Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@servus Aha, tak taková možnost mě ani nenapadla. Neuchycené hned na začátku se podle mě spíš tak nějak vstřebá, řekla bych. U problematiky zavádění více embryí jsem vždycky narazila jen na diskuse nad riziky vícečetného těhotenství z hlediska pozdějšího vývoje.
@gabsina píše:
Ptala jsem se na to na klinice, a je to prý pověra, že si mohou uškodit…žádné toxiny se nevylučují..prostě jedno zanikne, druhé se vyvíjí
No právě, já si taky myslím, že je to blbost. Vždyť je to jen pár mikroskopických buněk, takových v těle určitě zaniká spousta pořád. Poprvé jsem platila cca 50tis., to bylo ve státním a bez dárkyně. Teď to bude asi 80tis. plus léky atd, takže celkem tak 90tis, a to dávali zrovna slevu. Ty peníze jsou hrozné.
Jak se cítíš skoro po týdnu, nepozoruješ už nějaké příznaky
?
@zelenaprisera píše:
@pavlina68 třeba já bydlím ve švédsku, tady zavádějí jen jedno embryo aby předešli komplikacím jako je krvácení v začátku těhotenství a vysoký krevní tlak…
první zavedli po 2 dnech a máme roční holčičku a teď doufám, že do 3 týdnů půjdeme na KET
Tak držím palce, ať se zadaří hned i napodruhé
Já bych taky moc chtěla holčičku, a nejlíp dvě. Ale nevím, jestli bych to zvládla dvakrát za sebou kvůli věku, je mi už 45. Ve Švédsku jsem měla švagrovou, ale už se vrátila do ČR. Kromě toho, že zavádějí jen jedno embryo, dělají to tam stejně jako tady? Myslím metody, léky apod.?
@zelenaprisera píše:
@pavlina68 a proč ne? já taky doufám, že se nám druhý podaří hned
Jasně, že jo
, proč by ne. Děsí mě, že to někdo zkouší třeba 15× (jsem četla..). Myslíš, že na úspěch má vliv i psychika nebo je to jedno?
@Litta píše:
Tyjo, koukám do učebnice (Moderní porodnictví):
„intrauterinní odumření plodu/plodů se vyskytuje v rozmezí 2,2-6,7%. Po nitroděložním úmrtí jednoho z plodů je riziko úmrtí druhého v cca 20%…“
To mi přijde celkem dost. U redukce je riziko pro druhé asi 5%.Každopádně asi teď míchám dvě věci dohromady.
Ale PLODU - ten už je větší U embrya snad ne
..?
@karlaa píše:
@mahdalkamam termin 10.10.
asi jsem se spatne vyjadrila-ja otoky zatim zadny NEMELA. jinak prave po tech meuspesnych pokusech jsem chtela dve, tezko bych pak stihala dalsi pokus na pojistovnu. A ono to vyslo:-)
@pavlina68 jak vydrzet 6.transferu? Bylo to nekdy dost tezky.1.ET samovolny potrat v 7.tt,pak 2×KET negativni.2.ET mimodelozni-laparka v 9.tt,pak KET negativni a dalsi KET se uz poved. Vsechno bylo s DV, od dvou darkyn, behem 1.roku.Dost jsem si pobrecela, ale o to vic jsem se tesila na dalsi transfer.Dr.me povzbuzoval, ze se to urcite povede, kdyz se hned 1.ET chytil a ja porad verila.
To tě obdivuju, opravdu. Ale u mě je problém právě to, že já už nemám na pojišťovnu nic, proto mě neúspěch tak děsí. Jinak bych to taky zkoušela až do úspěšného konce - tedy začátku
..
@Litta píše:
Nevím, jestli jsem něco nepřehlédla, ale ty už jsi těhotná nebo se teprve snažíš?
