Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co s babou? Kopnout do zadku špičatou botou. Chce si užívat života? Tak ať táhne i do pekla. Ale pěkně ustřihnout penězovod (naprosto! chceš nové boty? not my business, choď si klidně bosá), ať si to užije se vším všudy. Zvát na večeři? Nemáš v p.deli mincovnu, pěkně ať si jí za svoje. Když dokázala udělat to, co udělala (ať už měla jakékoliv pohnutky), musí se životem proplétat kvazi-sama (nebo už má někoho jiného a ten ať ji zve na večeře nebo jí vyvařuje). Pomoc se stěhováním… tady máš číslo a dělej si, co chceš, ještě pomáhat… Pro mě by se stala mrtvou duší.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Omlouvám se, že jsem celý den neraagoval, dopoledne jsem balil na dovolenou odpoledne byli jsme s dětmi a manželkou u vody. Pročetl jsem diskuzi a pokusím se odpovědět dotazy a poznámky.
- Dlouho jsem pročítal diskuze na eMimino a zvažoval zda napsat. Nakonec jsem napsal, ale ani v nejmenším nemyslel, že jednoznačně odsoudíte manželku. Chtěl jsem pochopit ženské myšlení, protože jsem se už po třetí spletl v tom, co ženy chtějí (více později). Ani v nejmenším by mě ale nenapadlo, že manželky postup bude většicnou schvalován.
- Souhlasím, že jsme současnou situaci zavinili OBA, ale to odstěhování prostě nedovedu pochopit.
- Bydlení. Prošel jsem před tím třemi vážnými vztahy, ve kterých jsem se choval opačně než teď a tak potřetí jsem nechtěl udělat stejnou chybu. A udělal.
Poprvé jsem se nastěhoval k přítelkyni, společně jsme její byt zvelebovali. Žili jeden pro druhého. Když jsem byl 2× odmítnut s žádostí o sňatek, resp. plánování rodiny (tvrdila, že je ještě mladá), po třech letech jsme to ukončili.
Podruhé jsme si s přítelkyní pronajali garsonku. Asi po dvou letech se „zbláznila“, že chce cestovat. Sbalila kufry a nechala mě s bytem i půjčkami a odstěhovala se za velkou louži.
Potřetí jsem (tedy s manželkou) jsem se zařekl, že do cizího ani pronájmu nepůjdu. Sice jsme půl roku bydleli u manželky, ale pak jsme se dohodli na sestěhování ke mě (ano do baráku k našim),, resp. nejdříve jsem byt v baráku upravoval (koupelna, kuchyň).
- Finančně zajištění. Pracuji v polostátním sektoru a mám pravidelnou mzdu. Nijak horentní, ale celkově měsíčně vycházíme +-, co ušetříme naspoříme na dovolenou (1× za dva roky moře, 1× za dva roky doma) a ty výlety. Zařekl jsem se půjček. Rezervu máme cca na 1-2 měsíce. Z výplat jsme přispívali na energie v baráku, ale vlastní bychom neutáhli.
- Vlastní bydlení. O vlastním bydlení se začala zmiňovat, až poté, co se vrátila po MD do práce. Po celou dobu mateřské a před jí bydlení s našimi „nevadilo“. Zkoušeli jsme spočítat hypotéku, ale nemáme vsstupní kapitál. Pronájem jsme nezkoušeli, resp. měli bychom akorát na 1+1(2). Na víc bychom si s našimi příjmy v našem městě a se dvěma dětmi nešáhli (jižní Čechy).
- S aktuální situaci jsem se nesvěřoval a nevytruboval. Ale když vás lidi ve městě potkají a ptají se, co se stalo, že slyšeli, to a no, řekl jsme., tj. že se žena odstěhovala a a proč. Stejně tak se ptal soused, že viděl, jak se stěhujeme. Rekl jsem že jen žena s dětmi.
Upřímně nebylo to příjemné, styděl a stydím se, že mi žena „utekla“. Ale měl jsem lhát nebo mlčet?
- Že nevíte jak miluji po 10 letech jinak? Ale snad každý víme, že jinak je člověk zamilovaný při seznamování a po nějaké době ta zamilovanost se změní. Už je to taková jiná láska jiná zamilovanost.
- Jak jí pomáhat. Jasné, s dětmi pomůžu se vším, o tom žádná. Např. na příspěvku na děti jsme se dohodli, kolik jí dám. Ale jak se chovat k ní. Pomohl jsem jí se stěhováním, ale co dál. Pomáhat zařitzovat jí byt. Pozvat do kina, na večeři, procházku? To nevím.
