Šátkování - tipy a zkušenosti

• Fotoalbum (115)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3981
2.7.12 15:35

Anko, u nás to je jako u vás, můj muž má podobné podobné „parametry“ jako ten tvůj. Na začátku s úplně malým miminem jsme měli kompromisní 6ku (4,7m). On vázal na cípech a já měla konce až u lýtek, ale jakž takž to šlo. Když jsem zjistila, že fakt teda asi nosit bude, tak jsem šestku prodala a koupila jemu 7ku (5,2m) a sobě 5ku (4,2m). S tím uvážeme oba pohodlně všechno až do teď a to máme už celkem velké batole (to, že jsem pak sobě přikoupila další šátky, už je jiná záležitost, ale s tou 5kou a 7kou bychom vystačili, kdybych nebyla rozežraná :cert: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6271
4.7.12 12:53

Je fakt, že on často nosit nebude, dělá školu a chodí do práce, takže většinou jsem na děti sama, tak hledám snad nějaký po bazárcích za dobrou cenu najdu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
10.7.12 09:16

Dítě v zimě navazuješ tak jako v létě. oblékáš až společné vrstvy - bundu, mikinu na zip… Jsou i přímo nosící bundy. Naopak v zimě je šátek super. nemusíš navlíkat dítě, když venku usne, sundáš společnou bundu a doma se v pohodě dospí nenavlečený.

úvaz - já jiný nepoužívala. je ještě třeba klokan, ale ten je dost těžký. co zkusit roztáhnout ty pruhy kříže jen na prdelce, aby se tam úvaz zpevnil a přitom na zádech byla jen jedna vrstva a nebylo vedro?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6271
10.7.12 13:12

@CokeLady
dělá mi to stejně, když nesu malého, tak mi ten vrchni kraj povolí a to ho stahuju fakt pořádně, tak mu to přes zadeček roztáhnu a na zádech má jen jednu vrstvu a drží líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
12.7.12 09:36

Ahoj holky, jdu si k vam pro par rad. V zari cekam nase prvni miminko a chtela bych satkovat, proste mi to prijde prirozene a super. Uvazujeme teda, jestli vubec mame kupovat kocarek. Jako hlavni vyhoda kocarku mi prijde to, ze do nej muzu naskladat nakup nebo veci pro sebe a pro dite, tak bych se chtela zeptat, jak tohle resite s satkem nebo nositkem? Kdyz mate uvaz na brise, mate jeste normalne na zadech batoh? A jak to pak delate, kdyz vazete dite na zada? Manzel pak jeste namital, ze se kocarek muze hodit v zime, kdy bude naledi - je pravda, ze spadnout s ditetem vypada hodne nebezpecne, jak to resite? Pouzivate nejake nasady na boty, nebo si proste davate pozor? Jeste bych se chtela zeptat, jake mate zkusenosti se satkovanim na dlouhe vylety (celodenni) - bavi to v satku dite cely den a neunavi se moc nosic?
Co se tyce vyberu satku, tak jelikoz nemam absolutne zadne zkusenosti s manipulaci s ditetem ani se satkem, chci si poridit elasticky satek pro zacatek a pak casem par pevnych a nejake dobre nositko. Nejdriv se mi libil Moby (podle recenzi atd.), jenze pak jsem objevila tenhle krasny Liliputi http://liliputi.hu/…-flowershine Pry jsou hodne elasticke, ale kdyz stejne pak planuju brzy poridit dalsi satky, tak by to nemuselo vadit, co myslite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
12.7.12 09:44

Aiko:
nejdřív navážu dítě, pak hodím na záda batoh, teď už nosím na zádech a mám Onbag - taková taška na zavazování a nebo velkou ledvinku.

Kočárek máme - u nás funguje jako venkovní postýlka, spí v něm přes den. Pak si ho půjčují babičky, které nenosí.

Nošení v zimě: když je velké náledí, tak si beru nesmeky. Jinak miminku je u maminky v zimě mnohem líp než v kočárku, víš, jestli mu není zima nebo vedro. Kor v zimě považuju nošení za nejlepší, nemusíš se brodit kočárem závějema :)

Celodenní výlety: dá se to zvládnout, občas tak chodíme, ale syn v šátku nespí dlouho, tak 20 minut, v kočárku hodinu a půl, tak se většinou snažíme jet tak, aby se vyspal v autě. Jinak v šátku vydrží, líbí se mu tam.

