Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No já nevím, já už prostě jsem asi vážně mimo, ale nepochopila jsem absolutně třeba poslední příspěvek od Radúny. jestli ty ano, pak dobře, asi už mi to vůbec nemyslí. Ale tak dobře. Mně přišel ten příspěvek útočný, a přitom skutečně nechápu proč. Vážně ne. No to nebude asi důležité.
@inkakřivák píše:
@radúna Tak ted už to prostě vůbec nechápu. Asi jsme se do toho obě zamotaly. prostě a jasně - lidé si pomáhat mají, myslím si, že pomoci starým rodičům at s prací, tak i financemi není nic hrozného. A málokdy se kvůli tomu ta rodina dětí propadne mezi bezdomovce a chudáky. Stejně tak by měli ti rodiče, pokud mohou a je potřeba, pomoci těm mladým. Vždyt jsme snad lidé, ne? A že se vyskytují na obou stranách lidé vypočítaví, lidé chtiví i zlí, stejně jako lidé dobří, ochotní a srdeční, to je prostě pravda. Takže snad je jasno, ano? Já už vážně nevím, jak některé věci napsat, aby se to neobrátilo proti.
Proč se tady každý názor - který neříká přímo ano máš pravdu - bere jako útok?
Jasno… Já nevím, jestli jsi četla moje komentáře, ale v tom já s tebou souhlasím, že slušnost by měla být na obou stranách a pomoc rodičů je snad víc než jasná - tedy rodičům se pomáhat musí.
Tohle nikde nepopírám.
Naopak, jsem jedna z těch, kdo slušnost a komunikaci radí v diskuzích nejen o tchyních a snachách.
Tady v téhle úrovni píšeme stejně, my obě nebo víceméně snad všichni.
Jenže naše názory se rozcházejí v pohledu na chování téhle konkrétní tchyně.
Dále se nemůžeme shodnout na tom, že založí-li si muž rodinu - tedy ožení se a má děti. Někdo si myslí, že děti s manželkou by měli být prioritou a rodiče až za nimi. Ale samozřejmě úcta a pomoc rodičů tam patří.
A jiný si myslí, že rodiče jsou pořád číslo jedna.
Pořád se to tu překrucuje hláškami:
„To víš, tchyně do rodiny nepatří“,
Tady se nemůžeme shodnout a je to jen o úhlu pohledu, kdo vlastně považuje jaké členy za rodinu a hlavně jde o to, jak to slovo vnímáme. Jako, že rodina jsou všichni, ale někdo se vyjadřuje tak, že rodina je pro něj pouze partner a děti, jiný má na mysli celý klan.
Můj příspěvek není útočný o nic méně než některé cynické reakce jiných…
Problémy internetových diskuzí. děkuji za vysvětlení. Já to mám prostě takto, že pro mne je rodina ta široká rodina, asi i proto, že jsme nikdy nebyli sami, vlastně až rted, jsme s manelem sami dva. Takže každý některé věci vnímáme jinak.
A já mám dojem, že nakonec i tuto matku zde vnímáme stejně - říkám shodně s mnoha zde, že by si s ní měl syn sednout a finance vyřešit. prostě jí vysvětlit, že držet dvě domácnosti, když na ně nemá, je nesmysl a bud jednu zruší nebo konec s jakým koliv příspěvkem. Pokud se tohle vyřeší, pak si myslím není potřeba žádného příspěvku. Pomoci jistě ano, s ohledem na věk, ale financí ani ne. A sama říkám, že přispívat třeba na živobytí lze, ale na hlouposti typu kávovar je nesmysl. takže nakonec si myslím, že i názor na tuto konkrétní situaci máme stejný. Vina je zejména na chlapovi.
@inkakřivák Vina je zejména na chlapovi..Jenže kdo to ví? Známe jen pohled zakladatelky a ten je hlavně plný nenávisti vůči tchýni. Z toho, co tady napsala spíš usuzuji, že problém je úplně někde jinde.Jako první u nich vázne komunikace. Mě přijde, že jedině zakladatelka má patent na rozum, pokud má někdo jiný názor než ona, začne prudit.
@inkakřivák stejne jak napsala tusim @radúna: zasadne se rozchazime v tom, co a koho povazujeme za blizkou rodinu. Nevim, asi jsem fakt zvrhla, ale ja dokazu rict zcela presne koho mam radeji a proc. A stejne jako ty nechapes to, jak nekdo muze uprednostnovat sveho manzel/manzelku a deti pred rodici a tchanovci, tak ja nechapu uprednostnovani rodicu. Navic, v tomto konkretnim pripade, manzel podporoval svou matku X let. Ne nejakou prechodnou dobu. On ji pomahal i financne a pak se odstehoval a ozenil a poridil si deti. V tu chvili mela ta financni vypomoc mamince proste ustoupit. On se rozhodl zalozit rodinu a zplodit deti…Ale samozrejme byla chyba zakladatelka v komunikaci a v nastaveni pravidel jiz na zacatku. Mne to prijde stejne jako u dalsich 90% pripadu na emimi - spatne nastavena pravidla, spatna komunikace a je zadelano na dalsi samozivitelku…
@LucianS Přesně tak. Jsou věci, které mají být jasné od počátku. jenomže když se o nich nemluví, pak se nikdo divit nesmí. A víš jak - já nemyslím dělit na první a další, já to mám najednou. V tom se tedy rozcházíme, ale to přece není důležité. V řešení zde nahozeného problému tu shodu máme. My to prostě máme doma jinak - kdo potřebuje, ten dostane pomoc a je to. Pokud můžu, pomůžu, asi tak. A třeba peníze jsme nikdy neměli až tak naknop, abych nemohla říci nedáme, protože bych neměla na jídlo. Jestliže by šlo o to koupit dětem novou bundu nebo pomoci mamince, tak zkrátka děti těn měsíc ještě vydrží. Asi takhle. Ale to je věc jednoho každého z nás. Tady v případě zakladatelky pomůže jen jedno a to je promluva.
@inkakřivák vsak jasne, kazdy to nejak mame. Ja taky nemam problem vypomoct rodicum i financne a nic za to nechcu. Konec koncu, oni me nikdy nezalozili, takze nemam co oplacet;-) Ale prijit s zadosti o pomoc rodice dejme tomu 5 let nazpatek, tak reknu, ze nemam a hotovo…
Tezko rict, pozadi rodinnych vztahu stejne jenom odhadujeme a jen autorka je povolana k tomu to podle toho i nejak vyresit.
@ivik21 jako názor manžela na co? že budu bývat s dětmi u rodičů? no, nelíbilo se mu, že 14 neviděl děti, ale jinak dobrý, měl po práci doma odpočinek bez dětí, vyspal se, zašel do sauny, zaplavat si apod. na aktivity, na které nemá normálně čas. a na jaře se bude hodit, že budu pryč, bude moct pomáhat tchýni na baráku a na zahradě, na jaře tam bude hodně práce
o penězích jsme se už nebavili, když jsem s dětmi pryč, tak nechodí nakupovat apod. tak taky něco víc ušetří
@Agnes_X no tak to asi nejste moc rodina, ne?
![]()
Nevím, co tím sleduješ, když se to nejdůležitější /finance/ neřeší..
@inkakřivák Proč se tady každý názor - který neříká přímo ano máš pravdu - bere jako útok?
Trošku výkřik mimo
@Agnes_X prosím o doplnění příspěvků o manželovy reakce, jinak ten Tvůj posle příspěvek nevypadá vůbec rozumně