- Manželský sex. Tak ten právě už není. Začala postupně vychládat poté co se vrátila z MD do práce. Vždy když jsem projevil zájem, byla unavená z práce, nebo se vymlouvala na děti, že ještě nespí a pod. Sex byl méně a méně častěji až jednou byl naposled. Řekl bych čím méně byl sex, tím více se zmiňovala odstěhování či naopak. Poslední půrok to došlo tak daleko, že i max. „pusa od babičky“.
Pokud jsem na něco zapomněl, odpovím asi opět až zítra pokud to půjde. Máme zaplacenu na týden dovolenou na Moravu a nevím zda se dostanu na internet. Jedu ale jen s dětmi, manželka nedostala dovolenou, protože mají v práci podstav.
Jinak myslím, že náš stav je podobný co popsala Anonymní v 19:57.
To je nějaký divný, jako jsi borec, že to dáváš. Já bych to asi nezvládnul s ní trávit půl dne u vody, happy family a nevědět na čem jsem. To by mě ničilo. Já chápu, že je to kvůli dětem, ale já bych opravdu chtěl znát její pohled jak jako si to představuje dál. Máte babku v baráku, tak má děti kdo hlídat, tak bych vymyslel program jen pro vás dva a tam se pokusil to nějak probrat}. Tohle musí být strašný, ta nejistota. Jestli ona opravdu nikoho nemá, jako jet s dětmi sám na dovolenou a ona bez dětí sama, to bych se asi vrátil ke zlozvyku v první třídě a začal si kousat nehty co dělá. Pokud by to opravdu ukončila, z jakého koliv důvodu, ok, ale takové na půl všechno, to bych nedal. Chápal bych, že chce čas, že je fakt naštvaná, že si se tak dlouho nerozhoupal, že si nebyl schopný za tolik let něco vybudovat, tomu rozumím a i ji trochu chápu, ale proč to neřekne? Nesnáším nejistotu, na mě by to nebylo, fakt bych se užíral. I rozumím tomu, že chce mít něco svého, vůbec se jí nedivím, ale tak najít nějaké řešení společně, aby jste si to mohli dovolit. Zase mi neříkej, že dva pracující neuživí sebe a dvě děti a nemají alespoň na slušný podnájem. Já byl sám s dvěma dětmi, práce ve fabrice, žádný plat manažera a za rok po 11 letech budu mít splacený byt. Protože mít vlastní střechu nad hlavou pro mě byla od začátku priorita, hold jsme první roky chodili na výlety po ČR, na moře nebylo. To až časem. Takže se bojím, že je to trošku výmluva z tvojí strany. Sám píšeš, že jí finančně pomáháš, což je jasný a přitom ale musíš platit energie v baráku u vašich a jde to, tak co nabídnout, že půjdeš za ní do toho bytu, kde teď je?
Zakladateli, já teda nechápu, že když jste oba pracovali a přispívali jen na energie, že hste víc nenašetřili, že byste neutáhli vlastní bydlení. To buď málo vyděláváte, nebo příliš utrácíte bokem. Každopádně si manželka finančně svým odchodem dost pohorší. Takže pochybuju, že by jejím hlavním důvodem k odchodu byla touha mít něco svého. Pokud nemá sponzora, tak na to prostě nebude mít. Postupně jste se odcizovali, na to mi zas 10 let přijde málo. Asi má všeho plné zuby a už dál nemůže, nebo má někoho jiného, když jde do rizika.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Omlouvám se, že jsem celý den neraagoval, dopoledne jsem balil na dovolenou odpoledne byli jsme s dětmi a manželkou u vody. Pročetl jsem diskuzi a pokusím se odpovědět dotazy a poznámky.
- Dlouho jsem pročítal diskuze na eMimino a zvažoval zda napsat. Nakonec jsem napsal, ale ani v nejmenším nemyslel, že jednoznačně odsoudíte manželku. Chtěl jsem pochopit ženské myšlení, protože jsem se už po třetí spletl v tom, co ženy chtějí (více později). Ani v nejmenším by mě ale nenapadlo, že manželky postup bude většicnou schvalován.
- Souhlasím, že jsme současnou situaci zavinili OBA, ale to odstěhování prostě nedovedu pochopit.
- Bydlení. Prošel jsem před tím třemi vážnými vztahy, ve kterých jsem se choval opačně než teď a tak potřetí jsem nechtěl udělat stejnou chybu. A udělal.
Poprvé jsem se nastěhoval k přítelkyni, společně jsme její byt zvelebovali. Žili jeden pro druhého. Když jsem byl 2× odmítnut s žádostí o sňatek, resp. plánování rodiny (tvrdila, že je ještě mladá), po třech letech jsme to ukončili.
Podruhé jsme si s přítelkyní pronajali garsonku. Asi po dvou letech se „zbláznila“, že chce cestovat. Sbalila kufry a nechala mě s bytem i půjčkami a odstěhovala se za velkou louži.
