žena, ale někdy mám pocit, že tam nejsem vítaná. Tchán je jiný, na tom vidím, že mě má upřímně rád. Můj muž říká, že to tak není a babička se často ptá, proč jsem taky nepřišla. Nevím, jestli mi rozumíte, někdy je ten vztah tchýně=SNACHA těžký pro obě strany.
@Pomka píše:
Uz jsem to zminovala. Ja krmila malou v pravidelnych intervalech (sama se v tech casech budila na jidlo), na prochazku jsme chodily ve stejne dobe, koupala jsem ve stejny cas a po koupani pritmi, proste byl vecer, slo se spat. To je pro me zaklad, dodrzovala jsem to od prvnich tydnu zivota ditete. Kdybych se mela prizpusobit decku, tak ji koupu o pulnoci(mysleno novorozene, ted uz v noci spi).
A to nejde mimo domov, jo?
@Pomka píše:
to je věc pohledu na výchovu… mně by nějaká pravidelnost zabila, takže ani u svých dětí jsem ji nedokázala udržet a řídila jsem se tím, co děti v danou chvíli potřebovaly (a já byla schopná zajistit). no, zatím tak nějak přežívají ve zdraví ![]()
Správná otázka, kde žije ona, když je v podstatě všude krátkodobě, nechápu její myšlení. U příbuzných a známých přespává na gauči, ani u matky už nemá svůj pokoj, protože jí ho zabrala sestra…O domácnost se nestará, nevaří, nají se a vypere, tam kde se momentálně nachází. A tohle jí řekl syn, že se mu to nelíbí, ne já!!!
A ona se pak začala čertit, že dítě nemusí vidět vůbec…
@serpent píše:
No, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly…
Jako tchýně můžete mít sebelepší úmysl, ale matkou je snacha. Vaše dítě už bylo vychováno, teď jsou na řadě mladí.
Ideální by bylo vyjádření snachy a syna, abychom věděli, co koho skutečně trápí.
A pokud něco trápí syna, budiž, ať se matce svěří, proč ne… ale vyřešit si to musí doma sám. A tchýně nechť se zeptá na diskusi, co si o tom myslí lid, proč ne. Většina je tu zajedno, čili nemontovat se do toho (znám plno jiných diskusí, kdy se bábušky montovaly a pak viděly dítě vnouče jednou do roka).
Milá zakladatelko, v dnešní době vzdálenost není problém, lidé nežijí v jednom stavení 3-4 generace, které musí nějak fungovat… dnes mládí kopne do vrtule a odstěhuje se na druhý konec zeměkoule. Zachovejte klidnou hlavu, nic strašného se neděje… počkejte až snacha vytáhne zdravou výživu, zakáže vám kupovat sladkosti, začne nosit dítě v šátku nebo ho odmítne dát do školky… nebo cokoli jiného, na co budete mít jiný názor…
Raděj se ptejte, proč tak činí, třeba se dozvíte něco zajímavého…
PS: pokud je 2,5leté dítě ve školce nešťastné, nedivte se… takhle malé dítě patří totiž k mámě, nikoli do státního ústavu, ať už jsou řeči o výhodách socializace jakkoli krásné.
Nádherně napsané, jste moc moudrá.
@radúna píše:
- Ono vám ale opravdu do toho nic není. Říct svůj názor - OK. Ale neustále domlouvat snaše jako malému děcku - jste sami proti sobě.
- Vyhrožování ohledně nevidění vnuka - bod pro vás, protože si můžete v případě krajnosti (myšleno, že snacha výhrůžky splní) vymoci soudní styk s vnukem. Dítě má právo na svou rodinu a do té babička s dědou patří. Takže tady by si snacha měla doplnit právní povědomost a nevyhrožovat hloupostma.
Otec snad do toho mluvit může, ne
![]()
@Viwienn píše:
Správná otázka, kde žije ona, když je v podstatě všude krátkodobě, nechápu její myšlení. U příbuzných a známých přespává na gauči, ani u matky už nemá svůj pokoj, protože jí ho zabrala sestra…O domácnost se nestará, nevaří, nají se a vypere, tam kde se momentálně nachází. A tohle jí řekl syn, že se mu to nelíbí, ne já!!!
A ona se pak začala čertit, že dítě nemusí vidět vůbec…
a co mu na tom tak strašně vadí?
@MisaHanuska Tak zakladatelky vnoučeti se těch šest lidí střídá po dvou dnech, to by taky nemusela být trága ![]()
Já jsem monomatka, ale zas půjčovací - kdyby dítě mělo fakt újmu z půjčování, mám teď doma roztřesený neurotický uzlíček, leč opak je pravdou ![]()
Ještě mě s tou postýlkou napadá, že některé matky mají děti v noci u sebe v posteli, tož bych zrovna toto nehrotila. (Jinak mladá spala v kočárku zhruba první tři měsíce, neb tatínek tunil postýlku, negativní dopad taky neregistruji.)