Společné peníze před svatbou/dětmi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1134
3.9.19 07:41

Hned od začátku, co jsme spolu začali bydlet, tak jsme si šli zařídit společný účet, na který každý posíláme první den v měsíci peníze. Platí se z něj vše. Pak máme každý svůj účet, kde nám zbývá zbytek výplaty a z toho si každý platíme svoje blbůstky. Spoříme si každý na svém spořícím účtu, ale pak když je potřeba něco velkého. Třeba koupě bytu (resp 20% z hypo), tak to dáme z těch úspor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.19 07:45

Tak ten popcorn v kine to sem jen tak nahodila jako priklad. Zijeme v praze a popcorn se dvema piti tu stoji 200, takze stovka a stovka. Jasne, kdyz ho poslu pro mliko nebo tak, tak to vratit nechce. Ale kdyz udela nakup treba za 300, tak mu to dat uz musim. Jinak take, auto, znamku, benzin, to si plati vse sam :nevim: spolecne nevarime, protoze kdyz prijdu domu ve 2 a mela cekat do 5,6 s jidlem, tak asi umru hlady :D a my proste nemame moc spolecnych jidel co jime. On ji vse na prirodno, rybu varenou ve vode, kureci maso varene ve vode… ja tohle nejim. On omacky, rizek, polivky :D to vubec.
Tak vidim asi to neni uplne normalni. A deti zatim neresim, to je otazka 5 a vice let to uz snad budeme jinde :) a ja snad taky budu financne na tom jinak, nechci byt cely zivot zavisla na chlapovi. Ja jeho situaci trosku chapu. Kdybych vydelavala 40 cistyho a on 16, tak bych asi taky nechtela, aby si z my vyplaty tady koupil tohle a tamhleto, nevim. Chtela bych mit spolecne penize, aby se z toho kupovalo jidlo, hygiena, zabava. Ale on nechce no. Jeho rodice a jeho kamaradi to maj taky tak, tak on prece nebude jinej, prej je to normalni :nevim:

• Citovat
  • Upravit
24995
3.9.19 07:48

Tak ne každy par musi mit spolecny uceta finance. my to tak měli od te doby co jsme se sestehovali, svatba byla až 3 roky na to, dítě 2 roky po svatbě, měla jsem to vlastně stejně, manžel vydělával peníze a z tech se platil najem, poplatky, jidlo, auto, ja měla penize od rodicu a brigadu, ale penize šly každy mesic na spolecny ucet ze ktereho se to zaplatilo, bez ohledu na to kolik kdo dal, nedovedu si predstavit, že by mi manzel tehdy řekl, tady mas 2 litry, ale das mi je pak zpet 8o a to, že nakupujete kazdy zvlast a to ostatni co pises :nevim: jako to, že nemate spolecny ucet fakt neni vas hlavni problem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
3.9.19 08:13