Potřetí jsem (tedy s manželkou) jsem se zařekl, že do cizího ani pronájmu nepůjdu. Sice jsme půl roku bydleli u manželky, ale pak jsme se dohodli na sestěhování ke mě (ano do baráku k našim),, resp. nejdříve jsem byt v baráku upravoval (koupelna, kuchyň).
- Finančně zajištění. Pracuji v polostátním sektoru a mám pravidelnou mzdu. Nijak horentní, ale celkově měsíčně vycházíme +-, co ušetříme naspoříme na dovolenou (1× za dva roky moře, 1× za dva roky doma) a ty výlety. Zařekl jsem se půjček. Rezervu máme cca na 1-2 měsíce. Z výplat jsme přispívali na energie v baráku, ale vlastní bychom neutáhli.
- Vlastní bydlení. O vlastním bydlení se začala zmiňovat, až poté, co se vrátila po MD do práce. Po celou dobu mateřské a před jí bydlení s našimi „nevadilo“. Zkoušeli jsme spočítat hypotéku, ale nemáme vsstupní kapitál. Pronájem jsme nezkoušeli, resp. měli bychom akorát na 1+1(2). Na víc bychom si s našimi příjmy v našem městě a se dvěma dětmi nešáhli (jižní Čechy).
- S aktuální situaci jsem se nesvěřoval a nevytruboval. Ale když vás lidi ve městě potkají a ptají se, co se stalo, že slyšeli, to a no, řekl jsme., tj. že se žena odstěhovala a a proč. Stejně tak se ptal soused, že viděl, jak se stěhujeme. Rekl jsem že jen žena s dětmi.
Upřímně nebylo to příjemné, styděl a stydím se, že mi žena „utekla“. Ale měl jsem lhát nebo mlčet?
- Že nevíte jak miluji po 10 letech jinak? Ale snad každý víme, že jinak je člověk zamilovaný při seznamování a po nějaké době ta zamilovanost se změní. Už je to taková jiná láska jiná zamilovanost.
- Jak jí pomáhat. Jasné, s dětmi pomůžu se vším, o tom žádná. Např. na příspěvku na děti jsme se dohodli, kolik jí dám. Ale jak se chovat k ní. Pomohl jsem jí se stěhováním, ale co dál. Pomáhat zařitzovat jí byt. Pozvat do kina, na večeři, procházku? To nevím.
- Manželský sex. Tak ten právě už není. Začala postupně vychládat poté co se vrátila z MD do práce. Vždy když jsem projevil zájem, byla unavená z práce, nebo se vymlouvala na děti, že ještě nespí a pod. Sex byl méně a méně častěji až jednou byl naposled. Řekl bych čím méně byl sex, tím více se zmiňovala odstěhování či naopak. Poslední půrok to došlo tak daleko, že i max. „pusa od babičky“.
Pokud jsem na něco zapomněl, odpovím asi opět až zítra pokud to půjde. Máme zaplacenu na týden dovolenou na Moravu a nevím zda se dostanu na internet. Jedu ale jen s dětmi, manželka nedostala dovolenou, protože mají v práci podstav.
Tak si přečti pečlivě bod č. 9. A tam hledej odpověď. Je to přesně situace jako u mého švagra. Návrat ženy do práce z MD a postupné vychladnuti v sexu z její strany. On taky nechápal, než zjistil, že mu ji vesele klátí soudruh ředitel. Trochu si postěžovala, on projevil pochopení, řekl ji jak super a jak si ji manžel neváží atd. A už vesele roztahovala. Prý ji to dávalo pocit svobody atd. a ani ji netrapilo, že on je o 30 let starší. Ve finále přišel švagr o děti, nový dům se prodal, a jediné co mu zbylo je stridavka a 0 na kontě.
Takže na tyhle návraty z MD pozor. Tyhle ženy jsou snadná kořist- unavené, stereotyp, malo obdivu doma a je hotovo
No, vlastně se jí ani nedivým a svým způsobem i chápu. Bydlení s tchyní a tchánem nedělá žádnou dobrotu. Měla pocit, že je neustále pod dohledem a kritizována. Pokud neměla žádný majetek, tak to je také špatně. Měl jsi jí dávat nějakou částku, ze které by si platila koníčky. Měla vůbec nějaké, nebo jsi byl přesvědčený, že kuchyně a děti jí stačí? Pokud jo, opět špatně. Měl si s ní více komunikovat a zjistit, co jí vadí. Pokud tvoji rodiče nerespektovali její soukromí, tak byla strašně naštvaná a měla toho dost. Měl jsi od začátku ustanovit jasná pravidla, že váš byt je vaše soukromí a rodiče tam musí chodit ohlášeni. Byla pod neustálou kontrolou, neměla nic a chtěla ještě žít. Pokud jí máš rád, tak to zkuste zachránit. Musíš ale odejít od rodičů a dát své ženě prostor. Jinak to nepůjde. Připadáš mi jako mamánek.