@pavlina68 ono podle toho co jsem slyšela i v Čechách jsou celkem rozdíly mezi jednotlivýma klinikama. Tady je hlavní rozdíl ten, ze ti nikdo neda neschopenku po ET. Pry není důvod a očividně to funguje. Stejne tak rizikové těhotenství musí byt opravdu rizikové abys zůstala doma.
@pavlina68 píše:
Moc děkuju, no právě, neproplácí.. Tohle je už druhý pokus, první jsem měla promarněný s vlastními vajíčky. Právě proto je to takový nervák, že těch pokusů můžu mít jen hodně omezeně. Ale teď mám v ceně garantovaný i 1 KET, takže vlastně pokusy dva. To je jasné, že je lepší mít miminka postupně, ale nedovedu si představit, že bych tohle zvládla a zadařilo se dvakrát za sebou.
Je fakt krásné mít v tobě takovou pěknou inspiraci - díky
@karlaa Tak to jsme kousek od sebe, já mám termín 11.10.a 13.10.
Ale ty budeš s dvojčátkama rodit určitě přede mnou ![]()
@zelenaprisera píše:
@pavlina68 ono podle toho co jsem slyšela i v Čechách jsou celkem rozdíly mezi jednotlivýma klinikama. Tady je hlavní rozdíl ten, ze ti nikdo neda neschopenku po ET. Pry není důvod a očividně to funguje. Stejne tak rizikové těhotenství musí byt opravdu rizikové abys zůstala doma.
To jo, já bych doma ráda zůstala. Minule jsem rovnou z křesla letěla do práce, pak přišla vedoucí z neschopenky se na nás „podívat“ a seřvala nás všechny, že jsem se rozbrečela. Ale na neschopenku nebudu moci jít ani tentokrát, max. 2 - 3dny být doma v klidu..
@mahdalka píše:
@karlaa Tak to jsme kousek od sebe, já mám termín 11.10.a 13.10.Ale ty budeš s dvojčátkama rodit určitě přede mnou
Holky, vy se tak máte, to musí být krásný pocit chodit s bříškem
, to já jestli budu mít, tak budu šťastná jak blecha
.
@pavlina68 píše:
To jo, já bych doma ráda zůstala. Minule jsem rovnou z křesla letěla do práce, pak přišla vedoucí z neschopenky se na nás „podívat“ a seřvala nás všechny, že jsem se rozbrečela. Ale na neschopenku nebudu moci jít ani tentokrát, max. 2 - 3dny být doma v klidu..
Fakt? Mně neschopenku nabízeli hned…ale jelikož jsem v současné době nezaměstnaná tak jsem to nevyužila…
Jinak co se týče „bříška“ tak je to moc fajn, ale já nějak moc nemusím ty těhotné, co to „přehánějí“…nevím jestli jsem se správně vyjádřila - takové to - já jsem těhotná - kdo je víc ![]()
Ale to je extrém a ten samozřejmě není správný v ničem… ![]()
@pavlina68 píše:
Ale PLODU - ten už je větší U embrya snad ne..?
Já myslím moc do budoucnosti asi, proto úvaha nad plody.
U opravdu časných embryí si také nemyslím, že by to mělo představovat nějaké přímé riziko, vždyť „nepovedených“ těhotenství je strašně moc - klinicky rozpoznaných asi 12%, nerozpoznaných to může být i 40%… Jen teda nevím, kam se v tomto případě ztratí, jestli se může nějak vstřebat, nebo jaký je zkrátka jeho osud, když je menstruace vyblokovaná. Někam si tohle napíšu, zkusím najít a někoho z oboru se zeptám, zajímám se o to. ![]()
A nepřehlédla, já jsem v tomhle tématu jen „na čumendu“, dá se říci profesně, snažit se plánujeme asi až tak za 2-3 roky, ale byla bych ráda, kdyby dřív (jedno těhu jsem zažila, ale hned na začátku to nevyšlo, už jsem cítila všechny ty změny, hrozně silná zkušenost to byla, takže se na to hrozně těším…) ![]()
Ano, přesně tak mi to řekli - je to je jen o riziku dvojčetného těhotenství