Lilliputi bude asi dobrý, já jsem ho neměla, vázala jsem rovnou do pevného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
12.7.12 13:54

Je, to je otázek :lol:
s dítětem na břiše batoh, s dítětem na zádech onbag, jak píše Saxana. Na nákup mám tašku na kolečkách, vozil se na ní i starší.
NOsím ven téměř výhradně od 3 měsíců. Do té doby bylo mimčo spokojenější v kočáře, tak jsem to střídala - nosila, vezla kočár, když držkovala v šátku, šla do kočáru. V mezičase se tam vezl náklad, starší… Kočárek jsem jinak používala jako venkovní postýlku - na balkoně. Nebo pokud jsme byli mimo domov na celý den, tak aby nebyla jen v tom šátku.
Teď obvykle nosím, na místě (hřiště, návštěva, MC, les..) vypustím na proběhnutí. Ale asi by byla ochotná být v šátku i delší dobu. Počítám, že se to zlomí s chůzí. Po roce měl starší nenosící období, kdy to bylo spíš jen na spaní, jinak vedla chůze a i kočárek. Sama jsem dlouhodobé nošení cca do 9 kilo zvládala bez problémů s přestávkami dlouhodobě. Teď už jsem ráda, že jí po hodině na chvíl vyndám. Je to hodně o tréninku.
Golfky teď občas vozím na hřiště, pokud vím, že tam bude spát. Nechce se mi sedět na lavičce s dítětem v šátku, zvlášť v tom vedru. Tak spí v golfkách. Pokud jdeme na klidnější hřiště u třešňovky, tak kočár neberu, dítě uspím v šátku a vyklepnu pod strom do trávy.

V zimě nesmyky na boty. Jinak nosící oblečení vše usnadní.
Elastik mi nevyhovoval, ale pořídila jsem ho až na druhé. U prvního by se možná hodil. Ale když už člověk umí vázat, ocení možnost dotáhnout šátek podle představ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
12.7.12 14:06
@CokeLady píše:
Holky, jak šátek perete? Prý není doporučeno ho prát moc často? :think:

já je moc neperu, ale spíš z lennosti, než kvuli doporučení. Měkteré se praním jakoby zanosí. Ale lny josu po vyprání zase chvíli na nošení horší, prkennější.
Bavlněné peru normál v pračce, na 40. Lněné taky. Vlnu a mambus spešl program na vlnu, na 30, bez ždímání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
12.7.12 14:17
@ankasz píše:
Terem díky, teda nestras že tenhle je tenký, připadá mi hrubý dost, ale je fakt, že se v tom nevyznam.na zádech nosit nemůžu, měla jsem úraz na squashi, a obrátila si zakriveni krční páteře+otres mozku (sportem ke zdraví), od té doby neunesu ani poloprázdný batoh, hned mě rozboli celý krk a šíleně hlava, takže dokud to půjde tak jedině na břiše.

To je zajímavé toto, já jsem nikdy podobný úraz neměla a s nošením čehokoliv na zádech mám stejný problém 8o Ta jestli se mi stalo něco jako děcku :nevim: Doteď jsem si myslela, že jsem prostě jen nějaká divná a manžel se mi za to směje :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
12.7.12 14:18

@aiko24 nosím batoh i přes dítě uvázané na zádech. Ale teda představa už celkem těžkého dítěte na zádech a ktomutěžký nákup je dost děsivá :) Takže na větší nákupy to není. Ale základní věci si takhle odnesu. Radši jenom nechci vidět jak to ze zadu vypadá :mrgreen:
Kočárek používám dost - ze začátku jsem nevěděla jak nosit v zimě a hlavně babičky touží po vožení :)
Celodenní výlety se šátkem podnikáme až teď, kdy ho zase vzal na milost, ale to už ho zase moc dlouho neunesu. Takže si tam chodí jenom odpočinout, když už nemůžea občas si na chvíli zdřímne. Ale bohužel měl chvíli období, kdy v šátku nechtěl být a hlavně spát, zato v manduce usnul téměř okamžitě. A já jsem v té době byla tak zamilovaná do šátků a plánovala jaký si ještě pořídím. Tak snad mi to v budoucnu vyjde s případným dalším mimčem.