Myslela jsem, ze je to strasnym souzitim s tchanovci, ale jen do chvile, nez jsem si precetla, jak se to zaclo kazit navratem do prace po MD. To je takovy evergreen. Vrati se po MD dovolene do prace, tam je chapavy kolega, stodola zahori, vsechny drobne manzelske problemy razem vidi jako showstopper a rozvod je na svete. Jen diky kolegovi zena prozrela nebo se rozhoupala. Ja se ani nedivim, ze drive byly zeny v domacnosti. ![]()
Co kdyz zene reknes, ze vzhledem k situaci si najdes nekoho jineho? Co ti na to rekne? Jestli rekne ok, tak je to jasne. ![]()
@Anonymní píše:
Chlape, nehledal tady vyřešení svého života. Je to tady jeden zofalec vedle druhého. Normální člověk nemá porřebu sem chodit ![]()
@zrnko píše:
Myslela jsem, ze je to strasnym souzitim s tchanovci, ale jen do chvile, nez jsem si precetla, jak se to zaclo kazit navratem do prace po MD. To je takovy evergreen. Vrati se po MD dovolene do prace, tam je chapavy kolega, stodola zahori, vsechny drobne manzelske problemy razem vidi jako showstopper a rozvod je na svete. Jen diky kolegovi zena prozrela nebo se rozhoupala. Ja se ani nedivim, ze drive byly zeny v domacnosti.
Co kdyz zene reknes, ze vzhledem k situaci si najdes nekoho jineho? Co ti na to rekne? Jestli rekne ok, tak je to jasne.
A třeba ne. Třeba jenom celou mateřskou doufala, že až se vrátí do práce, že budou mít víc peněz a konečně se odstěhujou. No a pak zjistila, že ne, že i s dvouma platama na to nemaj ( i když teda nechápu, kam ty prachy dávaj, na baráku platěj prd a nejsou schopný nic našetřit). Doma jí nikdo nepomůže, přijde z práce a má druhou směnu doma. Tak to prostě bouchlo. ![]()
@zrnko píše:
Myslela jsem, ze je to strasnym souzitim s tchanovci, ale jen do chvile, nez jsem si precetla, jak se to zaclo kazit navratem do prace po MD. To je takovy evergreen. Vrati se po MD dovolene do prace, tam je chapavy kolega, stodola zahori, vsechny drobne manzelske problemy razem vidi jako showstopper a rozvod je na svete. Jen diky kolegovi zena prozrela nebo se rozhoupala. Ja se ani nedivim, ze drive byly zeny v domacnosti.
Co kdyz zene reknes, ze vzhledem k situaci si najdes nekoho jineho? Co ti na to rekne? Jestli rekne ok, tak je to jasne.
Každopádně zahýbá. Všechno ostatní jsou výmluvy.
@zrnko píše:
Ona ale nemusí mít někoho jiného. Jen tím odchodem do práce získala prostředky, aby mohla bydlet jinde a uživila aspoň slušně děti, když se její muž nemá k tomu, aby tohle absolvoval s ní. A možná uviděla, že některá její kolegyně tohle taky udělala a dýchá se jí líp. Třeba nechce do konce života přežívat v cizím domě s tchánovci s vraženým rypákem do jejího soukromí. Docela ji obdivuju, já na tohle koule nemám.
Kam ty peníze cpete? 2 platy a nejde řešit vlastní bydlení. nejspíš doufala že se vrátí do práce a půjde i samostatné bydlení. Z popisu to nemá cenu jakkoliv zachranovat. nejspíš jí právě došlo že se nikdy nic nezmění tak rezignovala
myslím že ted se cítí mnohem svobodněji ![]()
@Lester Burnham píše:
Chlape, nehledal tady vyřešení svého života. Je to tady jeden zofalec vedle druhého. Normální člověk nemá porřebu sem chodit
Ale zase se ti musi priznat, ze mas dobrou sebereflexi ![]()
A co si takhle pořádně od srdce promluvit s ní? Ona nechce komunikovat? ![]()
Tady lidi vymyslí 100 teórií a stejně to může být jinak.
Myslim si, ze tvoje manzelka nekoho ma, mozna kolega v praci nebo nekdo jiny… ty jeji duvody k odchodu jsou pravdepodobne jen zastupny problem, to ze stebou a detmi nechce travit dovolenou to jen potvrzuje. Pro tebe bude asi nejlepsi se vice zamerit na sebe, samozrejme s detmi pomahej tak jak to delas a ve vztahu k ni bud spise zdrzenlivy.
Uzij si dovolenou s detmi a nech tomu volny prubeh, cas ukaze.