Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před 10 lety, když jsme se s manželem dali dohromady, ten problém tak markantní nebyl.. já jsem měla vlastní práci, příjem, zájmy a že pomáhá matce mě sice občas vadilo, ale dalo se to a ve 2 příjmech se fin. pomoc jí moc nepoznala, ale teď máme 2 děti a 1 příjem a pozná se to
a taky tchýně zestárla a je nečekaně sama… je to asi poučení, proč nelézt do rodiny, kde je jenom matky a syn
@Agnes_X píše:
Před 10 lety, když jsme se s manželem dali dohromady, ten problém tak markantní nebyl.. já jsem měla vlastní práci, příjem, zájmy a že pomáhá matce mě sice občas vadilo, ale dalo se to a ve 2 příjmech se fin. pomoc jí moc nepoznala, ale teď máme 2 děti a 1 příjem a pozná se toa taky tchýně zestárla a je nečekaně sama… je to asi poučení, proč nelézt do rodiny, kde je jenom matky a syn
A manželovi to nevadí, že teda nyní máte jeden příjem a 2 děti? Jemu to přijde v pořádku? Můžu se zeptat kolik jí finančně přispívá?
@Lady Bee jestli mu vadí, že máme 2 děti a 1 příjem? asi vadí, protože se ptá, kdy půjdu do práce. nevim jesti mu to prijde v porádku, příspěvěk tchýni je nedoknutelný. posílá ji měsíčně 5 tis. a příležitostně, když něco potřebuje
@Agnes_X píše:
@Lady Bee jestli mu vadí, že máme 2 děti a 1 příjem? asi vadí, protože se ptá, kdy půjdu do práce. nevim jesti mu to prijde v porádku, příspěvěk tchýni je nedoknutelný. posílá ji měsíčně 5 tis. a příležitostně, když něco potřebuje
5 tisíc?
vy jste 4 členná rodina s jedním příjmem a on jí posílá 5 tisíc? Já čekala, že napíšeš třeba tisícovku, ale 5 je tedy moc. No každopádně jak jsem řekla, nechala bych to na něm, ať on řeší hlídání se svojí matkou s tím, že ty s tím radši nepočítej a když něco přijde, tak to bude příjemný oddych. Uvidíš co on po čase na to. Řekla bych, že máš doma mamana, ale to byl asi už od začátku, jen s dvěma příjmy a bez dětí to prostě člověk tak neřeší no, to je pravda ![]()
No já takový problém s tchýní nemám, ale na druhou stranu se nedivím.. U nich v rodině jsou na to nespolehlivý.. Jako celkově.. Domluvíme se, přijedou třeba hodinu po stanovené době manžel volá a, že se jim nechtělo..
To samé švagrová. Zeptáme se, jeslti s náma někde jedou, řeknou, že ano.. Potvrdíme to ještě tři dny dopředu, že jo, a pak nic a manžel volá co je a třeba, že jsou nemocní.. Což samozřejmě chápu, ale nechápu takové nespolehlivé jednáni..
Prostě nemůžu, zavolám.
Takže rada.. domlouvala bych to tak, že možná!! a pak bych viděla, jeslti přijede nebo ne.. a měla něco v záloze.. Důležité věci s ní nedomlouvala vůbec- hlídání k lékaři..
@Agnes_X s takovýma lidma, pokud vůbec něco, má smysl jen psát maily (a manželovi do kopie). Dnes si můžeš i telefonát nahrát (pro manžela).
Jinak je dobré si z ní dělat srandu, nespoléhat na ni a za všechno jim děkovat. Také je dobré jí něco slíbit a nesplnit…
![]()
@Agnes_X jsem neschopa, co se týče organizace, obdivuju matky s více dětmi, co dávají doktory atd. vždycky se snažím mít hlídání ať zdravé dítě netahám k doktorovi nebo na gyndu děti atd. Ale v Tvém případě, bych jela fakt systém vše přes mail nebo nahrávat telefony…a nespoléhat se!
Držím palce, někdy je to fakt nepříjemné řešit s „rodinou“ věci, co by člověka ani nenapadli…
Děkuji vám za rady, zkusím z tchýně vyrazit plán hlídání na leden, tvrdila, že bude pomáhat celý leden ale ještě ani nepřijela do prahy, jak jinak. Tak uvidíme. ![]()
@Agnes_X píše:
Děkuji vám za rady, zkusím z tchýně vyrazit plán hlídání na leden, tvrdila, že bude pomáhat celý leden ale ještě ani nepřijela do prahy, jak jinak. Tak uvidíme.
To jí vážně tak potřebuješ? ![]()
@Lady Bee Mas pravdu, nijak ji desne nepotrebuju, asi se snazim kazdymu vyhovet ![]()
@Agnes_X píše:
Je na case, vazne si promluvit se svym chotem. Jak mas stare deti? Jak porostou, porostou tusim i naklady…a 5000 je obrovska polozka. Navic za neco, co nedostavas. I kdyby byly prijmy dva. Jedno jak vysoke…Jestli takto tchyne pristupuje i k praci, tak se nedivim, ze ji nema.
@LucianS S chotěm jsem si promluvila, ale výsledek žádný není, peníze matce dávat musí protože ona sama nevyjde. Já nemůže kontrolovat, kam posílá peníze, tak s tím nemůžu nic dělat. Děti máme 1 rok a 2,3/4.
@Agnes_X píše:
@LucianS S chotěm jsem si promluvila, ale výsledek žádný není, peníze matce dávat musí protože ona sama nevyjde. Já nemůže kontrolovat, kam posílá peníze, tak s tím nemůžu nic dělat. Děti máme 1 rok a 2,3/4.
A nešlo by jí vyřídit nějaké dávky? To jí opravdu musí dávat tolik? Nešlo by to někde zkrouhnout na nákladech? Sakra musí mít nějaký plat či důchod aspoň.
@Lady Bee píše:
A nešlo by jí vyřídit nějaké dávky? To jí opravdu musí dávat tolik? Nešlo by to někde zkrouhnout na nákladech? Sakra musí mít nějaký plat či důchod aspoň.
Na žádné dávky asi nemá nárok, nebyla nikdy vdaná ani není vdova. Důchod má cca 9 tis. Kč. Zkrouhnout na nákladech těžko, žije na dvou destinacích, má byt v Praze a starý dům ve Středočes. kraji, tzn. dvakrát topení a voda aj. a musí mít dvakrát vybavení a taky dost jezdí autem… O víkendu jí manžel kupoval kávovar, že prý v Praze nemá a musí mít, no to jsem se musela smát. Jak by mohla žít bez kávovaru, dobře si synáčka vychovala.
Tak na konci týdne sbalím děti a pojedeme k mým rodičům a asi tam pár týdnů zůstaneme, než si vyčistím hlavu.