• Citovat
  • Upravit
2659
12.7.12 14:22

@Saxana22 @Alpaka @lucenka Moc dekuju! Onbag vypada skvele! Tasku na koleckach mame, navic to do obchodu nemam daleko, takze nakupy bych snad takhle zvladla. My prave babicku mame jen jednu a hodne daleko a na venkovni spani nemame balkon ani zahradu, takze proto jsem si rikala, ze hluboky kocar snad ani nema cenu porizovat a ze bychom pak az koupili golfky pristi rok na jare, az bude dite trochu chodit a vic vazit. Ale ono se to cloveku blbe posuzuje, kdyz nema vubec zkusenosti ani s nosenim ani s ditetem ;) Tak moc dekuju za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
683
12.7.12 15:54

Na nošení v zimě mám zateplovací kapsu a společný nákrčník. Jsou i speciální bundy, ale do toho se mi nechtělo investovat. Nosí občas manžel, takže bychom asi museli vzít hned dvě, kapsa je univerzální. Vlastním i kočár, používám plnohodnotně kočár, šátek i manduku. Na čtyřhodinové spací procházky jsem měla raději kočár. Obecně na delší cesty mám raději kočár. K dítěti většinou přibaluju hromadu věcí a nerada chodím ověšená jako vánoční stromeček. V zimě bylo nošení naprosto bez problému, v létě to je horší. S miminem do roku jsem řešila, jak to udělat, aby na něj moc nesvítilo slunce, což ne vždy bylo řešitelné (mažu, dávám čepičku, ale stejně, dítě do roka se slunci přece vystavovat moc nemá). Na tohle je kočár lepší. Navíc potící se matka i dítě… Na tohle je kočár lepší. V těch vedrech pro mě bylo nejpřijatelnější, vzít si knihu, naložit dítě do kočáru, uspat ho a sednout si na lavku kousek od domu, která je pod stromem. Bylo tam příjemnější klima než doma. Šátek jsem používala hlavně na menší dítě na cesty, do města, do budov, kam se s kočárem nedostanu, nebo na pochůzky kolem domu, vyvenčit psa, skočit do obchodu, na poštu, nebo třeba na cesty autem, kdy se mi nechtěl balit kočár, do zoo a podobně. Větší dítě mi začalo v šátku poskakovat a tím uvolňovat všechny možné úvazy a tak jsem na delší pochůzky vzala na milost manduku. Na krátké denní mám stále šátek. Manduku je třeba vždy přenastavit z manželových rozměrů na moje. Teď už mi dítě chodí, jen odmítá dodržet mnou určený směr. Když jedu dál od domu a mám na výběr, raději stále volím kočár, právě kvůli množství věcí, které k dítěti potřebuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3981
15.7.12 23:25

Já jsem zvládla bez kočárku, moje dítě prostě je šátkové a já jsem asi docela nezmar. Jak psaly holky, dokud vepředu, tak s batohem, vzadu s onbagem. Do onbagu se toho taky vejde spousta, zvládám tak i nákupy.
Elastický šátek jsem nekupovala, od začátku jsme měli jen pevné. Nejdřív tenší a pak na batole tlusté. Podle mě je to lepší volba, elastik budeš prodávat podle mě dost brzo. :think: A na zimu se pak vyplatí zainvestovat do nosícího oblečení (bundy), pokud uvidíš, že fakt nosíš a nosit budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
16.7.12 11:45

Moc dekuju vsem za rady :kytka:

Muzu se zeptat, kde jste kupovaly ten Onbag? Na http://onbag.co.uk/ uz je vsechno vyprodane a posledni aktualizace stranek byla pred rokem… Zkousela jsem neco najit na fleru nebo na aukru, ale nepovedlo se, nasla jsem na netu jen navody na siti, ale na to bohuzel nejsem dost sikovna.

@Holandanka01 Muzes mi prosim napsat nejake priklady tech tenkych satku na novorozence? Ja mam prave strach, ze nebudu ze zacatku umet ani manipulovat s miminkem, tak mi prijde elastik lepsi na vyzkouseni…ale z diskuzi vim, ze zkusene nositelky elastiky moc nedoporucuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
16.7.12 14:20

Zrovna jsem se chtěla zeptat jak řešit nošení věcí když nesu dítě :) - a dá se ten Onbag koupit i u nás?

My jsme se zanosily :) - už jsem i prvně vázala na parkovišti, když jsme jeli na výlet :) a super, zdálo se mi že to mám uvazené líp než doma před zrcadlem.

Ale kámen úrazu je to nošení věci - sice mám zatím dítko na břiše, ale později už se něco bude hodit, protože manžel má na zádech druhého dítě v krosničce a tam máme pidi batůžek.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí

Baby vak