My se teda brali hned, co já dostudovala VŠ. Takže mám zkušenost jen - já studentka (ale 3 roky jsem pracovala na částečný úvazek, plus peníze na živobytí od rodičů, takže jsem na tom finančně nebyla špatně), přítel pracující. Každopádně ani tak jsme neměli takhle striktně finance rozdělené 8o Ano každý svůj účet (ten mimochodem máme dodnes a to jsme už 8 let manželé a máme 2 děti), on platil bydlení, já většinou nakupovala jídlo. Když jsme někam šli, platil útratu většinou on, někdy (méně často) ale zase já. Napůl jsme jeli snad jen dovolené (a i tak mi on třeba ještě něco přispěl, abychom si mohli dovolit dovolenou lepší). Ale aby jeden z nás zaplatil popcorn a ten druhý mu na účet posílal polovinu, to mi přijde lehce až zvrácený, pardon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
3.9.19 08:17
@Anonymní píše:
Ahoj, zajimalo by me, jestli jsme s pritelem meli spolecne penize pred detmi ci svatbou. Ja slycham skoro u kazde navstevy me rodiny, ze jsme spolu dlouho a ze chovame porad jak spolubydlici, nikoliv jako par ci rodina. A uz me to trosku stve, tak se chci zeptat, jestli jsme “divni” nebo jestli to tak nekdo mel z vas taky..
Ted k me situaci. Jsme dva, ja a pritel. Jsme oba chvili po skole, chodime oba do prace. Jsme spolu 3 roky, bydlime spolu 2. Kdyz jsem chodila jeste na vs, najem, poplatky, tv a tak platil pritel. Ja si vydelavala na brigade ci jsem dostala neco malo od rodicu. A co jsem si vydelala, ci dostala, bylo moje, platila sem si z toho jidlo ve skole, obleceni, tak nejak vse co jsem potrebovala.
Ted ale pres rok pracuju. Delam ve statni sprave, bez praxe, takze muj plat dle tabulek zatim neni nic moc. Pritel, jakozto manulalne zrucny, vydelava tak cca 3× vice v cistem jak ja. Mesicne mu dam dohodnutou castku na najem, ktera se nezvysuje. Dejme tomu 6000. Jinak najem, nejake pleplatky, tv, internet atd plati on. Mame kazdy svou kartu a jedeme moje tvoje ze sve vyplaty. Ja i pritel delame od pondeli do patku. Ja mam pruznou pracovni dobu a sem 3× tydne doma ve 2. Pritel, byd dela take od pondeli do patku, dela 12cky, jelikoz jezdi po cele cr, a vetsinou domu driv jak v 5,6 vecer neprijde. Jidlo si tedy platime kazdy sam. Ja si po praci dojdu nakoupit, uvarim si, kdyz sem v praci dele si nekam skocim. Pritel ji vyhradne v praci, doma si vari vecer jen vyjimecne. O vikendu si take varime kazdy sam. Vyjimecne jedeme na vetsi nakup autem, ale kazdy ma svuj kosik, koupi si co chce, zaplati ze sve vyplaty. Nemame moc spolecnych jidel co jime oba, pritel je hodne na zdravou vyzivu, ji hodne ryby, kureci maso, neji pecivo, uzeniny, syry, jogurty..
ja si dam klidne rohlik se sunkou a kureci maso ani ryby nejim.
Kdyz jdeme na nejaky vylet, vzdy si vstup musim zaplatit sama. Kdyz jdeme treba do kina, kazdy si zaplati svuj listek a kdyz si dame jednou za popcorn, mi pritel posle polovinu, ci ja jemu a koupime ho. Mame stejnou banku takze penize mam hned. A takhle jedeme vlastne se vsim. Kdyz treba sem v praci dele a pritel prijde vyjimecne brzo, ci ma volno a jde nakoupit, napisu mu co chci, on si veme uctenku, spocita mi to a ja mu penize poslu.

Kdyz treba nevyjdu mesicne z penezi, coz se mi tedy stavalo prvni 3 mesice nez jsem zacala chodit do prace, tak mi pritel penize pujcil, ale nikdy mi treba nerekl, na tady mas 2000 at na tom nejsi spatne. Tu dvojku mi treba pujci ale dalsi mesic z vyplaty mu ji musim vratit.

Kdyz si neco hodne preju, tak to vetsinou dostanu, kdyz na to nemam penize. Treba ted jsem dostala chytre hodinky na cviceni. Ale nesmim si o to primo rict. Treba o tom 2 mesice mluvit a jednou to treba dostanu :D
Ale u nas neexistuje, ze bych treba rekla, ze potrebuji do prace tablet a pritel by mi ho koupil. Bud musim setrit sama, nebo mozna.. :D

Zajimalo by me, jak jste to meli by. Kdyz jste s klukem bydleli. Nechci resit situaci po svatbe ( to asi bude stejne :nevim: ) a deti nevim. To je zadlouho, jsme na to jeste mladi :D takze to se bude resit za xy let.

Když už jsme spolu bydleli (ještě na škole, do svatby a děti docela daleko) tak fakt nebylo moje/tvoje a už vůbec ne „každý si platí svoje jídlo“, půjčovat si apod. Takhle to opravdu funguje mezi spolubydlícími, ne v partnerském vztahu dle mého :nevim: resp. naposledy jsme neco takoveho praktikovali v pubertě se studentskými láskami, kdy ani jeden pořádně nepracoval a nebydleli jsme spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14018
3.9.19 08:18

Od sestrhovani jsme měli společně peníze, je to už nějakých 7 let neměnné. Manžel teď vydělává mnohonásobně víc, když jsem na RD a představa, že mu musím něco vracet, by mě kleplo :lol:. Jinak když jsme spolu ještě chodili, tak se mi nestalo, že bych mu musela vracet za popcorn a colu, nebo bych si platila lístek sama(a to jezdíme taky do Prahy). Jindy jsem ho zvala já. (je mladší a pracovala jsem, dřív než on) i tak nechtel, abych všechny aktivity platila sama. Váš model mi přijde až ujetý a vím o těch co ho mají, tak když jde do tuhého (pr. Dítě). Tak na tom vztah ztroskotal. Ono pak přejet moje na naše po letech je sakra těžký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
3.9.19 08:18
@Anonymní píše:
Tak ten popcorn v kine to sem jen tak nahodila jako priklad. Zijeme v praze a popcorn se dvema piti tu stoji 200, takze stovka a stovka. Jasne, kdyz ho poslu pro mliko nebo tak, tak to vratit nechce. Ale kdyz udela nakup treba za 300, tak mu to dat uz musim. Jinak take, auto, znamku, benzin, to si plati vse sam :nevim: spolecne nevarime, protoze kdyz prijdu domu ve 2 a mela cekat do 5,6 s jidlem, tak asi umru hlady :D a my proste nemame moc spolecnych jidel co jime. On ji vse na prirodno, rybu varenou ve vode, kureci maso varene ve vode… ja tohle nejim. On omacky, rizek, polivky :D to vubec.
Tak vidim asi to neni uplne normalni. A deti zatim neresim, to je otazka 5 a vice let to uz snad budeme jinde :) a ja snad taky budu financne na tom jinak, nechci byt cely zivot zavisla na chlapovi. Ja jeho situaci trosku chapu. Kdybych vydelavala 40 cistyho a on 16, tak bych asi taky nechtela, aby si z my vyplaty tady koupil tohle a tamhleto, nevim. Chtela bych mit spolecne penize, aby se z toho kupovalo jidlo, hygiena, zabava. Ale on nechce no. Jeho rodice a jeho kamaradi to maj taky tak, tak on prece nebude jinej, prej je to normalni :nevim:

Je uplne jedno, jak to maji lide kolem vas. Dulezite je, aby to vyhovovalo vam dvema. Ted jste dva lidi, kteri spolu chodi a bydli. Tak je to OK.
Ale pokud vejdete do faze zivotniho paru s ditetem, pak takove financovani vytvari problemy. Tehotenstvi, porod, deti… to jsou zvysene vydaje a vetsinou na strane zeny snizene prijmy. Co potom?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
3.9.19 08:20
@Anonymní píše:
Tak vidim asi to neni uplne normalni. A deti zatim neresim, to je otazka 5 a vice let to uz snad budeme jinde :) a ja snad taky budu financne na tom jinak, nechci byt cely zivot zavisla na chlapovi. Ja jeho situaci trosku chapu. Kdybych vydelavala 40 cistyho a on 16, tak bych asi taky nechtela, aby si z my vyplaty tady koupil tohle a tamhleto, nevim. Chtela bych mit spolecne penize, aby se z toho kupovalo jidlo, hygiena, zabava. Ale on nechce no. Jeho rodice a jeho kamaradi to maj taky tak, tak on prece nebude jinej, prej je to normalni :nevim:

No, musím říct ze v jednom je emm skvělé. Člověk si znovu připomene jak skvělého chlapa má doma… kdo kolik se vážně nikdy neřešilo. A mému muži je srdečně jedno jestli vydělává stejně jako já nebo 4× tolik :nevim:

V Praze jsme studovali a pracujeme tu. Jo, pokud bychom fakt měli oba málo, tak neřeknu. Na druhou stranu pokud správně počítám, máte dohromady pres 50 a jste pouze dva… pokud chlapa v takové situaci rozhodí jeenou za čas popcorn za 200, tak je to přinejmenším dost zvláštní a rozhodně to není něco, co bych chtěla nechavat k řešení az na dobu tehotenstviy svatbu apod. protože pohnout s tím nemusí byt az tak jednoduché.

Příspěvek upraven 03.09.19 v 08:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.9.19 08:20

Teda v takovem vztahu plneho prepocitavani bych se asi brzy udusila..my mame sice taky kazdy sve finance a partner vydela asi taky tak 3× vic nez ja, ale v otazkach placeni fungujeme asi tak nejak prirozeneji. Bydlime v jeho dome na ktery neni vazana hypoteka, takze jde jen o placeni energii, za ty po mne nic nechce, ja si ale zase platim zalohy na energie u sve nemovitosti, o obojim ale hovorime jako o spolecnem a stejne s tim i nakladame. Co se tyce nakupu platime tak nejak na stridacku, jak to vyjde, jeden mesic treba plati vic on, jindy zase ja, ale porad je to tak nejak vyrovnane, nikdy se nestalo, ze by za mnou prisel s uctenkou a chtel to proplatit. Kdyz jdeme do kina a tak, vzdy plati on, ja ho ale zase vetsinou zvu na vecere, protoze mam stravenky a potrebuju je utratit. Obleceni a konicky si platime kazdy zvlast, platime si kazdy i sve auto. Oba vime kolik ma ten druhy na ucte a tak nejak to bereme, ze jsou to penize, se kterymi disponujeme spolecne, ac je mame oddelene, nejedeme stylem to jsou moje penize a do tech ti nic neni. V dohledne dobe planujeme svatbu a pak prejedeme na spolecny rezim finaci a zrejme i spolecnych nemovitosti, protoze je jasne, ze to pak z rodicaku tezko vsechno potahnu jako doted, kdyz jsem zvykla na svuj vlastni celkem slusny prijem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.19 08:21

Každý máme svůj účet kam nám chodí výplata. Pak máme společný účet kam posíláme peníze ve stejné výši (třeba 10tis on a 10tis já), když peníze dojdou zase zašleme oba shodnou částku. Kartu k tomuto účtu mám já a platím z toho nákupy aj co je pro nás oba. Benzín do mého auta, moje oblečení, kosmetiku si platím ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
3.9.19 08:26

Ano, žijete jako spolubydlící. Po třech letech nemusíte mít společný účet (ten nemusíte mít vlastně nikdy, jako společná finanční jednotka můžete fungovat i s oddělenými), ale vařit si každý zvlášť? Na společném nákupu oddělené košíky? Rozpočítávat blbej popcorn a posílat si vyúčtování, když náhodou jeden druhému něco koupí? 8o Za tohoto stavu prosím o svatbě nebo dětech ani neuvažuj.

Před dítětem i po něm máme každá svůj účet + jeden spořící společný. Už od sestěhování se dlouho před dítětem ale uvažujeme o penězích více jako o našich, nehrabeme si každá na svém písečku. Nájem a energie napůl. Jinak nákup jednou já, jindy partnerka, když byla jedna na tom finančně hůře (neschopenka, zkušební doba, mateřská), druhá úplně automaticky platila více společných výdajů. Do kina atd. se vzájemně zveme. Větší věci do domácnosti, opravy atd. buď napůl, nebo podle situace, malé jednou já, jednou partnerka. Když jedna z nás koupila popcorn pro obě na večer, ani by nás nenapadlo chtít po té druhé půlku 8o

Příspěvek upraven 03.09.19 v 08:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
3.9.19 08:27

Víš co, ono teď děti neřešíš, ale až přijdou, tak ten systém bude už zajetej a pak ho těžko budete měnit.
Vidím to takhle u hodně párů, dokud jsou sami a jedou si na svoje triko, tak proč ne, ale ve chvíli, kdy ženská skončí na rodičáku a má jedno dvě děti, najednou se z ní stává chudá příbuzná. A rozhodně né všichni chlapi si chtějí zvyknout na nový systém…

Mám několik známých, co s dětmi pak dopadly bídně. Musí manžela prosit o každou pětistovku na boty do školy, musí vysvětlovat, proč nekoupí levnější a jak je možný, že dítě potřebuje letos už pátý pár… Od manžela si před výplatou půjčují a pak to samozřejmě vrací :roll: :cert: To mi popravdě přijde úplně úchylný.

Takže za mě raději nastavit systém společné kasy už od začátku. Nemusí jít na jednu hromadu všechno, ale třeba poměrná část platu (každý dá polovinu platu a z toho se pak žije, platí účty, večeří) a zároveň každému zbyde i na jeho samostatné blbinky (ať už jsou to cigára nebo nějaký koníček).

My to máme tak, že dokud měl chlap velké dluhy, tak „odevzdal“ celou výplatu, já hlídala splatnosti atd. a z toho, co zbylo, se žilo, když potřeboval a bylo z čeho, tak sem vybrala třeba litr a dala mu ho, samozřejmě ;)
Dneska už je většina dluhů zaplacená, takže mi posílá na účet (rozuměj na společnou kasu), cca 2/3 výplaty a zbytek si nechává na svoje útraty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

No, ale vy taky pisete presne o “manzelovi” materske.. to ja neresim protoze bych si ho nevzala kdyby jsme jeli moje tvoje. A kdyby jsme meli dite tak je to prece jasne, ze z materske to proste utahnout nejde. To by se resilo po letech, ja zase nejsem blba abych s ditetem nemela pul mesice do vyplaty co jist, s takovym klukem bych si dite neudelala :) jak jsem rekla, jsme mlady, je nam obou pod 25. Bydlime spolu 2 roky. Me spis zajimalo, co bylo predtim, nez jste se vzali, nez meli dite. A nekteri mi uz odpovedeli takze sem rada.
Vim ze v dnesni dobe neni nenormalni se vzit ci mit dite po roce vztahu, me s nim prijdou 3 roky jeste hrozne malo na takove planovani :D ja si rikam ze dite treba kolem 30, a svatbu taky neresim, pro me je to i docela prezitek, jen papir.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
32028
@Čičorečka píše:
Rozdělené finance mi nepřijdou jako problém. Ale to, že si rozpočítáte jeden popcorn, to už jo. To jsem nedělala ani s kamarády, natož s partnerem.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
3.9.19 08:28

Jiná kamarádka to měla tak, že chlap platil nájem a věci okolo bytu, ona ostatní režii, vycházelo to bajvoko nastejno. Její dnes už manžel ale jaksi nepochopil, že „ostatní režie“ se s dvěma dětmi (a jejím zkráceným úvazkem kvůli vyzvedávání dětí) více než zdvojnásobila…takže on si z třiceti tisíc zaplatí šestku a je vysmátej, ona ze sedmnácti tisíc uhradí jídlo, nákupy, oblečení (a bot a pastelek a kroužků, a svačin a…a…a, však to známe), všechno pro děti a je na nule…
:zed: :zed: :zed:
Takže opatrně, opatrně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí